Apollo DSG 1200, Vintage i druge teme...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Frostensen

Apollo DSG 1200, Vintage i druge teme...

Post by Frostensen » 15 Jan 2009, 21:40

E pa evo i ja da napishem neshto o gitari firme Apollo koja se dosta puta pominjala i josh nekim propratnim iskustvima.

[ Disclaimer ]
Poshto nisam iskusan muzichar i sve gitare koje sam probao/svirao su bile ispod praga od 500 evra, sve shto navodim je uglavnom moje subjektivno mishljenje a ne reper za orijetaciju prema nekim skupljim i verovatno boljim instrumentima. Kao takvom, orijentir za kupovinu su mi bitne stvari koje su mi smetale manje ili vishe na staroj gitari, one koje su mi se svidele na ortakovoj i ono shto sam pokupio listajuci internet forume.
Ukratko trazhio sam gitaru koja lepe pune tonove na clean zvuku, da lepo prima distorziju i da ima sa njom lepo definisan zvuk [ za rok, ne metal ], da ima dobar sustain [ veliki problem sa Yamahom ] i da mi lezhi u ruci [ isto prob. sa Yamahom ] ...a da..i da je teshka [ to sam prochitao negde ali nisam siguran zashto je bitno ]

Ako ochekujete profi opis i neke tehnikalije zaboravite.. Ja sam jednstavan chovek, gledam kako se chuje na clean, kako na distorziji, kakav sustain ima, kakava joj je prezentnost u odnosu na drugi instrument koji svira uporedo i kako mi lezhi :)
....

Elem pricha kazhe da sam imao ogranichen budzhed.. do neka 32 soma dinara i odluchio sam da uzmem neshto malo bolje/jache od svoje stare Yamahe.
Da ne bih ishao naslepo, kao referntni instrument sam poneo ortakovu no-name kopiju Strata kupljenu u Rusiji pre 10 godina za 200 evra Elem, gitara je bolesna, niko ne zna zashto [ niko je josh nije rasturao ]
ali svi koju su je uzeli u ruke hteli su da je poseduju jer ima lep presence u odnosu na ostale instrumente sa kojima svira uporedo [ ako se tako kazhe ], clean, dobar bite i definisan zvuk kad je distorzija u pitanju i prema njoj sam cenio ostale gitare.

Bio sam u Mitrosu, Maricu, Sky Musicu, MusicCentru, mislim da se radnja zove "Aria" ili tako neshto ovde na konjarniku + josh jedno 3-4 manje radnje oko zelenog venca i hrama sv. save.
Probao sam SVE gitare do tih 32-35 hiljada [ Epipohne, Squier, Strat, Ibanez, Vintage, Jackson itd ] neke i od po 700 evra na insistiranje prodavaca.. Mozhda sam ja u pitanju i moje neiskustvo [ ovde me intersuju bash vashi komentari ] ali sve gitare u tom rangu koje sam kod nas video su bile nekako.. mrtve.. Mutan ili prosechan clean zvuk, Dobra distorzija ali losh sustain... jednostavno ne ponesu te kad ih upalish. Sviraju i to je to... Elem, posle nekog vremena uleteo sam u Marica koga sam izbegavao i iz krajnje bede uzeo Apollo SG i LP ..chisto da vidim i te gitare pa da idem dalje.. ali nebitno
Na kraju sam sveo izbor na 3 gitare.

Squier Telecaster Custom II u Mitrosu za 20 hiljada...
Vintage SG kopiju u Musicentru za 28 hiljada
Apollo DSG u Maricu za neke smeshne pare

Svaka je imala po neshto ali ni jedna sve :?

Squier Telecaster Custom II sa p-90 magnetima je ubedljivo, mozhda i najbolja gitara koju sam uzeo u ruke u zhivotu... Teshko masivno telo koje odaje sigurnost, odlichan sustain,masivni puni tonovi u svakoj pozici sa lepom definicijom u bilo kakvom rasporedu potenciometara [ ovo je bitna stavka jer kod low end gitara potenciometri uglavnom ili ne rade ili rade jako slabo ] i prelep finish tela.
Sve u svemu moj san snova.. dok se ne ukljuchi distorzija.. Gitara na suvo i djene djene daje kakvu takvu distorziju [vishe overdrive], a ako prodje sluchajno kroz pedalu to je vec bezh'te u brda :cry:
U poslednjem pokushaju da me ubede da kupim gitaru momci su mi doneli Boss Metal Zone i sve shto sam dobio je bio veliki nedefinisani fuzz [ neshto nalik na DS-1 kad se loshe namesti ]. U svakom sluchaju jako tuzhno iskustvo za mene jer sam sa bendom svirao i Motorhead tribute :/ I dalje mi je zhao shto je nisam kupio i zhalicu dok sam zhiv..ali bila bi mi beskorisna. Jedino shto nisam probao da je pustim kroz kompresor pa da vidim na shta bi onda lichilo sve to... ali oh well..

Vintage SG kopiju iz Musiccentra nisam uzeo iz 4 razloga: 1) Gledajuci Les Paul modele sa pickup switchevima koji ne rade malo sam se uplashio da dam tolike pare za neshto shto treba da je kvalitet 2) i najbitnije :) Nisam primetio nishta shto bi opravdalo nekih 8-9 hiljada dinara razlike izmedju nje i Apollovog SGa u pogledu onoga shto ja trazhim od gitare, 3) Nekako mi je Apollov SG lepshe lezhao u ruci [ to treba da su iste ili jako slichne mere chini mi se kad se prave kopije ali ne znam...] i 4) Chinilo mi se da Apollo ima chistiji i defnisaniji zvuk kako sa clean zvukom tako i sa distorzijom.

Apollo DSG 1200 - Postoji u 3 varijante . Ja sam video i probao DSG 1200RW i 1200BLK. Razlika je [osim boje i aplikacija an pragovima ] ta shto BLK nema kapicu na magnetima i stoga daje nekako oshtriji i napadniji zvuk [ Decko iz radnje mi je to neshto objashnjavao, valjda kako ta metalna kapica malo difuzno deluje na el-mag. talase i prostire ih po celoj povrshini ploche/magneta i zato je zvuk malo mekshi ].
Tek uglavnom ja sam uzeo BLK model bez kapice jer nisu hteli da mi skinu tu budzhu sa Wine Red modela.

Karakteristike bi bile sledece :

Telo - ne zna se .. Razlikuje se od sajta do sajta za prodaju [ uglavnom ruski i madjarski ]. Negde pishe brest, negde javor, neki kazhu lipa a opet ima ih koji tvrde da je telo od lipe i javora zajedno ili chak shperploche [ molio bih da mi neko ko zna sigutno kazhe bash da vidim ]
Vrat - ushrafljen, isto.. ne zna se.. javor i fretboard od palisandera?
Pragova - 22 , znachi ne 24 kao shto pishe negde.
Magneti - 2 noname nechega huma ..deluju kao high gain jer su na cleanu glasniji od svega shto sam chuo u drugim radnjama [ osim telecastera onog ]
Potovi 4 komada.. standardno 2 tone i dva vol.
Tunomatic kobilica i to bi bilo to da ja znam da navedem.

Izrada i Finish :

Plusevi
Kada se uzme u ruke prvo shto se primeti je solidna tezhina koju ima za razliku od nekih Epiphone modela.
O finishu nema shta mnogo da se kazhe jer je cela gitara crna. Deluje sasvim korektno uradjeno. Nema otkinutih, slabo izlakiranih delova ili lepka koji na spojevima vrata i tela. Ono shto mi se svidja je momenat izlakiranog vrata sa samim fretboardom. Tj. izgleda kao da nisu lepljeni nego iz jednog komada.Ja se ne razumem u gitare ali kod Stratova npr. i nekih drugih modela to nisam video. Obichno se vidi izlakiran vrat i odvojeno nalepljen mat freatboard. Anyhow, meni je to nice touch.
Kada sam je uzeo legla mi je u ruku iz prve i bio sam totalno zbunjen novonastalim osecanjem zato shto sam uglavnom svirao Stratolike, LP gitare i ponekog Ibaneza, i uvek je postojao taj osecaj blage nelagodnosti kad sviram. Yamahe su tu najgore rekao bih jer imaju uzane vrtove, kao za decu. [ Ja imam sitne shake i tanke duge prste, ali ono je smeshno..nikad nisam mogo C u otvorenoj poziciji da uhvatim, a da ne razmishljam o tome, jer bi mi kazhiprst obavezno sleteo sa H zhice :hide: ]

Minusevi
- potovi koji praktichno ne rade .. [ slichan sluchaj kao kod Vintage gitara kod kojih sam gore rekao da ne rade pickup switchevi ]. Kada je gitara relativno tiha rade...pa podnoshljivo.. Medjutim na studijskim jachinama. hvataju od nule tek na dvojci i do desetke je headroom za pojachanje jako mali. Tone potovi su neshto bolji ali ni oni nisu neka sreca
- loshe drzhi shitm. Stara Yamaha je drzhala shtim po mesec dana dok ovu moram da shtimujem na svaka 3-4 dana i G zhica se rashtimava neprijatnom brzinom ;/
- Useci za pragove na 21om i 22om pragu, kao da je mashina pobegla malo i zakachila po povrshini tanak rez.. ali za to treba malo prostudirati pragove izbliza pa videti..
- vrat pretezhe.. To je koliko sam saznao i problem sa nekim Gibson SG modelima ali ne umanjuje moju muku.. Uzeo sam kozhni kaish ali on drzhi zato shto imam majcu, rolku i dzhemper na sebi. Kad dodje leto, videcemo shta ce da drzhi. [ ako neko ima reshenje za problem nek mi javi ]

Zvuk
Zvuk je na cleanu generalno "solidan". Tj. jasan i razumljiv.
Zbog onoga shto sam gore rekao da su mozhda high-gain magneti, gitara je dosta glasna ali nema punocu i definisanost kao shto je bio sluchaj kod Telecastera koji me je oduvao. Ipak, rekao bih da Apollo ima chistiji zvuk od drugih hum gitara u tom cenovnom opsegu. Basovi i trebl su ok ali im fali malo punoce i prava "snaga" ove gitare, rekao bih, lezhi u middle poziciji magneta gde se dobija jedna lepa celina punoce, chistoce i lepe boje zvuka. Shto je dobro za solo deonice ... S tim u vezi kao laik kakav jesam, chitajuci opise svakog drveta za gitaru, rekao bih da je telo verovatno od nekakvog Javora... :roll:

Kada se pusti kroz distorziju nemam shta da kazhem sem da gitara daje klasichan AC/DC zvuk. Probali smo je na Roland Micro Cube-u chini mi se, koji je imao neke preset-e i izvrteli smo sve od classic rock do metal zvuka. Za metal na suvo...pa i nije bash. Za rock je dushu dala.. rezak, i pun zvuk sa odlichnim sustainom je ono shto je obavilo posao kod mene. Jedino na bass pickup poziciji je malo mutljavo ali nishta shto je meni pokvarilo generalni utisak.
Moj utisak dana je bio kad je decko iz radnje uzeo da svira Santanu na njoj.. Uhvatio je u nekom momentu bend.. i drzhao..i drzhao..i drzhao..i drzhiiiii ton majku mu a ja blenem :shock: ..i onda polakooo pochinje da se gubi..ali ne naglo..nego lepo ..polako..a ja u zemlji snova.. I tako..

Probao sam je u Boomu na Marshalu, u Panteru na nekom Fenderu i Behringeru u pratnji sa drugom gitarom [ onom ortakovom ] i sasvim se lepo nosi .. i ima prezentnost shto bi neki rekli..
Eto ne znam shta vishe da napishem i mislim da je to je to..

Shto se tiche iskustva po radnjama..
Ovi u Mitrosu su se smorili jer sam im sve zhivo isprobavao po radnji ali su bili korektni skroz. Pogotovu neki visoki plavi kratko oshishani izduzhenog lica.
U Maricu je bio lep prijem hvala lepo :)
U Ariji ili kako se zove, na konjarniku, je radio neki drkosh sa kachketom koji me je stishavao [ i ako sam ja vrlo pazio da ne budem glasan ] do granice slushljivosti i imao komentare tipa "hocesh li skoro, nismo doshli da sviramo nego da biramo gitaru'" - A ja svirao otvoreno C, G da chujem kako se ponasha i bared D i E ...
U Musiccentru je bio celavi Zheljko o kome sve najbolje mogu da kazhem jer sam izmaltretirao choveka za sve pare i ni jednom nisam osetio da ga smaram ili neshto...
U Sky Musicu... pah.. neki celavi..nije da je neljubazan al' ono.. boli-me-dupe-shta-ti-hocesh- fazon ..
U ovim drugim radnjicama shto sam bio uglavnom nisu pretarano obracali pazhnju na mene i u jednoj radnji kod Hrama sv. Save sam bio u iskushenju da naprosto odem sa gitarom..ali bukvlano. Ni dobar dan, ni shta vam treba.. Lik dosho, video me..i otisho da pricha sa kolegama iz radnje o vazhnosti neznam... americhkog strata u odnosu na meksichki i kakav uticaj imaju razlichite marke zhica na tu problematiku.

In a nutshell :

Odlichna za classic, i hard rock.. [ ne za metal ]
Odlichno prima distorziju i ima lepo definisan zvuk na middle i treble pozcijama
Odlichan sustain i lepa prezentnost

Loshi i najruzhniji oni stock providni potovi
Problematichno drzhi shtim
Malo mutna na basovima sa distorzijom
Vrat pretezhe [ gitara je u ravnotezhi kada je vrat paralelno sa zemljom ]

P.S - Nashao sam za Madjarski Top Guitar da su radil review Apollo DSG-a ..ali kako doci do internet verzije i prevesti!? Strashno me interesuje..
P.P.S - Svi komentari i kritike dobro doshle :)

Frostensen

Re: Apollo DSG 1200, Vintage i druge teme...

Post by Frostensen » 17 Jan 2009, 01:48

humm ... niko ? nishta? Ni o Vintage gitarama, ni o Apollo ni o Telecasteru onom? Pah... :grummel_2:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 17 Jan 2009, 10:27

Čekaj, ja sam skapirao da si ti kupio gitaru... Mislim, šta ti sad vredi da se porede međusobno ovi modeli :D ?

Inače ja smatram da ne treba kupovati ove solid body klonove Gibsona ako nemaju trup od istog materijala, jer nemaju različite vrste drveta istu specifičnu težinu, pa će trup iste zapremine biti lakši ako nije od mahagonija, koji je na originalu... Nema tu spasa, ako je loše balansirana, takva će uvek da bude, jedino da kačiš tegove :D

Dok ne otovriš gitaru, dok ne vidiš poprečni presek drveta, nema teorije da znaš koje je drvo, ostaje ti samo da veruješ onome što piše na sajtu prodavca. Niko ovde ne može da ti garantuje od kog drveta je tvoja gitara. Ja bih se kladio da nije od šper ploče, jer sve to što se danas radi u Kini se pravi od punog drveta, na kraju se ispostavilo da je jeftinije tako nego koristiti šperku od 50 mm.

Frostensen

Post by Frostensen » 17 Jan 2009, 15:55

Pa jesam je kupio, ali nemam pojma. Nije da sam sad ochekivao diskusiju neku. Mada, nekako sam se,chitajuci starije postove gde su SVI imali po neshto da kazhu za Apollo i tako te low end gitare, nadao da ce neko napisati svoja iskustva sa Vintage gitarama npr, ili neko ko ima Apollo. Shta znam.. Mozhda neko ko zna od chega se zapravo pravi ona? .. Ovako ko da sam pi**** niz vetar.. i kucao zabadava :?
Ispade da ovde svi furaju gitare od 1000 evra ....

sinisake
The original one

Post by sinisake » 17 Jan 2009, 16:12

Ako ochekujete profi opis i neke tehnikalije zaboravite.. Ja sam jednstavan chovek, gledam kako se chuje na clean, kako na distorziji, kakav sustain ima, kakava joj je prezentnost u odnosu na drugi instrument koji svira uporedo i kako mi lezhi :)
Pa vecina tako radi. I ja evo, vec dugo sviram a nemam pojma o tim tehnikalijama i ne znam te, te... strucne izraze. :hide: :)

U svakom slucaju cestitke na kupovini i nadam se da ce ti sledeci instrument biti jos bolji. :)

bockonocode

Post by bockonocode » 17 Jan 2009, 16:31

pazi, ja sam probao neki squier telecaster na pedali boss hyper metal, i cinilo mi se ok. Koliko se secam, nije bilo nekih ozbiljnijih problema, kao sto ti navodis. Jedino sto me uzasno iritira je to sto ``tone`` potenciometri apsolutno nicemu ne sluze.

E sad moram da se nadovezem na tvoje iskustvo sa prodavcima. Ovde na forumu se malo preteruje u vezi sa njima. Kad sam zadnji put kupovao gitaru (pre 2-3 godine) u mitrosu su bili i vise nego ljubazni. svaku gitaru su mi ukljucivali na dva razlicita pojacala, donosili mi razlicite gitare, upustali se u diskusiju samnom, davali mi preporuke... u Liru sam dosao da kupim kablu, i zavrsio tako sto me je onaj matori naterao da probam one nove parkwood gitare. Kao sto kazes, u sky musicu su bile neke flegme, al ok.

Frostensen

Post by Frostensen » 17 Jan 2009, 17:17

Pa fora sa tim telekasterom je bila shto je imao p-90 magnete, koji su neka meshavina singlecoil i humbucker-a. Znachi ni tu ni tamo. Koliko sam shvatio ugradjivali su ih u ranije serije Gibson SG kao bridge magnete ali su valjda odustali ili nemam pojma shta. Tek uglavnom oni su krivac kako za fenomenalan clean i creamy bluesy overdrive, tako i za ochajan dist :/ Ostali telekasteri su mi manje vishe isto zvuchali.
A shto se tiche potova mislim da cu da ih odnesem da mi zamene i stave neshto normalno. Ovako nema svrhe .. ne mogu da se stisham kad mi treba. Palo mi je na pamet da uzmem i onaj Emg afterburner da mi ga ugrade u gitaru ... http://www.maric.co.yu/srp/proizvodi/?c ... 41&l3=1305 ali mi je to preskupo.. 60 evra..dodjavola.. za te pare mogu DS1 da uzmem :grummel_2:
Bila bi fora kad bi neko nash to pravio, tako mali busterchic koji bi se palio na prekidach.. ali dobro to je vec off topic.

Inache nosio sam se mishlju da odem ponovo do Music Centra i probam Vintage SG i moj Apollo neck/n/neck.. da vidim na licu mesta na istom pojachalu kako se koji ponasha. Da li stvarno tripujem ili nema neke sushtinske razlike [ osim shto su Vintage SG gitare pre-le-pe, za razliku od ove mog skroz crnog modela koji izgleda malo priprosto ]. Samo se bojim da me onaj lik ne izbaci naglavachke :lol:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 17 Jan 2009, 20:23

Ja imam Aston DHB 2200, odnosno to je neko Apollo mudrijašenje, na te malo finije urađene modele stave Aston umesto Apollo... Smejurija. Elem, to ti je klon ES 335, i koristim tu gitaru svakodnevno poslednjih godinu ipo. Nisam profi muzičar, dakle koristim je koliko stignem, ali ipak se svira na njoj svaki dan.

Ja imam neke estetke zamerke što se tiče ove gitare. Ima zlatni hardver, koji nikako nikad nisam voleo, sunburst je, što takođe ne marim, ali nije mi baš tragično, ima block perloid inlays na vratu što mi je baš gadno... Meni je malo džiberica sve to... Međutim, mogao sam da uzmem crnu gitaru, sa hromiranim hardverom, i sa dot inlays... ali da ima šrafljen vrat, a ova ima lepljen vrat, što je bliže originalu, pa sam se samo zato opredelio za nju.

Mene je iznenadilo koliko je uredno urađena ova gitara. Nisam očekvao da vidim takvu izradu na instrumentu koji ima takvu cenu. Baš jako zadovoljavajuće. Ima binding i oko grif platne, i to baš lepo napravljen binding. Definitivno nisu "ošamarili" instrument u izradi.

Jedina ozbiljna zamerka kod ove gitare odnosi se na magnete, odnosno na bridge magnet, koji mi daje dosta šupalj ton. Gotovo da nikad i ne sviram samo na bridge magnetu, nego ili koristim samo neck magnet, ili i neck i bridge. Dakle magneti će da lete napolje prvom prilikom. Imam i jednu ne tako ozbiljnu zamerku vezano za poziciju konektora za jack. Za razliku od originala, ovaj se nalazi na bošnoj ploči, i to me baš maleriše kad sviram sedeći, jer ova gitara ima baš ogroman trup, i ako ne sedim na stolici koja ima sedište veličine konfete, večito zapinjem kablom na nešto. To me poprilično nervira, toliko me nervira da sam gotovo potpuno prestao da sviram sedeći.

Dakle generalno sam zadovoljan sa mojom gitarom, ali mislim da sam realan čovek, znam ja da sam kupio kinekog klona, i imam na umu da je prosto nepristojno da očekujem Gibson kvlitet za te pare, pa u tom kontekstu kažem da sam zadovoljan. Šta više, za te pare zaista sumnjam da mogu da nađem približan kvalitet. Kad su hollow body gitare u pitanju, mislim da tek tamo sa 600 do 700 eura mogu da računam na neki uočljivo bolji instrument.

S druge strane, moj drugar ima Apollo jazz bass, kome je sva elektronika na izdisaju. Potovi poriknjavali, sve se razlabavilo... mislim da on taj bas koristi godinu dana, a već bi mogao da zadrži samo "drvenariju", ostalo je za generalku. rlo neprijatno iznenađenje. E sad, da li je to prosto zapao loš komad, ili su svi takvi... ko zna... Tek ja mogu da preporučim ovaj moj model, ali nikako ovaj bas!

Ne znam da li ti išta znači ovaj komentar, budući da si već kupio gitaru, ali eto... my 2 cents...

Fanatik

Post by Fanatik » 18 Jan 2009, 22:45

Ja sam imao Vintage v100 icon. Gitara je za svoje novce bila totalno ok,zvuk ok, ne rastimava se i fora izgleda,vrat odlican,gitara je extra lezalau rukama( to je bio najveci razlog zasto sam je kupio,a mogao sam uzeti i puno skuplju gitaru.) ,jedino finish obrada je 6/10.
Znaci za tu lovu totalno ok gitara. Taj model je jedan od dva najskupjla vintage les paula. Poznanik je imao Vintage SG-a,jedina losa strana mu je sto su se pragovi relativno brzo poceli trositi,sto na mojoj nije bilo.

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 23 Jun 2009, 15:01

Mene me samo zanima kako to da putem google-a nikako ne mogu da pronađem još po neku informaciju o Apollo gitarama uopšte. Naišao sam na nekog Kanađanina koji je smoje Hand Made-ove nazvao tako, ali naravno da nije u pitanju ista firma.
Čak ni na Harmony Central-u ima kanda samo ovo: http://reviews.harmony-central.com/revi ... lo+Guitars

EDIT: sad sam proverio, ovaj link se opet odnosi na Canadian hand made-ove...

Znači, ništa apllosutno nisam mogao da najdjem! :O.o:

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 23 Jun 2009, 16:39

Isti slucaj i kod mene kad sam gledao da kupim les paul kopiju.

Da li si pokusao da nadjes aster gitare koje prodaju u mix-u?
Isti slucaj. Nema ni njih nigde na netu.

To bih rekao da je ona fora, kada narucis iz kineske fabrike mogu da ti zalepe bilo sta na headstock... Bilo im malo bzvz da nazovu gitaru "Maritj" ili "Mix Music".... :)

Sava

Post by Sava » 23 Jun 2009, 17:25

mislim_stvarno wrote: To bih rekao da je ona fora, kada narucis iz kineske fabrike mogu da ti zalepe bilo sta na headstock... Bilo im malo bzvz da nazovu gitaru "Maritj" ili "Mix Music".... :)
Lagano OT, ali nešto o logu.

Kod Mirka Tasića sam svirao njegov ručni rad na kome piše Fender. Ja pitam zašto, a on kaže "kupac tako traži"! Koliko robujemo tom malom natpisu na glavi gitare! Sa druge strane ja baš volim kada piše nešto originalno tipa "Scala" ili sl. :D! Malo se šalim, ali Zdenko Kolar ima bas gitaru koju je sam pravio i na glavi piše "Zdenko" i meni je to baš kul i prava stvar. Na mojoj akustičnoj gitari piše zlatnim slovima Sava, meni je to ok.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 23 Jun 2009, 20:11

Fora je kao i sa većinom kineskih gitara - posebno kad se radi o kopijama čuvenih modela, da se u oooogromnim proizvodnim pogonima proizvode desetine hiljada gitara, i veoma često se na potpuno isti proizvod piše, lepi, gravira... nekad neko poznatije ime, nekad neko manje poznato ime, a određeni broj instrumenata, sa manjim kozmetičkim razlikama, završi u prodaji pod nekim tamo imenom, kakvo je na primer Apollo, ili Aston... E sad, pažljivom introspekcijom, jako upornim raspitivanjem, i poređenjem nekih komentara korisnika ja sam došao do zaključka da je moja Aston DHB2200 isti instrument kao i Washburn HB35, samo nema onaj fancy sloj furnira od rebrastog javora (a definitivno je samo sloj furnira u pitanju, nije nikakva kopana ploča, provereno!). Jako bih voleo da imam prilike da mogu naizmenično da isprobam na istom pojačalu i DHB2200 i HB35, pa da vidim ima li ozbiljne razlike što se tiče magneta. Čak i da su magneti ozbiljno bolji, to ne opravdava ravno duplo veću cenu koji postiže Washburn, jer čak i da stavim neke lepe SD magnete u moju gitaru, i dalje u zbiru to košta manje. A pomenuti Washburn nema te mnogo lepe SD magnete, ima neke stock magnete. Dakle, kad se gitara kupuje tako što se sluša, a ne tako što se čita šta piše na njoj, onda se uštede silni šoldi :D Budući da ova gitara neće da ide dalje, usidrila se kod mene za stalno, ne zanima me preprodajna vrednost. Čak i da nabavim neku "bezobraznu" hollow body gitaru, ova ostaje kao working horse gitara.

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 24 Jun 2009, 19:18

Kristijan wrote:Aston DHB2200
Čoveče pa Apollo je nazvao svoje modele potpuno isto: DHB2200 i DHB1200! :O.o: Šta sad, ista gitara ili šta!?
http://www.maric.rs/srp/proizvodi/?conid=370&l2=3&l3=42
http://www.maric.rs/srp/proizvodi/?conid=369&l2=3&l3=42

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 25 Jun 2009, 00:16

Ma sve je to isto, sve je to zapravo Apollo, samo na ovim DHB1200 piše Apollo (bela sito štampa), a na ovima DHB2200 piše Aston (abalon intarzija). DHB1200 ima šrafljen vrat, a DHB2200 ima lepljen vrat.

Post Reply