Ovo je prvi i jedini program koji sam kupio, pa reko', da vam napisem o cemu se radi.
Program je uradjen sa dobrom idejom. Imam mnogo lepih saveta o tome sta utice na brzinu sviranja i kako tu brzinu povecati.
Sam program je uradjen prilicno skromno, interfejs i dizajn je za cistu 2, ali zbog nekih od saveta koje sam pominjao, nije mi zao tih 40-ak dolara koje sam dao.
Program u meniju ima "Course" u kome detaljno objasnjavaju metode vezbi potrebnih za napredak u brzini. Ja cu vam prevoditi deo po deo po deo a vi cete sami videti da li vam to ista znaci ili ne.
Na primer, ako pokusate da hodate sve brze i brze, dosticicete limit i ako pozelite da hodate samo malo brze, morate stati sa hodanje i poceti da trcite.
Slicano se desava i sa brzim trzanjem (picking)
Sporo i brzo trzanje su dva razlicita procesa
Ako jednostavno ubrzavate pokret na koji uobicajeno trzate zice, doci cete do limita - isto kao sto imate i limit u hodanju.
Ako zelite da svirate brze od toga, morate napraviti bitne izmene (a mozda i nije "bitne" - 'bem li ga sta znaci "certain") - morate stati sa "hodanjem" i poceti da "trcite".
Mnogo gitarista je frustrirano jer ne mogu ili ne umeju da prdju tu liniju. Pa, jedan od ciljeva ovog kursa je da vam pomogne da tu barijeru preskocite sto je pre moguce. Ali, za sada, dovoljno je da razumete sledece: Ako zelite da povecate brzinune mozete to postici samo pukim ubrzavanjem onoga sto radite, potrebno je da napravite "certain" promene u pokretu kojim trzate zicu. O tome cemo kasnije na ovom kursu.
Idemo sada na prvi element GST trening strategije: SPEED PROFILI

Levo je brzina metronoma a desno su nivoi kvaliteta, odnosno, koliko dobro mozete da svirate muzicku frazu na toj brzini.
Sledi opis 5 nivoa, sta znace, i kako su izmereni.
Pokrenite metronom, recimo na 40bps, i pocnite sviranje jedne iste note, 4 puta po bitu (znaci, sesnestinke). Pri toj brzini, verovatno cete svirati te note besprekorno i bez napora.
To je nivo 1: "EFFOTLESS", sto ne znam sta znaci, ali pretpostavljam da bi to u nasem recniku bilo "bez po' muke", ili na heavy metalskom "smoke of the pussy".

Ako tako postepeno ubrzavamo metronom, ubrzo cete doci do tacke kada i dalje svirate bez greske, ali morate biti pazljivi.
Recimo, na 90bps, morate se fokusirati ili cete poceti da pravite greske.
To je nivo 2: "EASY", ili ti, "laganica". Ovaj nivo znaci da i dalje svirate bez greske, perfektno, ali samo ako ste pazljivi i fokusirani.
Daljim ubrzavanjem, dolazimo do nivoa 3: "TIRING" - umaranje... Na ovom nivou, i dalje svirate dobro, ali samo neko vreme i onda pocinje zamaranje, pocinju greske i cak morate stati sa vezbom.
Kako povecavamo brzinu metronoma, docicemo do sledece tacke kada ce vase sviranje biti "isprekidano" - sviracete dobro nekoliko nota, onda cete nekoliko pogresiti, pa cete opet odsvirati nekoliko dobrih nota.
To je nivo 4: "BROKEN" - Nivo na kome mozete da odsvirate kratke fragmente i nekoliko nota, neko kratko vreme ali pravite i greske. Sa daljim povecanjem brzine, vase sviranje ce biti sve vise i vise "broken", da bi konacno dosli do momenta kada uopste ne mozete nista da odsvirate pri toj brzini.
To je nivo 5: "IMPOSSIBLE" - to je nivo pri kom ne mozete da odsvirate ni jednu notu bez greske. To je vas gornji limit u ovom momentu.
3. Chromatic (sviranje hromatske skale)
4. Scale (kada svirate skale ili delove skala na gore i nadole)
5. Pattern (Kada svirate delove skale koji imaju istu strukturu ponavljanja, na gore i dole)
6. Random (nasumicno izabrane note i brzina kojom odmah, bez vezbanja mozete da ih svirate)
7. Burst speed & special drills
I sad, program vam otvori slicnu sliku kao ova gore, samo je jednobojna, i onda vam zadaje svaki od ovih nacina trzanja pri razlicitim brzinama. Na vama je da pokusate da sto tacnije odredite onih pet nivo dok svirata to sto vam je zadao. Kada ste to sve uradili, dobicete 6 razlicitih, da kazem "slika", vasih gitarskih sposobnosti, za svaki nacin trzanja po jednu.