Zanima me kako tacno funkcionisu sustain pedale,tacnije da li imaju istu namenu kao na klaviru (produze ton na neko vreme) ili odrzavaju ton dokle god je pedala ukljucena/nagazena?
Ako je ovo prvo,zanimalo bi me sta da koristim da odrzavam ton na klavijaturama,ili nesto tako,recimo odsviram nesto pa se ponavlja neko vreme?
Svrha sustain pedala
Moderator: Reverse
Re: Svrha sustain pedala
U osnovi funkcionise isto kao na klaviru, znaci produzavaju ton odredjeno vreme.
E sad, sve zavisi od "boje" na kojoj je koristis. Kod instrumenata kao sto su klavir, celesta, zvona, gitare, harfa itd. ton ce se stisati i nestati nakon odredjenog vremena bez obzira koliko drzao pedalu.
Kod organa, gudaca, nekih brassova, synth boja ton ce trajati sve vreme dok drzis pedalu.
Verovatno kod nekih boljih klavijatura, tj sa vise opcija postoji mogucnost da odredis kako sustain pedala radi.
Ne znam sta si mislio pod ovim "ponavlja", ton se ne ponavlja vec nastavlja da traje kao da drzis dirke pritisnute.
E sad, sve zavisi od "boje" na kojoj je koristis. Kod instrumenata kao sto su klavir, celesta, zvona, gitare, harfa itd. ton ce se stisati i nestati nakon odredjenog vremena bez obzira koliko drzao pedalu.
Kod organa, gudaca, nekih brassova, synth boja ton ce trajati sve vreme dok drzis pedalu.
Verovatno kod nekih boljih klavijatura, tj sa vise opcija postoji mogucnost da odredis kako sustain pedala radi.
Ne znam sta si mislio pod ovim "ponavlja", ton se ne ponavlja vec nastavlja da traje kao da drzis dirke pritisnute.
Re: Svrha sustain pedala
Prvenstveno sam mislio na "strings".Znaci ton bi trajao dokle god je pedala upaljena.
Hvala na odgovoru
Hvala na odgovoru