Šta kupiti????????????????????

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

Post Reply
supersonic

Re: Sta kupiti????????????????????

Post by supersonic » 31 Jan 2012, 00:28

laza wrote:Drugo, skoro svaka glava ima balansirani izlaz, koji se obično koristi za u razglas. Ali nema svaka glava na tom izlazu prekidač Pre/Post. Gde ovoga nema, u razglas ide ton nemodifikovan pretpojačalom, ništa Gain, ništa EQ, kao da si ubo bas pravo u miksetu. Gde ima prekidača, metneš ga na Post, i onda od svoje glave koristiš pretpojačalo, a umesto pojačala - razglas.

vrlo bitna stvar koju ljudi zaboravljaju redovno ! Bravo za napomenu.

:1:

Cope

Post by Cope » 31 Jan 2012, 01:02

laza wrote: Drugo, skoro svaka glava ima balansirani izlaz, koji se obično koristi za u razglas. Ali nema svaka glava na tom izlazu prekidač Pre/Post. Gde ovoga nema, u razglas ide ton nemodifikovan pretpojačalom, ništa Gain, ništa EQ, kao da si ubo bas pravo u miksetu. Gde ima prekidača, metneš ga na Post, i onda od svoje glave koristiš pretpojačalo, a umesto pojačala - razglas.

Otprilike, ali nije baš skroz tako. Pre-post opcija je samo biranje da li želimo da se signal modeluje kroz EQ. sekciju dotičnog pojačala ili ne, a sve jedno prolazi kroz preamp, i na D.I. out-u imamo balansirani signal čiji nivo kontrolišemo gain-om (barem bi tako trebalo da bude), bez obzira na izabranu pre-post opciju. Takođe sve to drugačije radi na spravama kod kojih je eq. sekcija paralelna, ili ih ima više (GrafičkiEQ.+ Parametrički + Lampa), odnosno može da se dozira nivo osnovnog i modelovanog signala...
Opet navodim primer Nemesis-a koji pored balansiranog signala sa gain kontrolom, i sa pre ili post eq. ima i zaseban volume pot. Proseravanje, ali može biti korisno ako imamo gluvog tonca, ili nemamo nikakvog, a mikseta je daleko.
Line out na glavi uglavnom nije balansiran, i služi ako paralelno koristimo neki slejv, odnosno još jednu glavu, odnosno vezujemo više pojačala u seriju, i na taj signal praktično nemamo nikakav uticaj gain-om, eq-om. i master kontrolama, a ide u preamp slejv pojačala, i super je što može da se radi posebna tonska kontrola. Praktično, ovaj sistem može jako lepo da se koristi ako imamo dva kabineta, recimo 4x10 i 2x15, i za svaki odvojeno pojačalo koje radi rasterećeno, i sa posebnim tosnkim kontrolama, te u petnaestice damo malo više niskih, a u desetke midlove i visoke, odnosno master volume, itd ,itd...

Funkd

Post by Funkd » 31 Jan 2012, 04:40

Ej, primetio sam da u poslednje vreme svako ovde prica svoju pricu i niko ne zeli (postoji par njih za koje ovo ne vazi) da odgovori coveku na pitanje kako treba...

Mislim. covek pita:
zajmovic wrote: Hajde posto sam novopeceni basista malo mi pojasnite ove skracenice tipa "D.I.out-om" i sl.Ko pita taj ne skita a i zahvalan sam svima koji izlaze u susret
a dobije odgovor:
Cope wrote:Moja Nemesis glava je napravljena da i kad se pregreje izlazni stepen i kad je isključi termostat, ili ako eventualno crkne, D.I. odnosno preamp, nastavlja da radi, tako da nema neprijatnog iznenađenja :)
Nemam ja potrebu da serem ovde nekome kako odgovara na pitanja, ali stvarno je bezveze pricati nekome kako nesto radi i bla bla bla i preamp i ***** i nemoj ako je lampas riknuce i sahfhasfh902...a covek ne zna sta mu je D.I. iz amp-a i da li moze koristiti glavu da se bode u miksetu...

---------------------------------------------------------

E sad, Zajmovic, ili sam ja mnogo nervozan ili si i jos nekome postao malkice iritantan sa tom gomilom pitanja na koje si mogao da nadjes odgovor da si samo proveo par sati trazeci ih na ovom forumu. Da, lakse je pitati, ali zato ne ocekuj mnogo pametne odgovore...

1. Naravno da mozes koristiti samo (!) glavu da se iz nje ubodes u miksetu. Izuzev lampasa koga svakako neces svirati, kao basista , verovatno nikada u zivotu.
2. D.I. out je balansirani output koji se upravo i koristi za slanje signala u razglas (u njega se bode isti kabl koji bodes i u mikrofon). Verovatno si cuo za D.I. box - jedna veoma prosta spravica koji nebalansirani signal (iz gitare) pretvori u balansirani (za razlgas). E ta spravica je integrisana u vecini pojacala...
3. Kada se ubodes iz D.I.-a izlaza na glavi, koristices samo preamp pojacala (predpojacanje), a amp (pojacanje) ce tu stajati uz *****. Pre nego sto signal iz preampa dospe do kutija i binova, pojcace ga slave (slejv) koji se inace koristi za gore pomenuti razglas.
4. Ako zelis da se cujes samo iz razlgasa, odnosno da sviras bez ikakvog kabineta/komboa pored nogu, uzmi lepo neki fin preamp, nemoj kupovati i preamp i amp u jednom (odnosno glavu) i ustedi novac, a i tastature ljudi koji posecuju ovaj forum...

Cope

Post by Cope » 31 Jan 2012, 12:22

Fala kolezi Funkd-u na sažetom odgovoru :)

zajmovic

Post by zajmovic » 31 Jan 2012, 19:47

Funkd wrote:Ej, primetio sam da u poslednje vreme svako ovde prica svoju pricu i niko ne zeli (postoji par njih za koje ovo ne vazi) da odgovori coveku na pitanje kako treba...

Mislim. covek pita:
zajmovic wrote: Hajde posto sam novopeceni basista malo mi pojasnite ove skracenice tipa "D.I.out-om" i sl.Ko pita taj ne skita a i zahvalan sam svima koji izlaze u susret
a dobije odgovor:
Cope wrote:Moja Nemesis glava je napravljena da i kad se pregreje izlazni stepen i kad je isključi termostat, ili ako eventualno crkne, D.I. odnosno preamp, nastavlja da radi, tako da nema neprijatnog iznenađenja :)
Nemam ja potrebu da serem ovde nekome kako odgovara na pitanja, ali stvarno je bezveze pricati nekome kako nesto radi i bla bla bla i preamp i ***** i nemoj ako je lampas riknuce i sahfhasfh902...a covek ne zna sta mu je D.I. iz amp-a i da li moze koristiti glavu da se bode u miksetu...

---------------------------------------------------------

E sad, Zajmovic, ili sam ja mnogo nervozan ili si i jos nekome postao malkice iritantan sa tom gomilom pitanja na koje si mogao da nadjes odgovor da si samo proveo par sati trazeci ih na ovom forumu. Da, lakse je pitati, ali zato ne ocekuj mnogo pametne odgovore...

1. Naravno da mozes koristiti samo (!) glavu da se iz nje ubodes u miksetu. Izuzev lampasa koga svakako neces svirati, kao basista , verovatno nikada u zivotu.
2. D.I. out je balansirani output koji se upravo i koristi za slanje signala u razglas (u njega se bode isti kabl koji bodes i u mikrofon). Verovatno si cuo za D.I. box - jedna veoma prosta spravica koji nebalansirani signal (iz gitare) pretvori u balansirani (za razlgas). E ta spravica je integrisana u vecini pojacala...
3. Kada se ubodes iz D.I.-a izlaza na glavi, koristices samo preamp pojacala (predpojacanje), a amp (pojacanje) ce tu stajati uz *****. Pre nego sto signal iz preampa dospe do kutija i binova, pojcace ga slave (slejv) koji se inace koristi za gore pomenuti razglas.
4. Ako zelis da se cujes samo iz razlgasa, odnosno da sviras bez ikakvog kabineta/komboa pored nogu, uzmi lepo neki fin preamp, nemoj kupovati i preamp i amp u jednom (odnosno glavu) i ustedi novac, a i tastature ljudi koji posecuju ovaj forum...

E tako se to radi...Kratko ali jebitacno......

zajmovic

Re: Šta kupiti????????????????????

Post by zajmovic » 31 Jan 2012, 23:51

E sta cete da popijete sad?Da vidimo ko sta pije?Hmmmmmm..................dobra tema za nastavak razgovora.......... :ziveli:

Cope

Post by Cope » 01 Feb 2012, 03:19

zajmovic wrote:E sta cete da popijete sad?Da vidimo ko sta pije?Hmmmmmm..................dobra tema za nastavak razgovora.......... :ziveli:
Šae, završio si neki krš pa nas častiš da te ne bije maler na svirci? :lol:

MrMoT
MF veteran

Post by MrMoT » 01 Feb 2012, 16:58

Kupis Rumble-a i to onog starijeg od 100w sa 15", ustekas XLR izlaz u miksetu i superica.... Za male pare dobijes sve sto ti treba za tezgarenje... a btw. ako je manji klub radice ti super i bez razglasa..... :ziveli:
PS E da i savrseno te bas briga za pre/post i ostale zajebancije... :ziveli: :ziveli:

Bozha

Post by Bozha » 01 Feb 2012, 23:46

MrMoT wrote:radice ti super
Ma "mutavo" je to...

Cope

Post by Cope » 02 Feb 2012, 01:32

Bozha wrote:
MrMoT wrote:radice ti super
Ma "mutavo" je to...
Hahahaha legendo :cry:

Nije tako hrđavo to pojačalo. Ima solidan ton, mada jedina moja zamerka je što dinamički nije nešto rastegljivo, svira do petice i kraj, pa kad se utera u crveno, a simptomatično je da se to dešava taman kad krene dobra svirka i bubnjar lepo zagreje nogu, vokali se raspevaju, a tebi Fender hoće da umre, guši se i davi, uostalom kao i sva druga kineska pojačala na kojima pišu neke sumnjive oznake za snagu u vatima. :mrgreen:

zajmovic

Post by zajmovic » 02 Feb 2012, 09:33

Cope wrote:
zajmovic wrote:E sta cete da popijete sad?Da vidimo ko sta pije?Hmmmmmm..................dobra tema za nastavak razgovora.......... :ziveli:
Šae, završio si neki krš pa nas častiš da te ne bije maler na svirci? :lol:

Ma ne nego je red da castim pice.Ipak se trudite oko mene bez obzira sto sam i vise nego dosadan sa pitanjima...ali jbg

parker

Post by parker » 02 Feb 2012, 10:41

Ma samo ti uživaj, naći ćemo nešto za tebe :ziveli:

zajmovic

Post by zajmovic » 03 Feb 2012, 00:37

parker wrote:Ma samo ti uživaj, naći ćemo nešto za tebe :ziveli:

:ziveli: :ziveli:

supersonic

Post by supersonic » 03 Feb 2012, 11:08

Ja ću pivo :D hvala :P haha :hide:

zajmovic

Post by zajmovic » 03 Feb 2012, 13:50

supersonic wrote:Ja ću pivo :D hvala :P haha :hide:

Ja pivo samo ljeti ali ne dok sviram jer mi se piski svakih 10 min. pa onda frka.A inace volim domace napitke kao loza ,kruska dunja, sljiva i ostale.Te "vatrene vode" mi leze pravo.Nego dok pijuckamo,jos nisam naucio kako da prepoznam model gitare onako bez gledanja natpisa(osim fendera) pa nek mi neko kaze koji je ovo model.Vidim da ga svira i na koncertima i svidja mi se zvuk
http://www.youtube.com/watch?v=vnOn2o4Ec-I

:ziveli: :ziveli:

Post Reply