Gitaristi narodne muzike
Moderator: Trooper
Re: Gitaristi narodne muzike
Pa kad već pričamo o "Kalajdžijskom oru" Vlatko ga svra u B-duru, a ne u H. Inače notni zapis "Kalajdžijskog ora" je u A-duru i ima karakterističan ton E, tj. ako je reč o gitari praznu prvu žicu.Samo to oro ima 5 delova. Ali pravo je svakog umetnika da doda nešto svoje. Uz to "Kalajdžijsko oro" je pisano u 11/16 i svira se u tom ritmu. Imate što se makedonskih ritmova tiče i pesmu "Da te prašam babo" prvi takt 9/8, drugi 10/8. Vlatko svira i "Pajduško oro", drugi deo u d-molu, a u orginalu napisan prvi deo u G-duru koji je mnogo složeniji od drugog dela. No to je muzika.
Preslušao sam "Kalajdžijsko oro" koje je Vlatko sa Tadićem svirao u Zagrebu, ide u D-duru, sa modulacijom u E-dur sa dosta inprovizacije.sezam wrote:Pa kad već pričamo o "Kalajdžijskom oru" Vlatko ga svra u B-duru, a ne u H. Inače notni zapis "Kalajdžijskog ora" je u A-duru i ima karakterističan ton E, tj. ako je reč o gitari praznu prvu žicu.Samo to oro ima 5 delova. Ali pravo je svakog umetnika da doda nešto svoje. Uz to "Kalajdžijsko oro" je pisano u 11/16 i svira se u tom ritmu. Imate što se makedonskih ritmova tiče i pesmu "Da te prašam babo" prvi takt 9/8, drugi 10/8. Vlatko svira i "Pajduško oro", drugi deo u d-molu, a u orginalu napisan prvi deo u G-duru koji je mnogo složeniji od drugog dela. No to je muzika.
Druze ti si se gadno presao kakav B-dur kakav H dur to ide u D -duru a improvoizacije je u E duru.I ima deo u D-molu i uzivo i na studiskom snimku je tako odsvirano!Nemoj da bunis ljudesezam wrote:Pa kad već pričamo o "Kalajdžijskom oru" Vlatko ga svra u B-duru, a ne u H. Inače notni zapis "Kalajdžijskog ora" je u A-duru i ima karakterističan ton E, tj. ako je reč o gitari praznu prvu žicu.Samo to oro ima 5 delova. Ali pravo je svakog umetnika da doda nešto svoje. Uz to "Kalajdžijsko oro" je pisano u 11/16 i svira se u tom ritmu. Imate što se makedonskih ritmova tiče i pesmu "Da te prašam babo" prvi takt 9/8, drugi 10/8. Vlatko svira i "Pajduško oro", drugi deo u d-molu, a u orginalu napisan prvi deo u G-duru koji je mnogo složeniji od drugog dela. No to je muzika.

Apsolutno si u pravu. Ja sam i ispravio svoje zapažanje, rekavši da ga svira u D-duru, sa modulacijom u E-dur sa dostav improvizacije. Ali može se svirati i u B-duru to bar nije neki problem. Inače notni zapis "Kalajdžijskog ora" zabeležen je u A-duru, ima 5 delova, a taj deo koji se najčešće svira, pa i Vlatko je 3-ći deo tog ora.buki85 wrote:Druze ti si se gadno presao kakav B-dur kakav H dur to ide u D -duru a improvoizacije je u E duru.I ima deo u D-molu i uzivo i na studiskom snimku je tako odsvirano!Nemoj da bunis ljudesezam wrote:Pa kad već pričamo o "Kalajdžijskom oru" Vlatko ga svra u B-duru, a ne u H. Inače notni zapis "Kalajdžijskog ora" je u A-duru i ima karakterističan ton E, tj. ako je reč o gitari praznu prvu žicu.Samo to oro ima 5 delova. Ali pravo je svakog umetnika da doda nešto svoje. Uz to "Kalajdžijsko oro" je pisano u 11/16 i svira se u tom ritmu. Imate što se makedonskih ritmova tiče i pesmu "Da te prašam babo" prvi takt 9/8, drugi 10/8. Vlatko svira i "Pajduško oro", drugi deo u d-molu, a u orginalu napisan prvi deo u G-duru koji je mnogo složeniji od drugog dela. No to je muzika.
Pozdrav,buki85 wrote:Druze aj da se ne zanosimo oko nekih gluposti,znam ja sta hoces da kazes.Odsviraj tonove koje sam ja napisao pa odsviraj H dur,videces kako se savrseno uklapa.Recimo vlatko svira 7/8 oro kroz te tonove samo sto ne ide iz H,nego iz C. Pa naprimer kalajdzisko oro ide u D duru i svira kroz standardan dur pa onda svira imrpovizaciju u E duru kor sledece tonove E,F,Gis,A,H,C,D,E stim sto vlatko dodaje jos neke tonove jer ne bi on dzabe bio tatko gitarovski
Tek sam sad primetio koje tonove pominješ. U tom slučaju odsvirao si harmonski a-mol i to je u redu, ako se "Kalajdžijsko oro" svira u E-duru pa tu treću rečenicu ideš u a-mol, onda zaista imaš te tonove.Onda ćeš imati i H-dur, ali kao harmonski obrtaj E-dura.
Moram da reagujem po pitanju zurli i lestvica koje se koriste na balkanu pa i sire.To sto svi mi koristimo ove lestvice (i narodnjaci i rokeri i...),to nije Turska ili Bliskoistocna muzicka tonska postavka ,to je VIZANTIJSKA .I Turci i Grci i Bugari i ...i...su bili delovi Vizantijskog carstva ,pa i mi.Mi svi sviramo frigijske,lidijske dorske lestvice ,a ima ih jos.Svi ovi nazivi su ustvari nazivi pokrajina Vizantije.Cak i u crkvenoj muzici mozete pronaci toliko slicnosti sa zurla muzikom da bi ste se najezili .Ali to je samo nasa zajednicka istorija sa gore navedenim zemljama koju je u muzickom smislu kreirala starija civilizacija od nas. Sto se tice Luisa tj.njegovog benda iz 2006 .te godine ,on vise ne postoji. Nadam se da sam pomogao da razbijem tabu temu o turcima kod nas.
Upravo pravo objašnjenje muzike ovih prostora. Stideti se te muzike je stideti se samih sebe.baki sax wrote:Moram da reagujem po pitanju zurli i lestvica koje se koriste na balkanu pa i sire.To sto svi mi koristimo ove lestvice (i narodnjaci i rokeri i...),to nije Turska ili Bliskoistocna muzicka tonska postavka ,to je VIZANTIJSKA .I Turci i Grci i Bugari i ...i...su bili delovi Vizantijskog carstva ,pa i mi.Mi svi sviramo frigijske,lidijske dorske lestvice ,a ima ih jos.Svi ovi nazivi su ustvari nazivi pokrajina Vizantije.Cak i u crkvenoj muzici mozete pronaci toliko slicnosti sa zurla muzikom da bi ste se najezili .Ali to je samo nasa zajednicka istorija sa gore navedenim zemljama koju je u muzickom smislu kreirala starija civilizacija od nas. Sto se tice Luisa tj.njegovog benda iz 2006 .te godine ,on vise ne postoji. Nadam se da sam pomogao da razbijem tabu temu o turcima kod nas.
Ma sta kazes! Ko da smo mi birali da se rodimo na ovim prostorima, pa sad "moramo" da se ponosimo. Da li ce neko da se stidi ili ne to je stvar izbora, inace, jedino kod nas se o narodnoj muzici prica uz obavezni patriotsko-nacionalisticki ton, mi srbi kada pricamo o nasoj narodnoj muzici, obavzno skrenemo u patriotizam i politiku, kao da je ta nasa komplikovana 7/8-ska jebacka muzika nekakav produzetak Ega. i onaj koji se identifikuje sa svojom naciojom i nacionalnim-otecastveno-kurcevitim ponosom je obizna budala. Bas tako!
kako si ti sad otisao van konteksta, pa to je prosto zadivljujuce
Slusaj druze,nemoj da lupas gluposti jer svako ko je imalo normalan nasmejace se na ovo sto si napisao.Slusaj malo miroslava tadica kad covek prica kako na njegovim casovima ima sve vise studenata koji se zanimaju za nasu narodnu muziku,odnosno za muziku balkana.A ti da si malo bolje oslusnuo nasu muziku nebi tako pricao,jug srbije ima tako dobre ritmove i to je bre za ponos 7/8,9/8. 7/8+5/8 itd.... a o bugarskoj muzici i da ne govorim,ja garantujem da ni jedan takt ne bi mogo da uhvatis,ali ni jedan,prema tome ovo sto si izneo je skroz bez veze.Tako da sam ja za PATRIOTIZAM 

Doolio wrote:kako si ti sad otisao van konteksta, pa to je prosto zadivljujuce

Da srusim jednu zabludu:
9/8 nije lakse od 4/4! I tacka! Nama je to jednostavno u krvi, kao sto mi ne mozemo da pohvatamo nesto sto Afrikanci mogu, tako ni Ameri ne mogu 9/8, sad svako bi mogao za svoje etno ritmove da kaze da su do jaja zajebani samo sto neko drugi ne moze da ih odsvira. Jednostavno, smesno je citati neke komentare, "Ajde odsviraj 11/8 da te vidim, mi srbi imamo najkompleksniju muziku, bla, bla, mnogo smo opasni"....
Inace, da neko ne pomisli da sam strani placenik i provokator ja apsolutno obozavam balkansku muziku, znam da sviram gomilu kola a Bora Dugic mi je jedan od omiljenih muzicara, ali jednostavno kad vidim da neko tako jednu lepu muziku zlo-interpretira i gleda na nju kao nekakav shred, moram da stanem u odbranu, ne zbog otecastva i slicnih bolestina, vec zbog muzike.
Znaci, 11/8 ili 7/8 uopste nije neka matematika, i to uopste ne umanjuje lepotu muzike, to je samo drugaciji ritam to je sve. Sad ce da se pojavi neki i kaze, "Aaaaha, mi imamo 35/19, mi smo jos bolji":)
I za kraj:
KOSOVO JE SRBIJA

Jedno interesantno razmišljanje. Da tačno je to što Tadić priča. Sve je više interesovanja za balkansku muziku. Upravo zbog nepravilnih i mešovitih ritmova. To je samo karakteristika Balkana. Čudni su ritmovi recimo "Kalajdžijskog" u 11/16. Na ju tjubu sam čuo tipa kako svira na gitari "Kalajdžijsko oro", u A-duru. Zaista nešto novo za poslušati.Tip je nepoznat ili ga ja ne poznajem. A nije Vlatko Stefanovski. Pa mi smo do sada bili na celom Balkanu, bez razlike svi narodi zatvoreni u svoje probleme, zadjevice, ratove. Ovo je prvi put, skoro u istoriji naroda Balkana da mogu prezentovati svoju muziku. Mi u Srbiji imamo zaslušnih umetnika koji to rade po svetu, ali ima ih još mnogo više, ali nepoznatih, koji su čak i bolji od ovih što ih vidimo i čujemo. Neko je naveo ritam 7/8+5/8. Taj mešoviti ritam je karakteristika Balkana.
A zašto ne bi voleli muziku Balkana i Srbije. Pa to je deo našeg identiteta. Zašto se stideti tog identiteta. A da li je Kosovo Srbija? Pa jeste. Ali i ti Albanci imaju prekrasnu muziku. Šteta što je politika uradila sa svim narodima Balkana. Zatvorila ih kroz mržnju.
A zašto ne bi voleli muziku Balkana i Srbije. Pa to je deo našeg identiteta. Zašto se stideti tog identiteta. A da li je Kosovo Srbija? Pa jeste. Ali i ti Albanci imaju prekrasnu muziku. Šteta što je politika uradila sa svim narodima Balkana. Zatvorila ih kroz mržnju.
Ne bih voleo da zbog mene zatvorite ovu lepu temu. Pozdrav.
Nisam imao strpljenja da "preletim" celu temu,jer ima suvise off postova,ali bih izneo svoje mishljenje na ovu temu.
Ja sam pripadnik one "druge strane" i strashno sam ogorchen sto rokeri zameraju rock gitaristima sto su svirali ,ili sviraju, narodnjake.
Iako sam svestan da su ,skoro svi,radili za pare,ne mogu da ne primetim da su to odradjivali vrlo profesionalno,a za neke mogu reci i sa dusom,posto se i u tim izvodjenjima osetilo da su u temi.
Vecina je nastavila da svira svoju muziku u narodnjacima i time napravila,po meni,znacajan pomak u muzici.
Pre svega mislim na osamdesete godine,chiji sam nepopravljivi fan,a na devedesete i ovo danas se ne bih osvrtao,jer mislim da je uzaludno akati tastaturu.
Osamdesetih godina neki od rock gitarista su bili veoma aktivni studijski muzicari(Josip Bocek,Zlatko Manojlovic,Nenad Stefanovic Japanac...),kao i rockeri na ostalim instrumentima(Vladimir Furduj,Kornelije Kovac,Dragan Ilic,Lazar Ristovski...),a bilo je i dosta dzezera,bluzera i sl.(Mica Markovic,Zvonimir Skerl,Jovan Maljokovic,Stjepko Gut,Zarko Petrovic...).
Sve su to prevelika imena nase muzicke scene,
Naprotiv,vreme je pokazalo da te pesme vrede,pa bi trebalo vecim delom da budu i ponosni sto su ucestvovali u tome.
Ako neko zeli da poslusa neke stvari da bi bolje razumeo o cemu pricam,rado cu mu poslati neke primere.
POZDRAV SVIMA I SRECNA NOVA GODINA!!!!
Ja sam pripadnik one "druge strane" i strashno sam ogorchen sto rokeri zameraju rock gitaristima sto su svirali ,ili sviraju, narodnjake.
Iako sam svestan da su ,skoro svi,radili za pare,ne mogu da ne primetim da su to odradjivali vrlo profesionalno,a za neke mogu reci i sa dusom,posto se i u tim izvodjenjima osetilo da su u temi.
Vecina je nastavila da svira svoju muziku u narodnjacima i time napravila,po meni,znacajan pomak u muzici.
Pre svega mislim na osamdesete godine,chiji sam nepopravljivi fan,a na devedesete i ovo danas se ne bih osvrtao,jer mislim da je uzaludno akati tastaturu.
Osamdesetih godina neki od rock gitarista su bili veoma aktivni studijski muzicari(Josip Bocek,Zlatko Manojlovic,Nenad Stefanovic Japanac...),kao i rockeri na ostalim instrumentima(Vladimir Furduj,Kornelije Kovac,Dragan Ilic,Lazar Ristovski...),a bilo je i dosta dzezera,bluzera i sl.(Mica Markovic,Zvonimir Skerl,Jovan Maljokovic,Stjepko Gut,Zarko Petrovic...).
Sve su to prevelika imena nase muzicke scene,
oni su upisani i u narodnjachku istoriju tih godina i mislim da ne bi trebali toga da se stide.sezam wrote:Ne bih voleo da zbog mene zatvorite ovu lepu temu. Pozdrav.
Naprotiv,vreme je pokazalo da te pesme vrede,pa bi trebalo vecim delom da budu i ponosni sto su ucestvovali u tome.
Ako neko zeli da poslusa neke stvari da bi bolje razumeo o cemu pricam,rado cu mu poslati neke primere.
sve su to velka imena... al jednog imena nema... tocak... r m tBabeu wrote:Nisam imao strpljenja da "preletim" celu temu,jer ima suvise off postova,ali bih izneo svoje mishljenje na ovu temu.
Sve su to prevelika imena nase muzicke scene,oni su upisani i u narodnjachku istoriju tih godina i mislim da ne bi trebali toga da se stide.sezam wrote:Ne bih voleo da zbog mene zatvorite ovu lepu temu. Pozdrav.

ja ovako kapiram stvari... ko svira rock svira rock, nesvira narodjanjake... ko svira narodjake nesvira rock... ni jedno ni drugo nije bolje... isto je... svako treba da nadje neki svoj trip, a ako ce menja nasilno taj trip zbog para... e onda... jbg

al o5 R M T