Reverse wrote:...Depeche Mode, ali chini mi se da su koristili, kao i vecina tada, Moog klavijature...
Na početku osamdesetih, DM su radili sa Moog Source (prvi Moog sa "patch memory storage"), PPG Wave 2.0 (užasno nepouzdan, ali lepog zvuka, kombinacija analogije i rane digitalije) i Yamaha CS-5 (monofoničan, sjajan za bas linije).
Naravno, sint koji su koristili i koji koriste do današnjeg dana (dosta se čuje na "Playing The Angel") je ARP2600 - rečeno u stilu našeg kolege Nyarlathotepa, to je jedna "mračna i zla vuspra ludačkog masnog analognog zvuka", polumodularni ubica koji je danas rekreiran u obliku sjajnog VSTija (WayOutWare TimewARP).
Malo kasnije su prešli na Roland Jupiter 8 (16 oscilatora, osmoglasna polifonija, čudo za to vreme)...
...i na Oberheim OB-8, vuspru koju je ovde imao samo jedan čovek i zahvaljujući njoj zaradio brdo para i svirao na svim komercijalnijim albumima osamdesetih:
Reverse wrote:...Moogovi su sada skupi i retki, i u Srbiji ne verujem da neko poseduje neki primerak... a i ne proizvode se odavno...
Tačno, pogrešno, pogrešno.
Tačno - skupi su, relativno su i retki. Pogrešno - ima ih XYZ u Srbiji. Nije da baš padaju sa grana, ali ih ima dovoljno (čak su i Darkwoodi radili sa jednim, i to na sceni). Pogrešno - Moog se redovno proizvode, ima ih uvek u ArtistSystemsu, baš sam bio oduševljen kada sam video da su nedavno postavili u izlog i Little Phatty (koji je, koliko ja znam, najjeftiniji od trenutnih Moogova - tako negde oko soma i po evra). Nisam hteo da ih zamaram probanjem, ali je lepo znati da je tu, na dohvat ruke.
(Više detalja o Depeche Mode sintovima na
http://www.tuug.utu.fi/~jaakko/dm/keyboards.html )