"Mastering" ?

Moderators: dejankuki, Tiki the Boyler

Post Reply
igorpan
MF veteran

"Mastering" ?

Post by igorpan » 01 Dec 2009, 23:55

Ok ljudi..."bavim" se muzikom i sviranjem aktivno nekih 3 godine recimo....ali sam tek skoro cuo i po netu vidim da posle izbacivanja mixa iz FL Studija,Cubasea itd itd se cesto radi nesto sa tim pesmama sto se zove "mastering" ako sam ja dobro ukapirao :D. I to sluzi za sredjivanje mixa,smanjenje krcanja,stereo sirenje (stagod to bilo,tako sam procitao :D ). I odlucio sam malo da vidim kako se i sta tu radi i nije me mrzelo da guglam ali stvarno nisam nasao nista......nisam cak uspeo ni da otkrijem u kojim se programima to radi (negde su pominjali steinbergov WaveLab ako se ne varam,ali nisam uspeo da ga sredim da bude "kupljen",zeza me neka licenca :mrgreen: ).

Poenta: da li bi neko mozda mogao da me informise o ovome ili da okaci neki link gde mogu naci informacije i neka uputstva za pocetnike,cisto da znam odakle da pocnem :P Ili barem da mi navede neke programe u kojima se obavlja ovo pa cu ja pokusati da se snadjem dalje :D

Tiki the Boyler
Urednik

Re: "Mastering" ?

Post by Tiki the Boyler » 02 Dec 2009, 00:42

Nemoj pogrešno da me shvatiš, ali mastering nije nešto čime bi trebali da se bave početnici!

Možda je bolje da vrijeme utrošiš na izučavanje nekih osnovnih stvari u vezi produkcije i zvuka uopšte... a mastering... dolazi na kraju!

igorpan
MF veteran

Post by igorpan » 02 Dec 2009, 01:03

Tiki the Boyler wrote:Nemoj pogrešno da me shvatiš, ali mastering nije nešto čime bi trebali da se bave početnici!

Možda je bolje da vrijeme utrošiš na izučavanje nekih osnovnih stvari u vezi produkcije i zvuka uopšte... a mastering... dolazi na kraju!
Kapiram,svako ima svoje misljenje :)

Citao sam dosta o zvuku,o jacini instrumenata u miksu,ekvilajzerima,reverbu i to...i poceo sam da ulazim u fazon :P . Dosta vremena (skoro svo slobodno vreme) provodim u komponovanju i sviranju pa cenim da je sad ovo na redu....Sta bi mi malo konkretnije preporucio da krenem da sada "iscitavam",u kom pravcu da se prosvecujem ako ovo nije na redu :D ?

Evo dve neke pesme recimo koju bih hteo da vidim kako bi zvucala kad se "sredi" i kolika je u stvari realna razlika kada se to obavi (nismo jos snimili vokale preko):

http://www.mediafire.com/?nkzd3owjmxa

Tiki the Boyler
Urednik

Post by Tiki the Boyler » 02 Dec 2009, 01:23

Kick ti ferca. Naročito negdje od 28 sekunde... Poslije i gitare lagano idu u krc puc ferc, tako da...
To se zove tehnički neispravan miks i teško da ti mastering u tome može pomoći.
Stvar je ukusa, ali mislim da ti je gitara predominantna u miksu, što ovako može i proći, ali ćeš imati velikih problema sa ovako postavljenom gitarom kada budeš trebao umiksati vokal. Da ne bude zabune, miks (prvenstveno kao prezentacija aranžmana) za ovu fazu rada nije loše zamišljen i sviđa mi se što ima nekih jako lijepih ideja sa stanovišta dizajna zvuka (neki fejdovi na gitarama i sl.).

Pretpostavljam, a i sam si napisao, da si tek počeo da ulaziš u fazon. Ja ti toplo preporučujem da se za početak posvetiš izučavanju same fizike zvuka i razumjevanja osnovnih fizičkih pojava i procesa koji se dešavaju u raznim fazama nastajanja nekog muzičkog djela. Počni sa nastankom zvuka i njegovim prostiranjem, na šta ti se neminovno nadovezuje akustika prostora. Zatim se pozabavi elektroakustičkim pretvaračima (mikrofoni i zvučnici), onda se možeš baciti na same tehnike zapisivanja zvuka (analogne i digitalne). Onda sjedi pa izučavaj načine manipulacije frekvencijskim spektrom usnimljenog materijala (ekvalizacija), a zatim sjedi pa tabaj dinamiku. Tek nakon toga možeš početi da se baviš miksom i izučavanjem nivoa, da bi usput savladavao upotrebu efekata i sl.
Mastering kao što rekoh doše na kraju... O samom procesu masteringa možeš i sam pronaći podatke na Wikipediji da ne mudrujemo previše, ali probaj shvatiti da je za kvalitetan mastering potrebno mnogo mnogo više od WaveLaba i nekoliko plug-ina. Dobar mastering studio vjerovatno ima monitore koji su skuplji od ukupne novčane investicije koju prosječan muzičar sa ovih prostora u životu uloži u svoj posao/hobi...

Još nešto... prije ili kasnije ćeš morati da se odlučiš kom segmentu nastanka muzičkog djela ćeš da se baviš. Nije loše što želiš da se informišeš o svim fazama u produkciji, ali nemoj se samo zanositi time da ćeš sve moći i da ih radiš. Nijedan poznati miks majstor se ne bavi izradom aranžmana, kao ni što čuvenim aranžerima ne pada na pamet da se bave masteringom...

Nadam se da me razumiješ...

igorpan
MF veteran

Post by igorpan » 02 Dec 2009, 01:52

Da,kick sam odvrnuo prilicno pa se valjda izoblicio jer mi je zvucao nekako prazno na normalnoj jacini (cenim da je ovo ogromna greska ali nisam znao kako drugacije da izvucem taj zvuk). Ovaj dobos sam skontao da dobija mnogo nekako....puniji zvuk kad ga u VST-u odvrnem a onda na kanalu smanjim,ne znam zasto,opet se izoblici i on al mi je lepsi nego "suv". Gitare mi uvek krckaju i to nisam otkrio zasto jos uvek....mislio sam da je zato sto imam integrisanu zvucnu (posto i inace kad je samo ubacim u komp i ukljucim distorziju,onaj "gate" moram skoro do kraja da odvrnem da se ne bi cula buka) ::ranting:: To da cu imati problema sa vokalima zbog gitare cu ti slepo verovati posto nikad nisam dosad snimao vokale ali cu verovatno morati da sam eksperimentisem sa time i vidim sta ide sta ne ide zajedno.

Uff,znaci iza ovoga svega se krije citava nauka :| Krenucu da citam o ovim stvarima. Verujem da treba mnogo vremena i prakse da se usavrsi sve,ali znanje nikad ne skodi :) ...
Dobar mastering studio vjerovatno ima monitore koji su skuplji od ukupne novčane investicije koju prosječan muzičar sa ovih prostora u životu uloži u svoj posao/hobi...
Ne sumnjam. Nisam planirao uopste da se ovim bavim profesionalno. :D Samo pokusavam da naucim neke stvari da bi demo snimci sa bendom kad jednog dana budemo (daj boze) album izbacivali zvucali sto bolje. Kapiram da to posle neki drugi ljudi za lovu poboljsavaju i sminkaju :lol:

Tiki the Boyler
Urednik

Post by Tiki the Boyler » 02 Dec 2009, 02:06

Što se tiče te "punoće zvuka" o kojoj pričaš... Baci se na izučavanje dinamike zvučnog zapisa. Kompresija i limiting su osnovne stvari kojima moraš da ovladaš, jer ti upravo one pomažu da dobiješ mooda bez neprijatnih izobličenja. I samo polako...

Evo ti nešto zgodno za sami početak...

http://www.youtube.com/watch?v=7LVWVvaloso

Nikita

Post by Nikita » 26 Mar 2010, 19:46

ja ti savetujem da ''kupiš'' 'Steinberg Audio Mastering Tutorial '.... al' tek nakon što ''kupiš'' i pređeš ''Steinberg Internal Mixing Tutorial'' .. Neki nemac priča (imaš prevod na engleski)...
Stvarno puno pomaže sve što je tamo rečeno.... :D

Joes

Post by Joes » 13 Jul 2011, 07:56

Malo kasno odgovaram ali sta je tu je,pokusacu da budem jednostavan,to sto ti kick ide kic firc circ itd to je zbog sukoba u frekvenciji izmedju kicka i gitare lepo uzmes otvoris parametrik EQ 2 i uklonis frekvenciju gitare negde izmedu 150-200 HZ ako se bass izdeformise,a u tvom slucaju je oko 6000HZ(tj kao kod tebe high kick ima deformaciju).Sto se tice masterovanja,moj savet ti je da ucis sam,i da eksperimentises,jer kad to radis kasnije ces biti vise originalniji i bolji ;),ali evo ovako ovo ti je samo onako mala pomoc,na master(tabu na mixeru) Ubaci compresor,Treshold
-30db rate bi trebao da ti bude 1.8 do 2.nesto zavisi od tempa pesme lupam ako je pesma na 140bmp stavljas na 1.8,attack stavljas po sluhu takodje i release,nakon toga gain ides na +11db da bi ti na master tabu volume bio konstantno na 0db stavis i limiter..
naravno tu ima dosta filozofije sve zavisi od pesme do pesme,pesmu izbacis u stemovima( da svaki zvuk masterujes pojedinacno tj svaki patern koji si napravio u pesmi)stemovi se izbacuju u wav-u itd itd.

Tiki the Boyler
Urednik

Post by Tiki the Boyler » 15 Jul 2011, 00:58

Molim vas da u potpunosti zanemarite ovo što je naš novi član Joes napisao!

@Joes
Da bi dijelio savjete, moraš i sam da razumiješ tematiku; a sudeći po ovome što si napisao ti je apsolutno ne razumiješ.
Bez uvrede... baci se prvo na učenje, a onda ćemo lako dalje...

Pozdrav!

igorpan
MF veteran

Post by igorpan » 24 Jul 2011, 17:56

Tema je stara jako mnogo, i u međuvremenu sam dosta "sazreo" po ovom pitanju. Ovo što je Joes napisao je pokušavanje svođenja cele nauke na jednostavan primer. Shvatio sam da je ovo sve izuzetno kompleksno, samim time što nema isključivih pravila.

A kvr kvrc je bio jer mi je clipovao nonstop :D Ali sam tek nekoliko meseci posle toga shvatio da to ne valja :lol:
Nisam još došao do masteringa, još vežbam mix dobar da napravim. Problem mi prave zvučnici od 2000 dinara i integrisana zvučna kartica, al rešiće se i to kad-tad.

Evo nekih novijih stvari recimo, mislim da sam napredovao malo sa zvukom:

1. Neki industrijal metal:
http://db.tt/EbBlEhf

2. Nije originalna kompozicija već metal cover teme iz igrice, stim što je zvuk jako loš ako se ne uključi HD:

Post Reply