ZADATAK ZA BASISTE

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

zajmovic

Re: ZADATAK ZA BASISTE

Post by zajmovic » 26 Dec 2011, 23:51

sirac-šunka wrote:Nisam viđao pristojnu ponudu za MusicMan-a za manje 1200 evra u poslednje vreme.

E, da se vratimo:
zajmovic wrote:Kad sam pogledao oglas za fender marcus miller,koji stoji ispod slike preporucenog fendera,vidio sam da na prvom skroz cudno pise FENDER dok na modelu Marcus Miller,cini mi se pise kako treba.
Ok, je što brineš, ali nema razloga, za sada :wink:
Sa headstockom je sve ok:
Image
kao kod svakog American Standard Jazz Bass-a:
Image

Fender stalno iz ere u eru, od modela do modela menja svoj logo. Neki lepši, a neki, kao ovaj, ružniji.
Ovo je bas sa oglasa:
http://www.fender.com/products/search.p ... 0190662700
tačnije ovaj:
Image
A ovde ga ima po ceni kod nas:
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/109 ... ard-Black/

Kažem opet, nađi nekog dovoljno iskusnog da ti pomogne oko odabira, provere originalnosti i sl. U svakom slučaju odi i do pomenute radnje pa isprobaj svaki bas iz iste serije, pa ćeš nekako i sam da vidiš šta možeš da očekuješ.

Sirac,hvala puno na korisnim savjetima i preporukama.

zajmovic

Post by zajmovic » 27 Dec 2011, 00:00

sirac-šunka wrote:Nisam viđao pristojnu ponudu za MusicMan-a za manje 1200 evra u poslednje vreme.

E, da se vratimo:
zajmovic wrote:Kad sam pogledao oglas za fender marcus miller,koji stoji ispod slike preporucenog fendera,vidio sam da na prvom skroz cudno pise FENDER dok na modelu Marcus Miller,cini mi se pise kako treba.
Ok, je što brineš, ali nema razloga, za sada :wink:
Sa headstockom je sve ok:
Image
kao kod svakog American Standard Jazz Bass-a:
Image

Fender stalno iz ere u eru, od modela do modela menja svoj logo. Neki lepši, a neki, kao ovaj, ružniji.
Ovo je bas sa oglasa:
http://www.fender.com/products/search.p ... 0190662700
tačnije ovaj:
Image
A ovde ga ima po ceni kod nas:
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/109 ... ard-Black/

Kažem opet, nađi nekog dovoljno iskusnog da ti pomogne oko odabira, provere originalnosti i sl. U svakom slučaju odi i do pomenute radnje pa isprobaj svaki bas iz iste serije, pa ćeš nekako i sam da vidiš šta možeš da očekuješ.

Jos jedna stvar.Da uzmemo ovaj model ali sa 5 zica,u cemu bi bila razlika???Ne mislim na cijenu.Mislim na to da li zice e,a,d i g zadrzavaju isti kvalitet zvuka i svega ostalog kao kod modela sa 4 zice ili se sve mijenja sa dodavanjem 5 zice h.HVALA....

nnkvocka

Post by nnkvocka » 27 Dec 2011, 00:11

Slusaj zmajoviću, ja stvarno ne znam kako i zasto ali uvek 4 string radi bolje od 5 string. Ne posedujem ni jedan 4 string pa da ti sada prosipam pameti, imam samo 5 string i moj zakljucak je da radi uvek losije od 4 string. To je iskustvo koje sam stekao, ali samo kada su pasivni instrumenti u pitanju. Kada imas aktivne gitare, ativan magnet, preamp, tu vec drvo ima manji uticaj u zvuku, ali to nije sada bitno..poenta je da tu struja preuzima glavnu rec i onda to radi super. Iako ga nisam probao, verujem da taj Fender radi super i ja ti ga preporucujem. Ako si bas zagrizao i zelis 5string, onda uzim nekog Ibaneza ebem li ga.. imas taj od jasena, a ovaj drugi od mahagonija pa sta sad vise volis, a mislim da rade (skoro) isto. Vratovi se ne krive od ovih modela, ti su iz 5 delova ja mislim... A mozda ti i onaj Fender deluxe bude radio posao. Probaj, tako ces najbolje znati. Zadaj sebi zadatak a ne nama :)

Cope

Post by Cope » 27 Dec 2011, 00:18

Prva gitara, pa Fender, alal vera domaćine !! :ziveli:

zajmovic

Post by zajmovic » 27 Dec 2011, 00:27

Cope wrote:Prva gitara, pa Fender, alal vera domaćine !! :ziveli:

:ziveli:

zajmovic

Post by zajmovic » 27 Dec 2011, 00:29

nnkvocka wrote:Slusaj zmajoviću, ja stvarno ne znam kako i zasto ali uvek 4 string radi bolje od 5 string. Ne posedujem ni jedan 4 string pa da ti sada prosipam pameti, imam samo 5 string i moj zakljucak je da radi uvek losije od 4 string. To je iskustvo koje sam stekao, ali samo kada su pasivni instrumenti u pitanju. Kada imas aktivne gitare, ativan magnet, preamp, tu vec drvo ima manji uticaj u zvuku, ali to nije sada bitno..poenta je da tu struja preuzima glavnu rec i onda to radi super. Iako ga nisam probao, verujem da taj Fender radi super i ja ti ga preporucujem. Ako si bas zagrizao i zelis 5string, onda uzim nekog Ibaneza ebem li ga.. imas taj od jasena, a ovaj drugi od mahagonija pa sta sad vise volis, a mislim da rade (skoro) isto. Vratovi se ne krive od ovih modela, ti su iz 5 delova ja mislim... A mozda ti i onaj Fender deluxe bude radio posao. Probaj, tako ces najbolje znati. Zadaj sebi zadatak a ne nama :)
:hmm:

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 27 Dec 2011, 00:51

He-he, sad tu ulazimo u jednu od večitih diskusija basista: Da li ostale četiri žice na petožičanom basu zvuče baš potpuno isto kao i na četvorožičanom, ako je u pitanju potpuno isti model???

Ljudi uglavnom razmišljaju po principu, više žica, više tenzije, pa ne može da bude isto... Ja lično mislim da niko ovde nema baš toliko iskustva da tako nešto dosledno i izričito tvrdi, a verujem i da je polovina thread-ova po stranim forumima uglavnom proistekla iz nekih generalizacija i pojedinačnih iskustava.

Iz mog skromnog iskustva, rekao bih, Fender je to... i ne postoje dva ista komada, baš kao što ne postoje ni dva potpuno ista komada drveta od kojih se prave... Sigurno da je iz fabrike do sada izašlo nebrojeno puno petožičanih modela koji su se kasnije pokazali bolji od nekih četvorožičanih, a shodno tome, važi i obrnuto... ^^

Cope

Post by Cope » 27 Dec 2011, 01:06

Zvuči petica kad se splituju hamovi, pa kad se pusti 18V, pa ondak teške filozofije tona preampima, a to zahteva veći kalem, a veći kalem = manje presensa,, i tako u nedogled traje borba malog čoveka sa neumoljivim silama fizike...
Ja trenutno ganjam jedan ton, i to je lična stvar i stvar uveta, a taj ton se trenutno teško može postići petožičanim konceptom. Dok sam imao druge afinitete u muzici, imao sam peticu i jako zadovoljno je svirao. Sad bih je rado opet uzeo da mi je neko recimo pokloni. Nedostaje mi ponekad, priznajem, ali samo za neke stvari koje mi nisu od posebnog značaja u muzici koju sviram.

Na kraju, moj ti je savet da počneš sa četvorožičanim basom jer ćeš tako najlakše da savladaš prve veštine sviranja, ako imaš nameru da sviraš, a ne da poziraš, posle ganjaj ton kakav hoćeš, a tu ti malo ko može pomoći sa strane.

Bozha

Post by Bozha » 27 Dec 2011, 02:20

Wolf wrote:Kad sam video naslov teme "Zadatak za Basiste" kontao sam da će pisati nešto tipa 1+1=? :XD:
...a kad ono 4+1=??!!! :hide:

Zajmovicu, dzhaba ti sve ovo pisanije... Moras prvo da probas, pa tek onda kupis, pa provedes neko vreme sa instrumentom, shvatis gde si se zajedao, prodas, kupis bolji, neko vreme sviras, onda shvatis sta zapravo zelis pa prodas i kupis cetvorozicni Fender! :ziveli:

zajmovic

Post by zajmovic » 27 Dec 2011, 08:03

Bozha wrote:
Wolf wrote:Kad sam video naslov teme "Zadatak za Basiste" kontao sam da će pisati nešto tipa 1+1=? :XD:
...a kad ono 4+1=??!!! :hide:

Zajmovicu, dzhaba ti sve ovo pisanije... Moras prvo da probas, pa tek onda kupis, pa provedes neko vreme sa instrumentom, shvatis gde si se zajedao, prodas, kupis bolji, neko vreme sviras, onda shvatis sta zapravo zelis pa prodas i kupis cetvorozicni Fender! :ziveli:

Hvala puno Bozha

Bozha

Post by Bozha » 27 Dec 2011, 12:12

Malo sam preterao, poenta je da ce ti sve biti jasnije kad probas ono sto smo nabrojali. Da ne bude da imam nesto protiv petozicanih, ovo bi svakako trebao da probas za te pare... http://www.mitrosmusic.com/proizvod/120 ... mel-Brown-**/ , eventualno... http://www.mitrosmusic.com/proizvod/592 ... B775PB-CN-**/ plus onaj Cirrus koji je Tiki okacio u drugoj temi.

MrMoT
MF veteran

Post by MrMoT » 27 Dec 2011, 12:44

Iako licno mnogo volim oba ibaneza koja si naveo, ipak bih uzeo Fendera pre... :ziveli:

Cope

Post by Cope » 27 Dec 2011, 12:46

Bozha wrote:Malo sam preterao, poenta je da ce ti sve biti jasnije kad probas ono sto smo nabrojali. Da ne bude da imam nesto protiv petozicanih, ovo bi svakako trebao da probas za te pare... http://www.mitrosmusic.com/proizvod/120 ... mel-Brown-**/ , eventualno... http://www.mitrosmusic.com/proizvod/592 ... B775PB-CN-**/ plus onaj Cirrus koji je Tiki okacio u drugoj temi.

Ovo bre džabe, ala su udarili popus !!!! :shock:

Čak mi je ovaj Ibanez sa Bartolini magnetima skroz simpatičan, a skala 35" idemooo...

Zaključak - ono što je na KP 200 eur, zapravo je 60 eur realno :)

LoneRider

Post by LoneRider » 27 Dec 2011, 15:00

Ja imam SR505 i vrat je sve samo ne flis papir. Kako uzmete u ruke gitaru prva stvar koju ćete primetiti je solidnost vrata. Napravljen je od bubinge i boga pitaj čega iz 5 delova. Od tonova možeš da dobiješ šta ti padne na pamet, imaš nebrojeno kombinacija (EQ na telu gitare, 2 magneta, pozicija na kojoj sviraš, Mid boost switch). Dve mane - vrat preteže u odnosu na telo ali od toga se ne umire i ne dolazi do izražaja kad sviraš dok stojiš, druga je finiš tela koji se lako grebe. Kad budeš vežbao Slap&Pop od Popa će ti se izgrebati telo na mestu gde ti je kažiprst. Preporučujem da se tu nešto nalepi da se ne bi grebao. SR605 je 95% isti bas, 5% je više fanki ali je i 5% manje raznolik. :) Kada sam kupovao, poredio sam ga sa meksičkim Fender džez basom i više mi se svideo Ibanez. Sve u svemu, moraš sam da probaš u prodavnici sve što ti se sviđa, ali ti garantujem da nećeš pogrešiti ako kupiš SR505.

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 27 Dec 2011, 15:21

Bubinga je drvo koje se u pojedinim afričkim zemljama koristi za pravljenje plugova i sličnih alata u poljoprivredi, zato što je jeftino, ima ga svuda i dosta je tvrdo. Samo je Ibanez od toga napravio egzotiku i izmislio da je dobro za vrat gitare :mrgreen:

Zezam se, možda i nije tako loše, samo sam nešto hejterski nastrojen danas... :cao:

Post Reply