"Space Echo Battle" - GuitarRig3 vs. GS-201

Moderators: dejankuki, toza, Reverse

Post Reply
Rocket Roll

"Space Echo Battle" - GuitarRig3 vs. GS-201

Post by Rocket Roll » 28 Feb 2008, 23:23

Image

Već smo na MF spominjali Rolandov RE-201 "Space Echo" - nezaobilazni tape delay (trenutno rekreiran, kao reizdanje za gitariste, u Bossovoj RE-20 twin pedali, odnosno u studijskom obliku unutar UADovog paketa) vrlo posebnog zvuka i sa puno mogućnosti (dodaje pomalo chorusa zbog "warble" efekta trake, ima ugrađen reverb, neverovatnu samooscilaciju...)

Za sve one koji ne mogu da priušte UAD ili RE-20, ostaje nekoliko drugih VST emulacija, od kojih predstavljam:

1) Native Instruments Guitar Rig 3: Tape Echo

Image

Ponoviću šta sam već rekao: Guitar Rig 3 nije naročito poboljšanje u odnosu na Guitar Rig 2 (ista "plastika", ista nedinamičnost), ALI ga iskupljuje ova Space Echo simulacija:

->Tape Echo Test (.mp3, 320 kbps)<-

Ono što se iz Space Echa najbolje prenelo u ovu VST emulaciju je svakako "interaktivnost" - svaka sledeća nota menja kompletan karakter samog eha. Fantastično, jer zamenjuje potrebu za ekstra-chorusom i ekstra-reverbom - dodajte "Tape Echo" posle vašeg kompletnog lanca (da, posle pojačala) i rešili ste problem sa četiri modulacije (echo, delay, reverb, chorus).

2) SoundFonts.it - GS-201 Tape Echo

Image

Ovaj VST je pisan u (prilično neomiljenom) SynthEditu, ali mu se nema puno toga za prigovoriti - cena je smešna (par desetina evra), a efekat pristojan... osim kada pokušavate da podražavate "3D ludilo" koje NI Guitar Rig 3 Tape Echo tako lepo izvodi. Podesio sam GS-201 tačno onako kako je podešen NI GR3 Tape Echo, i dobio različit zvuk - više "UFO landing" nego "Grand Canyon":

->GS-201 Test (.mp3, 320 kbps)<-

Toliko od mene... A sad vi. Koji vam se više sviđa, i zašto?

(Ako ima radoznalih - note dolaze iz Lounge Lizarda, a melodija je brljanje po Ligetijevoj "Musica Ricercata II")

Post Reply