Izbor palica

Moderator: zolideathmetal

Miron

Post by Miron » 22 Sep 2007, 11:34

Ja sam koristio razlicite vrste palica...Jedno vreme su omiljene palice bile Jack DeJohnette vic firth signature, ali sam na kraju skontao da su mi nepodobne za groovy svirku jer su prilichno dugache i tanke na vrhu, pa sa njima ne mogu da izvucem zvuk koji zelim (a ne volim da obrcem palicu). Takodje svirao sam i pro-mark Simon Phillips model, i Vic Firth Steve Gadd signature. Simonke nisu bile lose, ali opet tanke i dugachke za moj sadasnji ukus. Gaddove su toliko lagane i kratke da zaista nisam mogao da sviram sa njima. Njega prosto obozavam, i svaka mu cast, ali on je nizak i ima male sake, tako da mu te palice savrseno pasu...meni su bile ubitachne. Na kraju sam se zaustavio na Vinnie Colaiuta modelu Zildjian, i one su mi za sada odlichne...jedino sto vise volim kvalitet i zvuk vic firtha, al jebiga ne mogu kod njih da nadjem ovakvu palicu.
Kod palica me najvise nervira, bez obzira na proizvodjacha, sto isti model moze da varira strahobalno u tezini....ja sam imao jedne jack dejohnette palice koje su bile prilicno teshke, a moj ortak identichne al lagane ko pero...

zolideathmetal
Urednik

Post by zolideathmetal » 22 Sep 2007, 13:23

To sam tezinom ne bi trebalo da se desava, ja nisam primetio tako nesto...ni kod pro-mark-a ni kod vic firth-a...
jesi probao i standardne modele? Sto si se zakacio toliko za signature modele?

Derrick
MF veteran

Post by Derrick » 23 Sep 2007, 01:52

Da, i meni se dogadjalo da palice (i to markirane - Vic Firth) variraju u tezini iako je isti model u pitanju. Recimo, dopadne mi se kako zvuce 5A i kupim ih. Onda kada ih "potrosim", odem ponovo po 5A, kad' ono dobos mi zvuci dublje/vishe nego ranije. Cak mi se desavalo i da dobijem u paru dve palice razlicite tezine, pa se onda nerviram. Mada, ovo se retko dogadja, i verovatno je posledica onoga "dodje lik i isproba 55 modela palica i ne vrati u pakovanje dve iste (iz istog para). Inace, kada kupujem palice, UVEK lupnem neku cinelu koja mi je pri ruci (u prodavnici) i to i jednom, i drugom palicom cisto da budem siguran da je sve uredu...

Drobac
MF veteran

Post by Drobac » 23 Sep 2007, 15:09

Mozes i da udaris palicu o palicu. Prvo jednu, pa drugu. Tako vidis jel im isti ton.

dakkg

Re: Izbor palica

Post by dakkg » 04 May 2008, 15:19

Prodajem palice rucni rad 250 din,model 5A.Zadovoljavajuceg kvaliteta i tona

iggydrum

Post by iggydrum » 05 May 2008, 18:35

Pravo da vam kazem nisam ni znao da kod nas postoji ovako dobar muzicarski forum. Svi moji komplimenti. Sto se palica tice, to je vec preslo u nauku, sa punim pravom i razlogom. Godinama sam svirao pravljene palice, vecinom od graba jer se grab pokazao kao najbolje nase drvo za palice. Te sve palice, a probao sa palice vecine nasih "proizvodjaca" ( od malih fabrika do stolara koji su mi pravili cak modele po mom ukusu gde sam birao duzinu, debljinu i vrh) ne valjaju nista, tj. za bilo kakvu ozbiljniju svirku i studijski rad ne mogu da dodju u obzir. Za vezbanje, probe i neke nebitnije "tezgice" mogu da zavrse posao, pa odatle savet mladjim bubnjarima da za takve stvari koriste nase palice. Ipak je razlika u ceni velika ( nase od 150 - 300 din, a brandovi od 700 - ko'lko 'oces ). Naravno: KOLIKO PARA - TOLIKO MUZIKE. Trenutno sviram ( vec 2 god ) Vic Firth signature Jo Jo Mayer i to je najbolja palica po balansu koju sam ikada probao, bolja i od Danny Carrey modela. Palica je kratka ali je i konfiguracija moje sake takva da mi ona najvise i najbolje lezi.

Derrick
MF veteran

Post by Derrick » 05 May 2008, 18:56

Meni su jedne Vic Firth 5AN trajale skoro 7 meseci jer sam u tom periodu pretežno svirao jazz i lagani funk. Posle su pukle na prvom jam session-u koji je usledio. :wink: Za rođendan sam od SSMC-a dobio model 5A (i vrh im je "otiš'o" pre par dana, tako da, što se mene tiče, više nisu za bilo kakvu ozbiljniju upotrebu od mlaćenja bubnjeva na nekoj probi). Inače, pored 5AN, koristim i Dave Weckl Signature (sa najlonskim vrhom), kao i Steve Gadd Signature (takođe sa najlonskim vrhom). Za svirku na jam session-ima koristim domaće palice koje koštaju 300 dinara.

BTW, jel koristi neko metlice (ili četkice, kako ih još zovu)? Ja imam Vic Firth metalne i koristim ih za jazz i nešto malo za neke rock baladice... 8)

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 05 May 2008, 19:05

Stedis na palicama... :lol:

Orgasmatron

Post by Orgasmatron » 06 Aug 2008, 18:50

Svima preporuchujem VIC FIRTH - BUDDY RICH palice, jeste da je buddy svirao josh dok su se i nashi matorci igrali po pesku ali sine njegove palice su vanserijska debljina koja savrsheno lezi u ruci za sve pravce, od jazz-a do brutal grind core-a. Ja sa njima sviram thrash/death i ne da je dobar osecaj sa njima sevati blast beat nego to nije normalno :) 8)

ozzy

Post by ozzy » 12 Aug 2008, 11:11

Po meni su najbolje Pro Mark 5A ,juce sam uzeo Vic Firth 7An da vidim kakve su...a davno sam imao Vic Firth ROCK xD :lol: :lol:

drum

Post by drum » 21 Aug 2008, 00:33

E ovako, ja sam bubnjar pocetnik, i imam pro mark palice 7a, jedne sa plasticnim vrhom i jedne bez, nove.Ali slomio sam vrhove na oba para za nedelju dana, pa vas molim za savet kako da udaram hihat i cinele jer su mi vrhovi pukli zbog njih. Pozdrav

Derrick
MF veteran

Post by Derrick » 21 Aug 2008, 10:11

7A je prilično tanak model, a s obzirom na to da početnici imaju tendenciju da nedostatak tehnike pokušavaju da nadomeste jačim udarcima što po činelama, što po komponentama, ja ti preporučujem da uzmeš neki deblji model palica (neki 5A ili 5B). Naravno sve zavisi od toga kakvu muziku sviraš...

Što se tiče onoga kako udarati hi-hat, e tu imaš dve opcije: Da je podigneš i da je udaraš "sa strane", ili da je spustiš i udaraš vrhom palice po površini hi-hat-a. Očigledno je da se u drugom slučaju palice manje "habaju"... :)

drum

Post by drum » 21 Aug 2008, 14:02

OK, hvala :D

drum

Post by drum » 21 Aug 2008, 19:57

Inace sviram rock muziku, a za nju mi preporucujes takodje 5a ili 5b??? Nadam se da je Vic Firth najbolji... :)

Drobac
MF veteran

Post by Drobac » 21 Aug 2008, 21:00

Uzmi ti lepo Vic Firth Metal palice, ali biraj one "sarene" na kojim se vide godovi. Te su neunistive. ;)
A i fino ce te boleti ruke od njih. :D Za vezbu odlicne.

Post Reply