Koliko drvo gitare utice na zvuk, a koliko magneti i potovi?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Koliko drvo gitare utice na zvuk, a koliko magneti i potovi?
Interesuje me koliko drvo gitare utice na zvuk, a koliko magneti i potrnciometri.
Imam jednu gitaru koja ima dostaostar zvuk i jednu sa tupijim tonom. obe su kopije strata, pa me zanima dali su magneti ili drvo u pitanju. Naravno gitare su drugacije marke, drvo i elektrika su takodje drugaciji
Imam jednu gitaru koja ima dostaostar zvuk i jednu sa tupijim tonom. obe su kopije strata, pa me zanima dali su magneti ili drvo u pitanju. Naravno gitare su drugacije marke, drvo i elektrika su takodje drugaciji
Re: ostrina
pa mislim da si sam sebi dao odgovor na tvoje pitanje...naravno, sve od toga navedenog utiče na ton i zvuk gitare!
-
Drvo sto je starije i suvlje daje bolji svuk, mada se to vise odnosi na akusticne gitare. Magneti su veoma bitni jer imash magnete za 20 eura i za 300 eura pa sam proceni da li bi mogla u njima biti razlika.
- sirac-šunka
- vragolan
Pa uzmi prebaci magnete sa jednog strata na drugi pa nam reci sta se desilo.Dusan wrote:Imam jednu gitaru koja ima dosta ostar zvuk i jednu sa tupijim tonom. obe su kopije strata, pa me zanima dali su magneti ili drvo u pitanju. Naravno gitare su drugacije marke, drvo i elektrika su takodje drugaciji

Ogromna dezinformacija!SpigotBlister wrote:Drvo sto je starije i suvlje daje bolji svuk, mada se to vise odnosi na akusticne gitare

Drvo utice jako na SVE zicane istrumente, i ako je neka gitara stara (npr Jolana Iris) koja ni napocetku nije dobro zvucala, nece je izvuci godine sviranja, tj nece nikada zvucati dobro...A sa druge strane ako imas (npr Fender Jazz bass `62) koje je izuzetno kvalitetno, i koje je lakirano u nitrocelulozi, ono moze samo da bolje zvuci tokom godina...
Re: Koliko drvo gitare utice na zvuk, a koliko magneti i potovi?
Drvo je dusa zvuka. Ne samo drvo od kog je telo, nego i drvo od kog je napravljen vrat takodje ZNATNO utice na zvuk.
Nedavno sam se uverio u to, kad sam probao 5-6 gitara (isti model) istog proizvodjaca, sa ISTIM magnetima, a koje su zvucale BITNO razlicito.
Doduse, sa krsh magnetima ne bi ni najbolje drvo propevalo.
No, neko ce se vec javiti da to sve naucno objasni...
P.S. Promena potova nije bezazlena stvar, opet iz licnog iskustva.
Nedavno sam se uverio u to, kad sam probao 5-6 gitara (isti model) istog proizvodjaca, sa ISTIM magnetima, a koje su zvucale BITNO razlicito.
Doduse, sa krsh magnetima ne bi ni najbolje drvo propevalo.
No, neko ce se vec javiti da to sve naucno objasni...

P.S. Promena potova nije bezazlena stvar, opet iz licnog iskustva.

Mene fascinira koliko maple fretboard ima svetliji ton od rosewooda.
- Rocket Roll
Ach, ye olde "maple vs. rosewood" argument...
Kako vreme prolazi, sve mi se više čini da ljudi previše očekuju od drveta na električnim gitarama. Svakako, razlike ima, dobro drvo ističe gitaru, ali glavne razlike ljudi čuju na malim snagama i u 1:1 testu sa drugim gitarama. Na sceni, usred akcije, ponekad je teško pogoditi da li neko svira singlecoil gitaru ili hambakere, akamoli očekivati komentare tipa "Čuješ kako mu je drvo gitare loše? Idem ja kući, momci očigledno nemaju pojma..." Razlike među gitarama, ako ih ima, na sceni spadaju pod "različite nijanse tona".
Lično, najveću promenu sam uvek čuo sa menjanjem magneta.
Kako vreme prolazi, sve mi se više čini da ljudi previše očekuju od drveta na električnim gitarama. Svakako, razlike ima, dobro drvo ističe gitaru, ali glavne razlike ljudi čuju na malim snagama i u 1:1 testu sa drugim gitarama. Na sceni, usred akcije, ponekad je teško pogoditi da li neko svira singlecoil gitaru ili hambakere, akamoli očekivati komentare tipa "Čuješ kako mu je drvo gitare loše? Idem ja kući, momci očigledno nemaju pojma..." Razlike među gitarama, ako ih ima, na sceni spadaju pod "različite nijanse tona".
Lično, najveću promenu sam uvek čuo sa menjanjem magneta.
pa sve ima svoje ali ljudi su u zabludi recimo da magneti samo uticu na sound gitare ukljucene u pojachalo, naprotiv. Vec na suvo se moze dosta toga provaliti i u principu kako neka gitara sljaka na suvo tako ce zvucati i ozvucena. Ako je na suvo krsh, nema shanse da na pojachalu bude nesto bolja. Magneti uticu na akustiku elektricne gitare jednim delom i silom kojom privlace zice i sputavaju ih da normalno osciluju, smanjujuci im sustain i guseci visoke tonove. U principu sve gitare sa singe coil-ima su prangijavije i imaju sveukupno vishe treble-a. Stavi jedan humbucker na gitaru i stvari se menjaju, stavi josh jedan humbucker u neck poziciju i stvar se dosta menjaju, gitara postaje "mutnija" basovitija i sveukupno drugacija. Visina postavljenih magneta takodje utice na zvuk, kako ukljucene tako i iskljucene gitare. Sto je magnet dalje od zica, gitara daje manji output, magnetna sila koja privlaci zice je manja i one duze i slobodnije vibriraju. To sve naravno zavisi i od jacine magnetnog polja konkretnog pickup-a. Aktivni magneti imaju jako slab magnetni pull za razliku od klasicnih single coila i humbuckera. Drvo gitare pre svega utice na akustiku elektricne gitare i na boju i voicing gitare. Pricali se o tome ovde vec sto puta, mahagoni je najbasovitiji i najmasniji, ali uz to ima i mnogo sustain-a, alder je nesto svetliji a najprangijaviji je jasen tj. ash koji se bukvalno dere, maple je isto tu negde izmedju. Orah se smatra za dosta cisto i rezonantno drvo, a basswood je masivan ali dosta neutralan,koristi se mnogo jer je lagano drvo a i lako se obradjuje. Drvo i magneti cine jedan deo sistema zvuka gitare, potovi su tu dosta minorni. Volume potovi vece vrednosti dace vise outputa i otvoreniji zvuk, slicno je i sa tone potovima.
aj nalupetao sam sve ovo i cheers
aj nalupetao sam sve ovo i cheers
E, to je to naucno objasnjenje... 

Ja imam utisak da na zvuk gitare najvise utice format magneta (hum ili single)
Primer - pre "100" godina su ljudi kad pazare elektricnu, prislone uvo na gitaru i slusaju kako "rezonuje" na suvo, pa je onda ukljuce i "shvataju" razliku - sto je zvuk priblizniji vece su shanse da je u pitanju valjan instrument - Bar su mene tako ucili...
Prvo saslusam drvo, na suvo kako zvoni i kako se meri sa elektrificiranim tonom;
Drugo slusam magnete, kako zvuce i kolika je razlika izmedju njih;
Nakon toga predjem na potove, slusam kako menja boju, snagu magneta, opseg...
Posle pogledam chivije, sedla... cisto da znam s chime ima posla...
Zakljucak: sve utice - za mene najvise gore navedenim redosledom...

Prvo saslusam drvo, na suvo kako zvoni i kako se meri sa elektrificiranim tonom;
Drugo slusam magnete, kako zvuce i kolika je razlika izmedju njih;
Nakon toga predjem na potove, slusam kako menja boju, snagu magneta, opseg...
Posle pogledam chivije, sedla... cisto da znam s chime ima posla...
Zakljucak: sve utice - za mene najvise gore navedenim redosledom...
Meni su singlovi relativno duboko u drvetu i daleko od zzica, dok je ham na bridzzu dosta visoko uz zzice. Sve je pasivna struja.dweezil wrote:Sto je magnet dalje od zica ... magnetna sila koja privlaci zice je manja i one duze i slobodnije vibriraju.
Da li to znaci da meni hambaker 'sputava' oscilovanje zzica svojom blizinom i da bi singlovi makar za nijansu lepse svirali kad bih zzice oslobodio iz 'magnetnih okova' hambakera?
- Rocket Roll
Ne. To što je Dweezil napisao je (teoretski) tačno, ali u praksi retko može da se primeti - osim ako magnet nije veoma "vreo" i(li) užasno blizu žicama. Ako je magnet veoma blizu žicama, pre će se čuti "wolf tones" (gitara će zavijati na veoma neprijatan način) nego što će se čuti nedostatak sustaina.Paprika wrote: Da li to znaci da meni hambaker 'sputava' oscilovanje zzica svojom blizinom i da bi singlovi makar za nijansu lepse svirali kad bih zzice oslobodio iz 'magnetnih okova' hambakera?
Svaki proizvođač magneta (i većina proizvođača gitara) daje specifikacije setupa za taj magnet / tu gitaru, u kojima je navedeno kolika udaljenost magneta od žica je optimalna. Drži se tih specifikacija i nema zime.
Ako niste do sada evo vam prilike da procitate intervju sjajnog gitariste Vedrana Božica koji sam objavio ovde na forumu svojevremeno. Mislim da on sjajno, strucno i pre svega iskustveno odgovara na ovo pitanje.