Fixed bridge mesto Floyd Rose-a
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Fixed bridge mesto Floyd Rose-a
Imam Floyd Rose na gitari koju sam kupio od ortaka, ali ga uopste ne koristim. e sad hteo bih da stavim fixed bridge, da li bi trebalo da bude problema, mislim sa rupama za srafove i rupi u telu gitare koja je predvidjena za bridge?
- mislim_stvarno
Re: Bridge mesto Floyd Rose-a
Da, bice velikih problema. Moras da zatvoris sve rupe u toj gitari nekim komadima drveta koje ces da zalepis, da to lepo presmirglas, pa da busis novu rupu za taj drugi bridge koji hoces da stavis, i na kraju da sve to lepo finisiras, da bi na kraju imao unistenu gitaru koja verovatno ne moze da se proda za bilo kakve normalne pare koje vredi.
Ako neces da se igras sa floydom, samo ga blokiraj, ubaci komad drveta izmedju tremolo bloka i tela gitare sa unutrasnje strane, i zategni federe, ili cak dodaj neki...
Evo i objasnjenja
Ako neces da se igras sa floydom, samo ga blokiraj, ubaci komad drveta izmedju tremolo bloka i tela gitare sa unutrasnje strane, i zategni federe, ili cak dodaj neki...
Evo i objasnjenja
Re: Fixed bridge mesto Floyd Rose-a
Nije stvar u plutanju floyda. I ja se spremam da na jednoj od svojih gitara postavim tune-o-matic umesto floyd rose-a. Naravno, tu rabotu ni u ludilu ne bi radio sam, radice mi je majstor. Vec sam pricao sa ljudima koji su uradili to, i koji su veoma zadovoljni. To je jako dobar nacin da od tipicne gitare za heavy metal (tipa Ibanez ili u mom slucaju Washburn Mercury) dobijes univerzalnu gitaru, koja ima lepsi clean, drugaciji sustain, na kojoj lako mozes da se menjas stimove, i slicno. Da ne bude zabune, ja sam veliki postovalac floyd rosea, i zadrzacu ga na drugoj gitari koju imam. Slozicu se sa mislim_stvarno da ce to nazalost da ti onemoguci prodaju ili znatno obori cenu instrumenta, jer ljudi ovde ne vole gitare koje su doradjivane i prepravljane. U svakom slucaju, poduhvat nije nemoguca misija, moze cak vrlo cool da se uradi, samo bih ti preporucio da ti to radi majstor, jer ima tu jako mnogo posla...
- mislim_stvarno
Pa da, naravno za takav poduhvat mora platiti majstora (ili ne, ako je sam majstor, ili ako je entuzijasta i ima vise gitara, a ovu platio 20e
), ali za pare koje das majstoru, mozes da prodas tu gitaru, dodas kintu i kupis neku sa fixnom kobilicom, sto je bolje resenje, jer mozda ce neko drugi koristiti taj tremolo, a ti biti zadovoljniji tom gitarom.
Ja licno mislim da se takav poduhvat ne isplati + lik je postavio pitanje za samostalno menjanje, a ne za majstora...
Pretrazi postove clana foruma JCM800, on je blokirao floyd na svom jacksonu, i mislim da je o tome pisao na nekoj temi... Ko zna, mozda se i javi ovde...

Ja licno mislim da se takav poduhvat ne isplati + lik je postavio pitanje za samostalno menjanje, a ne za majstora...
Pretrazi postove clana foruma JCM800, on je blokirao floyd na svom jacksonu, i mislim da je o tome pisao na nekoj temi... Ko zna, mozda se i javi ovde...

Slazem se uglavnom. Nije problem blokirati floyd, problem je sto se sa time ne dobija zvuk koji imas sa fixed kobilicom. Ja to znam, jer imam 2 tipicne heavy gitare, a metal sviram 2 sata mesecno (sviram blues i rock). Takodje, prodati pa kupiti nesto drugo (ili doplatiti) u ovoj zemlji je veoma neisplativo, jer svi svoje instrumente precenjuju, a tudjim traze sve moguce mane. U mom slucaju konkretno, ne isplati mi se ta kombinacija, jer sam ja veoma zadovoljan sa gitarom (drvo, magneti, vrat, zvuk), samo zelim da imam fixed bridge, da bi mogao da povremeno spustam stim a bez da moram sat vremena da se igram sa srafcigerom (a namestiti open G ili open D stim na floydu je umetnost koju nisam dostigao do danas). Meni je majstor trazio 50 evra za ceo poduhvat (gitaru ce mi zatvarati javorom ili mahagonijem), sto nalazim da je prihvatljivo, jer sama gitara sa stock magnetima u sadasnjem stanju vredi bar 500e (a menjao sam stock magnete dimarziom). Sta znam, vrlo me intersuje za sta ce decko da se odluci, nek prenese svoja iskustva, da znamo za ubuduce.
Pa prvo posle komentara i clanka koji sam procitao odustajem od toga da sam radim to
) Drugo posto sad nisam pri parama verovatno cu cekati neka srecnija vremena i kupiti neku sa fixed bridge-om. Hvala puno na pomoci!

treba probati i obican string thru body fixed bridge (hardtail), mnogi bas njega gotive. Ima nekoliko modela Ibaneza sa ovijem bridgom.

Imam ja jedno pitanje! I meni se licno smucio Floyd, mislim super je to spravica ali trenutno mi stvara vise problema neko koristi...
Nameracio sam se da menjam svoju gitaru za neku sa fiksiranim mostom, ali pre toga me zanima par stvarcica....
Npr, posto sviram u bendu u kome koristimo vise razlicitih stimova, da li cu imati problema ako usred probe ili svirke budem prestimavao gitaru (zato mi i smeta floyd, jer je to nemoguce, a ne znam kakve su nuspojave na gitarama sa hard tailom, tipa rastimavanje, tenzija na vratu i tako to)?
I koju debljinu zica predlazeta za stimove koji ce se kretati izmedju standard E i standard C?
Nameracio sam se da menjam svoju gitaru za neku sa fiksiranim mostom, ali pre toga me zanima par stvarcica....
Npr, posto sviram u bendu u kome koristimo vise razlicitih stimova, da li cu imati problema ako usred probe ili svirke budem prestimavao gitaru (zato mi i smeta floyd, jer je to nemoguce, a ne znam kakve su nuspojave na gitarama sa hard tailom, tipa rastimavanje, tenzija na vratu i tako to)?
I koju debljinu zica predlazeta za stimove koji ce se kretati izmedju standard E i standard C?
- mislim_stvarno
Ja moju gitaru sa tune-o-maticom i string through setam kroz stimove, ali ne u tom rasponu u kom ti nameravas. Ja idem od E standardnog do drop C#, i nemam problema. Oseti se recimo kada odem iz E za koji je gitara setovana u drop C#, da se zice priblize vratu, tj pojavi se buzz koji se cuje samo kada se svira na suvo, ali ni to nije strasno... Meni se ne rastimava...
Srecno.
Srecno.

A jel moze taj buzz da se otkloni stavljanjem debljih zica npr? I kako se gitara setuje za odredjen stim?
- mislim_stvarno
Pa, ako bi setovao gitaru za standard C sa recimo 12kama, onda bi ti E bilo jako zajebano za sviranje (velika tenzija zica, vrat bi se i sam povio na gore, pa bi se i visina zica povecala). Jedino, da setujes u D ili C# (znaci nastimujes u D ili C#, namestis visinu zica i truss rod kako ti najvise odgovara) sa 10kama ili 11kama, i onda bi mogao da ga setas stepen gore dole... Opet na taj nacin, gitara bi bila najudobnija za sviranje u onom stimu za koji je setupovana. Mozes isto tako da je namestis za onaj stim koji najvise koristis, onda ce opet neki biti zajebaniji za sviranje... Veliki je to prelaz od C do E, velika varijacija tenzije, ne znam ni da li je dobro za vrat toliko variranje...
Mozda ce se javiti neko ko ima neku bolju ideju ili vise iskustva, ovo ja pricam dosta na pamet.
JAVITE SE... 
Mozda ce se javiti neko ko ima neku bolju ideju ili vise iskustva, ovo ja pricam dosta na pamet.

Menjati između E i C je ono baš baš veliki raspon. Ma kako da našteluješ gitaru ona ne može raditi optimalno
u tolikom rasponu tenzija. Pogledaj Dadario sajt, tamo imaš tenzije žica, pa vidi u kom rasponu se menja
tenzija za dva stepena. E je skoro 70% nategnutije od C!
Jedino te aluminijumski vrat može spasiti hahaha. Najbolje da se naštimuješ u C i šetaš kapodaster
kako ti odgovara. Ako baš često menjaš štimove i relativno jednako ih koristiš.
u tolikom rasponu tenzija. Pogledaj Dadario sajt, tamo imaš tenzije žica, pa vidi u kom rasponu se menja
tenzija za dva stepena. E je skoro 70% nategnutije od C!
Jedino te aluminijumski vrat može spasiti hahaha. Najbolje da se naštimuješ u C i šetaš kapodaster
kako ti odgovara. Ako baš često menjaš štimove i relativno jednako ih koristiš.
A u koliki je optimanlni raspon stepeni koje mogu da "setam" bez vecih posledica?
Anybody?
Ne bih znao to iz iskustva da ti kažem pošto retko menjam štim,
znam da pola stepena gore dole nije mnogo osetno. I drop naravno
ne pravi nikakvu razliku gledajući celu gitaru.
znam da pola stepena gore dole nije mnogo osetno. I drop naravno
ne pravi nikakvu razliku gledajući celu gitaru.