trnjenje leve sake

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

Post Reply
mortcinder

trnjenje leve sake

Post by mortcinder » 17 Jun 2011, 09:43

Sviram bas .Skoro sam ponovo poceo da se bavim biciklizmom, i sad imam problem.Kad sviram, posle odredjenog vremena saka pocinje da mi trne, do potpunog neosecanja prstiju.Sta mislite da li su ove dve stvari povezane.Posto predpostavljam da tkivo sake trpi odredjene stresove kad je pod vibracijama.

nnkvocka

Re: trnjenje leve sake

Post by nnkvocka » 17 Jun 2011, 10:01

Sviranja basa i voznja bicikla te teraju da rastezes saku u 2 razlicita pravca, ali vibracija instrumenta ne moze da osteti zglob ni na bilo koji nacin kao sto moze cimanje i trzaji dok vozis bajsikl. Ne znam, ja takve probleme nisam imao...

MetalFunk

Post by MetalFunk » 17 Jun 2011, 10:33

Moze biti da ti je otisao neki zivac, jer, kad vozis bajs saku savijas prema gore, dok kad sviras bass ona ide u drugom pravcu - ka dole.
http://www.google.com/search?hl=en&biw= ... a=N&tab=wi
Eto ti pa vezbaj. Nek ti bude neko pocetno vreme zagrijavanja, pre sviranja bass dzitre, 10ak minuta. Javi kako je proslo : )

SonicX

Post by SonicX » 17 Jun 2011, 11:05

ja imam taj problem samo sa prstima, totalno izgubim kontrolu. Doduse to traje svega jednu ili dve pesme, dok zaboravim :D

gricko

Post by gricko » 17 Jun 2011, 11:17

bicikl i bas nemaju veze jedno sa drugim.
peglam ja i jedno i drugo, pa ništa ne trne.

http://en.wikipedia.org/wiki/Carpal_tunnel_syndrome
ako toliko utne da ne osećaš prste - idi ti lepo kod nekog dobrog doktora da vidi kolika je šteta, a posle nađi nekog kvalitetnog učitelja za bas koji če ti pomoći oko položaja zgloba, stava itd....

od bicikla hoće da trne šaka ako ti je prevelik ram, pa se previše oslanjaš na šake. to znam iz ličnog iskustva.
od basa ne treba ništa da ti trne ako imaš pravilan stav, dobro se zagreješ i ne siluješ sebe. amerikanci imaju i neku teoriju o hidrataciji.... da ne treba svirati žedan...

MetalFunk

Post by MetalFunk » 17 Jun 2011, 11:22

gricko wrote:bicikl i bas nemaju veze jedno sa drugim.
peglam ja i jedno i drugo, pa ništa ne trne.
I dalje, zavisi od individue do individue. K'o i sve ostalo... Al' et'...

mortcinder

Post by mortcinder » 17 Jun 2011, 11:36

upravo ja mislim da je to problem, previse se oslanjam na koroman kad vozim, i to korenom dlana, mozda je malo oslabila cirkulacija, jer sam primetio da, kad ne vozim par dana, sve se vrati u neku normalu i simptomi se gube.Hvala na savetima :D

nnkvocka

Post by nnkvocka » 17 Jun 2011, 11:55

Vozio bass ili svirao bajs, mora ipak neko razgibavanje zglobova da postoji. Kod nekih ne mora, kod nekih mora... Probaj sledeci put da radis te dve stvari jednu za drugom UZ razgibavanje od 5min, pa javi ima li efekta

faks
Badmotorfinger

Post by faks » 17 Jun 2011, 23:27

il bajs, il bicikli :)

Cope

Post by Cope » 18 Jun 2011, 00:19

Vozim bajs i motor baš muški, sviram malo manje, osim reumatskih bolova u prstima koji su posledica hladnih zima provedenih na motoru, nemam nekih većih tegoba...

mortcinder

Post by mortcinder » 18 Jun 2011, 08:57

ma ja sam em 2 puta lomio lakat i jednom smrskao saku, meni su veze oslabljene i ujedno i cirkulacija, trebao bi raditi vezbe razgibavanja sake, hvalal vam momci puno. :metal:

michabass

Post by michabass » 18 Jun 2011, 11:55

Verovatno ti je cirkulacija slaba, trebalo bi više da se krećeš i da živiš fizički aktivniji život, da izbegavaš dugo mirovanje ili sedenje ispred kompjutera npr...
Ja vozim bajs a ranije sam vozio i extremni tzv bike trials. Šaka trne jedino kad prekineš dovod krvi u nju usled prevelikog pritiska na korman recimo... što je već rečeno jelte... ne vidim kako bi mogla da ti trne ruke kad sviraš bas osim ako nešto ne radiš potpuno pogrešno... da ne držiš bas ekstremno nisko pa ti zglob precvika dotok krvi u šaku usled savijanja?? :shock:

mortcinder

Post by mortcinder » 26 Jun 2011, 13:37

Naso sam neke vezbe od nekog basiste, vezbe zagrevanja prstiju, koje se rade 15 min pre sviranja, i mogu recu da pomazu, duze sviram i ne trne mi toliko, isti je i naglasio vaznost zagrevanja, zbod dugovecnosti sviranja. :metal:

gricko

Post by gricko » 27 Jun 2011, 11:00

tetiva je tetiva, bilo da tamburaš ili radiš neku fiziku. treba zagrevati pre naprezanja i izvlačiti posle naprezanja. plus tekuće održavanje koje je za početnike podjednako važno.

faks
Badmotorfinger

Post by faks » 27 Jun 2011, 11:30

ja sam jedino imao problem kada sam trenirao sa Z sipkom, boleli su me zglobovi..

ps.
posto radim fensi bravariju, ovo cesto koristim za eliminisanje starih kapija,ograda itd :XD:
Image

Post Reply