Kupovina monitora
Moderators: dejankuki, Tiki the Boyler
Kupovina monitora
Planiram da izdvojim 400 - 500 evra za par studijskih monitora,pa bih želio bih savjete oko kupovine.
Ja sam lično ciljao na neke iz ponude Esi Audio-a. Nisam siguran da li ima njih u ovom cjenovnom rangu i kakvog su kvaliteta, ali sam pričao sa par upućenih ljudi koji su ih preporučili, tako da bih želio savjete i oko toga. Pozdrav!
Ja sam lično ciljao na neke iz ponude Esi Audio-a. Nisam siguran da li ima njih u ovom cjenovnom rangu i kakvog su kvaliteta, ali sam pričao sa par upućenih ljudi koji su ih preporučili, tako da bih želio savjete i oko toga. Pozdrav!
- sirac-šunka
- vragolan
Re: Kupovina monitora
Meni padaju na pamet dve firme i dva modela.
Ove sam više puta pažljivo slušao:

Tapco S8, toliko koliko bi i izdvojio otprilike bi trebalo da košta par, npr. u Sky-u
i

KRK Rockit RP8, za koji sam samo čuo od druga da valjaju.
Ne bi bilo loše da rešiš koji bi prečnik zvučnika voleo da imaš u svom monitoru, ja preferiram 8-ice pa sam ti to predlagao.
Ove sam više puta pažljivo slušao:

Tapco S8, toliko koliko bi i izdvojio otprilike bi trebalo da košta par, npr. u Sky-u
i

KRK Rockit RP8, za koji sam samo čuo od druga da valjaju.
Ne bi bilo loše da rešiš koji bi prečnik zvučnika voleo da imaš u svom monitoru, ja preferiram 8-ice pa sam ti to predlagao.
хтео сам да ти предложим самсунг синкмастер 2223nw, али добро да сам видео слике
сори за оф

сори за оф

- Tiki the Boyler
- Urednik
Kolika je soba u kojoj ćeš da slušaš?
Da li je akustički tretirana i kako?
Kakvu muziku radiš?
Šta još od opreme imaš u posjedu? (audio interfejs prije svega)
Da li je akustički tretirana i kako?
Kakvu muziku radiš?
Šta još od opreme imaš u posjedu? (audio interfejs prije svega)
Hvala na odgovorima!
Da odgovorim: imam M-Audio Delta 1010LT, miksetu Yamaha MG124CX, radim u svojoj sobi koja nije akustično tretirana. Uglavnom radim rock, metal, i neke experimentalne žanrove klasičnog tipa.
Da odgovorim: imam M-Audio Delta 1010LT, miksetu Yamaha MG124CX, radim u svojoj sobi koja nije akustično tretirana. Uglavnom radim rock, metal, i neke experimentalne žanrove klasičnog tipa.
- Tiki the Boyler
- Urednik
Nisi napisao koje su dimenzije sobe!?
Situacija se radikalno mijenja zavisno od toga da li je soba od 7 kvadrata sa plafonom na 2,10 ili ima 24 kvadrata i plafon na 2,70!
Situacija se radikalno mijenja zavisno od toga da li je soba od 7 kvadrata sa plafonom na 2,10 ili ima 24 kvadrata i plafon na 2,70!
Žurio sam, šta ću. Visina: 3.70m, širina: 3.50m, dužina 5.20m.
- Tiki the Boyler
- Urednik
Sjajan prostor.
Za taj novac se nećeš pretjerano usrećiti. Naročito ne u tolikoj sobi.
Možeš kupiti neke jeftine osmice, tipa pomenutih ESI, Tapco ili Behringer...
A možeš prištediti još 200EUR (znam da je teško) i kupiti ADAM A7 i biti miran jedno duže vrijeme!
Na to poslije dodaš neko masno Hi-Fi kontrolno slušanje i par crap zvučnika za TV i mono kompatibilnost i udariš se u guzicu (da izvineš na izrazu).
Ja bih tako razmišljao. (što ne znači da moraš i Ti)
p.s. Za šta koristiš tu Yamahu?!?
A možeš prištediti još 200EUR (znam da je teško) i kupiti ADAM A7 i biti miran jedno duže vrijeme!
Na to poslije dodaš neko masno Hi-Fi kontrolno slušanje i par crap zvučnika za TV i mono kompatibilnost i udariš se u guzicu (da izvineš na izrazu).
Ja bih tako razmišljao. (što ne znači da moraš i Ti)
p.s. Za šta koristiš tu Yamahu?!?
- sirac-šunka
- vragolan
A KRK!?Tiki the Boyler wrote:
- Rocket Roll
KRK više vole tehnoze, ako se ne varam?
- Tiki the Boyler
- Urednik
Ma može i KRK u krajnjoj instanci, iako on blago probija budžet (za 50-tak EUR) pa ga zato ne pomenuh i ne svrstah u istu grupu sa ESI, Tapco i sličnim sranjima (da izvinete na izrazu), jer tu mu i nije mjesto.
U svakom slučaju monitore prije kupovine treba poslušati i ako se stvori taj neki odnos "Ti si moj a ja sam tvojjjj..." onda je to to!
Poenta priče je da uvijek treba težiti maksimalno dobrom rješenju (koliko to finansije dozvoljavaju), jer ako na nečemu ne smijete štediti onda su to monitori!
Džaba vam ne znam kakvi interfejsi, mikrofoni i procesing ako tapkate u mraku i ne čujete šta zapravo radite.
@RocketRoll
Činjenica je da postoje te grupe korisnika koji preferiraju jednu ili drugu marku monitora, ali... ja lično mislim da je tu u pitanju klasični marketinški trik. Ono... Timbaland ima KRK, pa ću i ja da kupim KRK pa će stvari da mu zvuče ko njemu! Hoće... al' malo sutra!
Dobar monitor je dobar monitor i u kombinaciji sa dobrom sobom je funkcionalan alat na kom može da se radi bilo koja vrsta muzike! (lično sam na svojim monitorima miksao klasiku, etno, hard rock, elektroniku pa i zvuk za film)
U svakom slučaju monitore prije kupovine treba poslušati i ako se stvori taj neki odnos "Ti si moj a ja sam tvojjjj..." onda je to to!
Poenta priče je da uvijek treba težiti maksimalno dobrom rješenju (koliko to finansije dozvoljavaju), jer ako na nečemu ne smijete štediti onda su to monitori!
Džaba vam ne znam kakvi interfejsi, mikrofoni i procesing ako tapkate u mraku i ne čujete šta zapravo radite.
@RocketRoll
Činjenica je da postoje te grupe korisnika koji preferiraju jednu ili drugu marku monitora, ali... ja lično mislim da je tu u pitanju klasični marketinški trik. Ono... Timbaland ima KRK, pa ću i ja da kupim KRK pa će stvari da mu zvuče ko njemu! Hoće... al' malo sutra!
Dobar monitor je dobar monitor i u kombinaciji sa dobrom sobom je funkcionalan alat na kom može da se radi bilo koja vrsta muzike! (lično sam na svojim monitorima miksao klasiku, etno, hard rock, elektroniku pa i zvuk za film)
- sirac-šunka
- vragolan
... i tvoji monitori su...?
- Rocket Roll
Vala baš. Zanima me da li u toj priči ipak ima istine - da li KRK ima, recimo, specifično "friziran" bas ili generalni frekventni odziv koji ga čini više "techno mix" monitorima?Tiki the Boyler wrote:...Timbaland ima KRK, pa ću i ja da kupim KRK pa će stvari da mu zvuče ko njemu! Hoće... al' malo sutra!
- Tiki the Boyler
- Urednik
Dynaudio BM6A MkIIsirac-šunka wrote:... i tvoji monitori su...?
Eh... postavlja se pitanje šta je to specifično friziran bas?!? Ono što sam ja primjetio kod nešto skupljih KRK monitora (V i VTX serija) jer dosta sirov i precizan srednji opseg, dok je visoki malo u offu! Bass nisam doživio kao friziran. (mnogo više "friziranja" basa je, po meni, učinjeno na A7) Štaviše, moj Dynaudio (koji važi za relativno mek monitor) ima utegnutiji i konkretniji bas od KRK VTX serije. (mada nisu ni ista cjenovna klasa, a samim tim ni za poređenje)Rocket Roll wrote:Vala baš. Zanima me da li u toj priči ipak ima istine - da li KRK ima, recimo, specifično "friziran" bas ili generalni frekventni odziv koji ga čini više "techno mix" monitorima?Tiki the Boyler wrote:...Timbaland ima KRK, pa ću i ja da kupim KRK pa će stvari da mu zvuče ko njemu! Hoće... al' malo sutra!
Tako da... nema tu tehno monitora ili netehno monitora. Timbalandu je legao KRK V8 u njegovoj režiji. U konkretnim uslovima slušanja. I to je to.
Pomisao da će isti monitori da zvuče isto u tvojoj (ili mojoj) sobi je jednaka ideji da će SRV Fender u mojim rukama da zvuči isto kao u Njegovim! Svetogrđe!
Na kraju krajeva, svaki ozbiljan producent u praksi koristi bar dva para nearfield monitora (različitog karaktera) i par velikih main monitora.
Tako i pomenuti Timba pored KRKadžija ima legendarne Yamahe NS10s i Augspurger Custom main monitore!
- Rocket Roll
Hvala na iscrpnom objašnjenju! Jedno dodatno pitanje - šta bi donelo kada bi čovek uložio tih pomenutih par stotina evra u samogradnju monitora? Da li bi bolje prošao nego sa kupovnim? Ako bi, znaš li možda neki dobar projekat?