WAVETERMINAL PCI DIGITAL AUDIO WAMI RACK 24
Moderator: dejankuki
WAVETERMINAL PCI DIGITAL AUDIO WAMI RACK 24
Imam `problem` sa Waveterminal WAMI rack 24, karticom. Kako vidim ona je sasvim solidnih predispozicija da mi bude od koristi za snimanje u kucnom okruzenju, ali nikako ne mogu da joj izsetujem MIDI. Dakle, koristim Nuendo, prosecno vladam njime kao i pluginovima i VST instrumentima. Pored njega koristim takodje i Sibelius-notator (tj. ne koristim ga ) - i to iz razloga sto pri podizanju samog Sibeliusa on pokusava da inicira MIDI banku (ako sam ja dobro shvatio) i tu zabode do iznemoglosti..., i naravno dok ne prekinem to ludilo od iniciranja...to je to. Kako da se resim tog problema? Koristim i aranzer KORG PA 80, nakupovao se kojekakvih kablova ( od MIDI do PC to HOST ). I, naravno, tako `mogu nekad da ga navedem da vuce banku sa aranzera, ali ne vladam ni njime bas 100%..., jbg..., sad me to muci, posto i pisem note ( a nemam zvuka za to, pa sam presao to da radim na laptopu ), jer svaki put kad hocu da realizujem nesto od ideja ja moram da startujem i aranzer, setujem kanale...., bla-bla... Da slucajno ne postoji neko uputstvo ( ne daj Boze na srpskom )?
Hvala, unapred...
Hvala, unapred...
- Rocket Roll
Re: WAVETERMINAL PCI DIGITAL AUDIO WAMI RACK 24
Sačekaćeš, ako se ne javi niko, DejanaKukija (odsutan iz viših razloga) - on je naš MIDI whiz.
Trenutno sam u fazi generalnog sredjivanja stana, na forum dodjem da pogledam postove, a uskoro cu morati i kompjuter da totalno iskljucim.
A do tog momenta...
Malkice te ne razumem....
da li ti ne mozes da podignes Nuendo ili sibelius...?
da li ne mozes da iniciras MIDI farbe ili MIDI protok klavijatura <-> kompjuter...?
Sta te muci oko klavijatura, tj. povezivanja klavjatura?
ima mnogo repera koji bi mi pomogli da skontam ovako na daljinu... ali ajde opisi, ako mozes, celu proceduru, da bih na kraju shvatio sta je problem, i odakle da krenem...
probaj da pre nego sto ukljucis klavijaturu, podignes sibelius.. i pogledaj koju banku ti vuce, pa ukljuci i klavijaturu, da se ona tek nakon podizanja sibeliusa zakaci na MIDI. pokusaj takodje da sredjene parametre u Sibeliusu zapamtis kao fajl... tipa .fxp ili fxb. i pozoves taj fajl kao neki "default"
Dalje, probaj da zamenis mesta kablovima in/out... ako si ih koristio in u in out u out pokusaj in u out out u in... kapiras me o cemu ti pricam. Mozda se "zbuni" kada ne moze da inicira pravilne putanje??? tko zna...
mozda ti sama instalacija drajvera ili softvera (sto sibeliusa i nuenda, sto za karticu) nije prosla kako treba, pokusaj da preinstaliras drajvere...
mozda..... milijon mozda...
sto se tice uputstva... verovatno ces naci neki PDF ali obzirom da je P80 novija klavijatura...tesko da ces naci objasnjenje za konkretan problem koji ti imas...
Ja sam inace bez ikakvih problema povezivao istu klavijaturu sa Nuendom, tako da sam siguran da to radi. Jedino ne znam sta se kod tebe desava...
ovo je link do reviewa od strane Sound on Sound magazina...http://www.soundonsound.com/sos/sep00/articles/ego.htm
molim te objasni mi proceduru. i problem malo bolje.... pokusacu da ti odgovorim pre nego sto kompletno ne izbacim stvari iz sobe i sklopim komp, na nekoliko dana...
A do tog momenta...
Malkice te ne razumem....
da li ti ne mozes da podignes Nuendo ili sibelius...?
da li ne mozes da iniciras MIDI farbe ili MIDI protok klavijatura <-> kompjuter...?
Sta te muci oko klavijatura, tj. povezivanja klavjatura?
ima mnogo repera koji bi mi pomogli da skontam ovako na daljinu... ali ajde opisi, ako mozes, celu proceduru, da bih na kraju shvatio sta je problem, i odakle da krenem...
probaj da pre nego sto ukljucis klavijaturu, podignes sibelius.. i pogledaj koju banku ti vuce, pa ukljuci i klavijaturu, da se ona tek nakon podizanja sibeliusa zakaci na MIDI. pokusaj takodje da sredjene parametre u Sibeliusu zapamtis kao fajl... tipa .fxp ili fxb. i pozoves taj fajl kao neki "default"
Dalje, probaj da zamenis mesta kablovima in/out... ako si ih koristio in u in out u out pokusaj in u out out u in... kapiras me o cemu ti pricam. Mozda se "zbuni" kada ne moze da inicira pravilne putanje??? tko zna...
mozda ti sama instalacija drajvera ili softvera (sto sibeliusa i nuenda, sto za karticu) nije prosla kako treba, pokusaj da preinstaliras drajvere...
mozda..... milijon mozda...
sto se tice uputstva... verovatno ces naci neki PDF ali obzirom da je P80 novija klavijatura...tesko da ces naci objasnjenje za konkretan problem koji ti imas...
Ja sam inace bez ikakvih problema povezivao istu klavijaturu sa Nuendom, tako da sam siguran da to radi. Jedino ne znam sta se kod tebe desava...
ovo je link do reviewa od strane Sound on Sound magazina...http://www.soundonsound.com/sos/sep00/articles/ego.htm
molim te objasni mi proceduru. i problem malo bolje.... pokusacu da ti odgovorim pre nego sto kompletno ne izbacim stvari iz sobe i sklopim komp, na nekoliko dana...
Znaci,ovako ide redosled...
Podizanje Nuenda protice OK, ali ne povezujuci nista kao izvor vec pokusaj iniciranja boja-instrumenata od strane kartice mi nikako ne uspeva, TU JE GENERALNO MOJ PROBLEM (MISLIM). Ako bih to uspeo, mogao bih da probam da instaliram onda i Sibelius, jer mi taj notator pri dizanju svom pokusava u nedogled da inicira karticu tj. izvor banke instrumenata. Znaci ispisem vrednosti u Nuendu, ali ih ne mogu cuti kao MIDI..., ako povezem neki VST funkcionise, ali mi nije to radna varijanta..., jbg...
Podizanje Nuenda protice OK, ali ne povezujuci nista kao izvor vec pokusaj iniciranja boja-instrumenata od strane kartice mi nikako ne uspeva, TU JE GENERALNO MOJ PROBLEM (MISLIM). Ako bih to uspeo, mogao bih da probam da instaliram onda i Sibelius, jer mi taj notator pri dizanju svom pokusava u nedogled da inicira karticu tj. izvor banke instrumenata. Znaci ispisem vrednosti u Nuendu, ali ih ne mogu cuti kao MIDI..., ako povezem neki VST funkcionise, ali mi nije to radna varijanta..., jbg...
Hmmm, kod tebe je problem, koliko sam razumeo, da ti ne mozes da iniciras midi banke. Ok, a da li si probao da pustis obican MIDI preko playera (winamp ili windows media player). Ukoliko ti to tako radi onda ti dize banku. Sa druge strane...
uredjaj MORA biti ukljucen pre nego sto upalis kompjuter, inace nece biti prepoznat od strane drajvera!!!!
Sledece sto mozes da ppogledas jeste da li uopstew imas MIDI banku. to gledas u Control panel > sounds and audio devices properties > MIDI music playback.... e tu treba da ti pokaze tvoju katricu...tj ukoliko je prepoznata od drajvera....
elem. Sledece pogledaj da li imas i najnoviju verziju drajvera.
Koliko ja vidim, uredjaj ima neku svoju banku, tako da ne vidim razloga sto ti ne bi podizao.
Sto se tice Nuenda imas u Audio Bay-u mogucnost da odredis koja MIDI banka da ti bude default. A mozes i pojedinacno po kanalima!!!... ali opet nuendo MORA da prepozna sa koje kartice ce cuci boje..
Pokusaj ti da pustis BILO koji MIDI fajl na plejeru, pa kazi sta ti se desava. da vidimo prvo da li ti se muz. kartica inicira.
Nemoj da povezujes Bilo kakve uredjaje, em kartice, a onda ako radi pokusaj da podignes programe, pa onda ih isprobaj, pa onda tek kaci Korga!!!
Ajde tako....
Ovo pise na sajtu koji ti dadoh.By the way, the rack unit must be switched on before you boot your PC, otherwise it won't be recognised by the drivers.
uredjaj MORA biti ukljucen pre nego sto upalis kompjuter, inace nece biti prepoznat od strane drajvera!!!!
Sledece sto mozes da ppogledas jeste da li uopstew imas MIDI banku. to gledas u Control panel > sounds and audio devices properties > MIDI music playback.... e tu treba da ti pokaze tvoju katricu...tj ukoliko je prepoznata od drajvera....
elem. Sledece pogledaj da li imas i najnoviju verziju drajvera.
Koliko ja vidim, uredjaj ima neku svoju banku, tako da ne vidim razloga sto ti ne bi podizao.
Sto se tice Nuenda imas u Audio Bay-u mogucnost da odredis koja MIDI banka da ti bude default. A mozes i pojedinacno po kanalima!!!... ali opet nuendo MORA da prepozna sa koje kartice ce cuci boje..
Pokusaj ti da pustis BILO koji MIDI fajl na plejeru, pa kazi sta ti se desava. da vidimo prvo da li ti se muz. kartica inicira.
Nemoj da povezujes Bilo kakve uredjaje, em kartice, a onda ako radi pokusaj da podignes programe, pa onda ih isprobaj, pa onda tek kaci Korga!!!
Ajde tako....
Dobijam sa nje sve moguce inicijalne zvukove i tonove sem MIDI-ja. Kroz kontrol panel imam karticu kao opciju i stoji kao osnovna opcija - bez drugih izvora zvukova, kao opcije. Cak ni u TotalComanderu kad stanem, na neki MIDI, pa pritisnem F3 ( sto bi trebalo da ga pusti ) dobijam plejer sa pokretom, ali bez zvuka ! Inace, nemam nikakvu indikaciju da MIDI radi. Kada u Nuendu pustim par taktova, imam vizuelno ( na traci ) izlaz, ali ne i cujno. Pokusavao sam da postavim razlicite midije po kanalima, ali nista od svega toga... KORG-a ne povezujem na njega ( trenutno ) iz principa, jer sam zapenio da kad radim nocu nebudim okolinu u sobi ! Imam-skinuo sam poslednje-ponudjene drajvere za nju ( v.3.85 ), ocistio predhodne pa digao nove !
PRIMETIO SAM:
Kada menjam koji ce mi biti izlazni signal ( MIDI 1,2,3,4,5 ), posto imam led-diode kao indikaciju za prolaz signala za 4 MIDI-ja - na svakom pokazuje (vizuelno) da prolazi signal sem na prvom koji ne prikazuje svetlece parametre kada njega setujem za izlazni kanal..., ne znam zasto?!
I..., primetio sam da samo MIDI ne moze da pusta, sve ostalo radi ko nezdravo ! Da mi mozda ne fali neka zajebancija za karticu ili konekciju sa RACK-spoljnim delom kompleta?
P.S.
Hvala na strpljenju i pomoci !
PRIMETIO SAM:
Kada menjam koji ce mi biti izlazni signal ( MIDI 1,2,3,4,5 ), posto imam led-diode kao indikaciju za prolaz signala za 4 MIDI-ja - na svakom pokazuje (vizuelno) da prolazi signal sem na prvom koji ne prikazuje svetlece parametre kada njega setujem za izlazni kanal..., ne znam zasto?!
I..., primetio sam da samo MIDI ne moze da pusta, sve ostalo radi ko nezdravo ! Da mi mozda ne fali neka zajebancija za karticu ili konekciju sa RACK-spoljnim delom kompleta?
P.S.
Hvala na strpljenju i pomoci !
U jbte.... znaci - stvrno mi nije jasno????
Tu je problem negde ili u povezivanju signala ili u midi bankama... tj. kao da ih nemas. Jer ako imas izlazni signal a zvuka nema to je samo do povezivanja ili nepostojecih sound font banaka????
nije mi/nam problem da pricamo o tome, vrlo sam zainteresovan, ali ne bih mogao da predpostavim sta jos moze da bude problem..
BTW proveri povezivanje in/out ili nagluplja stvar... proveri same kablove... mozda ti neki pin nema spoj i imas problema u tom slucaju...
koji DX imas? koji OS imas...?
Tu je problem negde ili u povezivanju signala ili u midi bankama... tj. kao da ih nemas. Jer ako imas izlazni signal a zvuka nema to je samo do povezivanja ili nepostojecih sound font banaka????
nije mi/nam problem da pricamo o tome, vrlo sam zainteresovan, ali ne bih mogao da predpostavim sta jos moze da bude problem..
BTW proveri povezivanje in/out ili nagluplja stvar... proveri same kablove... mozda ti neki pin nema spoj i imas problema u tom slucaju...
koji DX imas? koji OS imas...?
XP SP2, DX 9.0C
Imam jednog ludaka u komsiluku ( za kompjutere ), koji je uspeo pre proslog ubijanja sistema da u vinampu pusti MIDI, predhodno je drkeljisao dugo, pa..., kako vec biva u takvim situacijama:
- nije zapamtio sta je radio, a od tada ga nisam video ( skoro 3 meseca ); jbg, sad ne mogu da ga savatam...
Sto se tice kablova i konekcija, nema tu sta da se zezne. Doduse, danas cu to pogledati jos jednom. Ne znam sta sve treba da ide-ima za povezivanje. Karticu sam trampio glavu za glavu. Predhodno sam imao Audigy 2 ZS Platinum Pro, i smatrao sam da sam napravio dobar dil, a sad me samo nervira ovakvo stanje...
Imam jednog ludaka u komsiluku ( za kompjutere ), koji je uspeo pre proslog ubijanja sistema da u vinampu pusti MIDI, predhodno je drkeljisao dugo, pa..., kako vec biva u takvim situacijama:
- nije zapamtio sta je radio, a od tada ga nisam video ( skoro 3 meseca ); jbg, sad ne mogu da ga savatam...
Sto se tice kablova i konekcija, nema tu sta da se zezne. Doduse, danas cu to pogledati jos jednom. Ne znam sta sve treba da ide-ima za povezivanje. Karticu sam trampio glavu za glavu. Predhodno sam imao Audigy 2 ZS Platinum Pro, i smatrao sam da sam napravio dobar dil, a sad me samo nervira ovakvo stanje...
- Rocket Roll
Jedini način da u Windowsu (van Nuenda i povezivanja MIDI izvora sa VSTijevima) pustiš MIDI je da u Control Panelu, opcija "Sounds and Audio Devices", sve wavove ostaviš povezane sa karticom, ali MIDI "vratiš" Microsoft GS Wavetable Synthu. Zatim programu koji hoćeš da ti svira "suv" MIDI (može to da bude i Nuendo, a može i Windows Media Player), kažeš da MIDI pušta istim tim Microsoftovim sintom (koji je integrisan u Windows).vajda wrote:Kroz kontrol panel imam karticu kao opciju i stoji kao osnovna opcija - bez drugih izvora zvukova, kao opcije. Cak ni u TotalComanderu kad stanem, na neki MIDI, pa pritisnem F3 ( sto bi trebalo da ga pusti ) dobijam plejer sa pokretom, ali bez zvuka ! Inace, nemam nikakvu indikaciju da MIDI radi.
Ako za MIDI playback u Windowsu odabereš svoju karticu, naravno da nećeš čuti MIDI - kartice za audio-produkciju (koliko ja znam) nemaju neki "svoj" general MIDI, one samo rutuju MIDI nekim drugim hard/soft spravama. Ja imam E-MU 0404, i ovako je podešena da bih u Windowsu (PowerTab Software, Guitar Pro 5) mogao uopšte da čujem neki MIDI:

Nemogu to da izvedem, nije mi ponudjeno kao opcija. 

- Rocket Roll
A šta je ponuđeno? Samo Wamijevi izlazi? Ima li Wami neki napredniji MIDI setup u svom kontrolnom panelu? Daj slike?

a ja nemam ideju sta i kako bi trebalo setovati.
U CONFIG stavci i nema bas nesto sto mi je moglo biti od koristi: Mouse Wheel:1-2-4-8;Latency, Always on yhe top i Reset.
- Rocket Roll
Oket, prvo za uputstvo - homepage je, ako se ne varam, ovde...
->ESI WaMi Rack 24<-
...a uputstvo i drajveri su ovde:
->ESI WaMi Rack 24: Drivers & Utilities, Manuals & Documents<-
Koliko ja vidim iz uputstva, WaMi nema svoj MIDI sint u smislu u kojem ga Windows ima - ona samo "rutuje" MIDI iz kontrolera X u hardverski / softverski sint Y. Znači nema šanse da ispišeš MIDI u Nuendu i da ga onda čuješ kako ga svira Microsoft Wavetable GS Synth, nego moraš da koristiš neki VSTi sint povezan na taj kanal da bi čuo kako je MIDI ispao.
Za svaki slučaj, podešavanja MIDIja u Nuendu (Devices -> Device Setup):

Ako ti ovde nudi Microsoftov sint, izaberi ga. To će samo učiniti da ti na MIDI kanalu koji otvoriš po defaultu da Microsoftov sint, ništa drugo... Onda će MIDI da svira preko Microsoftovog GSa, dok mu ne dodeliš neki drugi VSTi instrument.
Onda bi ti novootvoreni MIDI kanal po defaultu izgledao ovako:

Toliko što se tiče MIDI setupa sa E-MU karticama u Nuendu... a kako izgleda tvoj?
->ESI WaMi Rack 24<-
...a uputstvo i drajveri su ovde:
->ESI WaMi Rack 24: Drivers & Utilities, Manuals & Documents<-
Koliko ja vidim iz uputstva, WaMi nema svoj MIDI sint u smislu u kojem ga Windows ima - ona samo "rutuje" MIDI iz kontrolera X u hardverski / softverski sint Y. Znači nema šanse da ispišeš MIDI u Nuendu i da ga onda čuješ kako ga svira Microsoft Wavetable GS Synth, nego moraš da koristiš neki VSTi sint povezan na taj kanal da bi čuo kako je MIDI ispao.
Za svaki slučaj, podešavanja MIDIja u Nuendu (Devices -> Device Setup):

Ako ti ovde nudi Microsoftov sint, izaberi ga. To će samo učiniti da ti na MIDI kanalu koji otvoriš po defaultu da Microsoftov sint, ništa drugo... Onda će MIDI da svira preko Microsoftovog GSa, dok mu ne dodeliš neki drugi VSTi instrument.
Onda bi ti novootvoreni MIDI kanal po defaultu izgledao ovako:

Toliko što se tiče MIDI setupa sa E-MU karticama u Nuendu... a kako izgleda tvoj?
Eh, ili sam ja toliki `balvan` ili je neka morbidna greska - a, sta ako je samo komplikovano? To sve kod mene izgleda ovako:

Ne znam kako bih i stadalje radio, ali pocinje vec da mi seta zivce bezpotrebno. Elem, ne znam sto bi na njoj pisalo MIDI TERMINAL ako nema tu svrhu sa nekim svojim izvorom !?

Ne znam kako bih i stadalje radio, ali pocinje vec da mi seta zivce bezpotrebno. Elem, ne znam sto bi na njoj pisalo MIDI TERMINAL ako nema tu svrhu sa nekim svojim izvorom !?
- Rocket Roll
Upravo u tome je "čvor", koliko ja vidim... Prosto, ta kartica nije napravljena da "svira" običan, Windows MIDI.vajda wrote:Elem, ne znam sto bi na njoj pisalo MIDI TERMINAL ako nema tu svrhu sa nekim svojim izvorom !?
Ono što bi bilo najbliže tom običnom, Windowsovom MIDIju bi bio Edirol Orchestral - prima više MIDI izvora i ima više instrumenata koje može da svira u isto vreme, a raspon im je ceo orkestar. Zahvaljujući njemu, ne moraš da "dižeš" xyz VSTijeva. Radi na njemu?