Sve O Žicama Za Bas Gitare

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

Post Reply
The Mask AE

Re: Sve O Žicama Za Bas Gitare

Post by The Mask AE » 12 Oct 2009, 12:35

Ovo za erni bol je bilo namenjeno chedomorcu.

Meni se svidja kombinacija: musicman, dr strings, ampeg. ^^

Bozha

Post by Bozha » 12 Oct 2009, 12:58

supersonic wrote:Now I'm fucked :P ali u pravu si. Erni, eto me, dolazim ! ! ! :) :P hahah
Ma nisu ni te EB Slinky bog zna sta... Ni godinu dana od kad sam ih stavio, vec su skroz otupele... :hide:
Sa cim da menjam? GHS, Rotosound, D'adario, Warwick... opet EB? Opet chelik il da probam neke nikl? Ne treba mi onaj pocetni zveket u visokim, samo zdrava, jasna definicija u srednjim za narednih godinu dana...

The Mask AE

Post by The Mask AE » 12 Oct 2009, 15:39

Bozha wrote:Ni godinu dana od kad sam ih stavio, vec su skroz otupele...
Da bi postigao efekat dobrog tona zice moras menjati 4 puta godisnje. 3 puta godisnje je minimum. Za DR koje vaze za bolje zice gledajuci globalno vazi isto pravilo. Izuzetak su zice koje su dodatno oblozene (DR, Elixir). Ovo govorim iz iskustva jer sam zice (DR) stavio prvog maja i poprilicno su crkle.
Bozha wrote:Sa cim da menjam? GHS, Rotosound, D'adario, Warwick... opet EB?
Po meni su GHS, EB i Rotosound zice priblizno istog kvaliteta ali ih osobine razlikuju. Diadario su zice losijeg kvaliteta ali postoje modeli koji bi mogli da se svrstaju u prvu grupu. Vorvik su po meni zice koje treba izbegavati (kao i njihovo ozvucenje iz obicne konzjumer serije).

Ukoliko je 1xoblozena zica=2xobicna istog brenda (gledajuci na cenu) ja glasam za obicne zice. Takodje obratite paznju na to da zice razlicitih proizvodjaca istih precnika ne moraju davati istu tenziju vratu.

Nemojte biti stipse. Nismo gitaristi (600din/set) ali nismo brate ni na kontrabasu ni na harfi. Ipak je to 2300 dinara (nemoj sad neko da se javi i da pocne da stenje kako nema 'leba da jede). Pravi se debata o tome kako da imas fenomenalan ton za 1000 dinara sto je oksimoron. Ja ne sviram tezge ali radi pa kupi pa sviraj.

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 12 Oct 2009, 18:40

Pitanje za sve vas koji turate žice kroz telo:

KOJE ŽICE SU DOVOLJNO DUGAČKE DA PROĐU KROZ TELO I BEZ PROBLEMA DOSEGNU DO NUTA, DO ĐAVOLA!!!!

Znači, lepo sam turnuo sve žice kroz telo, počeo lagano da ih zatežem i đavola, na svim žicama mi crvena vunica prelazi preko nuta, tj zahvata po jedno 5-6mm preko fingerboarda... :x I tako mrzim koncept žica sa crvenom vunicom, ali šta je tu je...

Ernie Ball je bio malkice bolji, samo sam H žicu morao da protaknem kroz kobilicu, a ostale sam mogao fino kroz telo, GHS nijedna ne doseže do nuta pre crvene vunice! :x

Vraćamo se na veći attack, iako bih ja više sustaina...

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 12 Oct 2009, 19:11

Jel probao neko Dunlopove zice? Konkretno Dunlop Robert Trujillo petozicani set (znam, ni ja ga ne volim, ali sam kao nacuo da su dobre zice)? Celicne su pa ono... da li da dam odma 3000 za njih i gledam kako mi jedu pragove ili da cekam da se pojave negde DR 45-130 za 4000?

Sirac, meni DR (koje nemaju vunicu :) ) prelaze nekih 5-6 cm preko nut-a dok ne dodju do onog dela koji je manje namotan. Vrat mi je 34" i ne idu kroz telo. Sad..ti izracunaj jel moze ili ne :)

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 12 Oct 2009, 19:41

Da to bi trebalo da dosegne... Nista... otvaram fond za DR, za godinu dana ce valjda da se skupe toliko novci... :(

BaticaBG

Post by BaticaBG » 12 Oct 2009, 19:42

MIslim da Dadario i DR nemaju tu vunicu za bolje drzanje stima... :ma bravo: 8)

Solomon
Dimension 7

Post by Solomon » 12 Oct 2009, 20:05

Trebaju li nekome DR LO-RIDER Nickel Plated NMH5 45-125 ? :D

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 12 Oct 2009, 22:54

Pih... sad se javljas!

pax404

Post by pax404 » 12 Oct 2009, 23:16

Ja sam do sada kupio 2 seta Rotosound zica, 40-100 i 45-105, nemaju vunicu i fino su mi delovale. Prvi sam koristio oko 4 meseca i zice su bile poprilicno ok, onaj uzasni cang zvuk je bio tu par dana, valjda dok ih nisam rasvirao... Za sada sam poprilicno zadovoljan Rotosoundom, mada cu na petozicani bass da stavim u nekom buducem vremenu (kada skupim para) Eliksirke, prica se da valjaju :D

Jos sam ja mlado celjade, ne primecujem neke velike razlike.

migor8

Post by migor8 » 12 Oct 2009, 23:49

Ja u zadnje vreme stalno koristim Rotosound a i ranije sam ih uzimao u par navrata i svaki komplet je imao crvenu vunicu. Sada su zice namestene da idu kroz telo i nemam nikakvih problema (Scale 864mm/34")

Bozha

Post by Bozha » 14 Oct 2009, 00:51

The Mask AE wrote:Da bi postigao efekat dobrog tona zice moras menjati 4 puta godisnje. 3 puta godisnje je minimum... Po meni su GHS, EB i Rotosound zice priblizno istog kvaliteta ali ih osobine razlikuju. Diadario su zice losijeg kvaliteta ali postoje modeli koji bi mogli da se svrstaju u prvu grupu.
Opet kolko para, toliko i cara... Sto se mene tice, moze to i duze da traje, uz neku higijenu tipa Fast fret i sl... i dok nemam ozbiljnijih nastupa ili snimanja.
The Mask AE wrote:Vorvik su po meni zice koje treba izbegavati (kao i njihovo ozvucenje iz obicne konzjumer serije).
Bas me zanima ovo za Warwick ozvucenje, al ajde o tome na odgovarajucoj temi... viewtopic.php?f=21&t=2557&start=195

faks
Badmotorfinger

Post by faks » 15 Oct 2009, 21:03

BaticaBG wrote:MIslim da Dadario i DR nemaju tu vunicu za bolje drzanje stima... :ma bravo: 8)
pa nemaju jer su skinute sa ograde :)
jeste da su elixir skuplje (ali duze traju) ali se isplate
-ni one nemaju vunicu.. mada sam mislio da je neki drugi materijal

delakroA
Jazz Café Barman

Post by delakroA » 21 Oct 2009, 23:09

Sirac si probavao GHS ?
te zice su u vraga duge...sjećam se kako sam se patio na Jebanezu da ih namotam...po 2 kolone išlo xD

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 21 Oct 2009, 23:41

Ma da GHS boomers sam pazario i jesu duge, tj. svaka zica je iste duzine, pa su H i E bile bas predugacke, samo je problem sto vunica mnogo rano pocinje i prelazi preko nut-a... :( Tj. deo sa crvenom vunicom je predugacak, a na punom namotaju su ustedeli!

Post Reply