Washburn HB-35

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

dejankuki
Ćale - moderator

Washburn HB-35

Post by dejankuki » 04 Apr 2008, 14:18

Washburn HB-35

Kada u neobaveznom ćaskanju dva ili više gitarista, jedan od njih pomene polu-alustičnu gitaru, spektar reakcija se kreće od burnog negodovanja pa do oduševljenja. Neutralnih reakcija nema. Firma Washburn je na tržište izbacila gitaru HB35, gitara koja je dizajnirana i napravljena da pomiri suprostavljena mišljenja i da se svi slože oko jednog. Dobra gitara je dobra gitara.

Izgled
Gitara Washburn HB35 je napravljena od javora, prilaz gornjim tonovima vrata (cutaway) je simetričnog oblika. Četri potenciometra od kojih su dva za jačinu a dva za kontrolu tona. Kobilica je standardna bez tremola, dva humbucker magneta i prekidač na gornjem rogu. Na telu se nalaze dva otvora, oblika slova F, što je i standarno na gitarama ovog tipa. Ispod magneta je štitnik od plastike.
Vrat je od javora i iz jednog dela je, ide celom dužinom tela gitare. Veličina skale je 628 mm i sa telom gitare je sastavljen na 19 pragu. Ploča na vratu je od rosewood-a a na njoj su standardni 2.7 mm fretwire pragovi. Mehanizam za štimovanje je u dva reda sa po tri štimera na obe strane. Hardver na celoj gitari je u zlatnoj boji a na ovoj gitari su iskorišćeni split-block inlays za obeležavanje polja. Ovu gitaru imate na raspolaganju dve boje: natural i wine red.

Upotreba
Za početak probe smo ovu gitaru stavili na test tamo gde je njena priroda - pojačalo namešteno na clean zvuk i bez ekvilajera. Jednostavno gitara zvuči dobro, i akordi i solaže zvuče jasno i precizno. Vrat je svirljiv i dozvoljava vam da se šetate po njemu. Malo je tanji nego kod drugih poluakustičnih gitara ali sasvim dobro leže u ruci i lako se svira po njemu. Gitara je dobro fabrički uštimovana pa harmonici izlaze veoma precizno. Magneti imaju dobar balans i žice se lepo i podjednako čuju. Magnet pri kobilici daje agresivniji ton na kome možete svirati brže solo deonice i akorde, dok magnet pri vratu daje blaži, moody, ton koji je perfektan za razlaganje akorda i solaže koje ne sadrže brze delove. U poziciji kada su oba magneta uključena, zvuk ravnomerno dolazi sa oba magneta. Stišavanjem jednog stvarate novi zvuk koji će samo proširiti mogućnosti. Sustain koji daje ova gitara je dug i postojan, nema naglog dropout-a tona. Potenciometrima imate perfektnu kontrolu nad nivoom jačine i boje tona. Jačina se pojačava postepeno i do kraja čujete pojačanje. Kontrola boje tona je takođe dobra. Promene se primećuju od 10 do 0 i obratno. U svakom momentu, kombinacijom jačine i boje tona, možete napraviti zvuk koji vam odgovara.
Kada smo stavili ovu gitaru na probu sa distorziranim zvukom nismo se razočarali. I u ovom režimu gitara je zvučala samouvereno. Jedino nas je set žica sprečio da izvedemo sve što smo hteli. Gitara je inače fabrički opremljena Dean Markley .011-.049 žicama. Brze solaže, čvrsti rifovi, taping... sve to je zvučalo dobro. Fleksibilnost gitare je bila na zavidnom nivou.

Opšti utisak
Opšti utisak je da je gitara, Washburn HB35 gitara koja je stvarno dizajnirana da bude u upotrebi za sve tipove muzike. Izgleda lepo, zvuči dobro, svira se lako. Gitara nije pravljena da zameni neku postojeću, vać da bude originalna i da sama sebi krči put. Ako svirate u nekom orkestru koji na repertoaru ima puno različitih žanrova muzike, jedna ovakva gitara će vam samo dobro doći. Na kraju, da kažemo, ova gitara se prodaje zajedno sa koferom.

Image

Image
Sound & Music no3

Fusebop

Re: Washburn HB-35

Post by Fusebop » 04 Apr 2008, 21:03

Imam jednu, doduse iz 1991. godine (prelazni period, ne zna se da li je made in japan ili korea).
Nema flame 'veneer', vec obican vintage sunburst na normalnom komadu javorove sperploce.

Probao* sam po nekoliko gitara slicne namene (i cene) iz Epiphon, Fender** i Ibanez artcore ponude,
i mislim da je moj Washburn HB-35 neuporedivo bolja gitara. Poznajem nekoliko ljudi
koji su svirali ove nove modele sa fensi top-om i kazu isto sto i ja.

Kada se u jednacinu doda kofer, znam sta bih izabrao, svaki put.

* -imao sam u vidu da je moj HB-35 u nefer prednosti (upgrade-ovan sa DiMarzio magnetima)
**-mislim na korejske thinline-ove

OliverR

Post by OliverR » 05 Apr 2008, 11:13

Ja sam pre neki dan kupio HB 35 korejske proizvodnje i veoma sam zadovoljan kako gitara radi. Na netu sam procitao da su joj magneti malo mutavi i da jos bolje radi ako se stavi neka bolja struja. Imam u planu da stavim SEYMOR DUNCAN Seth Lover magnete koji su kako kazu najbolji za gitare tog tipa. Jedan prijatelj me ubedjuje da se to ne isplati jer je to jeftina gitara i nista bitno necu postici zamenom magneta,a ja mislim da on ovu gitaru potcenjuje! Ja se bas ne razumem u materijal od koje je napravljena jer nisam imao prilike da sviram vrhunske gitare tog tipa. Kazu da se Gibsoni prave od viseslojnog drveta a da su ove jeftinije gitare od presovane piljevine. Doduse probao sam neke jeftinije kopije 335 i stvarno izgledaju kao da su napravljene od kartona ali mi se cini da je HB35 napravljen od drveta, pa bih zamoliol; ako neko ima vise iskustva i znanja o shupljim gitarama da mi objasni od cega se ustvari prave Gibsoni a od cega je napravljen HB 35. Ja mislim da je ova gitara po kvalitetu dosta blizu Gibsonu, a mozda se i varam! Nisam siguran. Jos nesto zanima me da li je ova gitara ikada pravljena u Americi posto me isti taj ,,PRIJATELJ" koji je inace trgovac i cilj mu je da mi proda neku svoju gitaru, ubedjuje da je on imao istog americkog HB35 za 300evra. Ja mislim da me lozi! Molio bih ako neko malo vise zna o toj gitari napise neke informacije!
PS. Meni se gitara mnogo svidja bez obzira sto je koreja!

XtrmntR

Post by XtrmntR » 05 Apr 2008, 11:26

Gibson za 300e?? Ja ne verujem u sharene laze. (jedino da je ukraden, ili da je nekom hitno, npr. umire pa mu treba za lekove, mada opet... ) Moje mishljenje je da je gibson bash precenjen, tako da tu gitaru od 650e shto si ti kupio, verujem da mozesh porediti sa gibsonom od 1000e(ako takvo neshto postoji :D) najmanje, ako ne i vishe. Mislim da te taj "prijatelj" lozi. Ako ti se svidja gitara, sve ostalo je nebitno. Uzivaj. :)

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 05 Apr 2008, 11:44

HB je od javora , ovaj tekst je i postavljen kao "reakcija" na tvoj post u onoj drugoj temi.

No, ne znam koju si uzeo, kada sam pisao ovaj test ja sam svirao crvenu i uopste nisam stekao utisak da je pravljena od necega sto nije drvo. Kuckao sam je, drzao u rukama, svirao je i zagledao finish i hardver. Gitara je fenomenlna u tom cenovnom rangu. Ne bih se slozio sa konstatacijomda su joj magneti "mutni", ima ona sasvim dovoljno svetlosti i moze da se namesti da se svira bilo sta. Zamisli TU gitaru da reze na distorziji jednako dobro (mozda i bolje) od neki ibaneza, squiera i drugih ujedno da ima onaj meki jazz-y ton.
Predpostavljam da pod struja mislis na aktivne magnete? Moje misljenje NEMOJ, ukinuces njen prirodan ton, a sto se tice boljih magneta, to je ok mada, opet ne vidim razloga jer rekoh djitrica ima sasvim fine magnete koji lepo reaguju na svako sviranje...

BTW, nisam siguran da se gitare vise prave od presovane piljevine tj. iverice ili sper-ploce, mozda je to bilo nekada, danas cak i China gitare pravi od drveta, losijeg - ali drveta...
A gipson koristi veoma siroku paletu drveta, od lipe, pa do ebonovine. Ali kolko para tol'ko i muzike...
Hmm firma Washburn JESTE americka ali to ne znaci da oni ne mogu da prave kvalitetne gitare van amerike. Ne znam da li je ovaj model pravljen u USA ikada a neki drugi model verovatno. Hej, na kraju firma Wasburn postoji 125 godina. Sa druge strane mozda je taj tvoj prijatelj kupio polovnu ili na rasprodaji ili na klirensu (slicno kao rasprodaja ali na klirensu se prodaju stvari budzasto da bi se samo prodale i rascistio magacin sa robom koju niko nece, cak ni na rasprodaji) ili preko interneta gde cene mogu da budu stvarno niske... ali mi jos uvek nemamo takav nacin kupovine pa da kupujemo jeftino kvalitetne stvari...

Edit: to Xtrimenter, mislio je na HB35, da je kupljena za $300 ;)

Sava

Post by Sava » 05 Apr 2008, 12:15

Sve gitare tipa ES-335 su napravljene od laminata, trebalo bi da bude javor. Da se razumemo laminat se kod nas obično prevodi kao šper ploča, u svakom slučaju ne radi se o punom drvetu već o nekim tipovima slojevitih ploča. Kod nekih gitara je to dobro rešenje zbog mikrofonije na primer, pa je poznato da Django Reinhardt koristio jedan model gitare od laminata. Hoću da kažem da je uvrženo mišljenje da kada je nešto laminat to unapred ne valja, a to nije tačno i bitno je šta je konstruktor hteo da dobije ili žrtvuje. ES-335 nije pravljen od laminata da bi bio jeftiniji, kao što ni f otvori na modelu B.B. Kinga nisu slučajno zatvoreni. Postoje rangovi kvaliteta bilo kog drveta pa i laminata. Vratovi se razlikuju pa su neki od javora, neki su mahagonij itd., a nedavno smo pričali o važnosti kvaliteta vrata gitare. Washburn je stara američka firma i sigurno umeju da naprave dobru gitaru. Gotovo svi proizvođači pokušavaju da pojevtine proizvodnju pa prelaze u Koreju, Indoneziju ili Kinu najčešće. Neki modeli Gibsona se danas proizvode u Kini, o Fenderu i da ne pričam. HB-35 je dobro i pažljivo izrađena gitara. Da li je kvalitet drveta lošiji ili nije nego kod Gibsona zaista ne znam, ali tržište je neumoljivo i mislim da Gibson mora da je ipak napravljen od kvalitetnijih materijala jer je i četiri puta skuplji. To mislim bez obzira na ime jer i Washburn nije ime za podcenjivanje i poseduje spisak vrhunskih svirača koji su koristili njihove instrumente. Nisam skoro imao u rukama 335, ali jesam Gibson 175. Jednostavno rečeno taj sklop drveta i njegove izrade i elektronike je tako napravljen da je zvuk fantastičan. Kada dobijete tako dobar ton ne razmišljate o tome da li je ta gitara nekoliko puta bolja od toliko puta jeftinijih kopija ili nije, jednostavno to je dobar ton, referentni. Hardver takođe određuje cenu. Nedavno sam ovde prikazao jeftinu japansku poluakustičnu gitaru staru oko 40 godina. Samo sam krpom prebrisao metalne delove i oni zasijali punim sjajem. Odmah oza toga sam kupio oko 25 godina staru Jolanu kod koje su svi metalni delovi korodirali. To su takođe važne stvari koje opredeljuju i krajnju cenu nekog proizvoda. Sve u svemu mislim da je korektnije HB-35 upoređivati sa sličnim gitarama Ibaneza ili drugih proizvođača u tom rangu cene nego sa vrhunskim Gibson gitarama.

Fusebop

Post by Fusebop » 05 Apr 2008, 13:31

http://www.ibanez.com/hollow/guitar.aspx?m=JSM100
John Scofield-ov model je uradjen od pravog "plamenastog" javora, a ne od laminata. :)

Sto se tice zamene magneta HB-35 - zasto da ne? Jos jedno jednostavno ulaganje
koje ce poboljsati ton, pri cemu su vrhunski magneti vrlo korisna stvar i za predstojeca
ulaganja.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 05 Apr 2008, 13:56

Fusebop wrote:John Scofield-ov model je uradjen od pravog "plamenastog" javora, a ne od laminata. :)
Ne verujte svemu što pročitate - samo zato što to negde piše, ne znači da je istina. Naročito ako je u pitanju sajt prepun marketinga.

Ukucajte u Google "Ibanez Scofield Laminated" i uživajte.

Archtop i jazzbox gitare koje nisu od laminiranog javora? Pa kako bi držale magnete, podnele tenziju metalnih žica, montažu šrafova za kobilicu, prekidača, potenciometara? Kako bi trajale, kako bi preživele "krljanje" po svirkama i studijima? Ko bi mogao "parnom peglom" da oblikuje prednju ploču od tako teškog komada javora?

Anastasios Statopulo je bio genije.

Fusebop

Post by Fusebop » 05 Apr 2008, 15:40

Off-topic...
Rocket Roll wrote:Ne verujte svemu što pročitate - samo zato što to negde piše, ne znači da je istina.
Odlican savet, a sto je najbolje - funkcionise u oba smera.

Suplje i polusuplje gitare od punog javorovog (i srodnih) drveta itekako postoje, s tim sto ih, naravno,
ima u vrlo malim kolicinama. Ili, mozda, Benedetto takodje iz sumnjivih motiva na gitaru sa cenom od
$24,000 stavlja "Carved, hand–graduated master grade European flamed maple"?

Ovaj ibanez, doduse, jeste masovno proizvodjena gitara, sto je daleko bitnije svedocanstvo od reviews-a po internetu
ako se dovodi u sumnju specifikacija navedena na sajtu. Ono sto meni daje utisak da se ne radi o marketingu jeste
specifican zvuk koji cujem kod dvojice sviraca od kojih je jedan svira skoro stalno, a drugi poprilicno cesto (John Scofield
i John Abercrombie) - a imaju sasvim drugaciji set-up opreme i stil okidanja zica.
Druga stvar je to sto se na kvalitetnijim slikama vidi da je i unutrasnjost gitare od tigrastog drveta. Ako su isli dotle
da 'laminiraju' i unutrasnjost - svaka im cast! :)

Priznacu da sam ovu gitaru samo slusao uzivo, ne i probao, ali mislim da nema mesta paranoji sto se tice njenog
kvaliteta - da imam toliko novca i da ne nosim prokletstvo levorukosti, odavno bi krasila kolekciju. Mada i HB-35 radi
i vise nego dobro, narocito kada se uzmu u obzir moje sviracke sposobnosti. :lol:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 05 Apr 2008, 15:44

Fusebop wrote:Druga stvar je to sto se na kvalitetnijim slikama vidi da je i unutrasnjost gitare od tigrastog drveta. Ako su isli dotle da 'laminiraju' i unutrasnjost - svaka im cast! :)
Laminat sa svake strane izgleda kao drvo... godovi, "dubina"... "tigrasti" javor je posledica ugla pod kojim se stablo seče, nije posebna vrsta javora.

Pogledajte Hamerove korejske radove sa "pravim pravcatim tigrastim javorom", recimo.

Rekao bih da su ljudi iz Benedetta pošteni: evo, gledam njihov sajt i svugde piše "Laminated Hollowbody Archtop... Laminated Maple..."

(Pratim hollowbody gitare relativno dugo - jazzbox od punog javora je... kao stakleni slon u prirodnoj veličini, tako nešto. Moguće ga je napraviti, ali čemu?)

Image

Fusebop

Post by Fusebop » 05 Apr 2008, 16:04

Opet izvinjenje zbog off-topica... Mada, mozda i nije toliko daleko.

Samo je trebalo da pogledas jedan od skupljih modela:
http://www.benedettoguitars.com/model_manhattan.php
Ovo nije stakleni slon, vec prava zver... :P

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 05 Apr 2008, 16:09

Jedna lasta ne čini proleće, jedan izuzetak potvrđuje pravilo, i sve to. Tema je opširna, u svakom slučaju. Sava ju je dobro objasnio...

Rezime: laminat nije iverica i nije šperploča u tipičnom smislu; jazzboxovi traže laminate zbog hardvera; "megalos mastoras" Statopulo je bio genije; akustički, laminatu nešto fali samo ako vam smeta ton BB Kinga ili Džona Skofilda; gitarista "sa vučjim ušima", koji čuje bolje nego Skofild i Klepton zajedno, može da poruči staklenog slona - kako svi proizvođači kažu: "Ako lutka hoće ZECA, ima da dobije ZECA." :mrgreen:

Sava

Post by Sava » 05 Apr 2008, 16:39

Fusebop wrote:http://www.ibanez.com/hollow/guitar.aspx?m=JSM100
John Scofield-ov model je uradjen od pravog "plamenastog" javora, a ne od laminata. :)
Tako ne piše na ovom url koji si dao. Kada je puno drvo u pitanju onda se specificira kao "solid", a ako piše samo "spruce", "maple", cedar" na primer to znači da je u pitanju laminat od tih vrsta drveta.

Onaj drugi url govori o sasvim deugom tipu gitare i u skaldu je sa onim što sam već pisao, a i ovim ispod.

Međutim, nije to poenta. Naravno da postoje poluakustične gitare i od punog drveta, ali one su napravljene za drugu namenu i zvuče drukčije od modela 335. Ovaj model ima centralni blok od punog drveta (javor ili mahagonij) pa je to presudno za zvuk ovog tipa gitare. Ovde smo se bazirali na kopijama modela 335 i ponavljam da onaj ko hoće da u potpunosti sledi original takvu gitaru pravi od laminiranog drveta. Tako radi i Washburn i Ibanez i svi ostali.

@OliverR
Voleo bih da odeš do prodavnice Music Media u Knez Danilovoj ulici i probaš kopiju koja se zove otprilike Mania (tako nekako) za koju prodavac kaže da je američka. Košta otprilike isto koliko i HB-35. Zanimalo bi me tvoje mišljenje. Ipak ću da napišem i svoje zapažanje: lepo urađena gitara mutnog i malo tankog (jeftinog) zvuka. Prodavac se pravdao da su žice stare. Na isti način se pravdao i prodavac kod Marića u vezi kineske kopije koju sam probao. Znam da je ranije biilo par komada koje su svirale veoma solidno. Čudo su te stare žice zar ne? A trenutno su mi na Stratocasteru žice stare 4-5 meseci i svirane su svakodnevno i da imaju zvuk ostarelih žica imaju, ali da je ton mutan zbog toga, e nije.

Fusebop

Post by Fusebop » 05 Apr 2008, 16:57

@Sava
Tacno, sada proverih - i najjeftiniji artcore modeli nude istu specifikaciju. Mea culpa!
Nadao sam se da je ibanez po toliko jakoj ceni ponudio nesto srazmerno jace od artcore varijanti
ili u najmanju ruku ozbiljnog konkurenta 335-ici i njenim rodjakama. Ovako je samo konkurent. :)
Ipak nema solid javora bez barem 2 do 3 puta vece cene...

A bas me zanima sta me to onda zbunjivalo po pitanju zvuka. Imas li iskustva po pitanju
razlika izmedju fretboard-ova od "palisandera" i ebonovine? Mozda je otud dosla ta cudna,
ostra ivica koju sam cuo kod ove gitare - skoro nalik telekasteru sa humbuckerima.

Drugi 335 modeli koje sam probao i slusao bili su daleko manje razgovetni, dosta "muljaviji",
ali cini mi se i da su imali znatno bolji sustain. Moj HB-35 peva danima, i prilicno je otporan
na feedback.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 05 Apr 2008, 17:55

Fusebop wrote:...ozbiljnog konkurenta 335-ici i njenim rodjakama. Ovako je samo konkurent. :)
Ipak nema solid javora bez barem 2 do 3 puta vece cene...
Jednom zasvagda, da ljude ne zbunjuju lažne informacije: 99% archtop i jazzbox gitara je pravljeno od laminiranog javora, uključujući tu i sve Gibsonove i Epiphone modele, ma koliko stari / skupi bili.

Najpoznatiji i najcenjeniji zvuci archtop / jazzbox gitara koje ste svirali ili ste čuli da ih sviraju (od Pata Methenyja do Volkera Kriegela) su svirane na gitarama pravljenim od laminiranog javora.

Tražiti artcore / jazzbox gitaru koja nije od laminiranog javora je kao tražiti "sok od pomorandže, ali da nije od pomorandži".

Post Reply