Novosti po pitanju defretovanja
Odgledao sam filmice koje je EsoX postovao, pregledao slike sa
http://www.geocities.com/charlesarms/, i dao se u posao.
Prvo sam vrat zastitio lepljivom papirnom trakom, koja se moze kupiti u svim farbarama. Posto nisam nasao odgovarajuci alat (dakle mala klesta) kako je neko vec rekao koristio sam grickalicu za nokte (povecu, kupljenu u Liliju za cirka 150 dinara), i uspesno sa njome povadio sve pragove. Pragove sam zagrevao lemilicom (zapravo drugar mi je pomogao, on je grejao pragove). Problem su pretstavljala prva 3 praga, koje je iz nekog razloga prethodni vlasnik lepio super lepkom
Posle toga sam polako skalpelom povadio one male komadice plastike koji su se nalazili sa obe strane useka u kome se nalazio prag. Potom sam finom vodenom smirglom (tip P800) malo ismirglao pragove kod kanala. Zatim sam iscistio kanale skalpelom i krenuo sa lepljenjem.
Furnir koji mi je Sirac poslao (hvala mu puno na tome

) sam malo smirglao, po par puta, posto je bio malo siri od kanala. Parcice furnira visine pola cm sam namazao Syntelan lepkom sa obe strane, i polako cekicem ukucao u kanal. Pri ovome sam napravio gresku jer nisam odmah visak lepka obrisao, sto ce se kasnije pokazati kao problem kod smirglanja.
Kada se sutradan lepak osusio (cekao sam oko 20ak sati), polako sam skalpelom posekao deo koji se nalazio iznad vrata, tik uz fingerboard, a opet sam grickalicu koristio za secenje furnira koji je virio sa strane, i tu ostavio mozda 0.5 mm furnira da viri sa strane vrata.
Zatim sam krenuo u smirglanje, i nazalost ukapirao da ce mi visak lepka praviti problem, pa sam ga zato polako skinuo noktima. Bilo je mukotrpno i sporo, ali mislim da sam poprilicno uspeo. Potom sam vrat ismirglao grubljom (P360), a zatim i finijom smirglom (P800). Na kraju sam vrat premazao i ocistio cickovim uljem.
Nut nisam dirao, jer sam prvo bez ikakve asistencije na njemu zeleo da probam kako ce sve izgledati. Vratio sam stare zice na gitaru, nastimovao je i probao. Primetio sam da kada sviram 1 ili 2 ton na bilo kojoj zici dolazi do udaranja iste po vratu, odnosno cuje se neki, hm, bzzzzzzz zvuk. Dakle ovo vazi samo za prva 2 praga. Pokusao sam da pomeram trusroad, podigao sam akciju i u principu ovaj problem sredio na E zici, ali je na ostalima ostao (cak je na G zici bzzz postao jos jaci...). Sada, ne znam da li se ovde radi o trusroadu, ja pokusavam da gledam vrat ali stvarno ne primecujem da je kriv, cini mi se da je sve ok. Sada je akcija dosta visoka, ali "smetnje" se i dalje javljaju. Kapiram da ako budem dirao nat (odnosno skinuo ga i isturpijao) da ce problem biti jos veci... Takodje, primetio sam da mi je trus road poprilicno izdrndan (izgleda opet nasledje

), odnosno inbus kljuc ga malo teze hvata, doduse nisam imao priliku da probam malo veci, tako da se sada plasim i njega da diram da ne napravim jos vece cudo. Takodje, sumljam da mozda nisam dobro obradio prva dva "praga" odnosno da nisam dobro ismirglao/postavio markere, ili da onaj super lepak mozda pravi probleme...
Eto, ja stigoh dotle, pa reko da priupitam vas iskusnije ljude sta dalje da cinim, posto sam dosao do blokade i stvarno nemam pojma sta dalje... Bas sam svirkao na ovim ostalim pragovima, i za sada mi se cela fora bas svidja, zvuk je drugaciji, u svakom slucaju nesto novo i zanimljivo za mene
Hvala svima na savetima unapred