Novi Fender American Deluxe Prec i jazz

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

MetalFunk

Re: Novi Fender American Deluxe Prec i jazz

Post by MetalFunk » 11 Jun 2010, 20:58

nnkvocka wrote:presizn bas je u dzaku macka, nema spasa bez singlcut-a...i TACKA!
u je', tebi je sve macka u dzaku :lol:
jbg, svako ima svoj choice of bass guitars (:
:ziveli:

vladishah

Post by vladishah » 11 Jun 2010, 22:33

samo je singl kat strava i sestozicani, ma da... da je tako ne bi ljudi nista drugo svirali osim 6-zicanog singl kata...

nnkvocka

Post by nnkvocka » 11 Jun 2010, 23:03

naravno da ne. imas tu i fodere, music man-ove, zon-ove, po neki warwick, spector. opusteno...

groove

Post by groove » 11 Jun 2010, 23:26

wal,aleva copollo..etc..nego da se vratimo na temu i naglasimo da ovi novi shiny fenderi ne vrede vise od 500-600 evra,ni po kom osnovu..nekad je to bio sjajan instrument..i da ne zaboravim,tacka! :)

vladishah

Post by vladishah » 11 Jun 2010, 23:59

fender jazz koji je 75 godiste ( a da je MIA ) je sada oko 3000eur sto je stvarno realna cena za njega, ovi sto se prave 2010 su stvarno losijeg kvaliteta i moras da imas srece da ubodes dobar komad...

gricko

Post by gricko » 12 Jun 2010, 09:41

vladishah wrote:fender jazz koji je 75 godiste ( a da je MIA ) je sada oko 3000eur sto je stvarno realna cena za njega, ovi sto se prave 2010 su stvarno losijeg kvaliteta i moras da imas srece da ubodes dobar komad...
to znači da jolana vikomt treba da bude 1500€?

80ih su svi bežali od fendera koji je proizveden 70ih godina... 72. je bila maksimum koji je mogao da prođe sa cenom preko 1000-1200DEM. komadi sa četiri šrafa su još nekako i mogli da se prodaju za 800tinak DEM, ali one sa tri šrafa - morao si da radiš sklekove k'o gidra da ih zavaljaš za 800DEM.

70ih počinje vrlo ozbiljan sunovrat kvaliteta fendera koji kulminira '83. godine. '85. ga radnici kupuju od CBSa i stvari počinju da se popravljaju polako.... glede teorije da je svaki '75. GROM, a da 2010. moraš k'o ćorava koka da ubadaš...
trabant iz '75. nije vintage car nego kartonsko g***o.
e sad - ako naletiš na komad koji je neki narodnjak 35 godina svako veče u kafani peglao po 8 sati, pa mu se lak otvorio i drvo rastreslo - to je gitara za ceo život.

supersonic

Post by supersonic » 12 Jun 2010, 13:49

^ word

Bozha

Post by Bozha » 12 Jun 2010, 13:55

Gricko, da si tada uleteo u dugorocnu investiciju, danas bi ziveo kao prokleti milijunas na racun vintidzh frikova i roadworn klijentele. :bambi: (vidi oglas!) Da ne spominjem kombinacije sa japanskim Skvajerima...

Cisto iz radoznalosti... Zasto AD Fender ne vredi, a Lakland, Sadowsky i Fodera vrede, kada su njihovi serijski proizvodi bar duplo skuplji od ADFa? Malo teoretskog razglabanja na +40C, posto su retki koji su bilo sta od toga probali.

groove

Post by groove » 12 Jun 2010, 14:30

Fenderi iz 70 - ih su vrhunski instrumenti !...posedovo Prec i JB iz 78 i svirao ih dugo godina(14), nemam ama bas nista lose da kazem za te gitare...a te nebuloze ,rekla kazala, krshevi,retko da moze dobar komad da se nadje iz tog perioda, i ostale "3. oko" petparacke price koje se citaju na netu pa prenose na ovaj forum su stvarno nonsensi, totalni.Ovo sto danas prave i prodaju su uglavnom prosecne gitare koje ne vrede te novce. Kad budem imao mogucnosti za posedovanje 2 bass gitare u isto vreme, to ce sigurno biti kupnja nekog matorog Fendera, ponovo. :)

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 12 Jun 2010, 17:26

@groove:

Znao sam da nećeš moći da izdržiš, samo sam čekao... :lol: :ziveli:

the bassman

Post by the bassman » 13 Jun 2010, 11:48

Da li je uopste neko od ovih kriticara novog jb-a na istom nekada i zasvirao ili su ovo sto upravo citam samo rekla-kazala "iskustva" ?

gricko

DUG POST! ;)

Post by gricko » 13 Jun 2010, 17:41

Bozha wrote:Gricko, da si tada uleteo u dugorocnu investiciju, danas bi ziveo kao prokleti milijunas na racun vintidzh frikova i roadworn klijentele. :bambi: (vidi oglas!) Da ne spominjem kombinacije sa japanskim Skvajerima...
pazi - da sam '88. imao ŠTEK i prsten ljubiše trgovčevića, a ne đačku knjižicu, možda bih sada i bio milijunaš. kao oni što su devedesetih šleperima iz srbije vozili instrumente i opremu za sloveniju i dalje na zapad.

s druge strane - ti što se gađaju ciframa - to je zuckerwasser. u zemlji srbiji je sve sam nemanja iz negotina do nemanje iz negotina. ljudi polomiše ruke i noge da prodaju squier-e, astore i džekije. ko zaista misli da se to može da proda za te novce, dao bi oglas na basschat ili talkbass. paj*bote - čovek je pre 6 meseci u leskovcu dao wal za 700 ili 800€. to kad nisam kupio..... više za fetiš nego što mi stvarno treba. ;)

da - squier made in japan... uuuu, big deal! wartburg made in germany. pravio ga pera iz bivšeg ddr-a! :D

žao mi je samo, iz tog vremena, što mi nije ostao ovakav ibanez. kupio ga za X, sredio, setovao, prodao drugaru za Y. posle dva meseca on ga prodao trećem licu za Z, jer nam se bend raspao. nije mi javio da je za prodaju.....
Bozha wrote:Cisto iz radoznalosti... Zasto AD Fender ne vredi, a Lakland, Sadowsky i Fodera vrede, kada su njihovi serijski proizvodi bar duplo skuplji od ADFa? Malo teoretskog razglabanja na +40C, posto su retki koji su bilo sta od toga probali.
na nivou teorije - fender musical instruments corporation je - korporacija. pokretna traka. desetine, stotine hiljada instrumenata godišnje, sa svih strana sveta. tone i tone drveta i gvožđa. naravno da tu ne može da se čeka pet godina na sušenje drveta itd. materijal se ne bira ručno itd. tako da se tu pojavljuju situacije da u istoj seriji, broj do broja, imaš kesu i sjajan instrument. ko hoće ručni rad i kastomizaciju - ima 'custom shop'. njihove cene nisu daleko od drugopomenutih.

svi gorenavedeni su 'butici'. ručno rađeni instrumenti. godišnja količina proizvoda se meri desetinama, eventualno stotinama komada.
zato lakland ima skyline, a sadowsky ima metro - serije koje se proizvode mašinski, preko bare. cena im je u skladu sa poreklom. čak je i dingwal uveo 'combustion' seriju....

---

šta sam ja u stvari hteo da kažem i prvim i drugim postom - fender iz '70ih je bio proizvođač čiji je vlasnik neko koga ne interesuje ništa sem profita i obarali su kvalitet zbog većih marži. fender 2010 je proizvođač koji je sam sebi vlasnik [radnici kupili '85-86. od CBS]. ima široku paletu proizvoda. MiM i squier su za promašaje i fušeraciju, ali se na kvalitet MiA pazi.

ja, koji ne volim fender uopšte, da moram da biram - 1973-90 ili 2010 - bez razmišljanja bih uzeo 2010.

---

s treće strane [koja se, u stvari, sastoji od dve strane] - 'zvuk' se sastoji od mnogo faktora. sam instrument je samo jedan od njih.
'moj zvuk' se sastoji od 60-130 roundwound žica i ampeg alltube pojačala. ostali elementi u lancu su manje bitni. ili nebitni.
kod instrumenta je važno da mi dobro leži u ruci. zato 20 godina imam rickenbacker, a ne fender. MENI rickenbacker 'leži', a fender ne. što ne znači da je R bolji od F. abitno. ja se bolje osećam sa R. kao što se bolje osećam u patikama nego u kožnim cipelama. stvar ukusa.

mislim - svako ima pravo na svoje mišljenje i svoj ukus. i niko ne može da mu ubedi da su fenderi iz sedamdesetih DOJ*J* samo zato što su stari. 25 godina, generacije svirača su bežali od njih. verovatno su imali neki razlog.....

the bassman

Post by the bassman » 11 Aug 2010, 12:08

Moram da dodam jos nesto na ovu temu, iako je vec izumrla, posto mi neke izjave mnogo remete harmoniju u nervnom sistemu.
Cujem neko pominje Prec iz 78., e pa ovako, igrom slucajeva sam svirao na pomenutom nekih 5 godina, nije uopste los instrument, jb iz tog vremena sam u vise navrata uzimao u ruke ali nikada posedovao, pa o njemu necu puno, ali da me neko uveri da je ta serija bollja po bilo kom osnovu od mog sadasnjeg jb 5 deluxe...mogu samo glasno da se nasmejem.
Sto se cene tice, visoka je bas kao i kod svih drugih profesionalnih instrumenata. Ja sam svoj platio oko 2000 e, i dalje mislim da svaki taj euro ima mesta u njegovom telu, na kraju krajeva da li jedna Fodera Monarch 4 vredi 4500 eura? Da, ako je to ono sto ste hteli! :ziveli:

MetalFunk

Post by MetalFunk » 11 Aug 2010, 12:33

Kako to da gore iznad pise "DUG POST!;)" :o

Stanko

Mozes da das naslov bilo kom postu :D

Post by Stanko » 11 Aug 2010, 12:49

Samo nisi obratio paznju :P :D

Post Reply