Dal ste radili zimsko setovanje šipke?

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

Cope

Dal ste radili zimsko setovanje šipke?

Post by Cope » 07 Dec 2012, 18:44

Evo došla zima, vlaga, centralno grejanje, nizak pritisak..., i dogodilo se neminovno štelovanje šipke u vratu.
Da li ste imali potrebu da dotežete vrat i koliko? :ziveli:

PainKiller93

Re: Dal ste radili zimsko setovanje šipke?

Post by PainKiller93 » 07 Dec 2012, 20:22

Hm, svoj bas nemam kod sebe trenutno, ali je moj cimer doneo Ariu, peticu. Bila je neko poduze vreme u koferu valjda kod njega kuci, posto je on retko svira, i vrat je bio poprilicno okej, mada je mogla malcice da se zategne sipka. Prosle su dve nedelje, i trebalo bi zategnuti stvarno, barem neku 1/4 kruga, reklo bi se. Samo nemam imbus kod sebe :roll: Ako se ovako nastavi, mogao bi da se pretvori u snoubord s prvim snegom u Beogradu :lol:
A moj ibanez, ko ce ga znati, bio je super kad sam ga poslednji put video i svirao...

Bozha

Post by Bozha » 07 Dec 2012, 21:34

Nisam, al kad vec pitas, primetio sam danas da zvrnda...

Funkd

Post by Funkd » 08 Dec 2012, 14:53

Cope, od cega li je tvoj bass kad tako jede vlagu? :lol:
Moji sljakaju kao i obicno, nista nisam primetio. Al' meni je bas ono "ultra-low action", pa svakako uvek bazuje..

Zima, zima, e pa sta je...

ness

Post by ness » 08 Dec 2012, 16:07

Ja sam mom juce ugradio zimske gume ! :mrgreen:

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 08 Dec 2012, 16:19

Po meni je sledece pravilo - Kad je hladno vrat se zategne tj ispravi, a kad je toplo onda se iskrivi tj otpusti...Nisam primetio druge razlike. Shto se tice vlaznosti najvise po meni to utice na pragove odnosno na osecaj da malko grebuckaju pod rukom ako je vlaznost jako niska...Ali ne na sam vrat...? :?

Funkd

Post by Funkd » 08 Dec 2012, 16:44

Pa naravno da reaguje na promenu temperature. Ali kod mene u stanu temperatura varira od 30 do recimo 23 stepeni u zavisnosti od godisnjeg doba.. a instrumenti mi naravno ne stoje na terasi :)
Prvi put cujem za "zimski setup". :mrgreen:

Cope

Post by Cope » 08 Dec 2012, 18:45

nemanjavelimirovic wrote:Po meni je sledece pravilo - Kad je hladno vrat se zategne tj ispravi, a kad je toplo onda se iskrivi tj otpusti...Nisam primetio druge razlike. Shto se tice vlaznosti najvise po meni to utice na pragove odnosno na osecaj da malko grebuckaju pod rukom ako je vlaznost jako niska...Ali ne na sam vrat...? :?
Meni kontra - leti zvrnda, zimi dotežem, četvrt - do pola kruga...

Lt_Columbo

Post by Lt_Columbo » 08 Dec 2012, 18:47

Evo ja prvi put cujem da se mora raditi to zimsko setovanje sipke. Covjek se uci dok je ziv :). Valjda ce moj ucitelj skontati da li trebama zategnuti ili ne,da ja to ne radim na svoju ruku :).

Cope

Post by Cope » 08 Dec 2012, 18:57

Lt_Columbo wrote:Evo ja prvi put cujem da se mora raditi to zimsko setovanje sipke. Covjek se uci dok je ziv :). Valjda ce moj ucitelj skontati da li trebama zategnuti ili ne,da ja to ne radim na svoju ruku :).
Ne mora kod kompozita, i kod drveta iz mikrotalasne sušare ( u nekim slučajevima).. A ne znam na čiju ćeš ruku raditi setap, ako ne na svoju.. :ziveli:

nikolic025

Post by nikolic025 » 09 Dec 2012, 03:36

Ja nemam tih problema,bar za sad,da kucnem u solid top :D

Ni na Takamine,ni na Musim Man-u,a ni na Washburnu.E sad ove gitare koje su kod mene u prolazu nisam toliko ni zagledao,niti stignem da ih drndam,ali i kad uzmem u ruku,ne moram ni da ih dostimavam.Sinoc sam po najvecem snegu odneo MM-a do kafica,da ga vidi bivsi vlasnik i proba,posto je svirao,i vukljao sam je na ledjima samo u futroli,pa je onda bila naslonjena na zid (naravno u futroli) i kada je decko izvadio,nije morao ni da je dostimava.Ja sam sa njom,za ovo kratko vreme,prezadovoljan...

E sad,meni sve gitare uvek stoje u koferima i postavljenim,kvalitetnim futrolama,uvek su u sobi,temperatura varira,ali nekih 5-10 stepeni,posto vikendom kada sam kuci,grejem,a kada sam na faxu,ne.Ali i pored toga nisam primetio da zvrnda ista,niti da mi je veca akcija,a s vremena na vreme malo smeknem zazor izmedju zica i pragova,tako da bih primetio.

A pak,odem u mitros,i uhvatim se za nekog Charvela,neki metalski sa set neck-om,a na njemu zice skoro leze.Kada sam rekao prodavcu,on je gleda,pa ne veruje,par dana pre toga je setovao i menjao joj zice.Ali kaze nista nije cudno,posto to grejanje koje imaju je uzas,prosle godine im pukao solid top na jednom Ibanezu skoro do pola gitare,svakih par dana moraju da dotezu/opustaju sipke na gitarama...Tako da cu ja pri sledecoj kupovini novog instrumenta dobro pregledati u kakvom je stanju,da li se vrat malo izvitoperio,pogotovo koje je godiste,da znam da li je zimovao kod nas u radnjama i slicno...Ljudi nisu nista krivi,naravno,no to kad sam video,malo sam se zapitao...Kod nas su jako losi uslovi skladistenja i cuvanja instrumenata pre nego sto dodju u ruke krajnjih korisnika...

nebojsak

Post by nebojsak » 09 Dec 2012, 04:22

Loše osušeno drvo reaguje na temperaturne promene.

strugo88

Post by strugo88 » 09 Dec 2012, 18:52

treba mi jedna informacija, prvih 4-5 pragova mi zuji, ali samo na G zici,koliko da dotegnem?
ako je bitno,u pitanju je kopija preca

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 09 Dec 2012, 19:07

podigni sedlo? Ako je samo jedna zica u pitanju

strugo88

Post by strugo88 » 09 Dec 2012, 19:35

Trooper wrote:podigni sedlo? Ako je samo jedna zica u pitanju
samo g. ok, uradicu to, pitam jer sam cuo nesto kad zuje prvi pragovi treba da se dotegne oko pola kruga i to je to

Post Reply