Sve O Žicama Za Bas Gitare

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

Post Reply
the bassman

Re: Sve O Žicama Za Bas Gitare

Post by the bassman » 09 May 2010, 12:16

groove wrote:Zice ko zice,sve su neopravdano skupe i mogu puci bez obzira na brend, meni se desilo samo jednom za ovih 17 godina da mi pukne zica, Rotosound su bile u pitanju...i ja bi rado probao ovaj carobni napitak za zice, samo ne bi bas da budem zrtva neke masovne prevare flasiranja "cesmovace" :) , pa jos i da zavrsimo u serijalu Paranormalna Srbija :)
Jbt i meni, i to jos davne 95. godine, posle toga mi se tako nesto nikada vise nije desilo...i ta sto je pukla je bila ca. 1,5 god. stara, pa mislim da je to bio razlog pucanja. :ziveli:

DJ_MY_SOUL

Post by DJ_MY_SOUL » 09 May 2010, 14:02

U 99% slucajeva verujte mi zice pucaju zbog loseg bridge-a. Da li nije dobro setup odradjen ili nesto slicno. Sigurno je do bridge. Meni su znali da novi kompleti posle 2 dana na koje sam cekao po 3 meseca da dodju iz amerike puknu. Ali onda sam odneo na setup i evo vise mi se ne desava.

groove

Post by groove » 09 May 2010, 15:59

Bridge je samo jedan o vise mogucih faktora za pucanje zica, i snosi podjednaki deo odgovornosti za pucanje kao i nut,kao i nacin posavljanja zice na gitaru, kao i nacin sviranja, kao i fals zica koja je dosla iz fabrike...bla bla bla...nemoj zbunjivati mlade narastaje ovakvim 99% izjavama da je bridge uvek kriv :)

Шмајсер
Хинт-Лорд

Post by Шмајсер » 10 Jun 2010, 13:33

јел пробао неко ворвик жуте?

Stalker
Strelok

Post by Stalker » 10 Jun 2010, 21:26

ja nisam. mada crvene su odlične.

SteveHarr

Post by SteveHarr » 15 Jun 2010, 19:10

Bass: Squier Standard Jazz Bass,4zicani
Zanr: rock>>>metal

Koje zice uzeti,prvi put menjam one fabricke,posle 5 meseci,jer su izgubile sve sto se treba izgubiti xD
Dao bih nekih 20 jura za nove.Cekam predloge :D
hvala :metal:

gricko

Post by gricko » 16 Jun 2010, 09:55

ej*b*gabaš..... k'o da si pit'o: "preporučite mi koju ribu da počnem da muvam"..... 100 ljudi - 400, 500 ili 600 [a nekad i više] žica......
ne može niko da ti predloži žice. to je svaki proizvođač ima neki svoj fazon.

prvo - da li hoćeš flat i round? metaloidi se obično kunu u roundwounds, al' baš tvoj miljenik steva harr svira flats..... tako da..... doduše, flats za 20€ u prodavnici ne postoji. mada možeš i polovne da ih kupiš. isti q-ratz. čak su i bolje. james jamerson je ceo život svirao jedan isti set.

drugo - kod nas ti i nije neki izbor žica.... za 25€ imaš celu gamu d'addario roundwounds. za ispod 20€ imaš warwick red... ghs, dr budu tu i tamo, al' nije nešto na šta možeš da računaš..... rotosound može da se nađe relativno uspešno. elixir ti je van budžeta. srećno!

treće - vidi sa drugarima ko ima koje žice, prosviraj, probaj, vidi šta ti odgovara. sve ostalo je rekla/kazala.

bleach

Post by bleach » 19 Jun 2010, 11:33

Zanima me vashe misljenje o Ernie Ball zhicama....planiram da kupim set...konkretno ove : http://www.maric.rs/srp/proizvodi/?coni ... 639&l3=551
hvala :ziveli:

gricko

Post by gricko » 19 Jun 2010, 18:37

opet ja... sam sam sebi više dosadan....

ma, ne može niko da ti kaže kakve su koje žice. to je vrlo lična stvar. crnke/plavuše lična. budite malo ozbiljni.
ili nađi nekoga ko ima žice koje te zanimaju pa probaj kod njega kakve su ili kupi set pa vidi kako ti odgovara. sem 'boje', žice se razlikuju i po osećaju pod prstima. na papiru piše da neke žice imaju veću tenziju od drugih, al' se tebi može učiniti da su mekše. mora žica da se proba. ne može to niko da ti opiše. nikl je npr. mekši od čelika, ali ima bolji 'zing'. i jede pragove.

kad sam počinjao ozbiljnije da sviram - kupio sam po set od svih žica koje su tad mogle da se kupe u beogradu [rotosound, ernie ball, d'addario i neke tragedije iz robne kuće - čuveni 4. sprat u beograđanci]. svaki set je bio i različite debljine [85, 95, 100, 105]. i onda sam prosvirao svaki i od tada do danas trošim samo d'addario. jebiga, pojedeš gov*o, pukneš pare, ali znaš na čemu si. druge ti nema.

prošetaj se po gradu, vidi šta ima da se kupi i obrati pažnju na to šta od žica UVEK ima na lageru. jer, sem subjektivne strane - sviđa mi se ovo ili ono - postoji i objektivna strana: set žica iste debljine od različitih proizvođača ne mora da ima istu tenziju. u prevodu - setapovana gitara sa setom žica jedan jednog proizvođača vrlo verovatno neće tonirati sa setom žica drugog proizvođača. bez obzira što su žice iste debljine. ne vredi kupovati neke egzotične žice, koje retko mogu da se nađu, pa svakih par nedelja nositi gitaru na setup....

d'addario uvoze dva velika uzvoznika. ernie ball ima da se kupi relativno stalno. rotosound 66 bez problema, 77 retko. elixir [poslednji put kad sam gledao] ima samo polyweb koji je stara tehnologija, nanoweb nema. warwick uvek ima crne i crvene, žute ređe viđam... dr strings nema uvek u svim varijantama... ostali proizvođači su više izuzetak nego pravilo.

vidi ovde na forumu ko šta svira, dogovori se sa ljudima, pa probaj. za mene znaš da sviram d'addario, stalker troši warwick [ne dozvoljava mu vera ništa drugo].
za ernie ball se raspitaj sam.
ili idi tamo gde ih prodaju, pa im traži da probaš kako zvuče. znam da su debili [ne momci koji rade nego gazde] i da su male šanse da imaju neki instrument na lageru sa njima, al' nema veze - možeš malo da ih zajebaješ. ;)

bleach

Post by bleach » 19 Jun 2010, 18:56

gricko wrote:opet ja... sam sam sebi više dosadan....

ma, ne može niko da ti kaže kakve su koje žice. to je vrlo lična stvar. crnke/plavuše lična. budite malo ozbiljni.
ili nađi nekoga ko ima žice koje te zanimaju pa probaj kod njega kakve su ili kupi set pa vidi kako ti odgovara. sem 'boje', žice se razlikuju i po osećaju pod prstima. na papiru piše da neke žice imaju veću tenziju od drugih, al' se tebi može učiniti da su mekše. mora žica da se proba. ne može to niko da ti opiše. nikl je npr. mekši od čelika, ali ima bolji 'zing'. i jede pragove.

kad sam počinjao ozbiljnije da sviram - kupio sam po set od svih žica koje su tad mogle da se kupe u beogradu [rotosound, ernie ball, d'addario i neke tragedije iz robne kuće - čuveni 4. sprat u beograđanci]. svaki set je bio i različite debljine [85, 95, 100, 105]. i onda sam prosvirao svaki i od tada do danas trošim samo d'addario. jebiga, pojedeš gov*o, pukneš pare, ali znaš na čemu si. druge ti nema.

prošetaj se po gradu, vidi šta ima da se kupi i obrati pažnju na to šta od žica UVEK ima na lageru. jer, sem subjektivne strane - sviđa mi se ovo ili ono - postoji i objektivna strana: set žica iste debljine od različitih proizvođača ne mora da ima istu tenziju. u prevodu - setapovana gitara sa setom žica jedan jednog proizvođača vrlo verovatno neće tonirati sa setom žica drugog proizvođača. bez obzira što su žice iste debljine. ne vredi kupovati neke egzotične žice, koje retko mogu da se nađu, pa svakih par nedelja nositi gitaru na setup....

d'addario uvoze dva velika uzvoznika. ernie ball ima da se kupi relativno stalno. rotosound 66 bez problema, 77 retko. elixir [poslednji put kad sam gledao] ima samo polyweb koji je stara tehnologija, nanoweb nema. warwick uvek ima crne i crvene, žute ređe viđam... dr strings nema uvek u svim varijantama... ostali proizvođači su više izuzetak nego pravilo.

vidi ovde na forumu ko šta svira, dogovori se sa ljudima, pa probaj. za mene znaš da sviram d'addario, stalker troši warwick [ne dozvoljava mu vera ništa drugo].
za ernie ball se raspitaj sam.
ili idi tamo gde ih prodaju, pa im traži da probaš kako zvuče. znam da su debili [ne momci koji rade nego gazde] i da su male šanse da imaju neki instrument na lageru sa njima, al' nema veze - možeš malo da ih zajebaješ. ;)
hvala ti brate :) :ziveli:

migor8

Post by migor8 » 19 Jun 2010, 19:16

gricko wrote:stalker troši warwick [ne dozvoljava mu vera ništa drugo].
Hahahaha :ziveli:
Ja sam takodje probao sve sto se moglo naci u Novom Sadu i najvise su mi se svidele
Image

A trenutno sviram D'Addario ali ne znam koje :) , dosle su sa bass-om .
Kao sto kaze kolega Gricko,sve je to relativna stvar,moras sam da probas da bi znao sta ti odgovara a sta ne. :ziveli:

DJ_MY_SOUL

Post by DJ_MY_SOUL » 19 Jun 2010, 20:25

Opet kazem najbolje zice koje mozemo naci u srbiji su DR. To kakav je zvuk to je subjektivna stvar svakog pojednica, a naprimer ja koji sviram slap 70% sviranja, dr mi izdrzi neki put cak i do 3 meseca a d`addrio, rotosound, ernie ball jedva mesec do mesec i po. Sve govori cena, jeste da su za nijansu skuplje ali vrede! Rotosound izbegavajte jednom sam se opekao i slucajno uzeo jedne koje su stajale vise od 2-3 godine i vise necu da rizikujem.

MetalFunk

Post by MetalFunk » 20 Jun 2010, 00:34

DJ_MY_SOUL wrote:Opet kazem najbolje zice koje mozemo naci u srbiji su DR. To kakav je zvuk to je subjektivna stvar svakog pojednica, a naprimer ja koji sviram slap 70% sviranja, dr mi izdrzi neki put cak i do 3 meseca a d`addrio, rotosound, ernie ball jedva mesec do mesec i po. Sve govori cena, jeste da su za nijansu skuplje ali vrede! Rotosound izbegavajte jednom sam se opekao i slucajno uzeo jedne koje su stajale vise od 2-3 godine i vise necu da rizikujem.
Najbolje zice su nove zice. PERIOD!

bleach

Post by bleach » 20 Jun 2010, 15:35

DJ_MY_SOUL wrote:Opet kazem najbolje zice koje mozemo naci u srbiji su DR. To kakav je zvuk to je subjektivna stvar svakog pojednica, a naprimer ja koji sviram slap 70% sviranja, dr mi izdrzi neki put cak i do 3 meseca a d`addrio, rotosound, ernie ball jedva mesec do mesec i po. Sve govori cena, jeste da su za nijansu skuplje ali vrede! Rotosound izbegavajte jednom sam se opekao i slucajno uzeo jedne koje su stajale vise od 2-3 godine i vise necu da rizikujem.
Gde imaju da se kupe,i koliko dodju DR?
hvala svima :ziveli:

Stalker
Strelok

Post by Stalker » 20 Jun 2010, 17:25

bleach wrote:
Gde imaju da se kupe,i koliko dodju DR?
hvala svima :ziveli:
imaš u artistu, ali debljina je 45-100..dosta traju, ali ta početna svežina ne ostaje dugo.

Post Reply