pitanje

Moderators: dejankuki, toza, Reverse

Post Reply
hrc

pitanje

Post by hrc » 16 Mar 2008, 00:52

Pozdrav ljudi zanima me kako da promjenim obicnu muziku pjesmu u techno ili tako nes vjerovatno me kuzite na sto mislim jel postoji kakav program ili nes.unaprijed hvala

igorpan
MF veteran

Re: pitanje

Post by igorpan » 16 Mar 2008, 02:12

To je ko da si pitao: "Ljudi,kako da postanem DJ?". Ne ide to bas tek tako......imas razne sajtove i forume sa tim sadrzajem,guglaj....pogledaj programe VirtualDJ (Atomix),FL Studio itd itd

hrc

Post by hrc » 16 Mar 2008, 02:16

virtual dj imam hvala jos jednom

Critical
PedoBear

Post by Critical » 16 Mar 2008, 12:29

hrc wrote:Pozdrav ljudi zanima me kako da promjenim obicnu muziku pjesmu u techno ili tako nes vjerovatno me kuzite na sto mislim jel postoji kakav program ili nes.unaprijed hvala

Ti bi da uzmes obichnu pesmu i da napravis neki remix ,jel?

AKo je tako ,chekaj tozu on ce lepo da te uvede u te vode poshto znam da on to radi (ponekad) ,btw probaj sa FL (mada ja to nikada nisam radio ,tako da ono sachekaj tozu) :D

Pozz

hrc

Post by hrc » 16 Mar 2008, 13:39

da na to mislim.ok budem pricekao

toza
Urednik

Post by toza » 17 Mar 2008, 14:46

Zdravo! Nisam mogao ranije da odgovorim tako da evo sada malo opsirnijeg odgovora...

Posto nisi precizirao da li bi radio remix ili samo pretvaranje u techno/trance ili sta vec objasnicu ti
ukratko oba postupka.
Sto se tice pravljenja remixa prvo i osnovno je dobro se upoznati sa pesmom (njenim karakteristicnim
delovima, tempom...), a zatim krenuti na posao. Ako kod kuce radis remix preporocujem ti nesto od programa
kao sto su FL Studio, Cubase SX ili pak nesto slicno njima. U njima ces lako moci da sekckas i lepis
delove pesme koje bi mixovao.

Sta ti je potrebno za remix?

Naravno sama pesma u sto boljem kvalitetu, ali ako hoces da ti remix zvuci "profesionalnije" trebaju
ti acapella-e/instrumentali/midi matrice (acapella su sami vokali pesme, a instrumentali su matrice u audio formatu).
Acapella-e se malo teze "nalaze", ali google je tvoj prijatelj, a prijatelji se medjusobno pomazu tako da iskoristi to :wink: !
Ako nesto nije jasno pitaj!

Kada nabavis acapella-u, podesis je ( u nekom od navedenih programa ) na zeljeni tempo i onda ti nastupas!
Moras napraviti neki ritam, melodiju mozes modifikovati iz midi matrice ili pak iseckati "semplove" iz instrumentala
i onda ih slagati po potrebi. Naravno i samu acapella-u je pozeljno modifikovati, ali kako budes radio "dolazice ti samo od sebe".

U slucaju da nemas acapella-u zeljene pesme, moraces se zadovoljiti izdvajanjem glasa uz pomoc nekog EQ-a, tako da ce ti se
u pozadini pesme gotovo sigurno cuti ritam originala... Pazi, nije ni to tako lose jer onda imas jedan deo ritma napravljen,
pa onda dodas malo svojih udaraljki i to je to!

Sto se tice pravljenja acapella-a tacnije izvlacenja vokala iz pesme tu ti nema puno pomoci... Postoje u sustini 2 opcije.
1. da se pozabavis ukalnjanjem ostalih zvukova/instrumenata u pesmi uz pomoc nekog EQ-a i
2. opcija je fazno ponistavanje, sto znaci da ako imas instrumental ( u audio formatu) i koji je isti kao i sama matrica pesme
(znaci isti su po obliku) onda ih spojis i promenis na jednom od ta dva fazu. Ovo ti je najbolji nacin za izdvajanje vokala.

Sto se ovog drugog tipa remixa.
Takove remixe mozes raditi u Virtual DJ-u ili Traktor-u. Njih nisam preterano izucavao, ali ono sto ce ti trebati je pesma koju
mixujes i neki "sempl" ritma (ako zelis tehno onda tehno ritam :D ), a zatim ih treba medjusobno nastelovati da rade zajedno.

Licno volim prvu metodu pralvjenja remixa jer imas sve "na tacni" i samim tim lakse mozes da odradis posao.
Nadam se da ti je ovo bilo od pomoci, a na tebi ostaje samo da budes kreativan :wink: !

Reverse
Urednik

Post by Reverse » 17 Mar 2008, 16:48

Ja sam se pre zezao sa tim. Uglavnom sam uzimao neke rock\pop pesmice, i "izvlachio" vokal pomocu EQ i josh neki pluginova. Naravno uvek se primecuje i originalni ritam i ostalo, ali dodavanjem svog ritma, basa, nekog pada, taj ritam iz pesme se dosta pokrije... Naravno dosta shtelovanja cachkanja, seckanja...

hrc

Post by hrc » 17 Mar 2008, 18:28

ok hvala ja cu probat ako mi nes nebude jasno budem pitao jos jednom hvala

Post Reply