Bubnjari koji ostavljaju bez daha...

Moderator: zolideathmetal

Post Reply
StaggUser

Re: Bubnjari koji ostavljaju bez daha...

Post by StaggUser » 22 Jan 2008, 14:33

Ne pratim bash puno bubnjare, ali sam chuo za neke bitnije. George Kollias, John Bonham itd itd, a ima i ovaj lik Assaf Seewi,
koji mi se isto jako svidja. Svira jako fine ritmove, i josh uzme pa zonglira palice :D
http://www.youtube.com/watch?v=Kve7o5wcev4
Pogledajte :)

Void
kulen zmija

Post by Void » 27 Jan 2008, 21:42

Sezax wrote:Da inferno je iz Behemotha ali gdje je tu HELLHAMMER!!!!!
Bubnjar Kataklysm-a takvih sest za dorucak jede....

Sezax

Post by Sezax » 28 Jan 2008, 12:10

Void wrote:
Sezax wrote:Da inferno je iz Behemotha ali gdje je tu HELLHAMMER!!!!!
Bubnjar Kataklysm-a takvih sest za dorucak jede....
Istina.... :cry:

Derrick
MF veteran

Post by Derrick » 28 Jan 2008, 12:26

A Derrick Plourde ih pojede sve zajedno za uzinu... :) :wink:

Void
kulen zmija

Post by Void » 28 Jan 2008, 23:55

Ma da, kako da ne.....

Bubnjar Kataklysm-a je zivotinja nad zivotinjama.....ali ipak nije stigao Nicholas Barker-a.....taj covek je ziva ritam masina....meni najbolji i najprecizniji bubnjar na svetu........naravno, to je opet samo moje misljenje...... :) :)

Derrick
MF veteran

Post by Derrick » 29 Jan 2008, 00:00

Slusaj malo Dave Weckl-a, pa da cujes sta je zivotinja i preciznost i ZAISTA najbolji bubnjar koji trenutno bivstvuje na nasoj planeti. :wink: :wink: :) Brz moze biti svako ko se upusti u vezbanje single stroke roll-ova (nogama i rukama), a kreativnost se ne uci. Upravo gledam Nicholas Barkera (btw, zasto je bre deb'o toliko :) ) i osim brzine, ama bas nista ne vidim znacajno dobro u njegovoj svirci (tatatatatatatatatatatatatatatata...........do iznemoglosti.) :lol: Ali, ok, to je takav je stil i ja to postujem. ;)

Void
kulen zmija

Post by Void » 29 Jan 2008, 00:22

Ma krmaca je na kvadrat....ima bar 200 kila.......ali lupa kao zmaj :twisted: ......u tome je razlika izmedju njega i mase ostalih bubnjara.....on moze da radi to tatatatatatatatatatatata od jutra do sutra......uhvatio sam na jednom snimku kako je zevnuo par puta dok je tukao kec pri brzini od nekih cca 220-230 bpm......mislim.....co'ek je bas zivotinja sto se toga tice....ali...ne cini blast kec bubnjare dobrima, vec kreativnost, tako da cu obavezno da pogledam tog garija Dave Weckl-a....cuo sam jos ranije nesto za njega u fazonu: Taj je za*eb'o i Boga Oca kako svira.......Kao da ga je Oktopod pravio.........i slicne stvari....

Poslusacu ga, pa cemo da vidimo, jel' zaista neko moze da bude takav genije....

Derrick
MF veteran

Post by Derrick » 29 Jan 2008, 00:32

@Void: Weckl-a slusas na sopstvenu odgovornost. :) Posle njega, NIJEDAN bubnjar ti vise nece biti ono sto je bio (ovde mislim na subjetkivni utisak koji si stekao o nekom bubnjaru od ranije). ;) Imas link u prvom postu ove teme za jedan njegov "standardni" solo, a meni je to licno najlepsi solo koji sam ikada cuo (kada se u obzir uzme kontekst soloa i tehnika koju je upotrebio da bi izveo to sto je izveo).

Void
kulen zmija

Post by Void » 29 Jan 2008, 00:39

hehehe....do jaja.....sad sam se skroz zapalio k'o malo dete da ga cujem, jel on svira u nekom bendu ili....???

BTW, sta bi sa onim extremima tipa Yeung, Waterson, Kollias, Magnini, Laureno, Roddy......

BTW 2, sto se ne prijavi onda za neko takmicenje tipa WDF ili tako nesto.....???!!

Derrick
MF veteran

Post by Derrick » 29 Jan 2008, 01:02

Dave Weckl ima svoj "Dave Weckl band" bend. Svirao je i sa Chick Corea-om.

Sto se takmicenja tice, to nije "ko je bolji bubnjar takmicenje", vec "ko je brzi". Brzina je sastavni deo sviranja svakog instrumenta, ali je to, de facto, i najlaksi deo za savladavanje - nema mnogo mozganja - uzmes padic za vezbanje, pa udri najbrze sto mozes, sto duze mozes. :roll: :) To sto je neko brz, uopste ne mora da znaci da je dobar. Mislim, ja sam se sretao sa toliko bubnjara koji su paznju pridavali brzini i bili ubedjeni da su dobri. A kada malo "zagrebes ispod povrsine", shvatis da ne znaju cestito ni osnovne stvari i da su skloni da pokusavaju brzinom i snagom da nadomeste nedostatak tehnike... :?

Iz mog nekog licnog iskustva - ja mogu da sviram brzo ako se to od mene trazi (ne mogu kao neki metalci koji samo to rade - udaraju brzo bubanj), ali se ne pronalazim u tome i ne forsiram takav stil... ;)

Drobac
MF veteran

Post by Drobac » 29 Jan 2008, 13:27

Derrick wrote:Slusaj malo Dave Weckl-a, pa da cujes sta je zivotinja i preciznost i ZAISTA najbolji bubnjar koji trenutno bivstvuje na nasoj planeti. :wink: :wink: :)
Ne bih se slozio. To ko je najbolji bubnjar na svetu je VEOMA subjektivna stvar. Pre neki dan sam procitao na yumu da su Pearta skoro proglasili najboljim bubnjarem sveta.
Po meni, ne postoji objektivna kategorija najboljeg bubnjara. Uvek ce postojati neko ko moze da odsvira nesto sto niko drugi ne moze, pa bio to i sngle stroke roll u 16tinama na 270bpma. Da bi bio najbolji na svetu moras znati bas SVE sto znaji svi ostali bubnjari, a to je malo nemoguce.

I ne slazem se da je brzina nesto sto ja lako navezbati. Puno tu faktora utice, ali se slazem sa konstatacijom da brzina ne cini bubnjara.

Derrick
MF veteran

Post by Derrick » 29 Jan 2008, 14:46

@Drobac:

Slazem se i ja sa tobom nekih 80% ;)

Slazemo se oko dela da brzina ne cini bubnjara, isto kao sto brzina ne cini ni gitaristu, ni basistu...

Neil Peart je izvanredan bubnjar, ali nije u istoj klasi u kojoj su Dave Weckl, Steve Smith, Peter Erskine, i njima slicnim. On je vise u klasi izuzetnih rock bubnjara, kakvi su, recimo, Mike Portnoy, Derek Roddy, Richard Christy,...... Ja bih pre rekao da je Peart jedan od najboljih rock bubnjara na svetu. :)

Sto se tice nabijanja kondicije i brzine, stoji da ne moze svako da bude brz. Kao sto sam i rekao u jednom post-u, veliku ulogu igra i sama fizicka predispozicija - ako FIZICKI nisi brz (nemas izuzetan refleks), mozes da vezbas kol'ko 'oces, ne mozes da postignes extremne brzine jednog Nick Barker-a ili Roddy-ja. Sa druge strane, ako je si fizicki brz, sve sto treba da znas je kako se pravilno izvodi udarac (stroke) - prstima ili trzajem sake, odnosno kombinacijom ova dva nacina. Ako to znas, ostaje ti samo da "lemas" jastuk ili pad za vezbanje koliko god brzo mozes i gledas da to radis sto duze. Nema velike filozofije. :wink:

Ono sto svira Weckl, daleko je po kompleksnosti iznad bilo kog metal bubnjara i ja sumnjam da Weckl ne bi umeo da "olesi" bubanj u fazonu Roddy-ja ako bi to muzicka situacija zahtevala. Obrnuto - jako tesko. :)

Drobac
MF veteran

Post by Drobac » 29 Jan 2008, 16:48

Derrick wrote:@Drobac:
Sto se tice nabijanja kondicije i brzine, stoji da ne moze svako da bude brz. Kao sto sam i rekao u jednom post-u, veliku ulogu igra i sama fizicka predispozicija - ako FIZICKI nisi brz (nemas izuzetan refleks), mozes da vezbas kol'ko 'oces, ne mozes da postignes extremne brzine jednog Nick Barker-a ili Roddy-ja. Sa druge strane, ako je si fizicki brz, sve sto treba da znas je kako se pravilno izvodi udarac (stroke) - prstima ili trzajem sake, odnosno kombinacijom ova dva nacina. Ako to znas, ostaje ti samo da "lemas" jastuk ili pad za vezbanje koliko god brzo mozes i gledas da to radis sto duze. Nema velike filozofije. :wink:
A gde su noge u svemu tome? :mrgreen:
Velika vecina bubnjara previdi noge. Postoji veoma mnogo bubnjara koji navezbavaju ruke i ruke su im dosle do savrsenstva, ali su im noge katastrofa. Po meni nema nista zalosnije kad vidim bubnjara koji "razbija" solo rukama, a leva noga mu sluzi samo da ga drzi u ritmu, a desna da "puni" na basu. Za mene to nije dobar solo. Ja volim da vidim sva 4 uda u solou.
Upravo su noge te koje je jako tesko dovesti do brzine, bilo da imas fizicke predispozicije ili ne.
A i sto se fizickih predispozicija tice, ne slazem se sa tobom. SVAKO moze da nauci da svira brzo ako vezba. Samo oni sa predispozicijama brze to savladaju dok ovi drugi teze.
Derrick wrote: Ono sto svira Weckl, daleko je po kompleksnosti iznad bilo kog metal bubnjara i ja sumnjam da Weckl ne bi umeo da "olesi" bubanj u fazonu Roddy-ja ako bi to muzicka situacija zahtevala. Obrnuto - jako tesko. :)
Ja se slazem da je Weckl kompleksniji od jednog Roddy-ja, ali sumnjam da bi mogao da ga "olesi" u brzini i izdrzljivosti kad bi seli jedan do drugog. I uvek ce se naci neko ko ce reci: "Bolji je Roddy, jer je brzi". To ti je jednostavno mrtva trka. Stvar preferencija i licnog ukusa.

zolideathmetal
Urednik

Post by zolideathmetal » 30 Jan 2008, 11:26

Uporedjujete 2 sveta, i jos se prepucavate oko toga.

Po meni, Derek svira sve i svasta, dok Weckl svira odredjeniju muziku. Sa druge tacke gledista je totalno obrnuto. Zavisi na cemu si odrastao.
Brzina ne cini bubnjara to stoji, GROOVE cini bubnjara...TO svi zaborave. Blast beatovi, sesneastine na bass bubnju pri velikim brzinama, ludi brzi prelazi, seckani ritmovi a sa druge strane, shuffle, puno ghost nota i malih naglasavanja, igranje na kontri i puno sitnih delica na ride-u i kontri, opusteni dinamicki prelazi....ne mozete to tek tako uporediti. Ja pokusavam da sviram oba, i nije lako. Jedino je bitno da ima groove-a. Cak i ako je brutal death metal, mora da ima groove-a, i smisla (i naravno da je zajebano za slusati hahaha).

Ovo o cemu se tu raspravlja je brzina vs. sta? brzina vs. sve ostalo? Onda smo mi metalci pukli :D

Post Reply