Ibanez ATK
Moderators: Trooper, Tiki the Boyler
Ibanez ATK
Mnogo je hvalospeva po svetskim forumima, uglavnom ga porede sa modelima iz 3x skuplje, vishe klase. Izgledom je tradicionalniji od drugih Ibaneza, simpaticno ruzan, pikap kakav jos nigde nisam video, grdosija od bridgea, 3bandEQ, i 3p tone switch. Zvuk je za moj ukus isuvise izforsiran. Nisam zavoleo aktivnu elektroniku, ali ne znaci da necu. Jel svirao neko? Kakva su iskustva?

- sirac-šunka
- vragolan
Re: Ibanez ATK
Mislim da su bas taj ili bar nesto slicno svirali Tiki i Django, pa sacekaj njih.
Probao ga nisam, ali sam cuo par stvari o njemu, i po poziciji i tipu magneta, meni se cini da je on na foru EBMM Stingray-a. Gledao sam na jutjubu neke klipove. I meni je simpatican. Ako neko zna cenu, bilo bi lepo da spomene...
500 velikih za 5 zica i nesto neznatno manje za 4. Bas na YouTube sam ga spazio u rukama profi jazzera, tamo gde se obicno vidja Fender(Meshell Ndegeocello, Hague Jazz Fest. npr). Za mene je to dovoljna preporuka. Jedino mi taj preamp zvuci nekako sinteticki, al kao sto rekoh, to je vec moj problem sa aktivnim bassevima.
- Tiki the Boyler
- Urednik
Koristio sam ga prilikom snimanja za onaj etno bend koji pomenuh na "Vaši radovi"...
Problem je jedino što je u pitanju Korea model, star nekih 7-8 godina i koji za razliku od tog ima još jedan single-coil u bridge poziciji i petopoložajni prekidač. E sad... nisam siguran kako taj novi radi (pretpostavljam lošije...) ali... ovaj je veoma korektan. Meni ton jako vuče na pasivu (naravno, ako ne čačkaš puno EQ). Mislim da je taj bas odličan za neku rokersku svirku, za rokanje trzalicom i tu neku pozadinsku priču. Za neku ozbiljnu basističku svirku je jednostavno premutan i muljav.
I u još nekim stvarima mi se ponaša kao pasiva. Žice moraju biti jako jako svježe. Nevjerovatno je koliko tonski dropne za mjesec dana! I drugo... jako zavisi od pojačala na koje se svira...
U principu... jako pozitivno iskustvo (iako ekstremna ružnoća u startu odbija)!
Jedina velika zamjerka je jako loše čučanje u miksu. Bar kad je u pitanju snimanje. Onaj standardni problem - il' ga nema ili smeta...
Zato snimanje završih sa svojim basom!
p.s. Malo sam konfuzan... Sad dođoh sa svirke pa baš i ne znam šta pričam!
Problem je jedino što je u pitanju Korea model, star nekih 7-8 godina i koji za razliku od tog ima još jedan single-coil u bridge poziciji i petopoložajni prekidač. E sad... nisam siguran kako taj novi radi (pretpostavljam lošije...) ali... ovaj je veoma korektan. Meni ton jako vuče na pasivu (naravno, ako ne čačkaš puno EQ). Mislim da je taj bas odličan za neku rokersku svirku, za rokanje trzalicom i tu neku pozadinsku priču. Za neku ozbiljnu basističku svirku je jednostavno premutan i muljav.
I u još nekim stvarima mi se ponaša kao pasiva. Žice moraju biti jako jako svježe. Nevjerovatno je koliko tonski dropne za mjesec dana! I drugo... jako zavisi od pojačala na koje se svira...
U principu... jako pozitivno iskustvo (iako ekstremna ružnoća u startu odbija)!
Jedina velika zamjerka je jako loše čučanje u miksu. Bar kad je u pitanju snimanje. Onaj standardni problem - il' ga nema ili smeta...
Zato snimanje završih sa svojim basom!
p.s. Malo sam konfuzan... Sad dođoh sa svirke pa baš i ne znam šta pričam!
Ovaj nema bridge pickup i dosta se razlikuje po zvuku. Zvuci vise "otvoreno" gitarski dok su potenciometri u neutralnom polozaju, za moj ukus prenaglasen attack, srednji i visoki opseg. Nije preteran problem posto je EQ superefikasan i mozes dobiti zvuk kakav zelis (kao na synthu
, pa ko voli...). Pritom je odlican za slap, kako god da ga udarim (a ja sam u ovome prilicno neiskusan) zvuci k'o Miller! 

- Les_Claypool
- MF veteran
Kad smo vec kod Ibaneza, ne bih da otvaram novu temu, da vas pitam kakva su vam iskustva sa BTB475-RB?
Ja sam probao ATK300 juce i koliko sam puno ocekivao toliko sam se i razocarao...
Ima jako plitak zvuk i ko sto rece bozha stalno izlazi neki slap zvuk... Ocekivao sam da ce taj ogromni magnet da oduva radnju a nekako je... small and whimpy....

Ima jako plitak zvuk i ko sto rece bozha stalno izlazi neki slap zvuk... Ocekivao sam da ce taj ogromni magnet da oduva radnju a nekako je... small and whimpy....

A gde to moze da se nadje, posto je ATK300 u MixMusicu 45.000,00 a pretpostavljam da je ATK305 malo vishe!Bozha wrote:500 velikih za 5 zica i nesto neznatno manje za 4. Bas na YouTube sam ga spazio u rukama profi jazzera, tamo gde se obicno vidja Fender(Meshell Ndegeocello, Hague Jazz Fest. npr). Za mene je to dovoljna preporuka. Jedino mi taj preamp zvuci nekako sinteticki, al kao sto rekoh, to je vec moj problem sa aktivnim bassevima.
Ja sam ga juche probao, i zaljubio sam se.Ja sam probao ATK300 juce i koliko sam puno ocekivao toliko sam se i razocarao...
Ima jako plitak zvuk i ko sto rece bozha stalno izlazi neki slap zvuk... Ocekivao sam da ce taj ogromni magnet da oduva radnju a nekako je... small and whimpy....![]()
Prvo sam ishao u Artist i svirao one Spectore;
Legend 5 (55.000,00rsd) - super, masna gitara, dva EMG HSS humma.
Custom 4 (68.000,00rsd) - neverovatno lep "crispy" treble, zlatan hware, dva EMG HZ humma
...i onda sam sasvim slucajno svratio u Mix Music i probao ATK300 tamno plavi; i znaci "whooom" oduvao me je.
Inace trazim bass sa odlicnim EQ koji moze da "dial-inuje" dobar ton kad je uboden direkt u mixer.
Ugl, svidja mi se 3bandEQ na ATK, a i 3p switch ubija; lep izum im je taj 3 coil pickup:
Pozicija ATK:
coil1: aktivan
coil2: ugasen
coil3: aktivan
Pozicija BRIGHT:
coil1: aktivan
coil2: dummy (hum canceling)
coil3: ugasen
Pozicija TRAD:
coil1: aktivan, uzemljen kroz kondenzator
coil2: dummy (hum canceling)
coil3: ugasen
....dalje, onaj bridge od 10cm SABIJA kako tera zice da zvone; ima mogucnost neck-thru ili bridge-thru da se stavljaju zice (prvi je za veci sustain low-enda, drugi za veci sustain hi-enda).
Sve u svemu, neznam da li moze da se nadje agresivnija, masnija i svestrana bass gitara za te pare.
hmmm... u Mixu u Apolu je crni 4 zicani bio oko 39.000, 5 zicanog nije bilo u radnji, cena u katalogu mu je bila oko 42k, natural varijanta. Taj tamnoplavi je bio nesto skuplji, ali me to uopste nije interesovalo. Sto bi uopste neko davo kes za plavu? Mozda je do porekla, korea/indonezija...?Josip wrote:A gde to moze da se nadje, posto je ATK300 u MixMusicu 45.000,00 a pretpostavljam da je ATK305 malo vishe!
Mene je privukla ta solidna konstrukcija koja bash nije karakteristicna za Ibaneze. Slazem se da ima dobar EQ, ali mi je za to malo probanja sve zvucalo onako klavirski bez pravog growla....i onda sam sasvim slucajno svratio u Mix Music i probao ATK300 tamno plavi; i znaci "whooom" oduvao me je.
Inace trazim bass sa odlicnim EQ koji moze da "dial-inuje" dobar ton kad je uboden direkt u mixer.
Ugl, svidja mi se 3bandEQ na ATK, a i 3p switch ubija; lep izum im je taj 3 coil pickup:
....dalje, onaj bridge od 10cm SABIJA kako tera zice da zvone; ima mogucnost neck-thru ili bridge-thru da se stavljaju zice (prvi je za veci sustain low-enda, drugi za veci sustain hi-enda). Sve u svemu, neznam da li moze da se nadje agresivnija, masnija i svestrana bass gitara za te pare.
BTW, steta sto toliko hvaljeni Cirrus BXP ne moze da se proba, samo da se naruci, a i tu nisu sigurni oko cene. Mogla bi ekipa iz Artista malo da se potrudi oko toga. Na kraju, mozda bi im se isplatilo...
E sad, klavirski... Probavao si ga verovatno na KB4, nemoze to bash da grmi tamo, zar ne?
Al dobro, mozda tebi ne odgovara, sve se poshtuje
Inace jedino mi se natural varijanta ATKa svidja - kao i Stingray -> postoje samo dve varijante koje lepo izgledaju, crna i natural!
Inace juce dok sam bio u Artistu, na ulazu je bilo gomila kutija (visine 2 metra, sirine 4x3) novih stvari, a ova dvojica su se ubijali da sve unesu u komp i formiraju cene! Mozda je sad stiglo nekih Cirrusa BXP - ali preporucujem da odesh za 3-4 dana
Al dobro, mozda tebi ne odgovara, sve se poshtuje

Inace jedino mi se natural varijanta ATKa svidja - kao i Stingray -> postoje samo dve varijante koje lepo izgledaju, crna i natural!
Inace juce dok sam bio u Artistu, na ulazu je bilo gomila kutija (visine 2 metra, sirine 4x3) novih stvari, a ova dvojica su se ubijali da sve unesu u komp i formiraju cene! Mozda je sad stiglo nekih Cirrusa BXP - ali preporucujem da odesh za 3-4 dana

Meni se djasvi ATK,solidna klasicna konstrukcija,ash telo i maple vrat idealna kombinacija za dobar funky slap zvuk,a i taj magnet uljeva poverenje,kao sto su se gitare pravile nekada davno.Slusao sam na youtube-u dosta lici na Stingraya,negde cak zvuci identicno.
- The Mask AE
Imate sound samples na sajtu. Ako onako zvuci gitara treba je kupiti za tu lovu.
-
I ja se dvoumim oko kupovine ovog basa, za koji dan cu da ga opet probam.......
- Fat Old Sun
Ja bas imao ovaj bas.U tom cenovnom rangu mozda i najbolja.