Tata Brada wrote:Zanima me ako neko ima preporuke za sviranje metala / hard rock-a u drop D stimu za 4string bass. Do sada sam koristio Trujilo-ve zice, mada ne zvuce nista posebno, a i kostaju 3000din... Isto tako bi me zanimalo ako neko moze da mi objasni razlike u tonu izmedju flatwound i roundwound zica, a i niklovanih i SS. Hvala u napred.

'drop D' ti je DADG ili misliš na 'low D' DGCF?
ako je DGCF teraj neki 45-105, ako je DADG, onda si malo u problemu iz razloga različite tenzije žica. ADG se nekako međusobno gađaju, ali ti je taj 'deblji' D opušteniji od drugih žica. najjednostavnije rešenje bi bilo da nađeš npr. neki 40-60-80-105 set.
SS [čelične] žice imaju izraženiji 'zing' tj. imaju više visokih harmonika od 'niklovanih' žica. takođe, postoje osnovane optužbe da 'jedu' pragove.
roundwound: struktura žice je ovakva - postoji centralna žica [core] i oko nje se mota jedan ili više namotaja. e - kod roundwound žica ti namotaji se motaju okruglom žicom.

kod flatwound žica ti namotaji se motaju žicom koja nije okrugla, već četvrtasta u svom profilu.

zvuk? flatwound žice imaju manje visokih harmonika spram osnovne note. nema 'zing', ima 'thump' i 'thud'.