Koji bass pazariti za ovu vrstu svirke?

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

Post Reply
parker

Re: Koji bass pazariti za ovu vrstu svirke?

Post by parker » 28 Aug 2012, 23:17

ne traje to dugo, dan dva i posle su mesecima ok..
znam da se zevzecis al aj da kazem :)

karton

Post by karton » 29 Aug 2012, 11:33

jos jedna stvar(malo offtopic, da ne otvaram sad novu temu): jutros mi je u 9h stigla Yamaha, a posto nisam bio kuci, majka se snasla nekako i srecom imala kod sebe novac da isplati kurira. E sad, kad sam instrument slao za Smederevo iz NS, Aks mi je to naplatio 300din, a sad je u kontrasmeru(kad se odbiju troskovi servisa), Postexpres za istu uslugu naplatio 550din(dakle skoro duplo vise!). To me dovodi do 3 pretpostavke: 1. bezobrani kurir procenio da zena nije merodavna i odr'o je? 2.Postexpres skuplji od Aksa? 3. Smederevo duplo dalje od Novog Sada, nego Novi Sad od Smedereva?

Sta koljege misle...?

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 29 Aug 2012, 11:39

Postexpress skuplji od aks-a, za sve sto je preko 0.5kg, za do pola kile post express naplacuje 160rsd dok je kod aks-a pocetna odmah 240rsd, ali kod aksa ne raste drasticno sa kilazom.

parker

Post by parker » 29 Aug 2012, 11:45

I pusti sad to, kakva je Yamaha posle podmlađivanja?

karton

Post by karton » 29 Aug 2012, 11:54

hvala Baba za info!
ne znajem kak'a je, jos nisam kuci...reci cu ti kakva je kad sledeci put budem menjao bakteriju... :ziveli:

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 29 Aug 2012, 14:43

E to što se tiče aksa i postexpresa, pa postexpres ima tu neku usranu politiku da ti naplati procenat na iznos otkupa, ono kao usluga plaćanja, kao kad platiš račun za struju na šalteru pošte, tako da plaćaš transport, otkup paketa i procenat na iznos otkupa... :grummel_2: To me jednom smorilo kad sam naručio pedalu od 30evra, a kuriru platio još jedno 700-800 kinte. Ispalo je još i to da je lik poslao uslugom danas-za-danas što mu ja uopšte nisam tražio, a ta usluga je naravno dosta skuplja. Tako sam pedalu platio 38evra (toliko je to tad bilo), znači nekih 25% više od same cene. Pozvao sam postexpres info i objasnili su mi tačno o čemu je reč. Od tada se trudim da ih izbegavam, ali ruku na srce, jesu brži i profesionalniji od većine kurira.

U suštini, kada ti šalješ nekom više ti se isplati da zoveš postexpres zbog brzine i profesionalnosti, a troškove ionko plaća kupac, ali ako treba neko nešto da ti pošalje, onda aks, ili čak bex postaju važniji igrači...

karton

Post by karton » 29 Aug 2012, 16:16

huh, sad mi je jasno, ali ionako nisam uticao na izbor kurirske sluzbe upovratku, tako da...jbg...nema veze-svaka skola se placa, hvala Sirac.
konacno stigoh kuci - bass uredno vracen, kako sam ga i poslao - Micho: HVALA NA SVEMU! :bow:
nego, blizi mi se koncert, a i red je obzirom da sam zice stavio pocetkom marta, te sam na putu kuci svratio do Artista i obzirom na prilicno suzen izbor, a na preporuku Michabass-a da stavim SS zice, pazario DR HI-BEAM ali 40-100. to sam nazalost provalio tak kad sam stigao kuci, jer na kutiji ima vise oznaka, izmedjuostalog i 45-105 (pomislih da su ove). stavim ih ja ipak na bejz i problem: taj promer 40-100 mi jako ne valja - G i D su pretanke, mada mozda se i sviknem, ali druga stvar je da sad, sa DR zicama (prethodne su Ernie Ball 45-100 NP, i taj mi promer JAKO odgovara, ali ga nema nidje), mnogo zveche i tandrchu, pogotovo u reonu C-D na A zici, dakle od 3. do 5. praga, mislim zveci skoro svuda ali tu bas ne moze da se izvuce ton ni kad se pritisne ko somina, a npr. na 1.pragu, pa ni na 2. ne zapinje uopste, kao ni posle, recimo, 7. ili 8. praga!
pitanje: otvor za truss rod mi je dole(kod tela gitare), pa na koju stranu treba da okrecem(dal da zatezem il otezem) ne bi li podesio vrat kako valja, tj. kako ne bi zapinjalo za pragove? hvala

e da: dvoumio sam se da li da uzmem ove zice ili GHS Pressurewound, ali koje su MEDIUM SCALE i pise na njima "for fretless or freted...", ali sam kontao da mozda nije mudro staviti te MEDIUM na LONG scale bass, jer moj bass NAZALOST :) nije medium scale. ako pak, sme da se stavlja med.scale zice na 34"scale bass, ja bi' njia uz'o insted! :)

parker

Post by parker » 29 Aug 2012, 16:59

Kako da okrenes šipku, ne bi da savetujem pa da ispadne pogrešno, otkud znam kako je gde i šta ima negde kao izuzetak. Na primer, svi basovi traže inbus za podešavanje šipke, a moj ne već gedoru :mrgreen:
A u vezi skala, nije da ne smeš da staviš medium skalu tamo gde je predviđena long skala, poenta je da je medium za 2 inča kraći pa ne bi mogao (najverovatnije) da dohvatiš do čivije.

Solomon
Dimension 7

Post by Solomon » 29 Aug 2012, 17:02

zategni

parker

Post by parker » 29 Aug 2012, 17:02

A i ne znam otkud ta fascinacija kraćim skalama, to najčešće zvuči bzvz, ne liči na bas..

karton

Post by karton » 29 Aug 2012, 17:14

Solomon wrote:zategni
hvala(to znaci-okretati prema sebi-kontra od kazaljke na satu, jel?), sve jedno nemam alat(sad se setih!), moracu u petak tek, kod Jimi-a...

Solomon
Dimension 7

Post by Solomon » 29 Aug 2012, 17:28

poslednji put kad sam nesto zatezao/zavrtao to je bilo u smjeru kazaljke :)

karton

Post by karton » 29 Aug 2012, 17:37

Solomon wrote:poslednji put kad sam nesto zatezao/zavrtao to je bilo u smjeru kazaljke :)
da jbt! ne znam otkud mi ovo :)

karton

Post by karton » 29 Aug 2012, 17:45

jos jedan fenomen, koji sam odavno primetio(i na drugim el.gitarama):
ako pragovi na djitri zveche u svirackom polozaju, npr. nagnemo li se unazad dok sviramo, tako da instrument tezi polozaju skoro da zicama gleda na gore(dakle, kao kad je polozena recimo u kofer), tako da je gravitacija na fing.b. najveca - zvecace jos vise! i naravno obrnuto - nagnemo li se napred dok sviramo(kao da npr povracamo :mrgreen: ) - zvecanje ce nestati, imacemo ciste tonove! to je upravo sada slucaj kod mene.
jbg, valjda neko ovo ume strucnije da objasni? neki link? tema?

Post Reply