Ljudi pozdrav.
Planiram praviti gitarski box 2x12 i nedoumica je u omaži i vezivanju zvučnika.
Pojačalo je DV MARK Little 40 L34 treba da stigne za neki dan i ima 3 Speaker outputs: 4,8,16 ohm
http://www.dvmark.it/product_detail.php?id=11
DV Mark preporučuje svoj cabinet C212 standard koji bih da prekopiram i ima IMPEDANCE: 4 ohms (mono) or 2x 8 ohms (stereo)
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/912 ... -STANDARD/
Kako bi izgledala šema za vezivanje ovog boxa? Da li u ovom slučaju znači da oba zvučnika rade u mono sistemu ili samo jedan, i da li to znači da u stereo sistemu oba zvučnika emituju potpuno isti zvuk. Mono-Stereo varijante su mi malo zbunjujuće u ovom gitarskom smislu!!! Ako ima neki profesor raspoložen da malo pojasni ovu tematiku ili da predloži nešto sasvim suprotno od trenutno zamišljenog. Ako može i neki predlog za izbor "Neodymium" gitarskih dvanaestica!
Hvala i pozdrav!
Gitarski cabinet 2x12 mono-stereo nedoumica
-
Re: Gitarski cabinet 2x12 mono-stereo nedoumica
Ništa tu ne radi stereo osim ako imaš dva izlaza na samom pojačivaču - npr. kao na Roland Stereo Chorusu i sl, a dva zvučnika vezuješ paralelno ako su 8 oma i dobijaš 4. Kod tebe je na izlazu samo jedan kanal.
BTW, odlično ti je pojačalo!

-
Hvala "Cope" tako sam i mislio, možeš li mi reći o razlici manama i prednostima (paralelne veze od 2x8=4ohma) i (serijske veze 2x16=8ohma). Ako sam dobro razumeo "pojačalo lakše radi na manjoj omaži" manje se greje a u zvuku skoro da i nema razlike...Cope wrote:Ništa tu ne radi stereo osim ako imaš dva izlaza na samom pojačivaču - npr. kao na Roland Stereo Chorusu i sl, a dva zvučnika vezuješ paralelno ako su 8 oma i dobijaš 4. Kod tebe je na izlazu samo jedan kanal.
Kod tranzistora nema neke veze režim rada pojačala toliko sa tonom, na 4 oma će samo glasnije i opterećenije raditi, dok lampa svira u određenom strujnom režimu, e sad nje isti odnos decibeli/kvalitet tona, na struja pri 4 i 8 oma. To već moraš sam da probaš šta ti odgovara, al to je već fine tuning, pošto odabereš drajvere koji na tebe deluju erektivno... (Naj gluplje rečeno).Zlatko Pan wrote:Hvala "Cope" tako sam i mislio, možeš li mi reći o razlici manama i prednostima (paralelne veze od 2x8=4ohma) i (serijske veze 2x16=8ohma). Ako sam dobro razumeo "pojačalo lakše radi na manjoj omaži" manje se greje a u zvuku skoro da i nema razlike...Cope wrote:Ništa tu ne radi stereo osim ako imaš dva izlaza na samom pojačivaču - npr. kao na Roland Stereo Chorusu i sl, a dva zvučnika vezuješ paralelno ako su 8 oma i dobijaš 4. Kod tebe je na izlazu samo jedan kanal.

A onda pazariš još jedno takvo identično, upariš ih sa stereo chorusom, i da vidiš super spektakl!
-
Hvala "Cope" onda nema više nedoumice