Sklopimo Boyler Bass !!!
Moderators: Trooper, Tiki the Boyler
- Tiki the Boyler
- Urednik
Sklopimo Boyler Bass !!!
Pošto krajem ove ili početkom sledeće godine (zavisno od tempa skupljanja zlatnika) planiram da naručim jedan totalni custom bass za sebe volio bih čuti i vaše mišljenje o tome...
Ono što sa sigurnošću znam jeste da će biti šestožičani model sa pragovima, neck-trough-body konstrukcije sa 35" skalom!
E sad... volio bih čuti od vas predloge u vezi:
1. izbora drveta?!? Šta od čega? (tijelo, top, vrat, ojačanja u vratu, fretboard, pa čak i coveri za pikape i eventualno potovi...) I kako biste to drvo lakirali?
2. izbor elektronike - konfiguracija pikapa, pasiva/aktiva, izbor kontrola... (ja već imam neku kombinaciju u glavi i skoro sigurno će instrument imati i piezo, ali...)?!?
3. izbor hardvera (vrsta, konfiguracija, materijal, boje...)
Da čujem vas...
Volio bih da svaka odabrana komponenta ima neku logiku i smisao, tj. objašnjenje - zašto biste Vi baš to izabrali!
(nemojte samo ono - Zato što to svira tamo neki Baja)
Ono što sa sigurnošću znam jeste da će biti šestožičani model sa pragovima, neck-trough-body konstrukcije sa 35" skalom!
1. izbora drveta?!? Šta od čega? (tijelo, top, vrat, ojačanja u vratu, fretboard, pa čak i coveri za pikape i eventualno potovi...) I kako biste to drvo lakirali?
2. izbor elektronike - konfiguracija pikapa, pasiva/aktiva, izbor kontrola... (ja već imam neku kombinaciju u glavi i skoro sigurno će instrument imati i piezo, ali...)?!?
Da čujem vas...
Volio bih da svaka odabrana komponenta ima neku logiku i smisao, tj. objašnjenje - zašto biste Vi baš to izabrali!
(nemojte samo ono - Zato što to svira tamo neki Baja)
Re: Sklopimo Boyler Bass !!!
1. Orah ili mahagoni... ali nelakiran!!! ono.. nauljen...kao kundak od puske. To se meni jako svidja... ojacanje... hmmm .. sem sipke (duple, naravno), mozes da vidis i pau-fero... skupo ali je&itacno...Tiki the Boyler wrote:
Da čujem vas...
1a. Vrat... Javor...ili Mahagoni. ili jos bolje. Obzirom da je neck-through-body Napravis magahony vrat i da ide kroz telo a strane od oraha... pa sve nauljis... ILI eventualno uradis providni lak... (natural gloss)
1b. Fingerboard.. Mahagoni ili ebonovina
hmmm ... a sta mislis da bude sve od mahagonija...
Nadam se da razmisljas BEZ pickguarda... ja to bas i ne volim...
2. Shaller/Gotoh/Kahler... 2 x humbucker pasivni. Volume i tone. Naravno klik-klak tropolozajni selektor
3. Bilo sta... mesing je najcesci... samo da je niklovano... farbano hoce da se izguli a posle veoma ruzno izgleda. Hoce i niklovano, ali teze tj. duze traje od farbanog... Da, stavio bih neki bridge da je sto masivniji... da legne na telo ...
Mehanizam za stimovanje. leptiri ali moderniji, ne oni k'o na fendera... nesto nalik ibanezu...
Ja nisam bassista, ali kontam da bih ja tako...
A koji bi oblik bio?
Sta bi za inlay-e i jesi li razmisljao da stavis nesto neuobicajeno? Neki svoj logo...ili svaki inlay razlicit... mozda brojeve u gornjem desnom uglu polja... ili mozda najbolje nista!!! (ovo mlatim...mozda ti nesto i padne na pamet)
Eh, da!! kapice potova neki kvalitetni. Ne oni silikonski.. Meni se svidjaju metalni!!!
- KnightOfDoom
- Site Admin
Sta ja planiram da pravim jednog lepog dana
Mozda ti se dopadne nesto od mojih tripova.
Nemam neki preteran razlog za sve ovo sto je navedeno dole sem sto imam slican bass koji mi savrseno odgovara. Naravno "novi" bi bio 6-zicani. Imam odradjen i osnovni dizajn ali ne bi kacio ovde... Bazira se na novijim Ibanez BTB-ovima, sa nekoliko izmena.
Bla blabla....
Telo - jasen, providan lak
Vrat - maple/rosewood... dve sipke. Inlay samo na 12-om pragu (ustvari preko vise pragova ali "glavni" deo tog ludog oblika bi bio na 12-om). Zbog oblika donjeg dela vrata verovatno na nekim zicama bude vise od 24 praga.
2 "MM-style" hambakera... ne znam koji bi preamp roknuo. Neki bartolini...pojma nemam.
Kontrole - volume
, balance (ne gotivim prekidace) , bass, middle, treble ... i passive/active prekidac..sto da ne.
Bridge - recimo ovo http://www.hipshotproducts.com/cart.php ... tail&p=223
Civije - ove http://www.hipshotproducts.com/cart.php ... tail&p=102 (crne naravno) ili ove http://www.thomann.de/gb/gotoh_gb707_ck.htm ... ove http://bass-machine-heads.com/hp31083/M ... 5250XY642b
Pa... to mu dodje to... da, straplock... i ... tako

Nemam neki preteran razlog za sve ovo sto je navedeno dole sem sto imam slican bass koji mi savrseno odgovara. Naravno "novi" bi bio 6-zicani. Imam odradjen i osnovni dizajn ali ne bi kacio ovde... Bazira se na novijim Ibanez BTB-ovima, sa nekoliko izmena.
Bla blabla....
Telo - jasen, providan lak
Vrat - maple/rosewood... dve sipke. Inlay samo na 12-om pragu (ustvari preko vise pragova ali "glavni" deo tog ludog oblika bi bio na 12-om). Zbog oblika donjeg dela vrata verovatno na nekim zicama bude vise od 24 praga.
2 "MM-style" hambakera... ne znam koji bi preamp roknuo. Neki bartolini...pojma nemam.
Kontrole - volume

Bridge - recimo ovo http://www.hipshotproducts.com/cart.php ... tail&p=223
Civije - ove http://www.hipshotproducts.com/cart.php ... tail&p=102 (crne naravno) ili ove http://www.thomann.de/gb/gotoh_gb707_ck.htm ... ove http://bass-machine-heads.com/hp31083/M ... 5250XY642b
Pa... to mu dodje to... da, straplock... i ... tako

ово бих ја под обавезно...KnightOfDoom wrote: ... i passive/active prekidac..sto da ne.
A sta mislis u vrat da stavis 2 karbonske sipke sa strane ove metalne, i meni se svidja ideja o 2 MM magneta sa 3-way switchem.
A da li si razmisljao o necem ovakvom

ostatak gitare se ne vidi ali vidi se ono n sta sam mislio: tremolo
A da li si razmisljao o necem ovakvom

ostatak gitare se ne vidi ali vidi se ono n sta sam mislio: tremolo

- Tiki the Boyler
- Urednik
Tremolo mi se nešto i ne sviđa, jer ne bih da žrtvujem stabilnost i kvalitet kompletnog tona, da bih mogao dva puta godišnje da se zajebavam!
- Rocket Roll
Word. Tremolo na basu - ipak su to suviše teške žice i suviše dugačka skala da bi bas ostajao u štimu. Les Claypool svira nekoliko basova sa tremolom, ali on je više izuzetak nego pravilo.
Btw, lepo bi bilo kada bi neki domaći majstor mogao da izvede nešto kao što je Lesov Rainbow bas:

Btw, lepo bi bilo kada bi neki domaći majstor mogao da izvede nešto kao što je Lesov Rainbow bas:

- KnightOfDoom
- Site Admin
O odvratnom obliku i sendvicu drveta da ne pricam ... to je stvar ukusa. Ali kad bi mi neko napravio onoliku razliku u razmaku izmedju zica (narocito g i c .. pazi koji uzas) i izrezao rupu za magnet kao neko dete na opste-tehnickom u osnovnoj skoli... ne znam... nekako bi uzeo svoje pare nazad.
Izvinite za offtopic...
Izvinite za offtopic...
- Rocket Roll
Zaboravio si da spomeneš nakrivo izbušene rupe za žice.
Mene na Ranbow basu zanima "sendvič" drveta, zato sam mu i stavio sliku - orah, "kovrdžav" javor, padauk, purpleheart, abonos, cocobolo - a to je meni pravi razlog da se naruči "kastom" bas. Tu se vidi da je u pitanju ručni rad, pažnja...
...a da li je na Rainbow basu nešto pogrešno... Karl Tompson je napravio taj bas, Les Klejpul ga svira, ton je zakon a Lesova tehnika legendarna... Taj bas je svirao mnoge Primusove stvari od "Jerry Was a Racecar Driver" nadalje... i ima par svojih internet-stranica. Mislim da na njemu ništa nije pogrešno, samo nije za svačiji ukus. That's ok.

Mene na Ranbow basu zanima "sendvič" drveta, zato sam mu i stavio sliku - orah, "kovrdžav" javor, padauk, purpleheart, abonos, cocobolo - a to je meni pravi razlog da se naruči "kastom" bas. Tu se vidi da je u pitanju ručni rad, pažnja...
...a da li je na Rainbow basu nešto pogrešno... Karl Tompson je napravio taj bas, Les Klejpul ga svira, ton je zakon a Lesova tehnika legendarna... Taj bas je svirao mnoge Primusove stvari od "Jerry Was a Racecar Driver" nadalje... i ima par svojih internet-stranica. Mislim da na njemu ništa nije pogrešno, samo nije za svačiji ukus. That's ok.

- ADJazzBV.Aco
ja nisam bas nekakav poznavalac drveta i uopste svega onog sto je potrebno da se napravi jedan custom bass ali ja bih slozio nesto ovako.
velik sam sucker gitarama koje imaju oblik Fodere Imperial (Richard Bona model). O njoj znam da je top od maslinovine neck javor fingerboard birdseye javor Bartollini dual coil pickups pasivna gitara.
Ja bih svoju pravio istog olika kao fodera richarda bone Tjelo bih vjerovatno pravio od jasena top: ako ne bi bilo maslinovine onda javor, :vrat javor fingerboard: birdseye javor.
Pickupe ili EMG ili Bartollini dual coils, elektronika vjerovatno aguilar obp3 ili neku koja se da preacit u pasivni mod rada, midi pickup i to je to.
da naravno neck thru konstrukcija sa 35" skalom
velik sam sucker gitarama koje imaju oblik Fodere Imperial (Richard Bona model). O njoj znam da je top od maslinovine neck javor fingerboard birdseye javor Bartollini dual coil pickups pasivna gitara.
Ja bih svoju pravio istog olika kao fodera richarda bone Tjelo bih vjerovatno pravio od jasena top: ako ne bi bilo maslinovine onda javor, :vrat javor fingerboard: birdseye javor.
Pickupe ili EMG ili Bartollini dual coils, elektronika vjerovatno aguilar obp3 ili neku koja se da preacit u pasivni mod rada, midi pickup i to je to.
da naravno neck thru konstrukcija sa 35" skalom
- The Mask AE
Meni je telo doussie/mahogany/doussie ntb tako da je to moja preporuka. Iako sam probao mnogo gitara nisam nasao bolju soluciju. Za vrat isto po mojoj preporuci bilo bi 5 salamica, maple/wenghe. Ojacanja ti ni jedan majstor (a ako se usudi da uradi) nece uraditi kako treba. Na drugoj gitari (statusu) imam grafit reinforcement koji btw i fender radi u top line serijama, tako da grafit (ponavljam ne radi ovo kod domacih majstora). Fret po potrebi ostalog drveta. Kaveri i potovi oblozeni drvetom su mi totalno gej tako da nebih nista radio. Drvo ne lakiraj jer ubija ton. Takodje plasticni delovi na telu nisu pozeljni.
Custom bass nije custom bass ako ima gotovu elektroniku prijatelju. Znaci custom elektronika, 3 bend eq, eventualno par switheva i to je to. Konfiguracija po meni jj. Active/passive switch opciju juri (ako moze). Piezo kapiram ok skroz.
Definitivno u ovom trenutku Schaller sva sem magneta. Pro su likovi.
Nemoj se truditi da tvoja sutrasnja gitara impresionira druge ljude (bojom i tako tim glupostima). Gledaj da je ti volis najvise na svetu i prema tome je napravi. Dzaba ti je ovo da se konsultujes sa drugim ljudima, jer ce ti drugi ljudi samo reci sta se njima najvise svidja. Pozdrav.
/////////////////////////////
Meni je telo doussie/mahogany/doussie ntb tako da je to moja preporuka. Iako sam probao mnogo gitara nisam nasao bolju soluciju. Za vrat isto po mojoj preporuci bilo bi 5 salamica, maple/wenghe. Ojacanja ti ni jedan majstor (a ako se usudi da uradi) nece uraditi kako treba. Na drugoj gitari (statusu) imam grafit reinforcement koji btw i fender radi u top line serijama, tako da grafit (ponavljam ne radi ovo kod domacih majstora). Fret po potrebi ostalog drveta. Kaveri i potovi oblozeni drvetom su mi totalno gej tako da nebih nista radio. Drvo ne lakiraj jer ubija ton. Takodje plasticni delovi na telu nisu pozeljni.
Custom bass nije custom bass ako ima gotovu elektroniku prijatelju. Znaci custom elektronika, 3 bend eq, eventualno par switheva i to je to. Konfiguracija po meni jj. Active/passive switch opciju juri (ako moze). Piezo kapiram ok skroz.
Definitivno u ovom trenutku Schaller sva sem magneta. Pro su likovi.
Nemoj se truditi da tvoja sutrasnja gitara impresionira druge ljude (bojom i tako tim glupostima). Gledaj da je ti volis najvise na svetu i prema tome je napravi. Dzaba ti je ovo da se konsultujes sa drugim ljudima, jer ce ti drugi ljudi samo reci sta se njima najvise svidja. Pozdrav.
/////////////////////////////
Prijatelju sve to je nebitno kada okines 1 ton i dizivis orgazam. To kako je upakovan magnet hahaha. Brate ja kad sviram ne vidim magnet. Da je magnet super odradjen mozda bi to drasticno uticalo na zvuk. Zvuk je prijatelju vazan fk the rest!KnightOfDoom wrote:O odvratnom obliku i sendvicu drveta da ne pricam ... to je stvar ukusa. Ali kad bi mi neko napravio onoliku razliku u razmaku izmedju zica (narocito g i c .. pazi koji uzas) i izrezao rupu za magnet kao neko dete na opste-tehnickom u osnovnoj skoli... ne znam... nekako bi uzeo svoje pare nazad.
Izvinite za offtopic...
- KnightOfDoom
- Site Admin
To stoji, ali kada nekome das 'iljadu i nesto evra valjda bi bio red da ti uradi instrument kako treba. Posto se radi o bassu za koji dajes pare da neko TEBI uradi, kako TI zelis da uradi, drugo je da naletis negde na neki polovni razdrndani koji zvuci "kao zmaj" .
1. izbora drveta?!? Šta od čega?
ja bi tražio neku kombinaciju mapleova! da bude težak! da vidiš kako onda drži ton,ko alkatraz nekad krimose!
(sory što luupetam volko al volem maple,zato što je to lepo drvo svetlog i savršeno tačnog tona,a zbog specifične težine rezonira mnogo duže,međutim naći savršen komad javora can be a bit of a problem! naravno,dve šipke u vrat i da se talnji isti da bude neki super speedy vrat,onda da bi bio topliji zvuk,rosewood,a ako baš hoćeš da se blesiš i igraš Manring'a-Schmit'a onda i eboni
e sad...lak ili ne lak,pa...piezo...treba onaj uljani finiš...
2. pričaš o šestici,zaboravi na pasivan zvuk,kako bih ja sve stavljao javor i rosewood,onda Nordstrand ili Bartolini sexyy custom i nj.elektronika,mada bilo bi i zabavno imati hiper aktivne EMG...
3. goth čivije will do the work! mada mi se i warwick baš sviđaju i definitivno warwick bridge! ili tako nekako.
ja bi tražio neku kombinaciju mapleova! da bude težak! da vidiš kako onda drži ton,ko alkatraz nekad krimose!

e sad...lak ili ne lak,pa...piezo...treba onaj uljani finiš...

2. pričaš o šestici,zaboravi na pasivan zvuk,kako bih ja sve stavljao javor i rosewood,onda Nordstrand ili Bartolini sexyy custom i nj.elektronika,mada bilo bi i zabavno imati hiper aktivne EMG...
3. goth čivije will do the work! mada mi se i warwick baš sviđaju i definitivno warwick bridge! ili tako nekako.