Pomoc za dalje....:)

Moderator: zolideathmetal

Derrick
MF veteran

Re: Pomoc za dalje....:)

Post by Derrick » 15 May 2008, 14:19

Ljudski mozak uči pokrete. Svaki pokret izvodi određena grupa mišića. Ako si u mozgu "razdvojio" te grupe mišića, koje je potrebno angažovati da bi nešto odlupao na bubnjevima, onda nemaš problema sa sviranjem bilo kojeg pattern-a. E sada, moje mišljenje je da sve treba svirati najpreciznije moguće, odnosno tehnički najtačnije, pa makar to zahtevalo da počneš brzinom od 20 BPM, pa polako ubrzavaš. Ljude koje ja učim da sviraju (za sada aktivno dvojica, ali bilo ih je i više u prošlosti) učim da sviraju izuzetno sporo, pa da lagano ubrzavaju, ali pritom NIKAKO da žrtvuju tačnost zarad brzine. Dakle, poenta je da sviraš tačno najbrže što možeš. Džaba ti brzina kada sve zvuči "raskupusano" (što bi rekli naši roditelji :wink: ). Neki ljudi problem nepreciznosti i relativno loše tehničke osnove, nadomešćuju kojekakvim trigger-ima i drugim produkcijskim trikovima, koji peglaju snimke i "sakrivaju" prave tehničke (ne)sposobnosti bubnjara.... Daleko od toga da ljudi koriste trigger-e samo zbog toga, ali ovo je čest slučaj (naslušao sam se domaćih bubnjara koji na snimku zvuče dobro, a uživo, bez dodatne opreme, loše i neubedljivo).

Zaključak: Što se mene tiče, uvek uči i sviraj nove stvari onoliko brzo koliko ti tehnika dozvoljava, odnosno onom brzinom koja ti omogućava da svoje pokrete i palice držiš pod kontrolom. Žrtvovanje preciznosti zarad brzine nije poenta sviranja nijednog instrumenta. Inače, što više budeš napredovao, lakše će ti biti da sviraš nove stvari (pogotovo ako se držiš relativno srodnih muzičkih pravaca), i o nekim tehnikama i pokretima više nećeš razmišljati, nego ćeš ih prirodno izvoditi.

Drobac
MF veteran

Post by Drobac » 15 May 2008, 15:33

Joj, nemoj samo, molim te, da unosis predrasude i zabune sto se trigera tice. Trigeri koliko pomazu toliko i odmazu. A odmazu pogotovo kad je preciznost u pitanju. Svaka nepreciznost bubnjara na trigeru ce pre biti primetna, nego bez trigera.

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 15 May 2008, 15:42

Joj bre Derrick, VELIKO HVALA na trudu ali nishta novo mi nisi rekao :D Tvoj post je samo gomila pegadoshkih fraza :D :D :lol:

Sve to nije toliko ni bitno, bio sam samo jako radoznao oko toga vec duzhe vreme, ja nemam bubnjeve tako da ne mogu da vezhbam nishta ni polako ni na bilo koji drugi nachin :( ali dovoljno sam saam provalio da mogu da jam-ujem sa ortacima :)

I mislio sam da se to radi na takav nachin, svirash polako, saam provaljujesh fore, kombinujesh ih i onda, vremenom, a nekad samo u zharu svirke, ali uvek opushteno, postajesh sve bolji i "komplikovaniji" bubnjar. Natural Evolution, shto bi rekao chika Weckl. Ali opet, gledam Donati-a kako apsolutno nevidjenom brzinom izvodi najnenormalnije prelaze sa jednom rukom i nogama dok drugom sve vreme drzhi takt u chetvrtinama na hi-hat-u i nikako ne mogu da se otmem utisku da se to nikada ali nikada ne mozhe nauchiti ako se krene od 20 BPM vec da on jednostavno drzhi taj beat na hat-u i ne misli vishe na to, taj deo njegovog tela(ruka) je tu zakucan i to je to! Ostatak mozhe da se zeza po volji. Inache, u pitanju je kompozicija "Apocalypse 1470 B.C." sa Planet X-ovog albuma - Live From Oz za koji sam i pisao review na za to odgovarajucem forumu, pa bih voleo Derrick da ti to chujesh i objasnish mi kako njemu to uspeva!!! :D

I josh neshto, s obzirom da sam ja gitarista a ne bubnjar i vrlo je neverovatno da u skorije vreme pazarim bar neki dobosh u svrhu vezhbanja tehnika na istom, koja bi povrshina otprilike pruzhala zadovoljavajuci rebound a da je mogu iskoristii u svrhu vezhbanja? Mozhda neka kanta ili slichno? :lol:

:)

Derrick
MF veteran

Post by Derrick » 15 May 2008, 17:10

@Drobac:

(ne znam zašto, ali prosto sam znao da ćeš baš ti da mi kontriraš.....kao i uvek.... :wink: :) )
A, znači bubanj se trigerr-uje da bi se "odmoglo" bubnjaru.... :lol: Nisam siguran da termin "preciznost" tretiramo isto. Ja pod tim podrazumevam dinamički tačne udarce, ujednačene snage, u približno isti deo površine plastike date komponente. Koliko ja znam, trigger prilično pokriva takve manjkavosti bubnjara jer imao sam priliku da sviram trigger-ovan bubanj pre nekoliko godina, i znam da sam (i koliko sam) grešio, ali se na snimku to daleko manje čulo....do te mere manje, da sam se zaprepastio.

@Cortex:

Moja cela poenta je da se niko nije naučen rodio i da je i taj isti Virgil Donati krenuo od sporijeg tempa, pa ubrzavao. Naravno, postoje tehnike (kao što je Moeller-ova) kojom možeš da sviraš tzv. one handed roll, svodi se na puki rebound palice u kombinaciji sa trzajem šake, pa dolaziš u situaciju da sviraš kontinualno jednom rukom na bilo kojoj komponenti, a da se skoro uopšte ne zamaraš. To je jedan (elegantniji) način da sviraš brzo jednom rukom - advanced tehnika. Drugi način ti je, naravno, da nabiješ kondiciju ponavljajući do iznemoglosti taj pokret najbrže što možeš (pogledaj bilo kojeg ekstremnijeg metal bubnjara). Tada nema mnogo filozofije - uzmeš jastuk i palicu, pa udri single strokes sa obe ili jednom rukom, najbrže što možeš, dok ti ista ne otkaže od bolova.

Što se tiče onog dela pitanja koje se odnosilo na vežbanje, ja bih ti tu preporučio neki drum pad. Ima ih, praktično, u svakoj prodavnici koja prodaje bubnjeve i ostale instrumente (ja sam, konkretno, pazario moj "padić" u Ritam Centru) i nisu skupi - od 20 do 70 eura, zavisi od veličine i tipa (recimo u skuplje spada Steve Smith-ov pad koji se kači oko butine). U nedostatku drum pad-a, moze dobro da posluži i neki mouse pad. :wink: :)

Drobac
MF veteran

Post by Drobac » 15 May 2008, 17:34

Derrick wrote:@Drobac:

(ne znam zašto, ali prosto sam znao da ćeš baš ti da mi kontriraš.....kao i uvek.... :wink: :) )
Ne radim to namerno, veruj mi. :) Imamo samo razlicite stavove, to je sve. Mozda to ima i veze sa tim sto sviramo razlicite vrste muzike, a samim tim i razlicitim stilom.

Derrick wrote:A, znači bubanj se trigerr-uje da bi se "odmoglo" bubnjaru.... :lol: Nisam siguran da termin "preciznost" tretiramo isto. Ja pod tim podrazumevam dinamički tačne udarce, ujednačene snage, u približno isti deo površine plastike date komponente. Koliko ja znam, trigger prilično pokriva takve manjkavosti bubnjara jer imao sam priliku da sviram trigger-ovan bubanj pre nekoliko godina, i znam da sam (i koliko sam) grešio, ali se na snimku to daleko manje čulo....do te mere manje, da sam se zaprepastio.
Ne trigeruje se da bi se odmoglo bubnjaru, naravno, ali kazem da triger nije nesto sto ce od loseg bubnjara napraviti "drumming god"-a. Za dinamiku si u pravu, ali nije dinamika jedina stvar u bubnjanju. Kod trigera se i najmanji ispad registruje, ispad koji se recimo bez trigera ne bi toliko cuo. Ti triger (odnosno modul) bez problema mozes podesiti da kupi sve udarce onom dinamikom kojom si i odsvirao. Svirati jako brzo i u isto vreme udarati jako je VEOMA tesko, ma sta ti mislio. Samo je nekoliko bubnjara na svetu koji mogu da sviraju brzo (pricamo o sesnaestinama u 250, pa i vise bpm-a) istom jacinom kao i kad sviraju sporo, a i oni trigeruju (doduse, samo baseve). Roddy je recimo primer takvog bubnjara. Batalio je trigere, ali se pre nekog vremena vratio na njih. Jednostavno, koliko god jako da je udarao, nije dobio zeljeni rezultat. Sad koristi kombinaciju od 30% trigera i 70% mikrofona u svom zvuku. Jednostavno, bas je veliki bubanj, cija je priroda da pravi tonove niskih frekvencija. Te frekvencije se jako tesko razaznaju u svoj buci i zbog toga ljudi jednostavno pribegavaju trigerima.
Ima jako mnogo predrasuda sto se trigera tice (tipa, da te trigeri cine brzim nego sto jesi), zato sam se javio. ;)

Derrick
MF veteran

Post by Derrick » 15 May 2008, 17:58

Drobac wrote: Ne radim to namerno, veruj mi. :) Imamo samo razlicite stavove, to je sve. Mozda to ima i veze sa tim sto sviramo razlicite vrste muzike, a samim tim i razlicitim stilom.
Ma, znam, bre, šalim se! :) Mada, ipak mislim da možda pogrešno doživljavaš da ja sviram potpuno drugačijim stilom od nekog metal bubnjara, što svako ko me je čuo može da demantuje. Naravno, ja sam prilično u funk/punk/jazz/fusion fazonu, ali daleko od toga da nisam imao prilike da sviram trash, speed, power i još neke pravce u metalu. Svirao sam i dosta puta duplom pedalom (na bubnjevima mog drugara) furiozne blast-ove, ali i poliritmične (a la Meshuggah) tripove, pa zato i komentarišem (periodično) u nekim metal diskusijama. Mada, opet, mnogo više naginjem funk/dub/fusion fazonu.....

Takođe, znam da je teško svirati brzo i udarati jako. Nisam ja kritikovao trigger-e i tvrdio da je to rešenje za loše bubnjare, već sam rekao da mogu prilično da pomognu da se zabašure neke sitne neujednačenosti prilikom udaraca, što je poželjno u rock muzici gde je ujednačenost i taj jak groove ono što daje čvrstinu muzici. A zamisli kada bi trigger-ovao, recimo, neki latin jazz bend? Pa na šta bi to ličilo!?! :wink:

Drobac
MF veteran

Post by Drobac » 15 May 2008, 18:03

Naravno. Drago mi je da smo se slozili. :D

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 15 May 2008, 19:23

Derrick wrote:Moja cela poenta je da se niko nije naučen rodio i da je i taj isti Virgil Donati krenuo od sporijeg tempa, pa ubrzavao.
Molim te da preslushash konkretnu stvar Apocalypse 1470 B.C. i da vidish na shta mislim. A shto se pedagoshkih fraza tiche... well... you did it again! :lol:
Naravno, postoje tehnike (kao što je Moeller-ova) kojom možeš da sviraš tzv. one handed roll, svodi se na puki rebound palice u kombinaciji sa trzajem šake, pa dolaziš u situaciju da sviraš kontinualno jednom rukom na bilo kojoj komponenti, a da se skoro uopšte ne zamaraš. To je jedan (elegantniji) način da sviraš brzo jednom rukom - advanced tehnika. Drugi način ti je, naravno, da nabiješ kondiciju ponavljajući do iznemoglosti taj pokret najbrže što možeš (pogledaj bilo kojeg ekstremnijeg metal bubnjara). Tada nema mnogo filozofije - uzmeš jastuk i palicu, pa udri single strokes sa obe ili jednom rukom, najbrže što možeš, dok ti ista ne otkaže od bolova.
Ovaj drugi nachin me apsolutno ne interesuje :)
Što se tiče onog dela pitanja koje se odnosilo na vežbanje, ja bih ti tu preporučio neki drum pad. Ima ih, praktično, u svakoj prodavnici koja prodaje bubnjeve i ostale instrumente (ja sam, konkretno, pazario moj "padić" u Ritam Centru) i nisu skupi - od 20 do 70 eura, zavisi od veličine i tipa (recimo u skuplje spada Steve Smith-ov pad koji se kači oko butine). U nedostatku drum pad-a, moze dobro da posluži i neki mouse pad. :wink: :)
Ok, videcu oko toga, u tom istom Ritam centru najjeftiniji snare koshta 14.800 din shto je baaaaaaaaash mnogo. Znao sam za te pad-ove i vrlo je verovatno da cu to kad-tad pazariti i provezhbati Moeller-a i druge tehnike.

Hvala Derrick u svakom sluchaju. :)

Za kraj, uchinimo ono shto me zanima krajnje jednostavnim: DA LI SE VREMENOM A NE TEHNICHKIM VEZHBAMA VEC SAMO VREMENOM DODJE DO TOG NIVOA OPUSHTENOSTI NA DRUM-KIT-u DA CHOVEK MOZHE DA JEDNOM RUKOM DRZHI BEAT RECIMO U CHETVRTINAMA A DA IZVODI SHESNAESTINSKE TRIOLE DRUGOM RUKOM, DA SVIRA U TOTALNO TRECEM TIME SIGNATURE-U NOGAMA I SL.?

Derrick
MF veteran

Post by Derrick » 15 May 2008, 20:48

Cortex wrote:
Za kraj, uchinimo ono shto me zanima krajnje jednostavnim: DA LI SE VREMENOM A NE TEHNICHKIM VEZHBAMA VEC SAMO VREMENOM DODJE DO TOG NIVOA OPUSHTENOSTI NA DRUM-KIT-u DA CHOVEK MOZHE DA JEDNOM RUKOM DRZHI BEAT RECIMO U CHETVRTINAMA A DA IZVODI SHESNAESTINSKE TRIOLE DRUGOM RUKOM, DA SVIRA U TOTALNO TRECEM TIME SIGNATURE-U NOGAMA I SL.?
Zavisi šta sviraš. Ako sviraš Ramones-e, onda neđeš moći, osim ako to eksplicitno ne vežbaš. Ako sviraš bilo šta iole komplikovanije, onda ćeš naravno vremenom steći sigurnost i iskustvo, odnosno ono što ti zoveš opuštenost. Dakle, ne samo vremenom, već kombinovano - vreme + vežba.

Derrick
MF veteran

Post by Derrick » 15 May 2008, 20:52

Cortex wrote:
Pa, čuo sam konkretnu stvar i nije ništa specijalno komplikovano, ali dobro zvuči.

Što se tvog pitanja tiče, zavisi šta sviraš. Ako sviraš Ramones-e, onda nećeš moći, osim ako to eksplicitno ne vežbaš. Ako sviraš bilo šta iole komplikovanije, onda ćeš naravno vremenom steći sigurnost i iskustvo, odnosno ono što ti zoveš opuštenost. Dakle, ne samo vremenom, već kombinovano - vreme + vežba.

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 15 May 2008, 21:39

Derrick wrote:
Cortex wrote:
Pa, čuo sam konkretnu stvar i nije ništa specijalno komplikovano, ali dobro zvuči.

Što se tvog pitanja tiče, zavisi šta sviraš. Ako sviraš Ramones-e, onda nećeš moći, osim ako to eksplicitno ne vežbaš. Ako sviraš bilo šta iole komplikovanije, onda ćeš naravno vremenom steći sigurnost i iskustvo, odnosno ono što ti zoveš opuštenost. Dakle, ne samo vremenom, već kombinovano - vreme + vežba.

Nije nishta specijalno... kako ti kazhesh :D Aj mi daj neki primer necheg shto je specijalno komplikovano chisto da chujem. Ako budem prepoznao shta je tu tako komplikovano, onda sam vec malo napredovao :)

Kombinovano minus vreme plus vezhba?! Pa onda na kraju ostane dva puta vezhba!!! Koji bedak... :lol:

:cekic:

:mrgreen:

Derrick
MF veteran

Post by Derrick » 15 May 2008, 22:31

A 'oš komplikovano? Dobro, sam si tražio. Od ovoga nema oporavka. Ovo gledaš sa trajnim posledicama: :mrgreen: :wink:

http://www.youtube.com/watch?v=EqYhPUVP2Og

Dave Weckl, ko bi drugi.... :mrgreen:

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 16 May 2008, 00:32

Odgledao sam. Fenomenalno je, stvarno.

Ali uvek cu vishe voleti Steve Smith-a :mrgreen: Jbg, on mi je drazhi.

:)

Weckl je kralj.

sepsa

Post by sepsa » 17 May 2008, 23:09

Jeste da lepo zvuci, ali nekako mi se vise svidja:
http://www.youtube.com/watch?v=RKQgDY0pZ68
To sto sam stavio ovog', ne znaci da mislim da je bolji od Dejva, cak ni da se tako nesto moze porediti.
Meni se samo ovakav "stil" sviranja (lupanja) vise svidja.
Kontam da ni ovaj ne bi mogao odsvirati ko Dejv, a ni Dejv ne bi mogao odlupati k'o ovaj (a da ne gledas kako lupa, svaki prosecan bubnjar bi mogao iz tri slusanja skinuti).

Post Reply