Efekat za vokale (pitcher)?

Moderators: dejankuki, toza, Reverse

Post Reply
whinchester

Efekat za vokale (pitcher)?

Post by whinchester » 19 Jul 2009, 03:43

Da li postoji mozhda neki softwer kojim mogu dobiti ovakav efekat pri pevanju?

Znate li uopshte naziv ovog efekta i jeli moguce dobiti ga pomocu nekog softwera ili je stvar malo komplikovanija?
Cenim svaki odgovor :)) .

Rocket Roll

Re: Efekat za vokale (pitcher)?

Post by Rocket Roll » 19 Jul 2009, 09:27

Auto-tune, odnosno pitch correction. Kada se brzina ispravljanja podesi da bude veća nego što je potrebno za dati vokal, dobija se taj "Cher effect".

Antares Auto-Tune je jedan od popularnih VSTova koji se koristi za tu svrhu. "Retune" na maksimumu, isključene note koje ti ne trebaju. Postoji i opcija po kojoj koristiš neki VST vokoder a onda dodaješ oktaver na izlaz vokodera. Pre obrade, srežeš frekvencije vokala na "telefonsku propusnost" kako bi izbacio visoko- i niskofrekventno đubre.

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 19 Jul 2009, 09:36

Pre bih rekao da je vocoder upotrebljen.. barem tako pise... no... nema veze, u svakom slucaju mnoooogo mocan efekat.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 19 Jul 2009, 09:50

Kažu da su Mark Tejlor i Brajan Rouling izmislili tu priču (sa Didžitekovim vokoderom) kako ne bi odali pravu tajnu & mogli što više da zarade - ima smisla, pošto vokoder radi stvari kao "Goodbye Blue Sky", odnosno mnogo "grublju" vrstu mešanja dva signala.

whinchester

Post by whinchester » 19 Jul 2009, 14:16

Aham, sad sam u maloj konfuziji jer da li su moderatori foruma ili mozhda youtube uklonili klip koji sam ja postavio, pa onda ne znam shta ste vi konkretno chuli, tj da li znate na koji efekat ja mislim x)) .
Nego evo da skidam Autotune VST, odgledao sam i ovaj tutorial shto je postavio RocketRoll ,i ovom prilikom se zahvaljujem na tome, i taj Autotune VST mogu da koristim i u Cubaseu, Nuendu? Mislim znate jbt ja sam glup ko grana za ove stvari, pa eto ako biste mogli samo "na Srpskom" da mi kazhete uradi to to i to. Kapiram da smaram ali pomozite jednoj napacenoj dushi :mrgreen:
Evo josh jednom cu postaviti link za efekat na koji ja mislim, poshto vidim da je gore uklonjen. Ako su ga moderatori uklonili ,ovom prilikom se izvinjavam shto ga opet postavljam :/ .
http://www.youtube.com/watch?v=--EU7RChSaQ

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 19 Jul 2009, 15:15

whinchester wrote:...i taj Autotune VST mogu da koristim i u Cubaseu, Nuendu?
Da.
whinchester wrote:vo josh jednom cu postaviti link za efekat na koji ja mislim, poshto vidim da je gore uklonjen...
1) Ako promovišeš svoj rad (ili rad svojih prijatelja) na ovaj način, za to postoji tema "Vaši radovi", ne moraš da postavljaš nikakva pitanja!

2) Ako te samo zanima taj efekat, tu je Cher daleko bolji primer jer ovi tvoji momci zvuče stravično neukusno, jeftino & klišeizirano - ludiranje koje nema veze sa muzikom.

whinchester

Post by whinchester » 19 Jul 2009, 15:34

Ne promovishem brate stvarno,na taj klip sam sluchajno naleteo a chini mi se kao najbolji primer onoga shto trazhim, a pokushao sam i da pustim ovaj klip sa Cher i nije hteo ,pishe ono "enbaned from youtube.." .Zato sam ja postavio ponovo klip da bih predstavio shta trazhim. Jbg moja izvinjenja zaista, nisam znao da sam prekrshio pravilo.
Apsolutno cu se slozhiti s tobom da zvuche uzhas, i ja sam na ovaj klip stvarno igrom sluchaja naleteo, uglavnom my mistake.

Sad sam skinuo demo ovog AutotuneVST-a pa cu da probam, ako imam nekih problema opet cu ovde malo da vas zamaram. Rocket Roll Hvala ti josh jedared, i jbg zbog nesporazuma! :metal:

whinchester

Post by whinchester » 19 Jul 2009, 16:01

instalirao i nuendo i Autotune VST, ali kada pokrenem Nuendo i pogledam tamo na onu listu VST instrumenata ,gde mi inache prepoznaje npr ezdummer-a ,dkfh itd, ne prepoznaje mi ovaj auto tune. Dzizs!! Dajte ljudi pomagajte dok nisam pocheo kosu da chupam :twisted:

Aca

Post by Aca » 19 Jul 2009, 16:27

Ne znam ljudi ja mislim da je tu upotrebljen neki Wah, Zip ili tako neko sranje sa miksete, to kad prodje kroz player na njemu imas efekat i eto...

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 19 Jul 2009, 16:37

prvo, pisalo je na cherinom videou nije dozvoljen audio signal.. tako da nije nasa greska.. a sada evo slusam tu isti pesmu...

dakle probajte direktni livk..

http://www.youtube.com/watch?v=B5xsiKBJGW4

drugo. mogao si da potrazis i autotune in action na youtubeu... mozda je taj efekat tu bolje izrazen..

Hmmm, mozda je ova prica o izmisljenom hardveru.. tj. izmisljena prica o hardveru i istinita..

btw.. autotune nije instrument nego obivan efekat... dakle potrazi ga u plugins a ne u VST instruments..

Post Reply