Frula

Post Reply
emcanke

Re: Frula

Post by emcanke » 16 Jun 2010, 13:13

To nije frula vec su to dvojnice (duvenice). Koliko si ih platila?

xKatjax

Post by xKatjax » 16 Jun 2010, 13:54

Nisu dvojnice, u pitanju je dvodelna frula sa nezavisnom glavom, pa se moze svirati na celoj fruli ali i na glavi... Koštala je 60 eur. Moje nedoumice uopšte nisu vezane za instrument nego za sviranje na njemu... pa ako moze neko da mi odgovori na moja pitanja mnogo bi mi znacio bilo kakav savet...

emcanke

Post by emcanke » 16 Jun 2010, 14:53

Kako mislis nizi i visi registar frula ima obicno dve oktave , ako jace duvas onda je to visa oktava.
Nekome podje za rukom pa napravi sa tri oktave.

Mozes li tu knjigu da skeniras pa da okacis ili posalji na PP?

Kvothe

Post by Kvothe » 11 Jul 2010, 23:16

Ja sviram irske frule, tin whistle, ovu nasu nikad nisam ni probala. Koliko je zapravo razlicito? Jel razlicit prstored? I za sta sluzi ona sedma rupa? Izvin'te na mozda glupim pitanjima, al mislim da drvenu frulu nikad nisam ni drzala u rukama (pravu, stimovanu, hocu reci), prosto nije bilo prilike...

emcanke

Post by emcanke » 12 Jul 2010, 10:01

Kad bih znao kakva je Irska frula onda bih mogao uporedjivati.

Kod stimovanih frula ide sedma rupa, kod obicnih nema potrebe. Od vajkada su se pravile sa sest rupa.

Kvothe

Post by Kvothe » 12 Jul 2010, 11:10

Ali za sta sluzi ta sedma? Za prelaz u drugu skalu ili sta?

Kod irske ti je onaj najobicniji prstored - sve rupe pokrivene je D (na D fruli, to jest), pokrivene sve osim najnize - E, pa Fis i tako dalje...

emcanke

Post by emcanke » 12 Jul 2010, 15:30

I kod obicne nase frule je isto tako. Ajde daj nam dimenzije te tvoje (Irske) frule.

Kad bih mogla i slika....

Kvothe

Post by Kvothe » 15 Jul 2010, 18:43

Kako koje, sto se dimenzija tice :)

Ovo je Clarke Meg, imam je u D, 28 cm je dugacka cela (jesi li na to mislio?)

Image

A ovo je Clarke Sweetone, C, 32 cm dugacka.

Image

To je budget varijanta i mogu da se kupe u bg...

A ako sviras na majk, s bendom ili tako nesto, bolje su malo jace frule... Ovako izgledaju Chieftaini, meni se strasno dopada zvuk:

Image

Nju imam u C, 33 cm dugacka, ali dosta sira od klarkova, i nema konicnu cev.

A ovo je Songbird (isti proizvodjac), koja jedina zapravo moze da se stimuje, 30 cm je dugacka, D, koja zahteva dosta vise vazduha:
Image

A ovde imas filmice, ako te zanima da cujes kako zvuce:
http://www.kerrywhistles.com/products.php
(moje su mezzo C i songbird)

emcanke

Post by emcanke » 16 Jul 2010, 08:51

Kvothe wrote:Kako koje, sto se dimenzija tice :)

Ovo je Clarke Meg, imam je u D, 28 cm je dugacka cela (jesi li na to mislio?)

Image

A ovo je Clarke Sweetone, C, 32 cm dugacka.

Image

To je budget varijanta i mogu da se kupe u bg...

A ako sviras na majk, s bendom ili tako nesto, bolje su malo jace frule... Ovako izgledaju Chieftaini, meni se strasno dopada zvuk:

Image

Nju imam u C, 33 cm dugacka, ali dosta sira od klarkova, i nema konicnu cev.

A ovo je Songbird (isti proizvodjac), koja jedina zapravo moze da se stimuje, 30 cm je dugacka, D, koja zahteva dosta vise vazduha:
Image

A ovde imas filmice, ako te zanima da cujes kako zvuce:
http://www.kerrywhistles.com/products.php
(moje su mezzo C i songbird)
Ove frule su stimovane i verovatno namenjene za odredjenu vrstu muzike. To se vidi po razlicitim razmacima i velicini rupa.

Frule nisu od drveta pa je stimovan prototip...po njemu je tekla serijska bolje reci industriska proizvodnja.

Dali si na ovoj fruli svirao muziku nasih podneblja? Sa koga si sajta skidao ove slike...zanimaju me tehnicki podatci ovih frula u smislu: razmak i fi rupa,
unutrasnji precnik frule itd...

Kvothe

Post by Kvothe » 16 Jul 2010, 09:29

Ove frule su stimovane i verovatno namenjene za odredjenu vrstu muzike. To se vidi po razlicitim razmacima i velicini rupa.

Frule nisu od drveta pa je stimovan prototip...po njemu je tekla serijska bolje reci industriska proizvodnja.
Da, da, s tim sto, kad uzmes stimer, kod klarkova svaki ton vrlja, ni jedan nije bas tacan (sto ne smeta kad sviras sam, u svakom slucaju, bar meni), ali neki ljudi im odlepe glavu pa ih dostimuju (ja se ne usudjujem), a chieftaini su nastimovani do perfekcije (mislim, ovi koje ne mozes sam da stimujes). Postoje i rucno radjene, naravno, al te su basnoslovno skupe i way, way out of my price range :wink: Ne da ista fali ovom sto imam.
Dali si na ovoj fruli svirao muziku nasih podneblja?
Jok ja. :P Al sam probala da sviram irsku muziku na dvojnicama koje sam nasla na tavanu, sto je bilo strasno, posto su izgleda neke vasarske - i desna kolona jos i pomozi boze, al u levoj ni jedan jedini ton nije cist, ma kakvi cist, ni blizu... :?

Sad ozbiljno, ne, nisam, pocela sam da sviram da bih svirala irish (kao sto sam ozbiljnije pocela da slusam muziku, kao klinka, kad sam otkrila irish), tako da nemam zelju nista drugo da sviram za sada... E, s druge strane, ne vidim sto na tin whistlu ne bi moglo i nesto drugo da se svira - nije zvuk toliko karakteristican (mislim, nisu zurle ili tako nesto :D a C dur i D dur (i F dur i G dur, koje takodje na njima moz da sviras) bi trebalo da su primenjljivi na vecinu toga (mislim nisu neki opskurni sad tonaliteti, striktno vezani za muziku odredjenog regiona). Probala da sviram delimicno uz kantri i uz pank, sasvim lepo ide...
Sa koga si sajta skidao ove slike...zanimaju me tehnicki podatci ovih frula u smislu: razmak i fi rupa,
unutrasnji precnik frule itd...
Slike su s google images, pokusavam da nadjem dimenzije na sajtovima, ali joks...
Nasla sam, doduse, sajt gde se objasnjava kako napraviti tin whistle od plasticne cevi precnika 13 mm - ako skrolujes malo nize, videces poziciju rupa u odnosu na duzinu, po procentima...
http://www.ehow.com/how_4576839_learn-tin-whistle.html
(s tim sto se to odnosi na ove ravne cevi, pretpostavljam da je s konicnim drugacije)
Evo jos jednog, sa sve nacrtima i svim...
http://www.ggwhistles.com/howto/#Favourite

emcanke

Post by emcanke » 16 Jul 2010, 22:53

Ovaj zadnji sajt je jako zanimljiv, cim ugrabim malo vise vremena cu ga detaljno pregledam.

Izvini za previd...ukapirak da si dama! Cilj mi je da sakupim sto vise podataka o bilo kojoj fruli sa bilo kog podneblja.

Imam nameru da jednoga dana zapocnem izradu i stimovanih frula.

gice71

Post by gice71 » 14 Sep 2010, 10:09

Eto i buduceg Bore Dugica tj. ja. Danas sam kupio nastimovanu D frulu i imam nameru da pocnem da sviram na njoj. I tu eto i mog pitanja. Ima li neka knjiga koja moze da se kupi ili skine sa interneta, a vezano za ucenje sviranja na fruli. Pozdrav svima.

emcanke

Post by emcanke » 14 Sep 2010, 12:38

Za ucenje svirati na fruli ja nisam imao prilike da vidim nijednu knjigu. Ako si u prilici okaci sliku frule...ako nije tajna gde si je kupijo i posto je bila?

gice71

Post by gice71 » 14 Sep 2010, 13:51

To je stimovana D frula kupljena od Pavla Obradovica iz Cukojevca. Od sljive je i ima bas lep zvuk. Sviram gitaru pa cu i nekako da se snadjem, ali bi da negde naucim tehniku duvanja i sl. Sliku cu da okacim kad budem dosao kuci. Boje je drveta.

emcanke

Post by emcanke » 16 Sep 2010, 23:42

Hoce li biti slika od frule cika Pavla i koliko naplati?

Post Reply