Koji mikrofon za ozvučavanje bas pojačala?
Moderators: Trooper, Tiki the Boyler
- KRUTKOCORT
Koji mikrofon za ozvučavanje bas pojačala?
Trebao bih da ozvučim pojačalo, pa me interesuje koji mikrofon da uzmem?

-
KirilStipsa
Re: Koji mikrofon za ozvučavanje bas pojačala?
AKG D550 i Shure 57
Zasto ga ozvucavas?
Zasto ga ozvucavas?
- KRUTKOCORT
Bolji je zvuk sa zvučnika pojačala nego sa line out-a. Misliš da SM-57 može da izdrži?
- sirac-šunka
- vragolan
A da pazaris di box ili neki preamp sa balansiranim izlazom? To je ipak malo jednostavnija varijanta... A bez obzira i kad koristis mikrofon, tonac uvek zna kako da te usere!
D112 (ili D12 koji se odavno ne proizvodi) bi bili moj izbor...
-
KirilStipsa
Bzvz je komentarisati dok ne kaze coek zasto ga zanima ozvucavanje, za live, za studio, za kucno snimanje...
Naravno da moze!Misliš da SM-57 može da izdrži?
Pa, da... D 112 je verovatno najbolji izbor... ni D 550 se vise ne proizvodi, ali mi je nekako ostao drag. Ima malo izrazeniji attack od D112, ali mu je mana sto, u odnosu na D 112, mnogo slabije podnosi visak dB, i distorzira. Verovatno je zbog toga i povucen...D112 (ili D12 koji se odavno ne proizvodi) bi bili moj izbor...
- KRUTKOCORT
U pravu si. (moja greška) Elem, u pitanju je živa svirka. Al' da objasnim sve od početka: moja oprema je Ibanez SR800( ili CORT b5), Trace Elliot 712SMC GP7. Zvuk na pojačalu je "BAŠ, BAŠ", ali na razglasu (Peavey IMPULS 1015 4 ILI 6 kom.- Dynacord POWERMATE 1600) je skoro sranje. Bas je sav nekako mlitav i spor (recimo nedefinisan).KirilStipsa wrote:Bzvz je komentarisati dok ne kaze coek zasto ga zanima ozvucavanje, za live, za studio, za kucno snimanje...
- Tiki the Boyler
- Urednik
Zvuk sa DI outa Trace-a bi ti trebao biti do jaja. Bar je meni bio.KRUTKOCORT wrote:U pravu si. (moja greška) Elem, u pitanju je živa svirka. Al' da objasnim sve od početka: moja oprema je Ibanez SR800( ili CORT b5), Trace Elliot 712SMC GP7. Zvuk na pojačalu je "BAŠ, BAŠ", ali na razglasu (Peavey IMPULS 1015 4 ILI 6 kom.- Dynacord POWERMATE 1600) je skoro sranje. Bas je sav nekako mlitav i spor (recimo nedefinisan).KirilStipsa wrote:Bzvz je komentarisati dok ne kaze coek zasto ga zanima ozvucavanje, za live, za studio, za kucno snimanje...
Stavi samo uzimanje signala na PRE tako da ti ono što podešavaš na EQ-u pojačala ne utiče na ton na razglasu.
Druga stvar... ne znam koliko uopšte možeš dobiti ton na tom razglasu, jer je mikser mrcina lijena i muljava iz koje nikad ništa dobro nije izašlo, a pritom nemaš bas binove, što je za basistu (naročito na velikim radnim snagama) propast totalna!
Tako da... mislim da mikrofonom nećeš dobiti previše. Sem problema u akustički groznim prostorima u kakvim se uglavnom radi.
Mada ćeš to lako utvrditi i sam. Pošto se, u principu, za bass pojačalo koriste slični mikrofoni kao mikrofoni za kick, pozajmi mic od bubnjara i probaj.
I na kraju... Moj favorit za ozvučavanje bass pojačala ostaje ElectroVoice RE20, ali budući da je uglavnom nedostižan većini live muzičra ispada da ništa pametno nisam ni rekao...
Pozdrav!