opet ja... sam sam sebi više dosadan....
ma, ne može niko da ti kaže kakve su koje žice. to je vrlo lična stvar. crnke/plavuše lična. budite malo ozbiljni.
ili nađi nekoga ko ima žice koje te zanimaju pa probaj kod njega kakve su ili kupi set pa vidi kako ti odgovara. sem 'boje', žice se razlikuju i po osećaju pod prstima. na papiru piše da neke žice imaju veću tenziju od drugih, al' se tebi može učiniti da su mekše. mora žica da se proba. ne može to niko da ti opiše. nikl je npr. mekši od čelika, ali ima bolji 'zing'. i jede pragove.
kad sam počinjao ozbiljnije da sviram - kupio sam po set od svih žica koje su tad mogle da se kupe u beogradu [rotosound, ernie ball, d'addario i neke tragedije iz robne kuće - čuveni 4. sprat u beograđanci]. svaki set je bio i različite debljine [85, 95, 100, 105]. i onda sam prosvirao svaki i od tada do danas trošim samo d'addario. jebiga, pojedeš gov*o, pukneš pare, ali znaš na čemu si. druge ti nema.
prošetaj se po gradu, vidi šta ima da se kupi i obrati pažnju na to šta od žica UVEK ima na lageru. jer, sem subjektivne strane - sviđa mi se ovo ili ono - postoji i objektivna strana: set žica iste debljine od različitih proizvođača ne mora da ima istu tenziju. u prevodu - setapovana gitara sa setom žica jedan jednog proizvođača vrlo verovatno neće tonirati sa setom žica drugog proizvođača. bez obzira što su žice iste debljine. ne vredi kupovati neke egzotične žice, koje retko mogu da se nađu, pa svakih par nedelja nositi gitaru na setup....
d'addario uvoze dva velika uzvoznika. ernie ball ima da se kupi relativno stalno. rotosound 66 bez problema, 77 retko. elixir [poslednji put kad sam gledao] ima samo polyweb koji je stara tehnologija, nanoweb nema. warwick uvek ima crne i crvene, žute ređe viđam... dr strings nema uvek u svim varijantama... ostali proizvođači su više izuzetak nego pravilo.
vidi ovde na forumu ko šta svira, dogovori se sa ljudima, pa probaj. za mene znaš da sviram d'addario, stalker troši warwick [ne dozvoljava mu vera ništa drugo].
za ernie ball se raspitaj sam.
ili idi tamo gde ih prodaju, pa im traži da probaš kako zvuče. znam da su debili [ne momci koji rade nego gazde] i da su male šanse da imaju neki instrument na lageru sa njima, al' nema veze - možeš malo da ih zajebaješ.