Patent Dragica Dragicevica
Patent Dragica Dragicevica
Ljudi dali neko zna nesto o ovom coveku i njegovom patentiranom DD kalemu na zvucnicima i dali je neko mozda probao neki njegov rad ja imam blac Widow 15 ica koja je ko nova pa se pitam dali da je dam da se radi dali je taj njegov DD kalem toliko dobar i koja je uopste razlika izmedju njegovog i uobicajnih kalema u praksi u cujnosti ne u laboratoriskim uslovima nego recimo na nekoj tezgi koja je razlika izmedju obicnog i njegovog zvucnika?
Re: Patent Dragica Dragicevica
Mnogo davno sam kod njega slušao njegove zbučnike... Više od deset godina... Na prvu loptu je to jako impresivno, ali nisam nikad probao takav zvučnik live, i ne verujem da ću ikad, jer je uvek bilo poprilično skupo tako da mislim da ih niko osim Dragića i nema... Blac wid je prilično dobar bas svučnik... 

- Dersu Uzala
Zavisi na sta ces da kacis taj zvucnik. Ti njegovi kalemi rade sa tranzistorima kao pojacavackim elementom. I to germanijumskim kaze covek. Ne ide to nikako na lampase. A gospodin Dragivevic koliko vidim voljan je i da uputi na neke resurse i crteze (sheme) koji postoje kako za izradu njegovog kalema tako i za izradu kutija i pojacala (i predpojacala). Sve covek hoce da objasni, tako barem kazu ovi neki sa neta. 

prikacio bi na bass pojacalo trazinstorsko ali znam da je dosta skup cuo sam da trazi 250 evra da to odradi naravno sa mojim zvucnikom tako da sto se mene tice to nisu male pare i dali bas toliko vredi jel kao sto kaze forumas black widow je ipak wrhunski zvucnik dali ta razlika u zvuku vredi bas toliko
Pipi
Moj ti je savet da zaobidješ DD "modifikaciju" jer prema ono malo podataka što se može naći o tome na netu:
-Prvi zaključak je da su posle njegovog premotavanja zvučnici drastično niže impedanse (više nisu recimo 8oma već budu manje od 1om čak i do 0.1oma...) što je za klasična pojačala veliki problem jer su dizajnirana da rade sa normalnim impedansama i ovako nizak otpor bi videla maltene kao kratak spoj... što znači da ne samo da ne bi mogla da rade i da se to lepo i glasno i trajno čuje već bi verovatno izbacivala zaštita non stop (ako pojačalao ima ugradjenu zaštitu) a ako nema zaštitu od kratkog spoja pojačalo bi 99,99% momentalno pregorelo...
-Drugi zaključak je da su zvučnici sa tom DD prepravkom manje efikasni tj iskoristljivi na standardnim pojačalima (što je opet direktno povezano sa nižom impedansom) i da se efikasnost posle prepravke kreće ispod 80dB/1W/1m... poredjenja radi dobar razglasni zvučnik od 15" ima efikasnost od 98-99dB pa i preko 100dB...
Jednostavno rečeno DD kalem je eksperimentalni projekat koji nikad nije zaživeo u potpunosti jer su potrebni veoma posebni uslovi da bi to "prosviralo" kako treba. Ima potencijala, jer navodno ima izuzetno ravnu krivu impedanse ali to samo po sebi ništa ne znači ako nemaš čime ti to da poteraš u realnom svetu.
+nigde nema javno objavljenih TS parametara i podataka o DD modifikaciji, i zadnju deceniju i po il dve ništa se nije pomaklo po tom pitanju...da je princip valjan već bi se nešto desilo sa time. Za one koji se prvi put susreću sa DD kalemom priča je: vlasnik patenta http://www.wipo.int/patentscope/search/en/WO2001065889 Dragić Dragićević premotava klasične zvučnike i umesto uobičajene bakarne lakirane žice mota ih bakarnom folijom... tačno kako to radi je samo njemu poznato jer je stvar patentirana ali nigde nije objavljen detaljni tehnički crtež ni precizno objašnjenje ... Inače to što je DD patentirao 2001 postoji kao patent od 1973:
http://www.freepatentsonline.com/3711659.pdf
...cela stvar je obavijena velom misterije.. neki se kunu da su prezadovoljni zvukom, neki koji su čuli su ekstremno razočarani i zvuk im je odvratan i kreštav... jednostavno nema dovoljno informacija. Sve je rekla-kazala, i ovo što sam napisao je neko moje vidjenje stvari i zaključak koji sam sklopio.
Evo ima ovde nešto malo diskusije gde učestvuju najjači klikeraši u DIY audio oblasti u Srbiji i opet ništa nije razjašnjeno... :
http://www.diyaudio.rs/topic/367-dd-zvu ... vic__st__0
pozzdrav
Moj ti je savet da zaobidješ DD "modifikaciju" jer prema ono malo podataka što se može naći o tome na netu:
-Prvi zaključak je da su posle njegovog premotavanja zvučnici drastično niže impedanse (više nisu recimo 8oma već budu manje od 1om čak i do 0.1oma...) što je za klasična pojačala veliki problem jer su dizajnirana da rade sa normalnim impedansama i ovako nizak otpor bi videla maltene kao kratak spoj... što znači da ne samo da ne bi mogla da rade i da se to lepo i glasno i trajno čuje već bi verovatno izbacivala zaštita non stop (ako pojačalao ima ugradjenu zaštitu) a ako nema zaštitu od kratkog spoja pojačalo bi 99,99% momentalno pregorelo...
-Drugi zaključak je da su zvučnici sa tom DD prepravkom manje efikasni tj iskoristljivi na standardnim pojačalima (što je opet direktno povezano sa nižom impedansom) i da se efikasnost posle prepravke kreće ispod 80dB/1W/1m... poredjenja radi dobar razglasni zvučnik od 15" ima efikasnost od 98-99dB pa i preko 100dB...
Jednostavno rečeno DD kalem je eksperimentalni projekat koji nikad nije zaživeo u potpunosti jer su potrebni veoma posebni uslovi da bi to "prosviralo" kako treba. Ima potencijala, jer navodno ima izuzetno ravnu krivu impedanse ali to samo po sebi ništa ne znači ako nemaš čime ti to da poteraš u realnom svetu.
+nigde nema javno objavljenih TS parametara i podataka o DD modifikaciji, i zadnju deceniju i po il dve ništa se nije pomaklo po tom pitanju...da je princip valjan već bi se nešto desilo sa time. Za one koji se prvi put susreću sa DD kalemom priča je: vlasnik patenta http://www.wipo.int/patentscope/search/en/WO2001065889 Dragić Dragićević premotava klasične zvučnike i umesto uobičajene bakarne lakirane žice mota ih bakarnom folijom... tačno kako to radi je samo njemu poznato jer je stvar patentirana ali nigde nije objavljen detaljni tehnički crtež ni precizno objašnjenje ... Inače to što je DD patentirao 2001 postoji kao patent od 1973:
http://www.freepatentsonline.com/3711659.pdf
...cela stvar je obavijena velom misterije.. neki se kunu da su prezadovoljni zvukom, neki koji su čuli su ekstremno razočarani i zvuk im je odvratan i kreštav... jednostavno nema dovoljno informacija. Sve je rekla-kazala, i ovo što sam napisao je neko moje vidjenje stvari i zaključak koji sam sklopio.
Evo ima ovde nešto malo diskusije gde učestvuju najjači klikeraši u DIY audio oblasti u Srbiji i opet ništa nije razjašnjeno... :
http://www.diyaudio.rs/topic/367-dd-zvu ... vic__st__0
pozzdrav

hvala ti mico na odgovoru znao sam da jedino ti bi mozda znao nesto vise o tom patentu sto se ispostavilo i da jeste tako aj molim te ako hoces da mi kazes posto sam video da koristis black widow i sam si napravio tu kutiju a cinimise da pise da je pravljena po modelu kutije od peavey dali bi hteo da mi kazes koj je tacan model te kutije i od koliko litara si je napravio isto tako me zanima kad se pravi kutija dali je bitna samo litraza da bude ista dakle dali moze da se izmenjaju dimenzije kutije a pritom da ostaje ista litraza pitam jel imam peavey model combo 300 sa 15 icom BW ali nekako mi ne izbacuje bas niske tonove onako kako bi zeleo pa se pitam dali je mozda do litraze posto je litraza jako mala na njemu a koliko vidim po tvojoj slici tvoja kutija ima mnogo vise litraze nego moj kombo 

Uh uh, izgleda da si me pomešao sa Cope-om ovde isto na forumu... mislim da je on imao neki Peavey Black Widow, ali nisam siguran...Ova moja kutijica je sa dve desetke Eminence delta...pipi wrote:hvala ti mico na odgovoru znao sam da jedino ti bi mozda znao nesto vise o tom patentu sto se ispostavilo i da jeste tako aj molim te ako hoces da mi kazes posto sam video da koristis black widow i sam si napravio tu kutiju a cinimise da pise da je pravljena po modelu kutije od peavey dali bi hteo da mi kazes koj je tacan model te kutije i od koliko litara si je napravio isto tako me zanima kad se pravi kutija dali je bitna samo litraza da bude ista dakle dali moze da se izmenjaju dimenzije kutije a pritom da ostaje ista litraza pitam jel imam peavey model combo 300 sa 15 icom BW ali nekako mi ne izbacuje bas niske tonove onako kako bi zeleo pa se pitam dali je mozda do litraze posto je litraza jako mala na njemu a koliko vidim po tvojoj slici tvoja kutija ima mnogo vise litraze nego moj kombo
U svakom slučaju kod proračuna bas kutije je najbitnija zapremina i "tjuniranje" i da je to sve solidno sklopljeno sa nekim unutrašnjim učvršćenjima, manje su bitni odnosi dužina stranica... Ajde čim budem imao malo vremena pogledaću da ti proračunam koja zapremina i koje basreflex cevi odgovaraju za tu petnesticu... Ima ovde nešto više na tu temu: viewtopic.php?f=37&t=16480
I brate molim te, ali stvarno najlepše te molim, ubaci povremeno neki zarez, tačku ili novi red, mozak me zaboli kad treba da pročitam ovako zbijen tekst!!!!

pozzzzz

jeste mala zabuna ipak je to cope napravio 

Imao sam priliku da slusam nekoliko sati Audio Nirvana zvucnik, sa Dracicevim kalemom impedanse od 1om.
Korisceno pojacalo je posebno razvijeno za tu namenu. Do sada,a imam prilican staz, nisam cuo bolji srednji opseg.Taj princip ima velike potencijale.
Neverovatno je, da je skoro ravna kriva impedanse,kroz ceo frekventni opseg, a skoro isti takav je i odziv. Tako da jedan zvucnik radi u celom zvucnom opsegu. Postoje laboratorijski snimci i jednog i drugog.
U muzickom svetu, takav bas zvucnik, koristi basista Ramba Amadeusa, Cukic i koliko sam se dopisivao sa njim, on je prezadovoljan. Nisam cuo uzivo kako to radi. Probajte da ga nadjete na FaceBook-u.
Nije problem niska impedansa, jer sa njom se pojacala u D-klasi, lako nose. Problem je u velicini potrebne kutije. Promenom kalema, menjaju se TS parametri i onda jedino eksperimentom se moze doci do rezultata. Bilo bi prilicno glupo praviti kutiju od 300l, da bi se doslo do 60Hz.
Steta je, sto se ne razvije kompletan nov zvucnik na tom principu. Tek onda bi sve doslo na svoje mesto.
I ja sam vec dugo u slicnoj nedoumici. Nemam para za bacanje,a opet, ako bi se sve poklopilo, to moze da radi izuzetno. Dragic vec godinama unazad osvaja prva mesta po postignutom zvucnom pritisku u automobilima, na raznim auto-tuning manifestacijama. I to nesto govori.
Uvek se setimo, sivaca masina nije mogla biti konstruisana, dok se neko nije setio da vrh i usica, mogu biti na istoj strani. Mnoga velika otkrica stoje zaboravljena iz raznih razloga,a uglavnom se radi o novcu.
Korisceno pojacalo je posebno razvijeno za tu namenu. Do sada,a imam prilican staz, nisam cuo bolji srednji opseg.Taj princip ima velike potencijale.
Neverovatno je, da je skoro ravna kriva impedanse,kroz ceo frekventni opseg, a skoro isti takav je i odziv. Tako da jedan zvucnik radi u celom zvucnom opsegu. Postoje laboratorijski snimci i jednog i drugog.
U muzickom svetu, takav bas zvucnik, koristi basista Ramba Amadeusa, Cukic i koliko sam se dopisivao sa njim, on je prezadovoljan. Nisam cuo uzivo kako to radi. Probajte da ga nadjete na FaceBook-u.
Nije problem niska impedansa, jer sa njom se pojacala u D-klasi, lako nose. Problem je u velicini potrebne kutije. Promenom kalema, menjaju se TS parametri i onda jedino eksperimentom se moze doci do rezultata. Bilo bi prilicno glupo praviti kutiju od 300l, da bi se doslo do 60Hz.
Steta je, sto se ne razvije kompletan nov zvucnik na tom principu. Tek onda bi sve doslo na svoje mesto.
I ja sam vec dugo u slicnoj nedoumici. Nemam para za bacanje,a opet, ako bi se sve poklopilo, to moze da radi izuzetno. Dragic vec godinama unazad osvaja prva mesta po postignutom zvucnom pritisku u automobilima, na raznim auto-tuning manifestacijama. I to nesto govori.
Uvek se setimo, sivaca masina nije mogla biti konstruisana, dok se neko nije setio da vrh i usica, mogu biti na istoj strani. Mnoga velika otkrica stoje zaboravljena iz raznih razloga,a uglavnom se radi o novcu.
Vredelo bi probati to.
Nisam naveo,mislio sam da se podrazumeva. Zvucnik preradom ima, takoreci, neunistiv kalem, jer nema vise tanusne zicice, nju menja folija.E sada, koliko su ostali delovi standardnog zvucnika, membrana, vesanje, centrator u stanju da to podrze...
Bio je relativno skoro, u oglasima, jedan RCF, tako preradjen na 2 oma. Vlasnik ga je koristio sa Acoustic pojacalom, koje nema problema sa 2 oma. Nazalost, nisam ga isprobao. Navodno ga je prodavao zbog velicine i tezine kutije, a ne zbog zvucnog rezultata.
Jedna zanimljivost. Gore spomenuta Audio Nirvana je izuzetno glasno radila sa tim "nejakim" pojacalom (reda 10-15W), a sila koja je gurala membranu je bila toliko snazna, da nismo uspevali da membranu zadrzimo rukom. Neverovatan magnetni flux, proizasao iz velike struje, koju isporucuje pojacalo. Dobro resenje bi bilo ili strujno pojacalo, kakvih ima malo na trzistu ili pojacalo D-klase, koja se mahom koriste u autima, gde se Dragicev patent sa uspehom koristi.
Molio bih sve koji imaju vlastita iskustva, da dodaju doprinos temi, jer mislim da je sjajno kada imamo tako nesto revolucionarno, kod nas i delo je naseg coveka.
Bio je relativno skoro, u oglasima, jedan RCF, tako preradjen na 2 oma. Vlasnik ga je koristio sa Acoustic pojacalom, koje nema problema sa 2 oma. Nazalost, nisam ga isprobao. Navodno ga je prodavao zbog velicine i tezine kutije, a ne zbog zvucnog rezultata.
Jedna zanimljivost. Gore spomenuta Audio Nirvana je izuzetno glasno radila sa tim "nejakim" pojacalom (reda 10-15W), a sila koja je gurala membranu je bila toliko snazna, da nismo uspevali da membranu zadrzimo rukom. Neverovatan magnetni flux, proizasao iz velike struje, koju isporucuje pojacalo. Dobro resenje bi bilo ili strujno pojacalo, kakvih ima malo na trzistu ili pojacalo D-klase, koja se mahom koriste u autima, gde se Dragicev patent sa uspehom koristi.
Molio bih sve koji imaju vlastita iskustva, da dodaju doprinos temi, jer mislim da je sjajno kada imamo tako nesto revolucionarno, kod nas i delo je naseg coveka.
Pa vidi, ako bi zvučnik motao da bude 1 ili 2oma standardnom bakarnom žicom to više ne bi bila tanušna žica već značajno deblja te bi zvučnik tj njegov kalem takodje postao "neuništiv". Ako si premotao makar jedan zvučnik u životu to bi trebalo da ti je jasno......Bane bass wrote:Zvucnik preradom ima, takoreci, neunistiv kalem, jer nema vise tanusne zicice, nju menja folija.E sada, koliko su ostali delovi standardnog zvucnika, membrana, vesanje, centrator u stanju da to podrze...
U svakom slučaju svi koji su čuli za taj koncept motanja folijom su u startu oduševljeni, i svi se slažu da ima potencijala ali postoje tehnička ograničenja za upotrebu takvog zvučnika u praksi i dok se ona ne reše zvučnik je praktično neupotrebljiv kao stand-alone jedinica, barem za većinu primena... Naravno da se može koristiti sa jako-strujnim pojačalima i posebnim pojačalima koja mogu da izguraju niske impedanse, ali činjenica je da većina pojačala u upotrebi danas nisu takva, pa se postavlja pitanje kompatibilnosti i univerzalnosti jednog takvog koncepta...
Što se mene tiče - očekujem rasplet s puno optimizma

Do tada, za mene je sve to eksperiment.
pozzzzz
Da bi se islo napred,treba praviti krupne zaokrete. 8 oma nije nikakva prirodna konstanta, vec industrijski standard nametnut potrosackom trzistu.
Evo jednog poznatog primera.Teslini patenti o proizvodnji i prenosu elektricne energije su bili daleko superiorniji u odnosu na postojece u koje su bili ulozeni tadasnji milioni dolara,pa sve sve okrenulo naglavacke. Ali tu se radilo o mnogo vecoj zaradi i mnogo manjim gubicima. Zasto bi bilo ko na svetu zeleo takvu vrstu revolucije u sferi audio. Briga ga, kada i sada dobro posluje. Prodaje sve vise maglu, a sve manje bakra, aluminijuma itd.
Tako najkorisniji patenti za ljudski rod stoje po nekim arhivama ili su unisteni. Tu ne mislim samo na tehniku,vec i na medicinu, poljoprivredu, ekonomiju itd.
Evo jednog poznatog primera.Teslini patenti o proizvodnji i prenosu elektricne energije su bili daleko superiorniji u odnosu na postojece u koje su bili ulozeni tadasnji milioni dolara,pa sve sve okrenulo naglavacke. Ali tu se radilo o mnogo vecoj zaradi i mnogo manjim gubicima. Zasto bi bilo ko na svetu zeleo takvu vrstu revolucije u sferi audio. Briga ga, kada i sada dobro posluje. Prodaje sve vise maglu, a sve manje bakra, aluminijuma itd.
Tako najkorisniji patenti za ljudski rod stoje po nekim arhivama ili su unisteni. Tu ne mislim samo na tehniku,vec i na medicinu, poljoprivredu, ekonomiju itd.
Bane bass wrote:Da bi se islo napred,treba praviti krupne zaokrete. 8 oma nije nikakva prirodna konstanta, vec industrijski standard nametnut potrosackom trzistu.