Popravka cinela

Moderator: zolideathmetal

pearl

Popravka cinela

Post by pearl » 12 Mar 2008, 23:23

Xexe,opet ja sa mojim pitanjima :lol:
Znaci imam hi-hat Paiste 3000 heavy,na kojoj je TOP cinela pocela da puca. Na moju(uslovno receno) srecu,na vreme sam primetio pukotinu i zelim da pitam postoji li sansa za nekom trajnijom sanacijom te pukotine(tacnije ima 2 pukotine).
1.) Dali bi problem resilo to sto bih od kod nekog strugara na strugu sa 14" smanjio cinelu na 13" i time zaustavio dalje pucanje cinele?
2.) Dali bi time bitno uticao (citaj: pokvario) na zvuk koji ovaj hi-hat proizvodi, a meni se mnogo svidja?!

P.S. Pukotine su velicine oko 10-12 mm.

Unapred hvala na odgovorima!!!

zolideathmetal
Urednik

Re: Popravka cinela

Post by zolideathmetal » 13 Mar 2008, 16:32

Zavisi gde su pukotine, ako su pukotine na kraju cinele (na obodu ili kako vec) onda mozes da :
-smanjis cinelu
-iseces pukotine (ako seces, iseci kruznice, i smirglaj/turpijaj dok ne bude ivica smooth)

ALI! ako je vec napukla, sigurno imas neke pukotine koje ti ne vidis (jedino ako imas neku mega lupu ili nesto), tako da sa secenjem cinele, samo produzujes vek, ne spasavas je totalno.

Zvuk ce se sigurno promeniti, samo zavisi koliko, mozda ne primetno.

Ako smanjujes cinelu na strugu, opet imas problem sa zagrevanjem cinele, sto opet stvara pukotine ili menja zvuk.

pearl

Post by pearl » 13 Mar 2008, 17:59

Cinela je pukla na obodu,pa sam zato i mislio da je smanjim. To sa isecanjem rupa sam probao nekada davno na nekoj crash cineli i nije dalo nikakve rezultate (ubrzo je nastavila da puca). U pravu si za to zagrevanje,mada o tome nisam ni razmisljao. Valjda strugar moze da regulise brzinu obrtaja struga,pa samim tim ce valjda smanjiti i zagrevanje :?

Derrick
MF veteran

Post by Derrick » 13 Mar 2008, 22:22

Postoji resenje da zaustavis dalje sirenje pukotive, a da ti se zvuk ne menja (ili bi se promenio toliko malo da bi jedva primetio). Busilicom izbusi rupu u cineli na "vrhu pukotine" (dakle, ako je pocela da puca od ivice, busis rupu na drugom kraju pukotine, logicno ;) ). Koristi sto tanju burgiju, po mogucstvu. Ovo bi trebalo da ti spase cinelu od daljeg pucanja, a da ne promeni drasticno zvuk...

Drobac
MF veteran

Post by Drobac » 13 Mar 2008, 22:36

Derrick wrote:Postoji resenje da zaustavis dalje sirenje pukotive, a da ti se zvuk ne menja (ili bi se promenio toliko malo da bi jedva primetio). Busilicom izbusi rupu u cineli na "vrhu pukotine" (dakle, ako je pocela da puca od ivice, busis rupu na drugom kraju pukotine, logicno ;) ). Koristi sto tanju burgiju, po mogucstvu. Ovo bi trebalo da ti spase cinelu od daljeg pucanja, a da ne promeni drasticno zvuk...
Nema sanse, samo da se obrusi taj deo. Ako se probusi rupa, brzo ce nastaviti da puca.

Derrick
MF veteran

Post by Derrick » 13 Mar 2008, 23:43

Drobac wrote: Nema sanse, samo da se obrusi taj deo. Ako se probusi rupa, brzo ce nastaviti da puca.
U mom slucaju nije bilo tako. Meni je crash pukao posle 3 i po godine, ja izbusio rupu i svirao sa njim jos skoro 2 godine, dok ga i definitivno nisam zamenio. Dakle, nije nastavio da puca dalje...

Drobac
MF veteran

Post by Drobac » 13 Mar 2008, 23:55

Derrick wrote:
Drobac wrote: Nema sanse, samo da se obrusi taj deo. Ako se probusi rupa, brzo ce nastaviti da puca.
U mom slucaju nije bilo tako. Meni je crash pukao posle 3 i po godine, ja izbusio rupu i svirao sa njim jos skoro 2 godine, dok ga i definitivno nisam zamenio. Dakle, nije nastavio da puca dalje...
Ja kad sam busio, pukla mi je isti dan. Jedino traje duze kad je obrusim.

pearl

Post by pearl » 14 Mar 2008, 00:24

I do sada sam slusao savete (iskustva) drugih bubnjara koji su koristili metode koje i vi preporucujete,ali isto kao i sada nisam izvukao ono sto je najbolje za uciniti. Iz tog razloga mi i pade na pamet ideja da je "smanjim" za jedan inch,ali sam mislio da je neko vec to radio,pa da cujem njegovo iskustvo. U sv.sl. hvala svima na ucescu u diskusiji,a ja cu i dalje cekati da cujem jos vasih misljenja :mrgreen:

Derrick
MF veteran

Post by Derrick » 14 Mar 2008, 00:34

Ocigledno je da svako ima razlicita iskustva. Takodje, ovde igra ulogu i vrsta muzike koju sviras - ako sviras (pre)glasne zanrove muzike koji iziskuju "prebijanje" bubnjeva i cinela, onda ce ti cinela puci relativno brzo sta god radio...

U svakom slucaju, ne mozes da pogresis ako je smanjis za taj jedan inch i uglacas ivice, ali ce ti se pitch cinele podici. Ako polukruzno iseces cinelu (kao sto mnogi seku, recimo, crash cinele), tada cinela gubi eksplozivnost i sustain...

Ma, najbolje da kupis novu! :) ;) :mrgreen:

raskee_drummer

Post by raskee_drummer » 14 Mar 2008, 01:04

Moja crash chinela je isto pukla, pa je osechena polukruzhno...i zvuk opet nije losh.....a nije nastavila dalje da puce, ne shiri se...

zolideathmetal
Urednik

Post by zolideathmetal » 14 Mar 2008, 11:09

Savetujem secenje polukruzno svakako, moja iskustva su sledeca :
- Stagg SH Splash 10" Regular - pukla mi je kruzno, 1" od oboda, pukotina je bila dugacka nekih 3-4cm. Izbusio sam rupe 2-3mm i testericom napravio mesta u pukotini (inace kada se cinela trese, cuje se kako se cese lim o lim u toj pukotini). Posle par meseci je pocela dalje da puca, ali kruzno. I ovako je bila neveoravtno jeftina cinela (1000din na popustu...juce sam dao 985din za palice...tako da), mislio sam da cu da ostavim da puca pa ce se sama smanjiti. Stim da je zvuk postao jako los, sustaina nije bilo nigde, resio sam da isecem. Isekao sam polukruzno, stim da sam izgubio jako puno od cinele, zvuk se nije drasticno promenio. Jos uvek koristim :)
- Stagg Myra 17" Crash Brilliant - nakon kupovanja od izvesnog bubnjara koji je poznat po jakim udarcima (snimio je album, i odrzali promotivnu turneju), cinela je pukla posle 2-3 meseca, i opet nije po obodu nego isto tako 1" od oboda, izbusio sam rupe od 5-6mm i sredio pukotinu. Tako mi je sluzila par meseci (manje od 6 sigurno, a vise od 3) i nastavila da puca po logicnoj putanji. Onda sam isekao polukruzno. I opet posle par meseci je nastavila da puca u 2-3 smera, skoro random. Sklonio sam je sa strane, i pre par dana sam nasao nju, i isekao na 13". Sustain-a nema, mada je glasan dosta, ali samo za effect cinelu...ako neko ima prazan stalak :P
-Stagg Myra 18" Crash Brilliant (od istog lika), pukla na istom mestu, isekao polukruzno jos uvek traje, nista joj ne fali.

Ali ovo su sve Stagg cinele...Imam Paiste 201 crash 16", koji koristim vec vise od 2 godine, i njoj nije nista (sem sto je prljava jako haha).

Eto :) toliko od mojih budzenja cinela :)

raskee_drummer

Post by raskee_drummer » 14 Mar 2008, 11:30

hehe...ma da zoli, i meni su chinele prljave straaashno....:P

ipak, zakljuchak je sledeci: da je izgleda najbolje odmah iseci polukruzhno i to je to....:)

pearl

Post by pearl » 14 Mar 2008, 16:35

Imao sam slicna iskustva sa pucanjem 2 splash i jedne crash cinele,ali sada je u pitanju hi-hat,gde sustain ne dolazi toliko do izrazaja,pa zato i mislim da bi mogao da je spasim bar na neko vreme ako je smanjim (mislim na TOP i BOTTOM).
Dali gresim???

Derrick
MF veteran

Post by Derrick » 14 Mar 2008, 16:53

Ne vezano za sve ovo, meni je samo jednom pukla CRASH cinela i nijedna vise. Thin i Medium crash nemaju ni ogreborinu (a stari su vise od godinu dana), a takodje i veliku paznju pridajem "higijeni svojih cinela" - idalje se sijaju kao nove! ;) Sve ovo pricam jer sve te pojedinosti, koliko god sitne bile, uticu na moju inspiraciju prilikom svirke (rastiman bubanj, sa polupanim i "kracenim" cinelama, potpuno mi je neinspirativan i odbojan)... :)

pearl

Post by pearl » 14 Mar 2008, 17:04

Derrick wrote:Ne vezano za sve ovo, meni je samo jednom pukla CRASH cinela i nijedna vise. Thin i Medium crash nemaju ni ogreborinu (a stari su vise od godinu dana)...
Hehe,imaj u vidu da je moj hi-hat kupljen '94. godine polovan :D

Post Reply