Pozdrav svima !
Imam GEM PK7 klavijature i nameravam da kupim sustain pedalu. Da li postoji neka "univerzalna" sustain pedala ili se mora traziti pedala istog proizvodjaca ili mozda nesto trece ...
sustain pedala
Moderator: Reverse
Re: sustain pedala
Posao sustain pedale ce odraditi bilo koja pedala koja je predvidjena za sustain.. nebitno od proizvodjaca...
znaci ne treba ti prekidac (koji sluzi za promenu nekog parametra) niti volume (koji sluzi za promenu jacine) vec taster pedala koja ima signal dok je pritisnuta, a prekid signala kad je noga podignuta sa nje...
Ne znam odakle si ali SVE pedale na kojima pise sustain sluze za tu namenu.. samo... ukljuci je u odgovarajuci ulaz za sustain!
znaci ne treba ti prekidac (koji sluzi za promenu nekog parametra) niti volume (koji sluzi za promenu jacine) vec taster pedala koja ima signal dok je pritisnuta, a prekid signala kad je noga podignuta sa nje...
Ne znam odakle si ali SVE pedale na kojima pise sustain sluze za tu namenu.. samo... ukljuci je u odgovarajuci ulaz za sustain!
Hvala. Iz pitanja se vidi da sam samo hobista ... 

E da, zaboravio sam jednu "sitnicu" ... 
Na klavijaturi uopste nemam uticnicu na kojoj (tj. ispod koje) pise sustain. Na jednoj od uticnica pise DUMPER - da nije to mozda oznaka za ulaz za sustain pedalu ?

Na klavijaturi uopste nemam uticnicu na kojoj (tj. ispod koje) pise sustain. Na jednoj od uticnica pise DUMPER - da nije to mozda oznaka za ulaz za sustain pedalu ?

hehe... ali stvarno... poledaj u uputstvu...
Mnogi proizvodjaci se trude da neku ustaljenu rec zamene nekom drugom... kolko da se razlikuju od drugih, pa tako transpose postane scale +/-
Dakle veeeoma je moguce da je dumper u stvari ulaz za sustain!
Damper, sustain ili hold, sve je jedno isto, samo je od proizvodjaca do proizvodjaca obrnut polaritet na pedalama (negde postoji i polarity switch) ali uglavnom na klavijaturama postoji podesavanje za polaritet pedale.
Hvala keys !
Sustain,hehehe,to ko neki Albanac xD