Konfiguracija zvucnika, broj i velicina

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

nnkvocka

Konfiguracija zvucnika, broj i velicina

Post by nnkvocka » 28 Jan 2011, 18:40

Bas sam se pitao, zasto na velikim binama mogu da vidim kabinet 8x10", 4x10", 1x15" + 2x10" ili 4x10" i tako dalje. Retko kad vidjam bilo kakvu kombinaciju sa zvucnikom od 12". Kako znate koja vam velicina zvucnika treba i koliki broj istih? Naravno ako izuzmemo velike koncerte gde je teorija "sto vise to bolje", moze se lako videti da neko fura i nesto bedno sto se iz publike ne vidi, a opet na razglasu skida kosu sa glave...sta cemo onda sa tim? U svim tim kabinetima, koliko tu radi marketing, koliko radi zvucnik, koliko radi kutija, koliko radi tweeter, koliko radi snaga samog zvucnika? Ajde da vas malo mucim :) Jedini razlog zasto sam se vezao za 15" je taj sto koristim H zicu, kad kad i distorziju, pa mislim da to samo veliki zvucnik sve moze da izdrzi i da ceo frekventni pojas istera napolje, ali isto tako mislim da svi visoki tonovi onda ostaju malko zamuljani (ne mislim na one najvise koje tweeter izgura, a znam za neke koje cak ne koristi ni tweeter :D ). Ovo nije prica mog znanja i iskustva, nego nekih mojih teorija i zakljucaka, tako da ako gresim SLOBODNO me ispravite (i napljujte zbog lupetanja :) )

Zoxybass

Re: Konfiguracija zvucnika, broj i velicina

Post by Zoxybass » 29 Jan 2011, 13:27

Ja sam prošle godine svirao sigurno 15 svirki na velikim binama i bilo je svega i svačega od opreme ali zaista nikad 12".Uglavnom ni na jednoj svirci bas pojačalo nije bilo ozvučeno mikrofonom nego je preko DI boxa bas išao u razglas,tako da zvuk sa razglasa uopšte nikakve veze nije imao sa pojačalom.Znači uloga ampa je u tome da služi za monitoring.Marketinški deo svakako tu postoji jer vlasnici bina i opreme ipak treba da imaju neki kvalitet,što da bi muzičari bili zadovoljni i preporučili ih organizatorima a možda i najviše da ima šta da se vidi na bini..A mnogi od njih i rade sa nekim muzičkim kućama pa koriste opremu za koju su ove zastupnici.Uglavnom,velika pojačala zato što na otvorenom prostoru treba baš dosta i snage i zapremine da bi imao dobar monitoring.Eto to je neko moje vidjenje :)

michabass

Post by michabass » 29 Jan 2011, 13:51

12ica ima najbolje od oba sveta ali nije baš ni tamo ni vamo...zato je nema toliko često...
što ne znači da je preko nema kao kod nas, preko su takve kombinacije sa 12icom jako popularne medju tezgarošima:
Image
Image
Image
Image
Image

znači ima tih kombinacijama sa 12icama samo ih nema toliko kod nas jer mi malko kaskamo za svetom... meni lično najjača kombinacija za hard rock mora da je 4x12! i dubina i power handling i punch i brzina tranzijenata i sharp attack...sve ima!
Image

nnkvocka

Post by nnkvocka » 29 Jan 2011, 14:37

ja bih ovo uradio

sve uspravno, dole 2x12 i gore 2x10 i vugla na vr' :D
jeste malo rizicno jer moze sve da rokne dole, ali ne verujem da je napravljeno da bude tako klimavo. Izemdju ostalog, ne bih u opste svirao na tome ukoliko znam da ce biti guzva i da postoji mogucnost da mi sve to padne dole

MetalFunk

Post by MetalFunk » 29 Jan 2011, 15:14

Ja bi' se prvo onesvestio kad bi mi bio tc electronics u kuci, pre kupovine i posle! :mrgreen:

nnkvocka

Post by nnkvocka » 29 Jan 2011, 15:38

Kada sam video posto su ti kabineti, bas sam se prijatno iznenadio, cab 2x12 je samo 550eur! Znam ja da je to velika cifra, ali to je TC electronics :) Ta cena je u Artistu, a oni nisu poznati po skromnosti, tako da ako bi jos neko dobavljao po iole nizoj ceni kapiram da bi cifra mogla da se zaokruzi na 500eur.

edit:
upravo sam gledao na tomanu cene i nesto tu ne stima, cene u Artistu su iste kao i u Thomannu :?

MrMoT
MF veteran

Post by MrMoT » 30 Jan 2011, 20:28

Hmm... Vidiš stvarno nikad nisam svirao 12" na većim svirkama.... Kontam da je to zato što 12" navodno ima najbolje od oba sveta (10" i 15") a u stvari nema nijedno i drugo :D pa onda firme koje rade velike bine već kad daju pare uzmu 4x10" i/ili 15" :ziveli:

A pojačalo mi nikad nije bilo ozvuceno preko mikrofona najčešće ide u DI box i ponekad ako ima XLR izlaz na pojačalu preko toga...

Šalu na stranu, nekome više odgovara 10" nekome 15" a, neko baš baš voli 12" sve to zavisi od tvog stila sviranja i od toga šta voliš...
A H žicu pa sve i sa distorzijom će ti savršeno dobro izvući i 4x10" (naravno koliko para toliko i muzike, ali bukvalno!!) mislim da to stvarno nema veze sa veličinom i kombinacijom zvučnika već više sa kvalitetom basa i naravno, zvučnika i pojačala.
PS ja isto najviše volem 15"...

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 30 Jan 2011, 21:29

nnkvocka wrote:upravo sam gledao na tomanu cene i nesto tu ne stima, cene u Artistu su iste kao i u Thomannu :?
Nije to toliko retka pojava, naprotiv...

nnkvocka

Post by nnkvocka » 31 Jan 2011, 02:58

MrMoT wrote:A H žicu pa sve i sa distorzijom će ti savršeno dobro izvući i 4x10" (naravno koliko para toliko i muzike, ali bukvalno!!) mislim da to stvarno nema veze sa veličinom i kombinacijom zvučnika već više sa kvalitetom basa i naravno, zvučnika i pojačala.
PS ja isto najviše volem 15"...
Znam ja da 10" moze da izgura sve, po meni je to najfiniji zvučnjak, ali da bi to bilo cuperiska mora da ih bude 4 komada (minimum). Kombinacija 2x12" mi je sada nekako "najpunija", od svega po malo :) Recimo moj Carvin 15" je jedan fenomenalni tenk koji razara sve ispred sebe - rusi kuce, tera zmije, jebe komsije, budi petlove, susi kose...ali to je sve cool dokle god je statican, kada treba da se prenese, svi se odmah razbeze. To je razlog zasto prelazim na nesto drugo: modernijeg zvuka, manjih dimenzija i manje kilaze. Ako me neko pita sta zelim, moj odgovor je Markbass box, ali realnost je da su surovo skupi! Da otvaram ziro racun za donacije, nije moj fazon, a isto tako znam da se novci ne beru sa drveta tako da ce moj next box morati da saceka, mozda cak i godinu dana. The end, die ende, koniec, fin, čao

Solomon
Dimension 7

Post by Solomon » 31 Jan 2011, 18:28

ja mislim da je najbolje ovako

Image

(215 + 210) + (118+210) i glavica od 2x600 W :mrgreen: :ziveli:

bleach

Post by bleach » 01 Feb 2011, 17:39

MetalFunk wrote:Ja bi' se prvo onesvestio kad bi mi bio tc electronics u kuci, pre kupovine i posle! :mrgreen:
:1:

michabass

Post by michabass » 01 Feb 2011, 22:35

...ja ako vas dobro razumem ovde vlada neko mišljenje da je TC Electronics bogzna kako dobar u domenu ozvučavanja bas gitare?
Molim vas da mi razjasnite na osnovu čega ste to izveli zaključak jer ja koliko znam taj TC Electronic je počeo sa raznoraznim studijskim efektima i pretpojačalima i raznom digitalijom, od nedavno su izbacili par tih kutija i pojačala za bas, izgleda da sam propustio kad su oni to napraviil od sebe brend i za bas pojačala? :O.o: Ja koliko znam velika imena su Ampeg, Eden, SWR, Trace Elliot, Gallien Krueger pa još i EBS, Hartke, Ashdown, Aguilar, Epifani i nekako da se uguraju u tu trku :D ali kad je TC upao kao jak igrač?? :bambi:

nnkvocka

Post by nnkvocka » 01 Feb 2011, 23:39

Ja sam ubacio TC kabinet 2x12 kao povoljnu varijantu. Nisam ih probao, ali na primer onaj MarlboroweDK ga koristi (glavu i kabinete) i meni se bas svidža kako to radi, ali mozda bi to uzivo bilo malo pičkasto. Ne znam, zato ne mogu da sudim. Mada, bas to sto si rekao, jeste da se bave digitalijama ali su se postavili kao opasno ozbiljan brend u svakoj sveri kojoj su se posvetili, tako da ja verujem da je vredno paznje. Izbor kabineta je minimalan, novi su u svetu bass apmlifikacije, ali pre no sto se bilo sta pohvali ili napljuje, trebalo bi da se proba na raznim pojacalima i raznim bass gitarama. SVI U ARTIST!!!

MetalFunk

Post by MetalFunk » 02 Feb 2011, 00:42

michabass wrote:...ja ako vas dobro razumem ovde vlada neko mišljenje da je TC Electronics bogzna kako dobar u domenu ozvučavanja bas gitare?
Molim vas da mi razjasnite na osnovu čega ste to izveli zaključak jer ja koliko znam taj TC Electronic je počeo sa raznoraznim studijskim efektima i pretpojačalima i raznom digitalijom, od nedavno su izbacili par tih kutija i pojačala za bas, izgleda da sam propustio kad su oni to napraviil od sebe brend i za bas pojačala? :O.o: ali kad je TC upao kao jak igrač?? :bambi:
Cenio sam ga prema YT-u. To, zajedno sa TC elec. glavom = bomba. Govorim (pisem, jelte) na osnovu subjektivnog misljenja.
Iako sam iskljucivo govorio za kutije, jer mi se svidja kako ih pravi ta firma. Za ove ostale nisam nista rekao, jer je vecina i vise nego dobra kvalitetom. Ali kao "novi igrac", tc je ponudio nesto bas fino, osvezavajuce za "pocetnike". Sto se tice domena bass gear-a.
Ja koliko znam velika imena su Ampeg, Eden, SWR, Trace Elliot, Gallien Krueger pa još i EBS, Hartke, Ashdown, Aguilar, Epifani i nekako da se uguraju u tu trku
Nije sve zlato sto sija. Nisam probao pola toga, tako da ne mogu ni srati (ali cu se drzati toga da sve ima bug, pa i ono najbolje).
Idealna kutija (sto se mene tice) bi bila neka Marshallova, jer trenutno imam njihovo pojacalo, i sluzi me bas kako treba.
Uostalom, ne mogu skontati, cemu ovakav upad? Nismo mi "klinje" basisti toliko needukovani sto se tice celoukupne opreme za bass. Niko ovde nije uzdizao TC kao nesto najbolje, najjace. Nismo, pobogu, postali TC ele. enligteneri nekakvi.
Odstrani taj stav, malo je suvisan. :)

:ziveli:

bleach

Post by bleach » 02 Feb 2011, 16:28

MetalFunk wrote:Uostalom, ne mogu skontati, cemu ovakav upad? Nismo mi "klinje" basisti toliko needukovani sto se tice celoukupne opreme za bass. Niko ovde nije uzdizao TC kao nesto najbolje, najjace. Nismo, pobogu, postali TC ele. enligteneri nekakvi.
Odstrani taj stav, malo je suvisan. :)

:ziveli:
:1:

Post Reply