Šta svirate - Aktivnu ili Pasivnu Bas gitaru?
Moderators: Trooper, Tiki the Boyler
Re: Šta svirate - Aktivnu ili Pasivnu Bas gitaru?
...pa vidi, ovi što su kupili pasivne verovatno nisu pitali šta je bolje nit je imao ko da ih posavetuje i zaleteli se i kupili pasivne, pa onda kad su ih već kupili ajde i da ih malo hvale...pax404 wrote:Kul, za sada smo poprilicno izjednaceni, znaci da ljudi sviraju podjednako i jedno i drugo... Ovde je bolje pitanje da li je to tako zbog prilika (tako su kupili na pocetku i sl), ili su stvarno sami odlucili da ce svirati pasivni ili aktivni bas

šali se čika Mića
Al sad ozbiljno, verujem da i pasivna bas gitara ima neki šmek, ali aktivne su daleeeeeeko fleksibilnije, a i na svirci kad zahvali par decibela basa a ti samo malim prstom odvrneš malo onaj pot što si mudro ostavio na pola.... he he he...

-
Moje skromno misljenje je...
da gomila opcija samo odvlaci paznju od sustine, i da "komplikovane preampe" i EQilizacije treba da koriste samo oni koji znaju tacno sta rade...
Moja omiljena bass gitara je Precision Bass... mada mislim da ima previse dugmica
- pure punch and clarity, bez mnogo filozofije - savrsen bass! Mislim da se bassisti, pogotovo pocetnici, gube u eksperimentisanju sa zvukom... pre nego sto savladaju "dasku sa cetiri zice" - sto bass gitara i jeste...
da gomila opcija samo odvlaci paznju od sustine, i da "komplikovane preampe" i EQilizacije treba da koriste samo oni koji znaju tacno sta rade...
Moja omiljena bass gitara je Precision Bass... mada mislim da ima previse dugmica

Sve su to daske,bile aktivne ili ne,ali si 100 % u pravu!KirilStipsa wrote:Moje skromno misljenje je...
Moja omiljena bass gitara je Precision Bass... mada mislim da ima previse dugmica- pure punch and clarity, bez mnogo filozofije - savrsen bass! Mislim da se bassisti, pogotovo pocetnici, gube u eksperimentisanju sa zvukom... pre nego sto savladaju "dasku sa cetiri zice" - sto bass gitara i jeste...

vecina, ali ne i svi!KirilStipsa wrote:Moje skromno misljenje je...
Moja omiljena bass gitara je Precision Bass... mada mislim da ima previse dugmica- pure punch and clarity, bez mnogo filozofije - savrsen bass! Mislim da se bassisti, pogotovo pocetnici, gube u eksperimentisanju sa zvukom... pre nego sto savladaju "dasku sa cetiri zice" - sto bass gitara i jeste...
volim samo clean i to je to, nista vise. savrseno!

jbg, svi se razlikuju
ja bi upalio neki efekat makar na 2 sekunde samo da ga zabiberim 
vec mjesec dana se ubijam u mozak da li da kupim novi bass, da li da ubacim neke beze magnete u njega samo da dobijem malo drugaciji zvuk, da li da promjenim tijelo i ubacim neke dobre magnete (seymour duncan ili dimarzio...) svi mi govore da uzmem bolji bass, a ja nekako navikao na ovog berindzera i njegov vrat, uzmem drugi bass kao da sam uzeo gitaru
neki dan sjeo ja sa berindzerom ispred pivija sa korgom izmedju i napravio tako dobrih zvukova da sam bio srecan citav dan
a onda opet navece razmisljanje novi bass je novi bass, kvalitetniji bla bla ... i tako se stalno vrtim ne znam sta da radim

vec mjesec dana se ubijam u mozak da li da kupim novi bass, da li da ubacim neke beze magnete u njega samo da dobijem malo drugaciji zvuk, da li da promjenim tijelo i ubacim neke dobre magnete (seymour duncan ili dimarzio...) svi mi govore da uzmem bolji bass, a ja nekako navikao na ovog berindzera i njegov vrat, uzmem drugi bass kao da sam uzeo gitaru

Trenutno sviram pasivnu bas gitaru.. ako bi bas morao da biram izmedju aktivne i pasivne bas gitare.. definitivno cu izabrati onaj bass koji mi ima lepsi zvuk!
Hm, ja verovatno sad postavljam neko smešno pitanje na koje ne može da se odgovori jednostavno... Naime, ja sam pre svega gitarista, ali sam svirao i bas kad sam bio mladac. Tada sam svirao Precision, dakle pasiva. Naravno, budući da već dugo ne sviram bas, i ne pratim pomno kao nekad sve vezano za bas, ne mogu sa sigurnošću da tvrdim da znam šta se zaista dobija aktivnom elektronikom.
Znam da mi se na gitari aktivna elektronika nikako ne dopada, šta god da sam imao prilike da isprobam, na ovakovoj ili onakvoj opremi - jednostavno mi se ne dopada. S druge strane, iako sam par puta svirao aktivne basove, nisam imao prilike da sednem, uključim pasivni, a odmah za njim aktivni, pa da stvarno čujem razliku. Opet, mnogo ljudi mi je reklo da porediti aktivnu elektroniku za gitaru i za bas nije dobro, da je krajnji rezultat sasvim drugačiji... da aktivna elektronika iz basa izvuče više... Ali sve su to za mene priče, ja to nisam imao prilike da se uverim lično.
Za mene je Precision uvek bio zanimljiviji od Jazz basa, to je možda važno pomenuti. Balans tona mi je više odgovarao. Bas gitara, a ne kontrabas u pokušaju. Možda ovo ozbiljnim basistima zvuči kao svetogrđe, ali eto... ja to tako čujem. Ne bih da pokrećem flame oko toga, ono - moj utisak, ja sam glupi gitarista, bla bla, truć truć... E sad, ono što mene zanima, na osnovu iskustva ozbiljnih basista, da li nekome ko voli zvuk Precision basa i ne voli da čuje basistu koji zvuči kao sekvencer, i zaspi od dosade čim čuje bas liniju koja ima sve što možeš zamisliti dok si na lsd-u ali nema zdrav groove... da li aktivna elektronika zaista dodaje nešto ozbiljno tonu? Kao što rekoh, nisam imao prilike da napravim ozbiljno poređenje, i sam ne mogu da dođem do zaključka. Posebno me zanima koliko to menja stvar kod živog nastupa.
Nadam se da je moguće dati neki koliko toliko jednostavan odgovor na ovo pitanje. Hvala.
Znam da mi se na gitari aktivna elektronika nikako ne dopada, šta god da sam imao prilike da isprobam, na ovakovoj ili onakvoj opremi - jednostavno mi se ne dopada. S druge strane, iako sam par puta svirao aktivne basove, nisam imao prilike da sednem, uključim pasivni, a odmah za njim aktivni, pa da stvarno čujem razliku. Opet, mnogo ljudi mi je reklo da porediti aktivnu elektroniku za gitaru i za bas nije dobro, da je krajnji rezultat sasvim drugačiji... da aktivna elektronika iz basa izvuče više... Ali sve su to za mene priče, ja to nisam imao prilike da se uverim lično.
Za mene je Precision uvek bio zanimljiviji od Jazz basa, to je možda važno pomenuti. Balans tona mi je više odgovarao. Bas gitara, a ne kontrabas u pokušaju. Možda ovo ozbiljnim basistima zvuči kao svetogrđe, ali eto... ja to tako čujem. Ne bih da pokrećem flame oko toga, ono - moj utisak, ja sam glupi gitarista, bla bla, truć truć... E sad, ono što mene zanima, na osnovu iskustva ozbiljnih basista, da li nekome ko voli zvuk Precision basa i ne voli da čuje basistu koji zvuči kao sekvencer, i zaspi od dosade čim čuje bas liniju koja ima sve što možeš zamisliti dok si na lsd-u ali nema zdrav groove... da li aktivna elektronika zaista dodaje nešto ozbiljno tonu? Kao što rekoh, nisam imao prilike da napravim ozbiljno poređenje, i sam ne mogu da dođem do zaključka. Posebno me zanima koliko to menja stvar kod živog nastupa.
Nadam se da je moguće dati neki koliko toliko jednostavan odgovor na ovo pitanje. Hvala.
Pasiva forever....
i to po mogutjstvu neki Prezz ili jazz i nista vishe mi ne treba,aktiva mi je nekako vishe za devojchice koje nemaju snage u prstima...

- Tiki the Boyler
- Urednik
Prva stvar... univerzalnog instrumenta nema!!!
Neki instrumenti su bolji za određenu vrstu svirke. Neki za drugu. Sasvim slučajno neki mogu biti aktivni, neki pasivni.
Isto tako... instrument koji radi super u live situaciji može se pokazati poprilično neupotrebljivim u studiju. I obrnuto.
Pored toga... zavisi da li svirate na malo pojačalo pa se preko DI izlaza oslanja te na razglas ili se bodete u ormar od pojačala pa ga ozvučite mikrofonom, ili kombinujete oboje...
I tako dalje... rasprava na temu BOLJE je po stoti put užasno glupa, tako da... probajte ne trošiti vrijeme na to.
Lično kao osnovni instrument koristim aktivni bass, a drugi instrument mi je pasivni. Svaki ima svoje mjesto u svirci.
Neki instrumenti su bolji za određenu vrstu svirke. Neki za drugu. Sasvim slučajno neki mogu biti aktivni, neki pasivni.
Isto tako... instrument koji radi super u live situaciji može se pokazati poprilično neupotrebljivim u studiju. I obrnuto.
Pored toga... zavisi da li svirate na malo pojačalo pa se preko DI izlaza oslanja te na razglas ili se bodete u ormar od pojačala pa ga ozvučite mikrofonom, ili kombinujete oboje...
I tako dalje... rasprava na temu BOLJE je po stoti put užasno glupa, tako da... probajte ne trošiti vrijeme na to.
Lično kao osnovni instrument koristim aktivni bass, a drugi instrument mi je pasivni. Svaki ima svoje mjesto u svirci.
Da li bi ti bio problem da u kraćim crtama navedeš za šta i na koji način ti koristiš svoj aktivni, odnosno svoj pasivni bas? Mnogo bi mi značilo. Hvala!
Kakvo je bilo tvoje iskustvo sa MM jazz bassom? Koliko se secam on ima aktivno/pasivni switch, kako si ga ti vise svirao i koja je bila razlika u zvuku?BaticaBG wrote:Pasiva forever....![]()
![]()
![]()
i to po mogutjstvu neki Prezz ili jazz i nista vishe mi ne treba,aktiva mi je nekako vishe za devojchice koje nemaju snage u prstima...
- Tiki the Boyler
- Urednik
Možda nije primjereno da pravim direktnu komparaciju ta dva bassa, iz prostog razloga što je ovaj pasivni pride i fretless.Kristijan wrote:Da li bi ti bio problem da u kraćim crtama navedeš za šta i na koji način ti koristiš svoj aktivni, odnosno svoj pasivni bas? Mnogo bi mi značilo. Hvala!
Ali...
Aktivni bass kao osnovni instrument koristim zato što u poslednjih godina sviram muziku, tj. bass linije koje odlikuje mnoštvo strukturno različitih tonova. Od masivnih izdržanih nota sa blagim vibratom na repu, do kratkih perkusivnih i mrtvih tonova. Zbog toga mi godi bass koji je po prirodi kompresovan (a to svaka aktiva u osnovi jeste) i omogućava mi da bez prevelikih egzibicija sa dinamičkim procesingom dobijem i jedno i drugo na osnovnom tonu instrumenta (90% svirke sam u flat poziciji). Pritom, aktiva mi omogućava konzistentan ton i na malom setupu u nekoj klub varijanti, ali i na velikoj bini i line-array razglasima, jer se suštinski ton instrumenta može jako lijepo pokupiti preko dobrog DI boxa. (znajući da u većini live situacija uglavnom ne postoji mogućnost ozvučavanja bass boxa)
S druge strane... pasivni bass sam koristio u situacijama kada sviram nešto prostije linije koje zahtjevaju masivan ton i zdrav attack. Teško je i zamisliti klasičnu rock svirku bez onog klanga koji pasiva na velikom 215 boxu može da da. (svirao si Preca pa pretpostavljam da znaš o čemu pričam) Jedini problem kod pasivnih bass gitara predstavlja činjenica da stvarno ne možeš da dobiješ tu Tončinu bez moćnog pojačala iza sebe koje će omogućiti instrumentu da "diše".
Znači... po meni, izbor instrumenta prvenstveno zavisi od vrste muzike koja se svira; cjelokupnog setupa koji ćeš na svirci imati na raspolaganju; te individualnog sviračkog stila. Nekome ko trzalicom razbija žice na bassu će se uglavnom mnogo više svidjeti pasiva, a s druge strane ljudima koji vole nježnije i kontrolisanije sviranje često više prija aktivna elektronika...
Malo je to teško objasniti riječima, ali... nadam se da sam pomogao.
...aktiva mi je nekako vishe za devojchice koje nemaju snage u prstima...

Još kako. Hvala puno.Tiki the Boyler wrote:Malo je to teško objasniti riječima, ali... nadam se da sam pomogao.