Bas gitare koje sviramo!

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

Post Reply
Stalker
Strelok

Re: Bas gitare koje sviramo!

Post by Stalker » 08 Mar 2013, 22:09

haha pa ajde ja vas čekam da javite za dogovaranje đema :ziveli:

@setap: može sve da se uradi (bar na mom), ali je to poprilično zajeban proces jer u principu sve može da se podesi pojedinačno, pa vas čeka pakao ako već niste uhodani sa njihovim basevima.. ja svom srećom radim setap kod lika koji je imao bazilion vorvika pa zna tačno šta radi i kada. treba malo vremena vratu da odreaguje na šipku ali se šteluje prilično fino. inače, mislim da je dosadašnjim vorvikcima najveći problem taj ovangkol vrat po difoltu, čini mi se da ton ne ide lepo kroz to drvo. vratili su wenge ove godine, mislim da će stvari biti malo bolje

Cope

Post by Cope » 08 Mar 2013, 23:05

Ja mislim da je tu konstruktorski bug, a to priznaju i u fabrici, odnosno da je NTB koncept kontradiktoran Vorvik karakteru praćkastog tona, koji je jako prisutan kod Bolt on-a. Opet, revolucija, trendovi i moda nameće svoje... Tako da tebi Kvočka kao manijačkom sustejničaru, dajem dijagnozu da ovo nije bas za tebe :)

Dakle moj odgovor na pitanje koja dva basa treba imati je - NTB i Bolt-on, ostalo je manje bitno :mrgreen:

nnkvocka

Post by nnkvocka » 09 Mar 2013, 08:59

Na Warwicku prilikom setapovanja moguce je podesavati visinu nut-a, sipku, visinu celog bridge-a, visinu svakog sedla ponaosob, nakrivljenost sedla, kao i intonaciju. "Problem" je sto visina celog bridza je ogranicena, ja bih da ga spustim nize ali srafovi za intonaciju su ti koji smetaju da se bridge ukopa (pogledajte sliku). Vec sam dovoljno spustio i mislim da kada bih ga podigao da bi ostali tragovi na telu od ukopanih srafova za intonaciju. Znam da su svi u fazonu "Kvocka ne preteruj to sto ti trazis je imposibru" i sve bi to bilo Ok da sedla, koja su sama po sebi visoka, nisu na vec visokoj podlozi. Vuk kaze da je niska akcija moguca, kao sto je kod njega, i ja to potvrdjujem. To moze da se sredi spustanjem nut-a (ali podizanje bridza kako bi se eleminisao buzz) i ta niza akcija vazi samo za odredjeni broj pragova blizi nut-u. Sipka moze da se dotegne, ali ona ne uzdize kompletan fingerboard nego region izmedju (grubo receno) 5. i 15. praga te ni to nije ravnopravno za nisku akciju kompletnog grifa. Opet ponavljam, trudim se da budem objektivan ali moje JA uvek dominira te ne treba uzeti sve ovo zdravo za gotovo. Mozda taj Warwickov regularni setup je za nekoga idealna mera...ali jednom kada probas instrument kome su zice na 0.5mm od praga i bijes ga ko mazga a prag ni da zucne, tada se kriterijumi naglo podizu i ne zelis nista ispod toga :) Cak ni moje Guerille ne rade tako ali ja tezim da pronadjem takav komad. Jedini koji je to uspeo je Sandberg i jedan matori Fender Deluxe V.

Image

nnkvocka

Post by nnkvocka » 09 Mar 2013, 09:07

Samo da nadodam da je niska akcija moguca takodje uz pomoc posebnih zica koje imaju prefiks Tapered. To su zice koje nisu full namotane od pocetka nego su "raspletene" blizu kugle, pa taman kada predje preko bridza onda su namotane. Uz pomoc njih zice mogu biti paralelne sa vratom! Nisu u opste skupe zbog te mogucnosti, ali ih je svejedno tesko naci u Srbiji, mada, mozda su bas neke Warwick zice Tapered. Postoje razni proizvodjaci koji "raspletu" samo H zicu, neki H i E, a neki ceo komplet. Takodje smatram da je na taj nacin moguce uraditi i bolju intonaciju.

Image

faks
Badmotorfinger

Post by faks » 09 Mar 2013, 09:25

jednom sam uzeo ove,ali za cetvorozicani. super zvuce ali meni ne odgovaraju sto su stanjene,mnogo vibriraju.. da ne kazem lete :)
ne mogu da se setim tacno gde sam ih uzeo,ali verovatno mitros ili maric

Image

PainKiller93

Post by PainKiller93 » 09 Mar 2013, 17:19

Zar takve tapered zice nemaju nesto veci hod?

Stalker
Strelok

Post by Stalker » 09 Mar 2013, 19:56

E to jeste, nzm koliko može da se spusti sa obe strane a da bude onako Kvočkasto čisto :mrgreen: meni je dosta spušten nut, dok mi bridge nije baš toliko spušten. Mogao bih da pokušam da ga spustim sam, ali onda bi morao da drndam i šipku, možda malo da dignem nut, a s tim ne bi eksperimentisao da ne bi bio prisiljen da odem na prevremeni setup, posebno sada kada sam našo svoju "akciju".

Ajmo da džemamo breeee. Sledeći vikenad?

Bozha

Post by Bozha » 09 Mar 2013, 20:21

Image

... jer necim moras iznenaditi zenu za 8.mart! ;D

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 09 Mar 2013, 20:23

Cestitke, u zdravlju da ga sviras, i sledeci put da dodjes s njim na session. :) :ziveli:

Bozha

Post by Bozha » 09 Mar 2013, 20:24

sutra! 8)

karton

Post by karton » 09 Mar 2013, 20:42

Sad već možemo da razgovaramo... :)
Čestitam :bravo:

MetalFunk

Post by MetalFunk » 09 Mar 2013, 22:29

damn you ::ranting:: cestitke, mogao bi zvucni zapis baciti kad stignes :)

Cope

Post by Cope » 09 Mar 2013, 23:32

Pitanje za sve - gde džemujete?

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 10 Mar 2013, 15:00

Dzem koji sam ja pomenuo Bozi se desava svake nedelje u Zrenjaninu, u malom lokalu koji se zove Lavli Dzavli. :) Inace, kraljevi tamo organizuju session tamo svake nedelje uvece, i ja sam otisao do Zrenjanina prosle nedelje, i to je bio 111. jam session po redu. Super je ekipa, koliko sam se ja do sada uverio raspolozeni su da prime goste u svoje redove, i uvek bude zanimljivo, dese se neki bas dobri momenti. :)

Bozha

Post by Bozha » 12 Mar 2013, 09:28

evo ga... Squier James Johnston sa fejsliftovanom glavom :hide: ... kroz TC na linein integruse, sa bajatim zicama, pre jutarnje kafe. https://www.box.com/s/tvk8wqm5dmurr6eebc2o

Post Reply