Gitaristi narodne muzike

Moderator: Trooper

Post Reply
sezam

Re: Gitaristi narodne muzike

Post by sezam » 04 Sep 2008, 13:41

dweezil wrote:
Zlo wrote:Dvojica najboljih narodnih gitarista u bivsoj SFRJ koje sam ja slusao su Vlatko i Tocak. :D
hehe ovo si odlicno rekao. I ja sam uvek smatrao za rock gitariste nesto tipa Antona ili Bananu a ne ovu dvojicu.

By the way u Guchi se odavno ne svira zvuk iz tog kraja, nego vranjanska truba, i neki fazon koji veze nema sa onim sto je taj festival bio u pocetku.
Pa i zurle su instrument Balkana, zajedno sa tapanom. Ako si imao priliku da slušaš uživo zurlaže i ako si ih dobro slušao videćeš da ima mnogo toga što se može ugraditi u rok. Što se truba tiče pa Guča i jeste pravljena da svi trubači iz Srbije, sada vidim i sveta pokažu svoje umeće. Ako slušaš trubače možeš tačno oceniti koji su iz kog kraja Srbije. One pored Južne i one pord Zapadne Morave. U trileru i uksrasima je caka. Pa to i jeste ta lepota Srbije.

sezam

Post by sezam » 04 Sep 2008, 13:44

pipistrello wrote:Deka Ceko slusala sam vas dok ste svirali sa Luisom i mogu vam dati sve pohvale...Sto se tice vasih postova u potpunosti se slazem sa vama kad ste rekli da treba svirati sve stilove.Ovde na forumu je,na zalost, malo ljudi koji tako razmisljaju,a pravi muzicar,po meni je onaj koji malo sire gleda na muziku...
Takodje mi je drago sto ste spomenuli Al Di Meolu,Slusala sam ga uzivo pre 3-4 godine na Novosadskom Jazz Festivalu...svirao je i akusticnu i elektricnu gitaru i stvarno je jedan medju najboljima,najvise mi se svideo njegov osecaj za ritmove.Tu noc su svirali pre njega neki jazz bendovi i publika je bila mrtva-dobro,oni su svirali free jazz pa me i nije cudilo sto ih novosadska publika nije prihvatila,ali kad je dosao Di Meola,od momenta kad je zasvirao pa sve do njegovog drugog bisa pola publike stajalo je na nogama,svaku pesmu su propratili aplauzom i vristanjem,znaci koncert je stvarno bio neverovatan-pravo uzivanje.
Boraveći zimus u Beogradu Al di Meola je preporučio svima koji uče gitaru da uče klasičnu gitaru, kao dobru osnovu za dobro sviranje svh pravaca muzike. A što se ritmova Balkana tiče teško će ih ljudi iz Amerike svirati. Možda, ali ne verujem.

dweezil

Post by dweezil » 04 Sep 2008, 14:29

sezam wrote: Pa i zurle su instrument Balkana, zajedno sa tapanom. Ako si imao priliku da slušaš uživo zurlaže i ako si ih dobro slušao videćeš da ima mnogo toga što se može ugraditi u rok
neznam odakle su zurle batice ali izgleda da bude u coveku mnogo lepa osecanja cim ih cuje. A pravi srpski instrument je frula i nije sva srpska muzika juzna Srbija. I nije narodna muzika samo ono sto cigani sviraju.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 04 Sep 2008, 14:43

A gusle? :mrgreen:
Najmanji problem turbo-folka su orijentalne skale (i ukrasi), koje su same po sebi (barem meni) neobicno lepe, a cesto bas rokeri, a narocito metalci mecu te motive/skale u svoje solaze.

Onda, je li, ne zvuci ''seljacki"? :mrgreen:

dweezil

Post by dweezil » 04 Sep 2008, 14:47

da gusle ali sa floyd roseom, da bolje thrashira. :mrgreen:
Ne znam brate, nisam Zoran Hristic, on je sve lepo objasnio na ove teme o kojima ovde raspredate. Iskreno ide mi na k to posipanje pepelom onih koji su na kichu zaradili milione, sta ono jos treba da mi objasne svoj horoskop, neam pojma. Oni koji su svirali pravu narodnu muziku ostali su u bedi i zavrshili su bez para, tako da nije bash ono za rock se zivi a od narodnjaka se zivi, nisu se svi naziveli ni od narodne muzike (Toma Zdravkovic npr. il eto Shaban Bajramovic).
Last edited by dweezil on 04 Sep 2008, 14:56, edited 2 times in total.

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 04 Sep 2008, 14:50

pa pazi turbo folk je dosta toga uzeo od rok n rola... evo npr. turbo folk, kafanska pevacica peva na stadionu ili na uscu(na kojem su pevali rolingstonsi polis i slicne grupe) pred 100 000 ljudi... ona vestacka distorzija koju aranzeri nikako da promene...

a sto se nase narodne muzike tice, ona polako pada u senku turbo folka narodnjaka(koji veze nemaju sa srpskom tradicionalom) ili slicnih, a to nesmemo dozvoliti, eto da nam nema vlatka i tocka, ko zna jer bi mi uopste znali sta je to srpska narodna muzika, naravno deka ceka i ta starija garda bi znala, ali mislim na mladje generacije, znaci da i rok muzicari mogu da pomognu obnavljanju srpske muzike... npr meni je genijalno sta je tocak uradio od gde si duso gde si rano, pa to je pesma za vekove... a tole je nazvao blame ili ukor a negde cete nadjete i originalni naziv XD

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 04 Sep 2008, 15:15

sinisake wrote:A gusle? :mrgreen:
Najmanji problem turbo-folka su orijentalne skale (i ukrasi), koje su same po sebi (barem meni) neobicno lepe, a cesto bas rokeri, a narocito metalci mecu te motive/skale u svoje solaze.

Onda, je li, ne zvuci ''seljacki"? :mrgreen:
eto, pametan covek:)
i ne dirajte zurle, zurle jebu keve...sto se tice orijentalnih tripova u nasoj narodnoj muzici, prosto je smesno sta ovde ljudi pricaju, to je doslo sa turbofolkom:) rofl:) bili smo milion godina pod turcima ej bre, a pre toga smo bili sve vreme u dodiru sa istocnom evropom vise nego sa, je li, zapadnom i onda je neko u fazonu da je turbofolk uneo te istocnjacke elemente?! pa jos i zurle koje su ceste u turvofolku otprilike koliko i u metalu. a najvise volim kad neko uzme da secira lipe cvatu sa tripom 'eto, turski ritam, zurle', valjda mu one gajde lice na zurle, sta li?:)

sezam

Post by sezam » 04 Sep 2008, 17:47

dweezil wrote:
sezam wrote: Pa i zurle su instrument Balkana, zajedno sa tapanom. Ako si imao priliku da slušaš uživo zurlaže i ako si ih dobro slušao videćeš da ima mnogo toga što se može ugraditi u rok
neznam odakle su zurle batice ali izgleda da bude u coveku mnogo lepa osecanja cim ih cuje. A pravi srpski instrument je frula i nije sva srpska muzika juzna Srbija. I nije narodna muzika samo ono sto cigani sviraju.
Nije frula pravi srpski instrument. Pravi srpski instrument je tambura /Sava Vukosavljev/. Mnogo narodi sveta imaju frulu, ali tambure koje sviraju naši tamburaši su orginal instrumenti vojvodjaniskih Srba. Možda malo čudno, ali je tako. A što se tiče Balkana, pa valjda je i Srbija na Balkanu i deli sudbinu celokupnog Balkana. Tačno je da nije samo Istočna Srbija, srpski muzika, takodje je tačno da ni ciganska muzika nije narodna muzika. Ona je ciganska muzika i ima ciganski mol.Kao i što muzika Balkana ima balkanski mol.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 04 Sep 2008, 18:51

Ja lepo kazem: gusle su autenticni srpski narodni instrument, i tu nema nekih narocitih skala, samo cista hromatika, 1/4 stepena i tako to, usi bole... :mrgreen:

Koji je to balkanski moll?
Oni koji su svirali pravu narodnu muziku ostali su u bedi i zavrshili su bez para, tako da nije bash ono za rock se zivi a od narodnjaka se zivi
Pravo zboris. Ali kad odaberes da ti muzika bude profesija u Srbiji, odabrao si zajeban, govnav put, i tesko je ici tim putem, a ostati potpuno cist. :wink:
Ako ti je muzika samo hobi, onda je vec lakse da budes moralno superioran, je li? :wink:

U svakom slucaju, to kukanje zbog upliva orijentalnih motiva u nasu muziku mi nikad nije bilo jasno. To je potpuno normalno, i sto se mene tice, i pozeljno.

Slusajte kako ovo lepo zvuci, duboko spiritualno i istocnjacki senzualno u isto vreme: :mrgreen:

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 04 Sep 2008, 19:46

Zsto ici na stranu, eno na NASEM forumu imamo jednog... Buca gitarista... i ono je MENI super..

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 04 Sep 2008, 20:03

pa ok, ali moras priznati ovom pajdomanu s' videja da vrlo odlicno svira xD

Zlo

Post by Zlo » 04 Sep 2008, 22:19

Ovo je EDIt.Napisao sam poduzi post ali sam obrisao sve jer je uglavnom ponavljanje onog sta ste vec napisali.
Sazeto-ne volim narodnjake -tezgarose ciji je cilj samo kinta.
Volim sve muzicare ciji je cilj muzika.Oni ce oplemeniti i najgoru pesmu.

U poruci koju sam obrisao bilo je reci o ljubavi prema muzici i td.Ostao je link da se vidi kako dobar muzicar svira

http://www.youtube.com/watch?v=fLhHFpVlru0

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 04 Sep 2008, 22:43

tako je kolega!

pipistrello

Post by pipistrello » 04 Sep 2008, 23:25

sezam wrote:
pipistrello wrote:Deka Ceko slusala sam vas dok ste svirali sa Luisom i mogu vam dati sve pohvale...Sto se tice vasih postova u potpunosti se slazem sa vama kad ste rekli da treba svirati sve stilove.Ovde na forumu je,na zalost, malo ljudi koji tako razmisljaju,a pravi muzicar,po meni je onaj koji malo sire gleda na muziku...
Takodje mi je drago sto ste spomenuli Al Di Meolu,Slusala sam ga uzivo pre 3-4 godine na Novosadskom Jazz Festivalu...svirao je i akusticnu i elektricnu gitaru i stvarno je jedan medju najboljima,najvise mi se svideo njegov osecaj za ritmove.Tu noc su svirali pre njega neki jazz bendovi i publika je bila mrtva-dobro,oni su svirali free jazz pa me i nije cudilo sto ih novosadska publika nije prihvatila,ali kad je dosao Di Meola,od momenta kad je zasvirao pa sve do njegovog drugog bisa pola publike stajalo je na nogama,svaku pesmu su propratili aplauzom i vristanjem,znaci koncert je stvarno bio neverovatan-pravo uzivanje.
Boraveći zimus u Beogradu Al di Meola je preporučio svima koji uče gitaru da uče klasičnu gitaru, kao dobru osnovu za dobro sviranje svh pravaca muzike. A što se ritmova Balkana tiče teško će ih ljudi iz Amerike svirati. Možda, ali ne verujem.
Da ,poznato mi je to,da on ceni dosta klasicnu gitaru :!:
Zlo wrote:Volim sve muzicare ciji je cilj muzika.Oni ce oplemeniti i najgoru pesmu.
u potpunosti podrzavam ovu recenicu :wink:
Medjutim nasu scenu ,,narodne muzike"narusavaju danasnji pajaci koji su manipulacijom uspeli da ljudske mozgove pretvore u najveca groblja mozdanih celija :mrgreen:
ali salu na stranu to moze biti ozbiljan problem jednog naroda.Bojim se da ce ovaj sund narodnu muziku do korena unistiti.
Dakle u svakom slucaju,podrzavam narodnu muziku.

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 04 Sep 2008, 23:32

naravno da nece unistiti, preti tome, ali je recimo daleko dok god nam je mikija tadica vladeta stefanovskog toleta i slicnih... moram spomenuti da sam video reklamu za konzilijum tako se zove bend, oni rade nasu tradicionalu i gitarista je stvarno tehnicki nabudzen na nivou satrianija... kako covek svira svaka cast... pa poslusajte xD

Post Reply