Koja bas pojačala posedujete?
Moderators: Trooper, Tiki the Boyler
Re: Koja bas pojačala posedujete?
voleo bih da uporedim Roland cube bass 120xl sa Orange Crush 35B
ceznem sada za jednim malim kombom
ima da dobijem isijas od one gvozdurije
ceznem sada za jednim malim kombom
ima da dobijem isijas od one gvozdurije
Svirao sam 120xl kod Vukele, jebote ono tera zeludac na usta. Vrlo mocna 12ica, moze kod kuce, a moze i laganezi na svirku da je teras na 150-200 ljudi...jos ako imas dobru ozvuku pihhhhh. Sreci nema kraja!
Nisam basista, ali samo mogu da kažem iz perspektive nekoga ko je u svom bendu na svakoj svirci slušao Cube 100-ku (ne ovu najnoviju već prethodno izdanje, sa svim onim efektima and shit) jedan izvestan period, da to pojačalo jednostavno KIDA. Svako ko misli da mu to pojačalo neće biti dovoljno što se tiče snage za binu u kategoriji klupske svirke (ima odličan DI izlaz za mix), grdno se vara. Često se dešavalo da već na 9h volume pota bas bude i više nego dovoljno glasan na bini, a to koliko je zvuk masan i krupan, ne mogu da objasnim šta izlazi iz te 12-1-ke. Plus što su standardno napravljeni kao prokleti tenk.
Sve naravno zavisi ko koju muziku svira, ali sve što nije ultra-metal gde imaš dve gitare sa full-stack setupom, kapiram da ovo pojačalo može da pokrije, naravno u domenu neke glasnoće koja se ne meri sa mlaznjakom u punom forsažu.
Da ne zaboravim, veoma fleksibilni EQ sa svim tim modelima pojačala, šanse nema da ne namestiš nešto što ti odgovara. I da, peta žica izlazi bez ikakvih problema, na bilo kojoj glasnoći.
Sve naravno zavisi ko koju muziku svira, ali sve što nije ultra-metal gde imaš dve gitare sa full-stack setupom, kapiram da ovo pojačalo može da pokrije, naravno u domenu neke glasnoće koja se ne meri sa mlaznjakom u punom forsažu.
Da ne zaboravim, veoma fleksibilni EQ sa svim tim modelima pojačala, šanse nema da ne namestiš nešto što ti odgovara. I da, peta žica izlazi bez ikakvih problema, na bilo kojoj glasnoći.
Taj Roland (svaki Roland) tonski kao sve ima, al mu fali jedna stvar koju nikako nema - a to je onaj seljački punch bez koga ja ne mogu da zamislim bas pojačalo. Možda bi se taj problem dao rešiti ugradnjom nekog kvalitetnijeg drajvera, nisam probao, ali mi je palo na pamet...
Ja ih svrstavam u kategoriju "instant" pojačala.
Ja ih svrstavam u kategoriju "instant" pojačala.
Iskreno, nemam pojma šta tačno podrazumevaš pod ''punch''. Znam samo da je zvuk koji to pojačalo izbacuje i više nego prijatan i upotrebljiv u bendu. Mene iskreno samo zanima bend situacija, jer sobno sviranje ni izdaleka nije merodavno što se zvuka tiče. Instant ili ne, to pojačalo (kao i mnoga druga doduše) pokazuju da ti ne treba orman da bi zvučao u bendu kako treba. Relativno malo, izuzetno kompaktno, a pakuje bar 2x više praktične snage nego što ti u iole normalnoj svirci može zatrebati. Što se mene tiče, ne treba ništa više, pokazano i dokazano u praksi.
Cope wrote:al mu fali jedna stvar koju nikako nema - a to je onaj seljački punch bez koga ja ne mogu da zamislim bas pojačalo.

Svaki Roland cube, izuzevsi onu staru seriju iz 80-ih koja nema ta modeling govanca, je po meni apsolutno neupotrebljiv za svakog iole iskusnijeg basistu.
@Baba Slim - Pa valjda cu prvo gledati da li me zadovoljava ton, a zatim da li ima dovoljno snage. Postoje mnogo bolje varijante malog combo-a od tog rolanda (i one takodje kostaju iha-haj).
Ja 90% svirki radim sa 1x12-80W kombomBaba Slim wrote:Iskreno, nemam pojma šta tačno podrazumevaš pod ''punch''. Znam samo da je zvuk koji to pojačalo izbacuje i više nego prijatan i upotrebljiv u bendu. Mene iskreno samo zanima bend situacija, jer sobno sviranje ni izdaleka nije merodavno što se zvuka tiče. Instant ili ne, to pojačalo (kao i mnoga druga doduše) pokazuju da ti ne treba orman da bi zvučao u bendu kako treba. Relativno malo, izuzetno kompaktno, a pakuje bar 2x više praktične snage nego što ti u iole normalnoj svirci može zatrebati. Što se mene tiče, ne treba ništa više, pokazano i dokazano u praksi.

Ja bih ga opisao kao - ono sto prethodi masti koja izadje, ono sto ti pretvoti bass u funk masinu, ono sto (b)luzerima ne treba...
P.S. Sutiram u svoj Roland...

P.S. Sutiram u svoj Roland...

Jeli čiko jel sav taj lebac tvoj??Cope wrote:Stigao novi šporert!
HUGHES & KETTNER QUANTUM QC 415
[/url]

Koliko sam uspeo da snimim situaciju tu se krčka neka lampica u preampu a? jaoooo kajlo stara....

Jes, svetli 1x12AX7 u preampu i to sve paralelno sa EQ, ko kod SWR-a (nja-nja!!), al dobro to može svako, nego zvučnik je Alu-dual-kon Neodymmichabass wrote:
Koliko sam uspeo da snimim situaciju tu se krčka neka lampica u preampu a? jaoooo kajlo stara....

Danas sam ga malo žišnuo u kuću, sutra tek nosim na svirku - vrlo glasan i zajeban šporet

ko je pustio gitaristu ovdeBaba Slim wrote:Iskreno, nemam pojma šta tačno podrazumevaš pod ''punch'

salim se matory
@Cope nek je sa srecom domacine

@Kvocka ako ti nesto hvalis oinda je to stvarno dobro

sto se punhc-a tice mislim smo mi bar ozbiljni muzikanti,tako da je neki driver/preamp relativno obavezna stvar.
koji kombo bi ste mi predlozili da kupim? za moj fazon svirke (koii me poznajete a i koji me ne poznajete)
roland ili orange ili nesto trece
ps. otvoricu temu kad za to bude vreme, nadam se za 2-3 meseca
sad bih samo da natanane konkretnije razmisljam
Ma gledaj odmah Trejsa! 

green monster

markbass little mark ima žene ima sve
ma ne volim trejs
za sada glasam za orange. jbg voli seljak da mu bude nesto sareno u opremi