Kolike su dažbine kad se gitara uvozi iz Amerike?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
-
Kolike su dažbine kad se gitara uvozi iz Amerike?
Znam da postoji tema o slicnoj stvari, ali nema onoga sto meni treba. Naime, zeleo bih da znam da li bi morao i koliko da plati neku carinu moj prijatelj koji bi mi uzeo gitaru u Americi. Putuje tamo i preko ebay-a bi je uzeo, stigla bi njemu, i on bi je poneo sa sobom ovde. Ide avionom, naravno. E sad, kolika je carina i da li postoji razlika ako je nosi sa sobom u avionu ili zajedno sa prtljagom...Meni je bas nekako hitan odgovor zato sto putuje za par dana. Hvala vam puno u napred na korisnim informacijama...
Samo da napomenem, gitara nije nova, vec preko ebay-a, pa ako ovo pravi neku razliku...

Re: Molim vas za pomoc
Ako donosi samo jednu gitaru, NECE platiti nikakvu carinu, samo mozda transport u avionu oko 50$. Meni je u oktobru tako donesena gitara.
-
Re: Molim vas za pomoc
E hvala puno... Nasao sam Jackson RR1 sa EMG magnetima za oko 500 evra. Tako da, tesko da cu da propustim priliku... Samo jos jedno pitanje, jer je nosio bas sa sobom u avion, ili u zajedno sa prtljagom, posto da nije nesigurno malo?
Re: Kolike su dažbine kad se gitara uvozi iz Amerike?
U prtljag i ja mislim da tako mora. Mene je deluxe strat izasao oko 800e, samo dobro uporedi sad cene posto je dolar opasno skocio pa su u jednom trenutku stratovi u Srbiji bili iste cena kao i USA, posto je jackson fenderova filijala proveri 2 puta cene pre nego sto porucis gitaru. poredjenja radi u decembru 2008 deluxe strat u mitrosu 86000 din, a u guitar centru 1200$, dolar je u tom trenutku bio preko 70 din. Racunica jasna u USA je kostao 84000 ili vise... Moj ti je savet da se bas valjano raspitas za cene i onda da se odlucis.
Po zakonu carina na gitare je 1% plus carinski pregled i pdv. Međutim, kako je gore napisano mislim da kada se lično donosi to lako prolazi kao lični prtljag pa se i ne ocarini.
- Marko_chupavi
- MF veteran
u prtljag mora obavezno, sem ako ima ogromnu vrednost, a onda mora da se radi specijalan zahtev, i da se placa extra mesto... tu su onda i provere i sve... a ovako da je uvezes sigurno da mozes, dobro je zapakuj i ususkaj, jer sam video sta rade ljudi u sortirnici na nasem aerodromu. a ako je polovna, nemoj ni da je prijavljujes na carini... u stvari ni ako je nova... sto rece sava, proneses je kao prtljag...
-
Dakle ako bi otisao u madjarsku da kupim gitaru za model od 500eu bi dao, koliko 5eu + pregled i pdv = ? ?Sava wrote:Po zakonu carina na gitare je 1% plus carinski pregled i pdv. Međutim, kako je gore napisano mislim da kada se lično donosi to lako prolazi kao lični prtljag pa se i ne ocarini.
-
Ma ne mora u prtljag... ako se napravis lud, i ne pitas nikog nista... zvanicno, mora!
Meni je drugarica donela bass iz New Yorka u gigbag-u, na ramenu... mada je drugi put (druga gitara) moralo u prtljag, ali zato sto se tip najavio da nosi gitaru...
A sto se tice carine, ko ih j***, nosi momak svoju gitaru, ko to moze da mu ocarini?!
Meni je drugarica donela bass iz New Yorka u gigbag-u, na ramenu... mada je drugi put (druga gitara) moralo u prtljag, ali zato sto se tip najavio da nosi gitaru...
A sto se tice carine, ko ih j***, nosi momak svoju gitaru, ko to moze da mu ocarini?!
Uprvo takoKirilStipsa wrote:A sto se tice carine, ko ih j***, nosi momak svoju gitaru, ko to moze da mu ocarini?!
-
sta se desava ako neprijavljenu gitaru primete carinici? 

Ako tebe provale reci ces nam
Ako imas neku staru gitaru koja ti ne treba, a kao takva ne vredi nista ili vredi nesto malo izneses je sa sobom iz zemlje i prijavis na carini da iznosis gitaru, oni upisu da si izneo gitaru (njih ne zanima firma model... bitno je da je gitara) predjes granicu bacis je u kontejner kupis sebi novu gitaru i na granici prijavis da unosis gitaru... To je najsigurnija varijanta ako koliko sam shvatio ides u Madjarsku po gitaru.

Carinici su tolerantni pa u putničkom saobraćaju prolaze neke stvari koje ne bi prošle da je gitara stigla poštom. Naši muzičari kada izlaze iz zemlje prijavljuju svoje instrumente da ne bi i mali problema u povratku. Priliko povratka nekada im traže da pokažu izneto, najčešće ih baš briga.
Na gitaru od 500 e koju regularno ocariniš plaćaš 1% na vrednost robe (gitara+transport do mesta carinjenja), carinski pregled (ne znam koliko je trenutno, nije velika cifra) pa na ukupnu vrednost (tkzv. carinska vrednost robe) 18% poreza. Ovo je za gitare, za pojačala čini mi se da je carina 15%.
Na gitaru od 500 e koju regularno ocariniš plaćaš 1% na vrednost robe (gitara+transport do mesta carinjenja), carinski pregled (ne znam koliko je trenutno, nije velika cifra) pa na ukupnu vrednost (tkzv. carinska vrednost robe) 18% poreza. Ovo je za gitare, za pojačala čini mi se da je carina 15%.