laney rb4 vs rb6
Moderators: Trooper, Tiki the Boyler
laney rb4 vs rb6
Pozdrav, nov sam na forumu i pocetnik u sviranju bass gitare
Zagrejao sam se za pojacalo laney rb4
Ali gledajuci karakteristike me zbunjuje koliko je bolji (i da li je uopste) rb6, primetih da ima hornu tj visokotonac dok rb4 nema, koliko to znaci i da li ima jos neka razlika jer je razlika u ceni ogromna, da ne kazem skoro dupla. zbunjen sam skroz
Najvise me zanimaju razlike prilikom sviranja tj sta se gubi tj dobija sa visokotoncem
Equlajzeri po nekoj logici su bolji na rb4?! mozda gresim :S
Tih 5 w vise snage na rb6 ne moze da kosta toliko vise ...
http://www.mixmusic-company.com/shop/product/laney-rb4
http://www.mixmusic-company.com/shop/product/laney-rb6
hvala svima unapred
Zagrejao sam se za pojacalo laney rb4
Ali gledajuci karakteristike me zbunjuje koliko je bolji (i da li je uopste) rb6, primetih da ima hornu tj visokotonac dok rb4 nema, koliko to znaci i da li ima jos neka razlika jer je razlika u ceni ogromna, da ne kazem skoro dupla. zbunjen sam skroz
Najvise me zanimaju razlike prilikom sviranja tj sta se gubi tj dobija sa visokotoncem
Equlajzeri po nekoj logici su bolji na rb4?! mozda gresim :S
Tih 5 w vise snage na rb6 ne moze da kosta toliko vise ...
http://www.mixmusic-company.com/shop/product/laney-rb4
http://www.mixmusic-company.com/shop/product/laney-rb6
hvala svima unapred
Re: laney rb4 vs rb6
Pozdrav.
Visokotonac postoji (kao sto i rec kaze) da "odsvira" one tonove koje driver ne dohvata. Zgodno je imati kvalitetnu hornicu, losija varijanta je piezo tweeter.
No, odmah cu ti reci da si se zagrejao za losa pojacala i dobro je sto se prvo interesujes ovde. Ta rb serija je govno i bezi od toga. Ja sam svirao na 2 rb6-ice i obe su prdele kad ih pojacas preko 50%. Jedan kolega sa foruma je imao isto iskustvo, a opet drugi kaze da nije imao takvih problema. Na tvom mestu, ja se ne bih kockao sa takvim proizvodima (u pitanju su bila maltene nova pojacala) i u startu bih odustao od kupovine rb serije.
Nacicemo nesto bolje za tebe. Za pocetak:
Koji bass posedujes?
Koji zanr najvise sviras?
Kolikim budzetom raspolazes?
Visokotonac postoji (kao sto i rec kaze) da "odsvira" one tonove koje driver ne dohvata. Zgodno je imati kvalitetnu hornicu, losija varijanta je piezo tweeter.
No, odmah cu ti reci da si se zagrejao za losa pojacala i dobro je sto se prvo interesujes ovde. Ta rb serija je govno i bezi od toga. Ja sam svirao na 2 rb6-ice i obe su prdele kad ih pojacas preko 50%. Jedan kolega sa foruma je imao isto iskustvo, a opet drugi kaze da nije imao takvih problema. Na tvom mestu, ja se ne bih kockao sa takvim proizvodima (u pitanju su bila maltene nova pojacala) i u startu bih odustao od kupovine rb serije.
Nacicemo nesto bolje za tebe. Za pocetak:
Koji bass posedujes?
Sranje VS Njesra ... 

hvala svima na odgovorima, posto sam citao na forumu nekoliko topic-a dosao sam sam otprilike do tog zakljucka da je to losa serija, da mi za neku buducu klupski svirku treba pojacalo 100w+, samo sam ipak zeleo da mi potvrdite
bass: ibanez gsr200
sviram tj ucim se: amaterski domaci i strani rock/hardcore/blagi metal (nprimer: partibrejkersi, riblja corba, ritam nereda, hladno pivo, acdc, him, the cranberries, iron maiden .....)
budzet: za sada do 200e ali nebih da dam mnogo preko :S, a polovnjaka se plasim jer kontam da je lako prepakovati zvucnik, i to vise nije to em nisam iskusan u slusanju pojacala (meni do sada svaki koji sam probao ok zvuci)
ovako,Funkd wrote: Nacicemo nesto bolje za tebe. Za pocetak:
Koji bass posedujes?
bass: ibanez gsr200
sviram tj ucim se: amaterski domaci i strani rock/hardcore/blagi metal (nprimer: partibrejkersi, riblja corba, ritam nereda, hladno pivo, acdc, him, the cranberries, iron maiden .....)
budzet: za sada do 200e ali nebih da dam mnogo preko :S, a polovnjaka se plasim jer kontam da je lako prepakovati zvucnik, i to vise nije to em nisam iskusan u slusanju pojacala (meni do sada svaki koji sam probao ok zvuci)
Uff, za taj novac, sumnjam da ces i polovni combo naci (a da ti vredi nesto u buducnosti).
Pazi ovako, obzirom da si apsolutni pocetnik i da ti je i bass veoma tanak, svakako u ovom trenutku neces znati sta da kupis. Kada pocinjes da sviras, jos uvek nemas neku viziju kakav bi zvuk voleo, pojacalo ko pojacalo, bass se cuje pa se cuje. Tako da nema ni mnogo vajde da te teramo po radnjama da isprobavas - jednostavno neces znati sta treba da cujes.
Moj savet ti je kupovina nekog jeftinog prelaznog combo-a. Cekiraj Fender Rumble seriju, ili Line 6. Po mogucstvu trazi polovno.
I da, ako si iz Beograda, povedi nekoga ko ima iskustva sa driverima i proveri http://www.kupujemprodajem.com/PEAVEY-t ... id=9805034
To bi moglo da sljaka i na duze staze, pod uslovom da je u dobrom stanju. Veoma dobro radi na pasivnim gitarama, a mislim da bi se i zanrovski uklopilo sa muzikom koju sviras.
Pazi ovako, obzirom da si apsolutni pocetnik i da ti je i bass veoma tanak, svakako u ovom trenutku neces znati sta da kupis. Kada pocinjes da sviras, jos uvek nemas neku viziju kakav bi zvuk voleo, pojacalo ko pojacalo, bass se cuje pa se cuje. Tako da nema ni mnogo vajde da te teramo po radnjama da isprobavas - jednostavno neces znati sta treba da cujes.
Moj savet ti je kupovina nekog jeftinog prelaznog combo-a. Cekiraj Fender Rumble seriju, ili Line 6. Po mogucstvu trazi polovno.
I da, ako si iz Beograda, povedi nekoga ko ima iskustva sa driverima i proveri http://www.kupujemprodajem.com/PEAVEY-t ... id=9805034
To bi moglo da sljaka i na duze staze, pod uslovom da je u dobrom stanju. Veoma dobro radi na pasivnim gitarama, a mislim da bi se i zanrovski uklopilo sa muzikom koju sviras.
Polovni peavey, rumble... mozda warwick. 15ca oko 100 vati, bude ih po oglasima u ok stanju za te pare i mogu solidno da sluze i kasnije...
i ja da se slozim da je rb serija jedino pojacalo sa kojom ali nikakav koristan ton nisam uspio da izvucem,sa dosta primjeraka i sa dosta vrlo razlicitih gitara.rumble je sasvim savim ok za pocetak za generalno rock/metal,ako naleti neki crate cekiraj i to,najesce imaju drajv koji na low gainu (dakle ne previse distorziran) i vise nego pristojno zvuci.podjekad za te pare naleti i poneki trejs,ali sumnjam da ce taj ibanez izvuci ono najbolje iz njega.
- sirac-šunka
- vragolan
He-he, pa nije Laney toliko loš 
Ali potpuno razumem drage kolege da vam se nije dopao. Ton je sav midlast, basovi nikakvi, visoki nekako izveštačeni. Headroom je daleko ispod očekivanog u odnosu na broj wati iz deklaracije, pa pretpostavljam da ga kolege zbunjeno panje dok sve ne ode u drajv i onda ništa...
Ali postoje najmanje tri razloga zbog kojih bi i ja ponovo da mi se ukaže dobra prilika pazario RB seriju.
1) Taj nikakav midlasti ton odlično izlazi u bendu u manjim klubovima i od rb4 serije pa na dalje, pojačala su dovoljno glasna za tu priliku uz manju podršku razglasa.
2) Sve je vrlo lepo dizajnirano, zamišljeno i krcato opcijama. Parametric middle, balanced line out, compressor, limiter, horn on/off... uz to je balansirani izlaz pre eq-a, pa ne morate da brinete da li će vaše jeftino pojačalo da iznervira tonca
a šuma nema, provereno.
3) Pojedini modeli, npr. RB5 su po meni savršeno štivo za dalji apgrejd. Pojačalo je savršenih dimenzija, niti previše glomazno, niti previše malo, kickback savršeno leže kako treba. Dakle, ja preporučujem novi zvučnik, jer od Celestion-a se dobija samo nalepnica i neko sumnjivo kinesko smeće. Zatim, jedan ručno motan trafo od min 300w i novi elektroliti. To je apgrejd ne skuplji od 100evra. Dobija se realnih 100w na 8 i 200w na 4 oma. Plus jedan custom extension speaker prikladnih dimenzija koji bi čučao ispod kickback-ovanog kombića e voila!
To je moj neki trip, ja volim neka takva kombinovana rešenje...
Ali da ne kakam mnogo, evo ga rumble sa dve desetke za dve stotke: http://www.kupujemprodajem.com/Fender-r ... -oglas.htm
ako ćeš baš nešto novo: http://www.kupujemprodajem.com/Hartke-B ... -oglas.htm

Ali potpuno razumem drage kolege da vam se nije dopao. Ton je sav midlast, basovi nikakvi, visoki nekako izveštačeni. Headroom je daleko ispod očekivanog u odnosu na broj wati iz deklaracije, pa pretpostavljam da ga kolege zbunjeno panje dok sve ne ode u drajv i onda ništa...
Ali postoje najmanje tri razloga zbog kojih bi i ja ponovo da mi se ukaže dobra prilika pazario RB seriju.
1) Taj nikakav midlasti ton odlično izlazi u bendu u manjim klubovima i od rb4 serije pa na dalje, pojačala su dovoljno glasna za tu priliku uz manju podršku razglasa.
2) Sve je vrlo lepo dizajnirano, zamišljeno i krcato opcijama. Parametric middle, balanced line out, compressor, limiter, horn on/off... uz to je balansirani izlaz pre eq-a, pa ne morate da brinete da li će vaše jeftino pojačalo da iznervira tonca

3) Pojedini modeli, npr. RB5 su po meni savršeno štivo za dalji apgrejd. Pojačalo je savršenih dimenzija, niti previše glomazno, niti previše malo, kickback savršeno leže kako treba. Dakle, ja preporučujem novi zvučnik, jer od Celestion-a se dobija samo nalepnica i neko sumnjivo kinesko smeće. Zatim, jedan ručno motan trafo od min 300w i novi elektroliti. To je apgrejd ne skuplji od 100evra. Dobija se realnih 100w na 8 i 200w na 4 oma. Plus jedan custom extension speaker prikladnih dimenzija koji bi čučao ispod kickback-ovanog kombića e voila!
To je moj neki trip, ja volim neka takva kombinovana rešenje...
Ali da ne kakam mnogo, evo ga rumble sa dve desetke za dve stotke: http://www.kupujemprodajem.com/Fender-r ... -oglas.htm
ako ćeš baš nešto novo: http://www.kupujemprodajem.com/Hartke-B ... -oglas.htm
stari ja sviram kilo midla i ne bjezim od drajva i dista kao podloge,pa opet tvrdim da ili imamo drugacije zvucne receptore,ili si ti imao neke primjerke koje su od mene namjerno sklanjali.
ako odes u njegov midl,u r'n'r ili hevi svirci garant gusis ili te guse neko od ekipe nezavisno od opreme.ostalo pojacalo jednostavno ne posjeduje,a svirao sam one verzije sa hornama i tviterima (meni treba onaj prezens u najvisima,uvijek gledam dal pojacalo/boks posjeduje nesto od toga i naravno palim ga) i jednostavno ne radi.ne sumnjam da je to englez projektovao to kako treba,i ja sumnjicim da ti zvucnici sto stavljaju jednostavno nisu za te rabote,kao kod npr line6 spider-a,ali momak oce gotov proizvod a da radi.rumble mene savrseno krpi,uvijek kad zateknem to pojacalo u studiju/na svirci izmami mi olaksanje jer znam da ce da radi.mozda ne sjajno,ali ce da radi.

ako odes u njegov midl,u r'n'r ili hevi svirci garant gusis ili te guse neko od ekipe nezavisno od opreme.ostalo pojacalo jednostavno ne posjeduje,a svirao sam one verzije sa hornama i tviterima (meni treba onaj prezens u najvisima,uvijek gledam dal pojacalo/boks posjeduje nesto od toga i naravno palim ga) i jednostavno ne radi.ne sumnjam da je to englez projektovao to kako treba,i ja sumnjicim da ti zvucnici sto stavljaju jednostavno nisu za te rabote,kao kod npr line6 spider-a,ali momak oce gotov proizvod a da radi.rumble mene savrseno krpi,uvijek kad zateknem to pojacalo u studiju/na svirci izmami mi olaksanje jer znam da ce da radi.mozda ne sjajno,ali ce da radi.
Mislim, ili si ti (ili ja) svirao kroz sasvim drugi combo, ili je klub manji od prostora gde smo mi vezbali (nekih 40 kvadrata). Ili imas mnogo tihog bubnjara (a moj je bas, ali bas tih i diskretan). Nista mi nije jasno...sirac-šunka wrote: 1) Taj nikakav midlasti ton odlično izlazi u bendu u manjim klubovima i od rb4 serije pa na dalje, pojačala su dovoljno glasna za tu priliku uz manju podršku razglasa.
A ja stvarno ne volim da se pojacam vise nego sto je neophodno

RB6 o kom sam govorio, nije ljudski mogao da mi posluzi ni za monitoring i stojim iza toga sto sam napisao. Znaci ubedjen sam da ako jeste, onda nije mnogo glasnije od Roland Cube 30 koji posedujem i koji je takodje govno. Ne mozemo mi pricati o midlastom tonu koji lepo izadje u miksu kad ga ja ne cujem a stoji (oboren) na metar od mene. Pevay TNT 130 je bar 3x glasniji od RB6.
Ovaj TNT, ako nije pakovan, je za medalju! Nisam nesto bio siguran u Peavey sve dok me ortak nije "naterao" da ga probam i odusevio sam se. Bio je u oglasima do skoro, samo model TKO 65.Funkd wrote:Moj savet ti je kupovina nekog jeftinog prelaznog combo-a. Cekiraj Fender Rumble seriju, ili Line 6. Po mogucstvu trazi polovno.
A da, kod Fendera ne mozes da pogresis.

Kad smo već kod laneta, vredi li šta RB9, ja pročitah samo reči hvale.. I ovde na MF je par ljudi reklo da su bili zadovoljni kad im se zalomilo da ga prosviraju
Znam samo da RB7 nije ni za potpalu... Mada vrlo moguce ovo sto Sirac kaze, kroz usrane drajvere mora izaci usran zvuk, jer je utisak otprilike takav bio.
- sirac-šunka
- vragolan
Ma vi, deca, to stalno pricateFunkd wrote:Mislim, ili si ti (ili ja) svirao kroz sasvim drugi combo, ili je klub manji od prostora gde smo mi vezbali (nekih 40 kvadrata). Ili imas mnogo tihog bubnjara (a moj je bas, ali bas tih i diskretan). Nista mi nije jasno...sirac-šunka wrote: 1) Taj nikakav midlasti ton odlično izlazi u bendu u manjim klubovima i od rb4 serije pa na dalje, pojačala su dovoljno glasna za tu priliku uz manju podršku razglasa.
A ja stvarno ne volim da se pojacam vise nego sto je neophodno![]()

Ne, šalim se. Ajd da pojasnim pošto vidim da vam ovo bode oči.
Svirao sam od decembra meseca do pre par nedelja svake subote u klubu od oko 80-100 kvadrata, stim što je prostorija podeljana u dva odeljenja koja u su obliku slova L (u delu gde je bend izlazio sam samo iz pojačala, a u drugom delu iz razglasa). Plus još par svirki u drugim klubovima sličnih dimenzija, sve u svemu nekih 20-tak svirki. Laganija je svirka u pitanju, jazz, latino, popić, sa tendencijom da pređe do nekog srednje glasnog, fanky nivoa. Setup mi je bio otprilike sledeći. Gain na pola, Volume na pola, bass 2 o'clock, para-mid na cca 175 Hz na 1 o'clock i konačno treble 30 past 9 / 10 o'clock. Presence i Enahance 10 o'clock, horn on. I to sve u celini zvučne slike sasvim zadovoljava. (ovo se odnosi sve na RB5)
Pored toga pre par godina sam odsvirao jedno 7-8 svirki na RB-6-ici, od taga dve na otvorenom i na većim binama i nisam imao nikakvih problema.
Moguće da ste vi svirali neke primerke koje su nepismeni basisisti pre vas već doveli na neki drugačiji nivo čujnosti, da ne kažem, razdrndali...
I još da dodam da sam u vrlo sličnim situacijama Nemesis-a RS210 panjio master na pola, volume do kraja, što je bilo na granici njegove snage (nadaleko po specifikaciji precenjene snage), pa sam se na posletku smorio zbog tolikog gabarita a da ništa ne dobijam zauzvrat osim bolova u kičmi. Dobro, ruku na srce, default farba Nemesisa je triput bolja, ali je isti i više od tri puta bio skuplji...
I još da dodam ovo. Kada sam par puta doneo Leney-a kući da malko provežbam, priznajem da mi je zvuk bio prilično neinspirativan, pa sam batalio da ga donosim kući...

Ok, ok. Verujem ja da je tebi dobro posluzio. Ali pazi sad, jedna od tih rb6-ica je bila nova novcijata. Kolega od kog sam je pozajmio mi je odmah naglasio da se mnogo zaj**o sto je to pazario. Gain na 12 o'clock, volume na 12 i driver prdi - ali bukvalno prdi, znaci neupotrebljiv zvuk. Ja sam se malo igrao sa parametrikom i enhancerom i stvarno moze zanimljiv zvuk da se dobije (kad ga utisas). Ali problem sa prdezom ostaje?
Mislim da se vodila slicna diskusija ranije, sto sam i rekao u prvom postu. Kvocka je bese imao neki RB Laney sa istim problemom? Izgleda da im je kontrola kvaliteta toliko ocajna da 2 nova proizvoda mogu sasvim drugacije da se ponasaju.. za to pare ne dajem.
Moje misljenje je da ipak postoje kvalitetnije combo izvedbe, cak i u tom cenovnom rangu. Sreo sam se sa par Fender Rumble-a i svaki je bio upotrebljiv. Daleko od toga da sam bio odusevljen, ali to je radilo posao...
Sto se tice RS210, sad mi je drago sto ga nisam kupio
A i cuo sam da Nemesis stavlja manje-vise lose drivere u te modele.
P.S. Eto, sad ispadoh neki hejter firme Laney
Mislim da se vodila slicna diskusija ranije, sto sam i rekao u prvom postu. Kvocka je bese imao neki RB Laney sa istim problemom? Izgleda da im je kontrola kvaliteta toliko ocajna da 2 nova proizvoda mogu sasvim drugacije da se ponasaju.. za to pare ne dajem.
Moje misljenje je da ipak postoje kvalitetnije combo izvedbe, cak i u tom cenovnom rangu. Sreo sam se sa par Fender Rumble-a i svaki je bio upotrebljiv. Daleko od toga da sam bio odusevljen, ali to je radilo posao...
Sto se tice RS210, sad mi je drago sto ga nisam kupio

P.S. Eto, sad ispadoh neki hejter firme Laney