Bass pocetnici...
Moderators: Trooper, Tiki the Boyler
Bass pocetnici...
E, ovako... Ne bih da se pravim pametan, ali moram da kazem da se sve teme vezane za bassiste pocetnike pretvore u, kao sto neko rece, kuvan kupus. Pretrazujuci teme vezane za pocetnike na bassu i otvorivsi 5654 tabova u Mozilli samo sa ovog foruma, dodjoh do samo 4-5% korisnih postova. Bilo bi dobro da se u jednoj temi pise samo o tome (o lekcijama za pocetnike, etc...), a ne o nepotrebnim stvarima. Zato bih molio sve iskusne bassiste da pomognu meni kao pocetniku, a i drugima, svojim savetima, lekcijama... Sta prvo treba da vezbam kao pocetnik? Sta kasnije da vezbam? Koliko vremenski treba da vezbam pocetnicke lekcije? Ako moderatori ovaj topic smatraju viskom, neka ga obrisu, ali verujem da ce mnogima korisiti ako se bude u njemu pisalo samo o temi sa naslova... Pozz...
- The Mask AE
Re: Bass pocetnici...
Pozdrav. Koliko ces vezbati pocetnicke vezbe zavisi samo od tebe. Problem kod internet komjunitija je sto se svako (eto ukljucujuci i mene) pravi pametan i uzvisen pa se iz toga napravi da svako ima svoju ideju kako stvari treba raditi. Navikni se na to.
Neki put koji bi ja preporucio je da za pocetak bacis bass u melodijskom smislu i posvetis se:
Marko Tajcevic - Osnovna teorija muzike
Dejan Despic - Teorija muzike
Ove dve knjige si verovatno dobio kao predlog jer su (Tajcevic) biblije muzike.
Kada malo udjes u celu pricu kreni da upoznajes tonove na vratu, naizmenicni piking i tako te stvari. Slep i tako te stvari ostavi za kasnije.
Da ja nebih pisao vise kada ovo malo usavrsis ti se ponovo javi.
P.S. Jedan od boljih bubnjara sa ovih prostora ima sledece misljenje: ukoliko sada u 21. veku sa svim pomagalima postojecim ne naucis da sviras onda baci celu pricu.
P.S.2. Najlakse je cekati da ti neko kaze nesto. Zar nije zanimljivije da provalis sam?
Neki put koji bi ja preporucio je da za pocetak bacis bass u melodijskom smislu i posvetis se:
Marko Tajcevic - Osnovna teorija muzike
Dejan Despic - Teorija muzike
Ove dve knjige si verovatno dobio kao predlog jer su (Tajcevic) biblije muzike.
Kada malo udjes u celu pricu kreni da upoznajes tonove na vratu, naizmenicni piking i tako te stvari. Slep i tako te stvari ostavi za kasnije.
Da ja nebih pisao vise kada ovo malo usavrsis ti se ponovo javi.

P.S. Jedan od boljih bubnjara sa ovih prostora ima sledece misljenje: ukoliko sada u 21. veku sa svim pomagalima postojecim ne naucis da sviras onda baci celu pricu.
P.S.2. Najlakse je cekati da ti neko kaze nesto. Zar nije zanimljivije da provalis sam?
Dobrodosao na internet, demokratski medij gde svako ima pravo da nesto kaze, od toga 4 posto bude smisleno!
Pretpostavljam da tebi fali neka sveobuhvatna pocetnicka "metoda", a to tesko da ces naci na jednom mestu bez kvalitetnog instruktora. Par internet predloga... probaj studybass.com, za pocetne instrukcije, kud ces sa prstima, o cemu da razmisljas, na sta da obratis paznju... Za uvod u teoriju muzike 'A Jazz Improvisation Primer' cak i ako te ne zanima jazz (kako?!). Za prakticne savete, instrukcije, iskustava, paralelno sa ovim forumom prati i talkbass.com. Moze ti koristiti i ovaj 'video instruktor' playbassnow.com i jos milion drugih na youtube.com. Moj pokusaj da udjem u 4%...
Srecno!

Srecno!
Hvala za postove, vrlo su korisni. Ja sam svirao akusticnu gitaru, aktivno nesto vise od godinu dana, tako da, sto se muzicke teorije tice, nisam noobie... Koja prva vezba da mi bude? Da li klasicno 1-2-3-4 preko svih zica ili nesto drugo? Sa koliko bpm da krenem?
- The Mask AE
Da, to pa G zica od 1234-2345-3456 i nazad, pa 1234-5678. Nakon toga kreni sa skalama. Pocetna brzina ti je ona na kojoj svaki ton izadje kako treba, a postuje se ritam.
Ja imam univerzalan predlog, nevezan za bas. Pustiš radio, najbolje onu muziku koju inače slušaš, i sviraš uz pesme koje idu. Tako vežbaš ono što je i najbitnije - uvo.
- The Mask AE
Ili prosto mozes da naucis teoriju, skale, arpedja, progresije, pa onda pustis radio pa to sve skines.
Naravno sve ovo sto kolega rece jeste super ukoliko zelis da pamtis pesmu tipa treci prag G zica i to. Ukoliko zelis da znas zasto je sve tako kako je ovo ti je neophodno. Naravno ukoliko naucis sve tako kako kolega rece pa ti neko kaze na probi: spustamo pesmu na x, ta ideja sa "3ci prag g zica" ti nece mnogo znaciti.
Naravno ukoliko pogledas istoriju muzike najbolji su bili oni koji se nisu drzali pravila nego ih smisljali i gurali granice (classical music wiki), ali nesto ne verujem da si taj kalibar. Po ovoj teoriji muzicka harmonija je relativna stvar. Uvo znaci vrlo malo. Skola bato.
Naravno sve ovo sto kolega rece jeste super ukoliko zelis da pamtis pesmu tipa treci prag G zica i to. Ukoliko zelis da znas zasto je sve tako kako je ovo ti je neophodno. Naravno ukoliko naucis sve tako kako kolega rece pa ti neko kaze na probi: spustamo pesmu na x, ta ideja sa "3ci prag g zica" ti nece mnogo znaciti.
Naravno ukoliko pogledas istoriju muzike najbolji su bili oni koji se nisu drzali pravila nego ih smisljali i gurali granice (classical music wiki), ali nesto ne verujem da si taj kalibar. Po ovoj teoriji muzicka harmonija je relativna stvar. Uvo znaci vrlo malo. Skola bato.
Last edited by The Mask AE on 09 Oct 2009, 14:06, edited 1 time in total.
- sirac-šunka
- vragolan
Video škola John Patitucci - Electric Bass, je pomogla mnogima i relativno lako se može nabaviti. Ima odličnih vežbi za početnike, plus slikovito prezentovani brojni groove-ovi uz Dave Weckl-a.
Izvini, a kakve veze ovo ima sa sluhom?The Mask AE wrote:ukoliko zelis da pamtis pesmu tipa treci prag G zica i to
- The Mask AE
Zaboravi druze 

Mozes raditi uporedno teoriju, tehniku i skidanje muzike i to super napreduje sve dok ne zapostavis nesto od ta 3... (kao sto ja to sada radim, skidam stvari, zajebavam se na netu i nista ne napredujem
)
Za brzinu mi je dosta pomogla 'Tai-chi' metoda! Krenes sto sporije, na 30bpm, pustis zicu da sama prestane da zvoni pa prelazis na sledeci ton. Pravi meditativni trening!
Pri tom se koncentrises na prste leve ruke, trudis se da svaki ton izvuces savrseno cisto i precizno. Tek kad si ovako zadovoljan dobijenim prelazis na regularnu brzinu. Jedna od najboljih vezbi za artikulaciju leve ruke koju sam nasao!

Za brzinu mi je dosta pomogla 'Tai-chi' metoda! Krenes sto sporije, na 30bpm, pustis zicu da sama prestane da zvoni pa prelazis na sledeci ton. Pravi meditativni trening!

Jaco Pastorius - Modern Electric Bass
Po meni najbolja bass skola, nebitno da li si pocetnik il nisi...ova skola me naucila mnogim stvarima...
Po meni najbolja bass skola, nebitno da li si pocetnik il nisi...ova skola me naucila mnogim stvarima...

- DJ_MY_SOUL
Moja prva vezba koju mi je pokazao instruktor je bila samo na G zici isla je :
1-2-1-3-2-4-3-4
Sviraj sto je brze moguce. Naravno na princip sto ces svaki prst staviti na po jedan prag od 1-4. Cilj ove vezbe je lomljenje leve ruke.
1-2-1-3-2-4-3-4
Sviraj sto je brze moguce. Naravno na princip sto ces svaki prst staviti na po jedan prag od 1-4. Cilj ove vezbe je lomljenje leve ruke.
Pocetna vezba, dobra za razradu prstiju (a bogami kasnije i za zagrevanje), sviras redom po zicama E-A-D-G-D-A-E pa predjes na sledeci raspored prstiju:
1-2 (prvo sviras na E, pa predjes na A, pa predjes na D, pa predjes na G, pa se vracas D, A E, pa predjes na sledeci raspored prstiju)
1-3
1-4
2-3
2-4
3-4
1-2-3
1-2-4
1-3-4
2-3-4
1-2-3-4
kada sviras 1-2-3-4 npr kada sviras npr 4 prstom drzi i ostala tri prsta na zici. Dakle kaziprst (index finger) na prvom pragu, srednji prst (middle finger) na drugom pragu, domali (ring finger) drzis na trecem pragu i naravno mali prst (pinky) drzis na cetvrtom pragu. Nadam se da razumes ideju? Nemam pri sebi gitaru da slikam i pokazem ti, videcu ako nisi ukapirao i slike ili video da napravim...
Ovo krenes da sviras od prvog praga, pa kada zavrsis "seriju" (dakle od 1-2 do 1-2-3-4) ti kreni ponovo od sledeceg praga i tako pici do 10og, 12og ili dokle mozes.
Ja sam u pocetku svirao do 8og, na 50 bpm nisamo mogao dalje zbog ruke koja je bolela strasno. Onda se polako ruka razmrdala pa sam polako dizao do 80 bpm i tako svirao jedno mesec dana. Posle toga sam opusteno svirao i 160, i sebi potvrdio ono zlatno pravilo koje i ovde mozes da nadjes: "Sporo je brzo", ili tako nesto, ukapirao si poentu uglavnom
Kao sto ti rekose ljudi gore, krenes polako da sviras, na koliko mozes, 40 - 60 bpm pa kada tu sve lepo sviras ti podigni malo tempo i tako... Nemoj nigde da zuris, ima vremena za sve
Isto su ti pomenuli i teoriju, i ona je bitna ako zelis da budes kompletan basista, tako da citaj malo
Nadam se da nisam udavio i lose objasnio sta mislim
Samo napred 
1-2 (prvo sviras na E, pa predjes na A, pa predjes na D, pa predjes na G, pa se vracas D, A E, pa predjes na sledeci raspored prstiju)
1-3
1-4
2-3
2-4
3-4
1-2-3
1-2-4
1-3-4
2-3-4
1-2-3-4
kada sviras 1-2-3-4 npr kada sviras npr 4 prstom drzi i ostala tri prsta na zici. Dakle kaziprst (index finger) na prvom pragu, srednji prst (middle finger) na drugom pragu, domali (ring finger) drzis na trecem pragu i naravno mali prst (pinky) drzis na cetvrtom pragu. Nadam se da razumes ideju? Nemam pri sebi gitaru da slikam i pokazem ti, videcu ako nisi ukapirao i slike ili video da napravim...
Ovo krenes da sviras od prvog praga, pa kada zavrsis "seriju" (dakle od 1-2 do 1-2-3-4) ti kreni ponovo od sledeceg praga i tako pici do 10og, 12og ili dokle mozes.
Ja sam u pocetku svirao do 8og, na 50 bpm nisamo mogao dalje zbog ruke koja je bolela strasno. Onda se polako ruka razmrdala pa sam polako dizao do 80 bpm i tako svirao jedno mesec dana. Posle toga sam opusteno svirao i 160, i sebi potvrdio ono zlatno pravilo koje i ovde mozes da nadjes: "Sporo je brzo", ili tako nesto, ukapirao si poentu uglavnom

Kao sto ti rekose ljudi gore, krenes polako da sviras, na koliko mozes, 40 - 60 bpm pa kada tu sve lepo sviras ti podigni malo tempo i tako... Nemoj nigde da zuris, ima vremena za sve

Isto su ti pomenuli i teoriju, i ona je bitna ako zelis da budes kompletan basista, tako da citaj malo

Nadam se da nisam udavio i lose objasnio sta mislim

pax404 wrote:Pocetna vezba, dobra za razradu prstiju (a bogami kasnije i za zagrevanje), sviras redom po zicama E-A-D-G-D-A-E pa predjes na sledeci raspored prstiju:
1-3
1-4
2-3
2-4
3-4
1-2-3
1-2-4
1-3-4
2-3-4
1-2-3-4
Nadam se da nisam udavio i lose objasnio sta mislimSamo napred
Jako koristan savet za pocetnike!
Fantasticne vezbe i za razgibavanje...Naravno samo u tempu u kojem svaki ton izlazi dobro...
Jos bih napomenuo za sve koji pocinju sa bassom,verovatno imate problema sa malim prstom(pinky),fora je,iako ne mozete i tesko vam je svirati sa njim,da svirate,jer ako ga izbacite potpuno iz svirke,a ostale prste razvijete,sviracete ko Clapton blues sa 3 prsta

P.S.: Claptona sam napomenuo samo za primer,da ne bude stereotipa kako sam ga ponizio,na njemu smo vecina nas pocinjali,veliki respect za coveka