Hambovi ili single-coil?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Duksey

Hambovi ili single-coil?

Post by Duksey » 30 Nov 2008, 14:38

Zdravo forumasi!
Sviruckam na gitari i nekih tri godine vezbam malo aktivnije. I sada bih hteo da kupim el. gitaru.
Ja kao pocetnik ne mogu da kazem da sviram odredjenu muziku, ali najvise vezbam blues. Imam sledecu dilemu:
Da li da kupim Peavey HP Signature EX ili Squier Vintage Modified Stratocaster, li jos bolje: u cemu je osnovna razlika izmedju 3 single coil magneta i 2 hambucker-a i da li bi se izbor magneta odrazio na muziku koju uspem da skinem. Npr:
Pepersi i recimo SRV ili noviji Clapton sviraju na stratu a ja ""odsviram"" to isto na hambovima, na sta bi to licilo? Hvala u napred!

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Re: Hambovi ili single-coil?

Post by nemanjavelimirovic » 30 Nov 2008, 15:06

Ja imam lepa iskustva sa PEAVEY gitarama, tako da moje misljenje je da uzmes Peavey...Što se tiče humbackera ili singla, po meni ti je subjektivna stvar, zavisi šta se tebi svidja, a generalno, HUM ima masniji ton i "onako" clean, mada sam čuo i humbackere sa super cleanom, tako da nije pravilo neko, a singl ako je dobar, radi lepo i clean i drive, ako je losh, onda clean može biti lep, a drive shit ili obrnuto...Zavisi na šta naletiš... U svakom slučaju probaj obe pa vidi šta ti više leži tj. prija ušima i nećeš se zeznuti, ali isto kao i ranije uvek kažem da je dobro pogledati i neke polovne gitare je za 250-300 Evra može da se nadje sasvim lepa gitara... :)

Goja

Post by Goja » 30 Nov 2008, 19:29

Pa gle ako hoces kako kazes da skidas pepperse ili claptona bolje ti je da uzmes single coile, ali po meni, a bogami i po mnogima bezi od squiera... Da sam na tvom mestu uzeo bih Yamaha Pacifica 112, ona ima 2 single coila i jedan hum...

Duksey

Post by Duksey » 30 Nov 2008, 20:49

Cuo sam da pacifica i nije nesto, tj. odlicna je ali joj fali "nesto" u svuku koji magneti proizvode, ali pitanje ko je to pisao i u kom kontekstu tako da cu najverovatnije i nju uzeti u obzir, mada hteo sam da je kupim pre godinu dana ali evo me ovde :)

Duksey

Post by Duksey » 30 Nov 2008, 20:53

nemanjavelimirovic wrote:Ja imam lepa iskustva sa PEAVEY gitarama, tako da moje misljenje je da uzmes Peavey...Što se tiče humbackera ili singla, po meni ti je subjektivna stvar, zavisi šta se tebi svidja, a generalno, HUM ima masniji ton i "onako" clean, mada sam čuo i humbackere sa super cleanom, tako da nije pravilo neko, a singl ako je dobar, radi lepo i clean i drive, ako je losh, onda clean može biti lep, a drive shit ili obrnuto...Zavisi na šta naletiš... U svakom slučaju probaj obe pa vidi šta ti više leži tj. prija ušima i nećeš se zeznuti, ali isto kao i ranije uvek kažem da je dobro pogledati i neke polovne gitare je za 250-300 Evra može da se nadje sasvim lepa gitara... :)
Drago mi je da neko kaze da je imao lepa iskustva sa peavey-em jer su ljudi u glavnom ravnodusni po tom pitanju, valjda nije tolko popularan kod nas. Uzecu u obzir i polovnjake, pogledacu oglase itd. Mada to je neki istripovan opseg cena kada bih imao jos 100e bilo super ali jbg.

Goja

Post by Goja » 30 Nov 2008, 21:59

Ae prvo navedi cenu, pretpostavljam negde oko 300 evra jeli??? :)

Duksey

Post by Duksey » 30 Nov 2008, 22:26

Pa onaj HP Signature EX je nesto oko 330 evra u jednoj prodavnici, tako da eto to je maksimu maksimuma koliko bih platio

Goja

Post by Goja » 30 Nov 2008, 22:35

Pa ako vec trazis polovnu, pogledaj malo u oglasima ako budes imao srece mozda i naidjes na jednog mexickog fendera... Pazi ako budes imao srece... :D Ma covece idi probaj sve i svasta i ono sto ti se najvise svidi uzimaj... To bi ti bilo najpametnije...

Duksey

Post by Duksey » 30 Nov 2008, 23:08

Da. Tako ce na kraju i biti, zaredjacu po radnjama pa sta mi se najvise svidi. Kakvi su ti Mexico Fenderi? Npr. u odnosu na squier ili original strat

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 30 Nov 2008, 23:18

Mogu da budu sasvim solidni, od komada do komada. Probao sam od odlicnih do vrlo prosecnih, ali svejedno znacajno bolji od Squier-a makar po kvalitetu izrade, finisa i hardvera. Mogao bi da probas i Blade gitare, prave odlicne alternative stratu a mislim da nisu narocito skupe (barem osnovne verzije).
Srecno!

Duksey

Post by Duksey » 30 Nov 2008, 23:23

Blade-ovi za nijansu, koju nemam, prevazilaze moju plateznu moc. Inace prave odlicne kopije, kada bih mozda nasao polovan Blede ali opet moram da pogledam onaj HP signature, nisam ga josh svirao.

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 30 Nov 2008, 23:29

Duksey wrote:Blade-ovi za nijansu, koju nemam, prevazilaze moju plateznu moc. Inace prave odlicne kopije, kada bih mozda nasao polovan Blede ali opet moram da pogledam onaj HP signature, nisam ga josh svirao.
Hmm, a koliko tacno novca si odvojio za gitaru? Mozda je i bolja varijanta da se malo strpis i skupis jos novca nego da se zaleces i uzmes nesto sto pre, meni se taj Peavey ne svidja, uzeo ga je jedan moj poznanik i probao sam je nakratko, nije lose ali mislim da moze bolje da se prodje za isti novac. Pogotovo ako hoces da sviras blues. Ne bi bilo lose da se strpis do NG, Mitros je do sad davao popuste na robu, mozda to urade i konkurenti...
Edit - Sad sam video da si rekao 330e... Hm, Blade Texas Classic je 355e... Ja bih probao obe, mozda ti je ipak Blade malo komforniji za blues, a cini mi se kao brend da je i cenjeniji, ali to je mozda samo moj utisak...

Duksey

Post by Duksey » 30 Nov 2008, 23:33

Pa nije losa ideja, sacekacu do ng da vidim da li ce bidi nekih popusta. Hvala.

Duksey

Post by Duksey » 30 Nov 2008, 23:49

Sigurno je blueserskiji Blade Texas (tako se i zove-texas :D ) a i verovatno je dosta dobra kopija strata, mada se plasim da mu je zbog izvikanosti malo jacha cena. Konkretno tom modelu ( subjektivno misljenje nisam na njemu nista svirao )

Duksey

Post by Duksey » 01 Dec 2008, 12:16

D li je neko imao iskustva sa Squier Vintage Modified Stratom? On je nesto skuplji od standardnog oko 300e

Locked