Poslusao.
Ajde da pocnem... Samo da naglasim. Ovo su dobronamerne kritike i saveti. NE pljujem po tvom stvaralastvu da se razumemo odmah.
Zao mi je sto cu ti ovo reci, ali do CD-a (nekog srednje ozbiljnog), imas jos mnogo mnogo posla. Obrazlozicu.
Dakle, prvo stvar. Pre pravljenja nekog muzickog pravca, informisi se o njemu. Moras da poslusas po koju pesmu nekog od izvodjaca
tog pravca koji zelis da pravis... Poslusaj strukturu pesme, poslusaj koji "zvuk" se trazi i na kraju poslusaj koji se instrumenti cesto koriste i
na koji nacin.
E sad. Da se vratimo na tvoj rad

S obzirom da si radio hip hop matrice, znas i sam da pesma uglavnom ima neki intro, dakle pocni od toga.
Napravi barem neki dvosekundni intro, ali bi svakako trebalo da ga napravis.
Sledeca stvar koja jako bode usi, je to sto bass-a nema. Kick ide pam para pam para pam.... a basa nigde.
Ako ides na neku HC kombinaciju, nadji ili neki "masni", ili pak neki "zavijajuci" bas. Ako pravis neku psy kombinaciju, onda se raspitaj
ka kom stilu tezis i u zavisnosti od toga odaberi neki bass (da li to bio goa tip basa, ili full-on ili nesto sasvim trece)...
E sad, drugo stvar koja isto bode usi, ali ne toliko koliko i prva stvar... Gde su udaraljke?

(Moras da napravis neki ritam sa nekim cinelicama, snare-ovima itd itd...)
Trece, ali ne i poslednje, melodija!
Ja znam da kad nekome pustis tehno, psy ili hc, ko to generalno i ne slusa, dobices jedan veoma kratak odgovor. "Uh al' je ovo dosadno i monotono..."
To nas dovodi do melodije. Ako se vec zadrzavas na koriscenju gate-ova i gotovih sekvenci, pokusaj malo da njih promenis.
Koliko cujem, a nadam se da sam u pravu, koristio si jednu notu za sve, a gate-ovi su ili iz Nexusa ili Vangarda...
Menjaj malo. Pravi progresije ako hoces nesto melodicno, pravi neke "side" melodije da upotpune pricu.
Poslednja stvar, produkcija.
To je jedna poduza prica, ali u kratkim crtama ide ovako.
1. Napravis pesmu.
2. Uradis mastering.
Za bilo kakvu "malo ozbiljniju" pricu, trebao bi da odradis mastering (za CD pod obavezno!).
Po zvuku koji trenutno imas, rekao bih da si sve radio u FL Studio-ju 8 ili 9.
Za pocetak probaj da nadjes neki demo Izotope Ozone VST plugin-a, i stavi ga na MASTER kanal.
Odaberi neki od preseta koji plugin pruza i videces odmah poboljsanje ili pogorsanje u zavisnosti
od preseta... Kako vreme bude prolazilo i kako se budes usavrsavao sve vise, onda ces koristiti
i druge softvere za mastering koji ti budu odgovarali po potrebama...
Eto, udavih te...
Valjda ti je vid i dalje na mestu nakon citanja ovih zitija

Ajde, osmeh na lice, nije to sve tako crno. Ako ovo sto sam ti rekao, iskoristis na pravi nacin,
veruj mi da ce ti pomoci
Samo cepaj i pravi, jedino to dovodi do tvog poboljsanja!
Pozdrav!