Solton mikrofon

Post Reply
Fiber

Solton mikrofon

Post by Fiber » 09 Mar 2009, 10:50

Pozdrav. Ne znam jel sam pogodio pravu sobu za ovu temu, neka je moderatori prebace u odgovarajucu. Naime, nasao sam u kuci neki stari mikrofon. U perfektnom je stanju, nikad koriscen, sa originalnim kablom i u futroli. Na njemu pise Dynamic-microphone Solton SM 1200 E Low inp. 600 Ohms. Trazio sam po netu ali nisam nista nasao o njemu. Isproban je, radi odlicno, pa me zanima kakvog je kvaliteta, i kolika bi mu bila cena ukoliko bih odlucio da mu nadjem novog vlasnika.
Hvala. :)

sirac-šunka
vragolan

Re: Solton mikrofon

Post by sirac-šunka » 09 Mar 2009, 11:19

Solton je (valjda) firma iz Slovenije, koja vise ne postoji...

Imao sam ja jednom Solton mikrofon skroz metalan, tezak, nije imao onu okruglastu glavu kao npr. Shure, vec valjkastu sa zatupastim krajem. Fino je radio taj mali tenk, ali ipak nije izdrzao torturu cetvoro entuzijasta od po petnaestak godina. Prvo smo mu slomili kuciste, ondak sam pokusao da mik stavim u drugo i sta ja znam nesto se pokvarilo usput... Ah da, posto nismo imali odgovarajuci kabli, ugradili smo ulaz za bananu... :hide: Sta da se radi 1994. nismo imali gde da pazarimo konektore kako se to danas moze pazariti.

Cene sto se tice, sa Soltonom je slican problem kao i sa Melodijom. Cena na trzistu je mnogo manja nego stvarna vrednost sprave. Mislim da bi imao problem da ovo prodas i po ceni od 20evra... :hide: Opet ovo naravno samo pogadjam, posto nisi opisao bas kakav tacno mikrofon imas, a ne bi bilo lose da okacis neku fotku.

Inace, npr. nailazio sam na oglase za Melodija gitare koji su glasili na nekih 70evra!

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 09 Mar 2009, 11:26

Ipak, cini mi se... BRD Bundesrepublik Deutschland..

Khm, khm.. nisi mnogo pogresio. (kophzezanjekoph.. ) obzirom da slovence vrlo cesto vezujemo za nemce"

Sava

Post by Sava » 09 Mar 2009, 12:39

sirac-šunka wrote:Solton je (valjda) firma iz Slovenije, koja vise ne postoji...
Ne znam otkud to da se provlači kako je Solton slovenačka firma, to sam već čuo od još nekih forumaša. Ono što je sigurno je da to nije slovenačka firma, ali ne mogu precizno da se setim čini mi se da je italijanska ili nemačka (koga ne mrzi neka proveri na netu). U svakom slučaju proizvodi su im vrlo solidni pa verujem da je i taj mikrofon sasvim ok.

Fiber

Post by Fiber » 09 Mar 2009, 12:43

Evo slika:

Image

Image

Image

Image

Image

Na prvi pogled izgleda kvalitetno, tezak je, materijal od kog je izradjen deluje neunistivo (ako se normalno koristi :ziveli: ). Sirac-sunka, svaka vam cast kad ste uspeli da ga unistite ako je bio ovakav kao ovaj! :bow: Jel to bilo ono u stilu Ramones-a, treskanje mikrofona o pod, zidove i glave kolega iz benda? :mrgreen:

Fiber

Post by Fiber » 09 Mar 2009, 12:47

I koliko sa uspeo da nadjem na netu, izgleda da je Soltron Nemacka firma. Ovo im se vodi kao sajt http://www.solton.de/

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 09 Mar 2009, 13:07

Nije takav, ali pretpostavljam da je slicna izrada, stvarno tesko i skroz metalno kuciste.
A nije bilo Ramones-alike style :mrgreen: jednostavno, to je onaj problem kad nesto nesto nema svog titulara, problem socijalizma da se tako izrazim, raspada se :mrgreen: . Jednog dana zafali pipak koji drzi mrezicu, drugog otpadne mrezica i tako redom, a niko nije nista video i niko nema pojma ko je kriv :hide:

Ovaj tvoj mik mi deluje kao neki home-edition-karaoke-mik (to kazem samo na osnovu kabla XLR-TRS i na osnovu all-in-one pakovanja, kao i usporedbi sa gomilom mikrofona koje sam vidjao), ali to ne mora da znaci da je los. Sve jedno, ljudi su sumnjicavi kad se prodaje nesto sto nije neki pevacki standard tipa Shure SM58, AKG D3800M, Sennheiser e935, npr., ili nesto slicno... (A mozda sam samo ja imao losa iskustva kada sam podavao svoj EV mik). Opet ako prodajes mozda i imas srece pa naletis na nekog ko je imao neko pozitivno iskustvo sa Solton spravama pa ga prodas brzo.
Ako imas za sta da ga koristis, koristi ga dok se ne raspadne, znaci, verovatno zauvek... :) Extra mikrofon uvek zatreba, a bubnjari su totalno nemarni kad treba ozvucavati bubanj i nikad im ne padne napamet da skupe dovoljan minimum za ozvuku svog instrumenta.

(Cudo nema u toj kutiji neka dekaracija ili bar zemlja porekla...)

Post Reply