Zamena Magneta - Vintage Humbuckeri?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Santana

Zamena Magneta - Vintage Humbuckeri?

Post by Santana » 15 Aug 2008, 17:27

Ovako ljudi. ja sam zesce zaljubljen u zvuk magneta sa les paul standarda.Burstbucker Pro (Alnico 5).hteo sam da zamenim svoje magnete za njih pa sam video da njih nema kod nas a da u inostransvu kostaju oko 130 dolara pojedinacno-sto je dosta.kako god pomenuh to jednom prodavcu muzickih instrumenata koji je rekao 'sto moras da uzmes bas te gibsonove,nadji njhove karakteristike pa cemo da im nadjemo neke slicne.' ja nigde nisam uspeo da im nadjem te karakteristike,specifikacije, kako god bilo. znate li koji magneti bi dosli kao njima najpribliznija zamena. seymour duncan ili dimarzio svejedno.za sad sam nasao seymour duncan sh-14 koji ima isto alnico 5 magnet u sebi i u opisu mu je da je bas za hard rock blues,classic rock bas kao i les paul standard.predlozi?
DAKLE ZAMENA ZA BURSTBUCKER PRO (GIBSONOV)?????????????

alzo

Re: zamena za magnete

Post by alzo » 15 Aug 2008, 17:57

Pronasao sam na netu da je Impendaca tog Gibsona oko 8,33 k......
znaci da spada u vintage magnete........na Dimarzio sajtu imas podatke za tu klasu magneta, a neke mozes i da cujes.....ja sam na svog Hamera stavio Dimarzio Paf DP 103 na bridge sto je klasika, i virtual Paf na neck, normalno neck
verziju.......lepo sviraju, malo se poigras potovima i ofarbas zvuk kakav hoces.......lepo guraju i distorzije ako treba.......

http://www.dimarzio.com/site/#/pickups/

Historik
MF veteran

Post by Historik » 15 Aug 2008, 18:37

Kao zamenu sa fabricke LP magnete konstruktori obicno predlazu DiMarzio PAF magnete. S.Duncan takodje ima kvalitetne hambakere, npr. njihov model 59 ima veoma dobar, cist i mocan zvuk i ugradjuje se u mnoge custom LP varijante. Ipak, cene Duncanovih magneta su oko 100e za komad, dok su PAF-ovi u Mix-u 2 za nekih 10.500/11000 dinara. Kao vrhunski magnet mi je predlozen Duncanova kopija Seth-a, ali taj magnet kosta 13 000 dinara jedan. Takodje, Goran iz Zemuna pravi svoje magnete koji su po zvuku slicni PAF-ovima, kod njega su magneti isto 100e po komadu. To su sve vintage/classic varijante. Ako zelis nesto agresivnije (u Metallica i Z.Wylde fazonu), imas kod Marica EMG aktivne magnete. Kidaju, ali su mozda i suvise agresivni. Neko je na ovom forumu hvalio njihove pasivne hambakere, ali nazalost nisam imao prilike nikada da ih probam/cujem, pa za njih ne mogu da ti garantujem. Nadam se da sam ti pomogao...

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 15 Aug 2008, 19:56

Mislim da je nosilac tona lespaul-a, prvenstveno mahagony telo. Ako nemas takvu gitaru, jako tesko ces uspeti da iskopiras gibsonov zvuk...

Santana

Post by Santana » 16 Aug 2008, 09:49

Kao zamenu sa fabricke LP magnete konstruktori obicno predlazu DiMarzio PAF magnete
nisu svi les paul magneti isti.ima onih sa studia,ima onih matorih kao pageovih burstbuckera za njih znam sta bi doslo a ovi burstbucker pro su malo bolji-poslusajte zvuk na gibson usa.svejedno odoh da pogledam to na dimarziovom sajtu

alzo

Post by alzo » 16 Aug 2008, 10:03

Ja na jednom Ibanezu imam pasivne EMG magnete, i meni se svidjaju.....vidim po netu da ih ljudi bas
nesto nevole i to su uglavnom oni koji preferiraju tezak zvuk...... EMG HZ4A bridge ima cist, topao i malo drvenast ton
i kad se malo zatvori svira mnogo lepo a HZ 2 je odlican neck magnet....ovo je po meni dobra kombnacija za
neku blues svirku......razmisljao sam da ih prebacim na Hamera posto me interesuje kako rade na mahagoniju.....
verovatno bih tad dobio pravu sliku.......HZ 4 A u kombinaciji sa HZ 4 montiraju na Epiphone Zakk Wylde Les Paul Custom........

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 16 Aug 2008, 11:16

Na koji ibanez si ih stavio? Razmisljam da uskoro mozda menjam na mom rg-u, pa me zanimaju neki pasivni koji imaju dobar zvuk za neki heavy, ali da isto tako imaju i svoju "laksu stranu"(znaci kao neki bluz)... znaci neki verstyle magnet.
A sto se tih likova tice, mislim da su to oni koji su zeleli aktvni magnet, pa ih je ovaj EMG na osnovu imena privukao, a nije ispunio njihova nerealna ocekivanja...

alzo

Post by alzo » 16 Aug 2008, 13:04

U nekim mojim pretumbacijama na kraju su jadni zavrsili na GAX -su..........onom najjeftinijem Ibanezu......
telo je od agatisa pa je ton mozda malo svetliji i nema sustejna kao Hamer (mahagoni telo i vrat) ali
gitara zvuci dosta dobro......pogledao sam malo o RG - ima, ne znam koji model imas ali ako je sa dva hama
ja bih uleteo u Dimarziove virtual paf magnete......bridge i neck .........to je neki moj ukus, e sad ti imas
u glavi ono sto zelis da cujes.......moraces i da povedes racuna o tome da je RG pravljen od baswood-a.....
malo istrazi kakav tip magneta dobro svira na tom drvetu..........

Regrin

Post by Regrin » 16 Aug 2008, 14:28

mislim_stvarno wrote:Na koji ibanez si ih stavio? Razmisljam da uskoro mozda menjam na mom rg-u, pa me zanimaju neki pasivni koji imaju dobar zvuk za neki heavy, ali da isto tako imaju i svoju "laksu stranu"(znaci kao neki bluz)... znaci neki verstyle magnet.
A sto se tih likova tice, mislim da su to oni koji su zeleli aktvni magnet, pa ih je ovaj EMG na osnovu imena privukao, a nije ispunio njihova nerealna ocekivanja...
Idi na http://www.dimarzio.com tamo imas opise magneta i soundclipove pa mozes da cujes kako koji magnet zvuci.
Ja cu u svoj RG da stavim Air Norton i Tone Zone, samo da stignu vise dimarziji u mix :x ..

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 16 Aug 2008, 18:09

Mislim da ti klipovu, na Dimarzio sajtu, nisu bas neko merilo, oni ce ti dati samo mali, veoma mali, deo slike kako ce se magnet ponasati. Pre svega zato sto su preuzeti iz pesama, gde je potroseno desetine hiljada dolara samo na opremu za snimanje...
Na Seymour Duncan-ovom sajtu je to mnogo bolje uradjeno, za svaki magnet je snimljeno par klipova, koji ne predstavljaju reklamu ko ih koristi, vec samo esenciju zvuka. Naravno ni ti klipovi nisu preterano korisni s obzirom da je to ipak snimano na nekoj dosta drugacijoj gitari (u vecini slucajeva).

Treba prouciti specifikacije i pitati iskusnije. Naravno pre svega znati sta zelis. Zato ja nemam nameru da zurim, plus sto jos nemam kintu, ako dodje nesto mozda padnu magneti. Samo me je zanimao ton pasivnih EMG...

Historik
MF veteran

Post by Historik » 17 Aug 2008, 04:33

Regrin wrote:
mislim_stvarno wrote:Na koji ibanez si ih stavio? Razmisljam da uskoro mozda menjam na mom rg-u, pa me zanimaju neki pasivni koji imaju dobar zvuk za neki heavy, ali da isto tako imaju i svoju "laksu stranu"(znaci kao neki bluz)... znaci neki verstyle magnet.
Idi na http://www.dimarzio.com tamo imas opise magneta i soundclipove pa mozes da cujes kako koji magnet zvuci.
Ja cu u svoj RG da stavim Air Norton i Tone Zone, samo da stignu vise dimarziji u mix :x ..
Ja imam Tone Zone na svom Washburn Mercury-u, i jako sam zadovoljan. Lep, cist, vintage basoviti magnet

jcm 800

Post by jcm 800 » 19 Aug 2008, 11:01

Santana wrote:Ovako ljudi. ja sam zesce zaljubljen u zvuk magneta sa les paul standarda.Burstbucker Pro (Alnico 5).hteo sam da zamenim svoje magnete za njih pa sam video da njih nema kod nas a da u inostransvu kostaju oko 130 dolara pojedinacno-sto je dosta.kako god pomenuh to jednom prodavcu muzickih instrumenata koji je rekao 'sto moras da uzmes bas te gibsonove,nadji njhove karakteristike pa cemo da im nadjemo neke slicne.' ja nigde nisam uspeo da im nadjem te karakteristike,specifikacije, kako god bilo. znate li koji magneti bi dosli kao njima najpribliznija zamena. seymour duncan ili dimarzio svejedno.za sad sam nasao seymour duncan sh-14 koji ima isto alnico 5 magnet u sebi i u opisu mu je da je bas za hard rock blues,classic rock bas kao i les paul standard.predlozi?
DAKLE ZAMENA ZA BURSTBUCKER PRO (GIBSONOV)?????????????

Pazi ovako,

Burstbuckeri su ti gibsonova replika originalnih PAFova iz 59.

E sad sta su zapravo PAFovi? PAF inace i nije posebna vrsta magneta vec je to jednostavno skracenica za Patent Applied For...sto ce reci Podnesena prijava za patent. Drugim rijecima: Patentirano ali nam jos nijesu izali papir...ili ...ne kopiraj jer cemo da te tuzimo. Dakle to nije bila posebna marka ili model vec jednostavo je to pisalo na dnu svakog humbuckera stavljenog u Les Paul standard od 59. Prije toga su postojali samo single coil...Les Paul je recimo bio opremljen sa P-90 singlicama. To je bio prvi humbucker i prva gitara koja ga je dobila je bio Les Paul...Zato je i podnesen zahtjev za patent. Medjutim zvuk je postao toliko prihvacen i popularan da je skracenica PAF postala sinonim za vintage humbucker...Ostalo je istorija.
E sad ovo ne pricam zato sto zelim da ispadnem pametan vec zato sto je to izuzetno bitno za poentu: Posto nijesu bili de facto poseban model magneta definisan kao takav, te shodno nijesu postojale egzaktne specifikazije za proizvodnju, originalni PAFovi su strasno varirali u performansama. Varijacije su se uglavnom odnosile na broj namotaja (od cega je direkto zavisila snaga a posredno i boja magneta), izolaciju zice koja je namotavana (enamel, formvar i drugi materijali), kao i sastav legure od koje je napravljen magnet...AlNiCo je legura Aluminijuma, Nikla i Cobalta otuda i ime. Posto je ovaj zadnji bio uvijek dosta tezak za nabaviti precizan sastav AlNiCo a je dosta varirao. Otuda je varirala i mangetna snaga magnetica u pickupu itd.
Poenta je: ne postoji precizna kopija PAF'a. Jer ne postoji PAF definisan kao takav. ima ih malo jacih, malo slabijih, malo krestavijih, malo meksih...

Vracamo se na Burstbuckere. Oni su, ponavljam, savremena Gibsonova izvedba originalnih PAFova...A posto PAFovi nemaju jedinstvenu specifikaciju Burstbuckeri se se upravo iz tog razloga proizvode u 3 varijante. ((dakle i tu postiji varijacija) Prvi je blago nabudzeni (vise namotaja bobine, on je kopije malo "vrelijih" PAFova), srednji (otprilike neka srednja vrijednost u svemu) i blagi (manje namotaja, blazi zvuk i otvoreniji) ) da bi pokrili siroku lepezu zvukova koje su PAFovi imali.

Medjutim, i Seymour Duncanov 59 je Duncanova verzija PAF'a...otuda i ime magnetu. On je jednostavno uzeo neku svoju idealnu verziju PAFa i iskopirao je. Pitanje je samo da li se Seymorov ukus za PAFove poklapa sa tvojim. Imas posebne Duncanove serije magneta iz njihovog Custom Shopa, koji su replike nekih specificnih serija PAFa ali te oni kostaju skuplje nego Burstbuckeri.
59' imas u dvije varijante: Neck i Bridge. Ne razlikuju se puno, bridge varijanta je malo "vrelija" to je sve. I to je iz razloga da se pokrije raznovrsnost originalnih PAFova. Cak si na originalnom les paulu, posto se nije previse vodilo racuna o tim magnetima i varijacijama, moglo desiti da ti neck magnet bude jaci od bridge magneta. Kod 59' ti se to nece desiti sve bridge izvedbe su blago jace od svih neck izvedbi.
Obrati paznju da se 59 moze dobiti u otvorenoj verziji i sa poklopcima. To takodje daje razliku u zvuku. Verzija sa poklopcima (obicno Niklovanim) daje vise vintage zvuk. Ja ih imam na jednoj od gitara...i...bratee...Still got the blues. ..sve sam ti rekao.

Dalje, kad smo kod Duncana...Imas i njihov Seth Lover model...koji bi bio Duncanova replika originalnog Sethovog patenta iz 59. Dakle opet se vracamo na taj Patent applied for...
Medjutim, on je toliko vjerna kopija da nije cak ni zapecacen voskom (sto je danas uobicajena praksa da bi se smanjila mikrofonija) kao sto to nisu bili ni prvi PAFovi. Kasnije su shvatili da potapanje u vosak nakon namotavanja smanjuje mikrofoniju pa su i PAFovi to ubrzo dobili. Drugim rijecima Seth Lover model ce ti dati ORIGINALNI vintage zvuk...uz sve nedostatke koje to donosi (mikrofonija pri vecem gainu, npr.)

Trece resenje ti je Dimazriov PAF. To je takodje Larryjeva (Larry Dimarzio, osnivac i mozak kompanije) verzija PAF'a. Takodje jedna od verzija PAFa, pitanje je opet koliko se Larijev ukus omiljenog PAFa poklapa sa tvojim. Dimarzio PAF Obicno dolazi sa otvorenom bobinom. Da bi dobio verziju sa poklopcem (ako hocec potpuno vintage zvuk) moras uzeti Dimarzio PAF Classic. Njih imas u 2 izvedbe (neck i brigde, naravno) i nesto su skuplji od obicnih PAFova. Opet kao kod 59.

Dakle, imas gomilu mogucnosti. Upravo zahvaljujuci tome sto je PAF tako sirok pojam.

Oh, zamalo sam zaboravio. Imas i Duncanove Pearly Gates. To ti je duncanova replika PAFova koji stoje na Billy Gibbonsovoj omiljenoj Les Paul gitari (cuvena Pearly Gates). PG su ti malo vise nabudzena i vrelija verzija PAFa. (Eto, to je jos jedan primjer nekonzistentnosti u njihovoj proizvodnji, Billi Gibons je dobio Les Paula na kojem su bili PAFovi koji su za nekih 10% nabudzeniji od ostalih...a i dalje su PAFovi)
Dakle ako volis PAF zvuk kakav imaju ZZ Top...eto ti resenja.

Nadam se da te nisam udavio.

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 19 Aug 2008, 11:25

:bow: :bow: :bow:

Pozdrav i dobrodosao na forum!

Highway One

Re: Zamena Magneta - Vintage Humbuckeri?

Post by Highway One » 20 Aug 2008, 11:06

burstbuckeri imaju suvise 50s zvuk

Santana

Re: Zamena Magneta - Vintage Humbuckeri?

Post by Santana » 20 Aug 2008, 11:12

hvala na opsirnom objasnjenju-meni se svidja taj still got the blues zvuk.
a oni seth lover su alnico 2-dakle supalj zvuk.burstbuckeri su razliciti a ovaj ne spada ni u burstbucker1 burstbucker2 ni burstbucker3 vec je Burstbucker Pro.mozes da izbacis neki snimak zvuka svoje gitare i da mi kazes koje magnete imas na bridge i neck?.i da od kog drveta ti je gitara?

Post Reply