Jedan od načina na koji se može raditi noise reduction jeste "noise print method", kojim oštećujete najmanje zvučne informacije a uklanjate najviše šuma. Semplujete šum (i samo šum!) sa vaše trake, a zatim "kažete" softveru: "Samo ovo skloni, ostalo ne diraj."
Primer: priključite svu svoju opremu, podignete vaš DAW i pouključujete sve VST efekte koji vam (i ako vam) trebaju u toku usnimavanja, a kao poslednji VST efekat podignete Waves X-Noise i pogledate šta on kaže. Ovako on, na primer, reaguje na priključenje mog mikrofona:

Ta crvena crta je sabrani noiseprint cele moje opreme - mikrofona sa svojim šumom, miksete sa svojim šumom, konvertera moje kartice sa svojim šumom, vetra koji duva ispred mog prozora dok nameštam mikrofon i kulera na procesoru koji ovih dana šumi jače nego inače pošto sam na ovu vrućinu otvorio kućište... da, čak i mog disanja pored mikrofona. Šta vam ta crvena linija govori? Da je šum (na sreću) prilično ravan na svim frekvencijama, osim što raste ispod 40 Hz. Da je samo to, ne bih morao ni da palim X-Noise, odsekao bih frekvencije ispod 30 Hz kao što je i red, ali - ovo je usemplovan šum bez ikakvih daljih VSTova na kanalu, a svaki ekvilajzer ili kompresor će podići šum i tamo gde se on ozbiljno čuje.
Sad na stvar: vidite li, ispod crvene crte, natpis "Noise Profile - Learn"? Ćutite pred mikrofonom (ili ne svirajte ništa na gitari/ basu), čekajte da se linija ustali (bez ševrdanja zbog porasta signala) i kliknite to "Learn". Voila, imate sempl svog šuma. Time ste kompjuteru rekli: "To što sada čuješ, dok ne sviram/ ne pevam, je ŠUM. Kada budem svirao, skini samo TO, ne diraj mi moj signal!"
I to je to. Ako imate dovoljno jak kompjuter, ostavite X-Noise da radi realtime. Ako vam treba svaki gram procesora za važnije stvari, sejvujte preset tako usemplovanog šuma pod nekim imenom koji će vam biti jasan ("Šum na gitari, 26. jun 2007"), snimite šta želite a zatim - ako radite u Nuendu, Cubaseu ili SoundForgeu - markirajte gotov snimak i samo za njega ponovo podignite X-Noise, učitajte preset, pustite ga da skine šum i "odčitajte" ga iz memorije.
Šum u idealnom slučaju semplujete za svaki snimak ponovo, jer napon se menja iz sata u sat, kao i položaj mikrofona, postavke VSTja, položaj vaše gitare u odnosu na monitor... Za kraj, fejderi na levoj strani X-Noisea su količina redukcije i, najkraće rečeno, levlji fejder je stvarno radikalan a desni je suptilniji. Probajte da preterate sa uklanjanjem šuma da biste videli šta tu ne valja - zvuk postane digitalan preko svake mere, čas nestaje čas se pojavljuje, zvuči - ukratko rečeno - loše. Igrajte se sa ta dva fejdera dok ne dođete do količine redukcije koja vam odgovara. Živi bili i pišite komentare i iskustva.