Električni Klavir?

Moderator: Reverse

Post Reply
Resistor

Električni Klavir?

Post by Resistor » 22 Feb 2009, 13:11

Elem, moja sestra je zavrsila srednju muzicku za klavir, i svira onako u slobodno vreme. Sad je otisla u BG u srednju, gimnazija, ne muzicka, i htela bi da uzme elektricni klavir da tamo svira i vezba
Ja se u to mnogo ne razumem ali kaze nece klavijature nego klavir, zbog vise dirki, a i sto moze pritiskom na dirku da odredi jacinu tona, kao na pravom klaviru
Ne treba joj nista perfektno, nece sa njim da nastupa negde, mada ko zna, ali otom-potom
Znaci sto se muzike tice, to je program muzicke skole, i mozda pocne da skida nesto, posto ima volje

E sad ako neko ima vremena da nas malo posavetuje

Ja sam gledao malko po netu i za neku razumnu cenu sam nasao ova dva u MusicStore
Casio CDP-100 električni klavir http://www.musiccentar.com/www/singleitem.php?id=170
Casio CDP-200 električni klavir http://www.musiccentar.com/www/singleitem.php?id=1748

i u sky-u ima Korg SP-250 http://www.skymusic.rs/prodaja/klavijat ... ni_klavir/

Meni se najvise svidja CDP-200 jer kolko mi se cini mogu da se ubace ritmovi i melodije, a ima i citac kartice, pa sa njim moze malo ozbiljnije da se radi i da se svira

Nego zanima me misljenje nekoga ko se ozbiljnije bavi muzikom, i ko se u to vise razume, pa nam je dobrodosao svaki savet, moze i neki drugi klaviri da se dodaju u opcije, ja sam ove nasao na netu

I zanima me ako znate kako se ovi klaviri cuju, da li imaju neke zvucnike ili uz njih mora da se uzme i pojacalo

Hvala

enaB

Re: Elektricni Klavir

Post by enaB » 22 Feb 2009, 20:18

Jeftinija varijanta je da kupi MIDI klavijaturu sa 88 dirki, takođe jačina tona zavisi od jačine pritiska a uz odgovarajući program ima zvuk identičan pravom klaviru a ne kao električne imitacije :)

igorpan
MF veteran

Post by igorpan » 23 Feb 2009, 10:29

Pa i na klavijaturi pritiskom odredjuje jacinu tona :)
imas i klavijature od 88 i 76 dirki takodje....

Sto se tice ovih modela sto si stavio ovde,neznam,nikad nisam probao,ali znam da Korg ima jedan mnogo dobar model tih klavira,nazalost ne secam se modela,svirao sam ga kod druga pre mozda 5-6 meseci,i on ga je tad platio okruglo 500 evra,mislim da je bilo u Sky Music-u....sto stvarno nije mnogo i imao je 5-6 instrumenata koj su svi fino zvucali sasvim (2 klavira,gudaci i jos neke stvari)

Resistor

Post by Resistor » 23 Feb 2009, 19:29

Sad mi nista nije jasno
Po cemu se onda razlikuje klavir od klavijature ili Midi-ja, ako se i tamo pritiskom odredjuje jacina tona, i moze da se dobije isti ton kao na klaviru. Po cemu je onda elektricni klavir poseban, posto i na njemu imaju i boje tona i ritmovi i metronom i moze da se snima
Sta onda treba kupiti

enaB

Post by enaB » 23 Feb 2009, 22:51

Uz MIDI kontroler mora komp, pa je elek. klavir možda malo prenosiviji (i mnogo skuplji) :)
Ali možda najveći plus za MIDI kontroler+komp+program je zvuk koji ni jedan elek. klavir ni sintisajzer ne može da izimitira onako dobro kako zvuči kvalitetan snimak svakog pojedinačnog tona sa nekog svetski poznatog pravog akustičnog klavira. Samo ako ima dobre zvučnike (i zvučnu karticu), pa nema te elektrike koja bi bolje i prirodnije zvučala :)

Mirkos

Post by Mirkos » 28 Feb 2009, 02:23

Situacija je sledeca :

Njoj verovatno prija ta tvrda dirka kod pravog klavira,kao i nacin na koji se na pravom klaviru dobija ton.Zato joj nikad ne bi savetovao midi kontrolere,jer sem kurzweila,nisam probao MIDI KONTROLER a da je imao priblizno dobru hamer dirku.

Da razjasnimo ovo : kad kazes jacina pritiska odredjuje jacinu zvuka,to se moze pogresno protumaciti,jer svi sintisajzeri to imaju (uglavnom),to se u tom nekom glupavom midi svetu zove VELOCITY,i to nema veze sa time da li je dirka plasticna ili ne,otezana ili nesto drugo.Ali to za tebe nije bitno,mislim da je ona upravo ti govorila o "osecaju" koji zeli da dobije,a to je osecaj priblizan sviranju pravoga klavira.

Nazalost,glupo je dati bilo koji savet,jer ona devojka zna sta zeli da cuje,i kako zeli da oseca dirke pod prstima,stoga pravac mitros music i na probu yamaha ARIUS serije http://www.yamaha.com/yamahavgn/CDA/Con ... 00,00.html,jeftiniji modeli ne zvuce uopste tako lose.Pored toga,tu je i roland koji nema bas jeftine modele,ali moram priznati da radi dobro,kao i korg.

Znaci ruta je mitros-sky music.Ne znam da li u liri nesto imaju,ali i ako imaju to je jamaha.

igorpan
MF veteran

Post by igorpan » 07 Mar 2009, 15:19

Slazem se sa mirkosom ali te sprave tesko da ce da ponese negde ako se dogovori sa drustvom da svira....

KORG MASTER

Re: Električni Klavir?

Post by KORG MASTER » 21 Mar 2009, 02:01

I ja sam imao slicnu situaciju, ja sam zavrsio za klavir, i pokusavao da nadjem nesto sto ima dirke kao klavir (ne samo da poseduje Velocity sense, nego da dirke budu "teze" kao kod klavira, sto najverovatnije nju i interesuje!) Kod klavijatura nisam imao prilike da naletim na dobre klavirske dirke (osim Kurzweil K2600 koja je preskupa) Moja preporuka bi bila Yamaha CLP 330, koja je meni skroz dobar utisak ostavila. Ima i Yamaha CLP 230 koja se nazalost, vise ne proizvodi, a ima super zvuk i dirke, mogucnosti kombinovanja 2 zvuka, deljenje klavijature na 2 dela, neke interesantne efekte... Ne znam zasto su je izbacili iz proizvodnje... :(

Post Reply