Nikola Nežit - Između sna i sna

Muzika, tekstovi, cover art i ostale kreacije.

Moderators: dejankuki, Trooper, muki17

Post Reply
Nezzit

Nikola Nežit - Između sna i sna

Post by Nezzit » 17 Mar 2011, 20:42

Greetings humans :)

Moju novu pesmu mozete poslushati ovde:

Naravno, komentari/primedbe/predlozi/pohvale su uvek dobrodoshli :)
Hvala unapred.

Love, Choopa

Kristijan
Uvaženi član

Re: Nikola Nežit - Između sna i sna

Post by Kristijan » 18 Mar 2011, 07:19

Tema koja se više puta ponavlja je ili kompletno pozajmljena ili je suviše diskretno modifikovana, i to mi je glavna zamerka. Da bih ovo mogao da posmatram kao pravi autorski rad, taj deo bi morao da bude zamenjen. Beat mi se ne uklapa sa ostatkom muzike.

Nezzit

Post by Nezzit » 18 Mar 2011, 08:25

Ne, melodija nije pozajmljena oO Odakle konkretno mislish da je ukradena?

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 18 Mar 2011, 09:09

Ne znam da ti navedem tačan naslov, pokušaću da se setim, ali ne garantujem da ću to da "iskopam". Sve u svemu, tu istu temu sam čuo mnogo puta, to je van svake sumnje.

Nezzit

Post by Nezzit » 18 Mar 2011, 09:14

ajde dobro :facepalm: ...

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 18 Mar 2011, 10:33

Tema koja kreće na 0:14 i traje do 0:40, pa se posle ponovi još par puta je tema koju sam definitivno čuo i ranije. Kad sam bio dete, i išao u muzičku školu, jedan moj rođak mi je snimio gomilu kaseta sa muzikom koju je smatrao da je korisno da čujem, budući da sam svirao klasičnu gitaru. Tu je bilo mnogo kompozicija za instrumente koji su bili preteče gitare, kao i za violu d'amore. Na jednoj od tih kaseta je bila kompozicija kojoj je glavna tema ista kao ova tvoja tema, čuo sam je bezbroj puta. Sad bih morao da odem na tavan da kopam po kutijama da nađem te kasete, i još bih morao da nađem uređaj na kome to mogu da pustim, pošto sam od audio kaseta odustao pre recimo 15 godina, što će reći da bih morao opasno da se cimam da ti nađem taj podatak.

Zadrži tu temi ako ti je to jako bitno, samo moraš da računaš da će jednom da naleti neko ko se mnogo više bavio ozbiljnom muzikom od mene, pa će kao iz topa da ti kaže tačno odakle je uzeta ta tema, pa ćeš bezveze da se osećaš. Inače da znaš da nije uopšte retka pojava da čovek nešto čuje i zaboravi, i da mu se posle dosta vremena muzika vrati, ali sada ima utisak da je to tema koju je sam smislio. To se dešava i profesionalcima. Nisam te ja ništa optuživao, samo ti kažem da takva tema postoji. To je korisna informacija, i za to se kaže hvala. Nemoj sebi da uskačeš u usta, rekao si da su komentari dobrodošli, a sada ovako reaguješ.

Inače, samo finale teme ti nije dobro, tema nema razrešenje, pa kad se svira 2 puta za redom, ne vezuje se kako treba.

RadoslavZ

Post by RadoslavZ » 18 Mar 2011, 10:50

Prvo da te pohvalim sto si pokusao da uradis nesto originalno :bow:

E, sad, ako je Kristijan u pravu, uopste ti ne valja pos'o. Mada, desava se da covek nesvesno pozajmi
deo neke kompozicije, ali iako zanemarimo to, ima drugih stvari koje, po meni, nisu dobre.
Gitara nije u stimu sa matricom. Ne znam da li je to namerno ili ne. Onda, ona disharmonija koja pocinje izmedju
drugog i treceg minuta. Nije mi jasno na koji nacin si dosao do toga. Kao sto Kristijan rece, razresenje ne postoji,
na kraju imas samo veeeeliku tenziju.

Dakle, imas zanimljive ideje, ali mora teorija da se uci. Ako hoces, mogu da ti posaljem neke clanke o kompoziciji i aranziranju ;)

Nezzit

Post by Nezzit » 18 Mar 2011, 11:16

Kristijane, pogreshno si me razumeo...Intenet i manjkavost face to face interakcije :)
U svakom sluchaju, zato sam te i pitao odakle mislish da je melodija, bash zbog toga shto se deshava da "smislish" pesmu koja vec postoji...dakle nisam bio besan, vec pomalo razocharan, jer mi je ta temica prirasla za srce :) Dakle, sorry na nesporazumu i hvala na komentaru^^
Generalno gitara nije nashtimovana :D Malo sam eksperimentisao sa matorim raspalim instrumentima, i ispala je pesma :)
Hmmm, sad kad sam opet poslushao, da fali neko finale.
Buduci da sam apsolutno samouk, svaka literatura je dobro doshla (ne mogu da se pohvalim da sam mnogo chitao o teoriji muzike uopshte).

Zahvljujem vam na komentarima i uputnicama^^

Love, NN

RadoslavZ

Post by RadoslavZ » 18 Mar 2011, 12:06

Buduci da sam apsolutno samouk, svaka literatura je dobro doshla (ne mogu da se pohvalim da sam mnogo chitao o teoriji muzike uopshte).
Otvoricu posebnu temu u kojoj cemo postavljati linkove ka besplatnim lekcijama iz kompozicije, aranziranja i orkestracije :)

Nezzit

Post by Nezzit » 18 Mar 2011, 12:07

Nice ^^ Thnx :)

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 18 Mar 2011, 17:51

meni se mnooooogo svidja atmosfera i koncept:) cak i ovo sa stimungom mi se svidja jer se uklapa u trip.
ima tu konstruktivnih rupa ko sto rekose ljudi vec, ali to ces postepeno da krpis kako budes gomilao iskustvo, sto se mene tice, bitno je da je sustina gotivna.

sto se tice melodije u pitanju, drugari, ja ne bih bio tako rigidan u kritici - progresija/harmonija su vrlo tipizirane i na keca, tako da cak i da 99% lici na postojecu kompoziciju jer mislim da ako sad uzmemo hiljadu likova i kazemo im da naprave pesmu ovog tipa,recimo da ce petorica doci sa vrlo vrlo slicnom melodijom. da je melodija disharmonicnija ili kompleksnija, a da je skoro identicna sa postojecom, onda bi vec bio problem (lupam, tokata i fuga ono kad krene da pici, kad bi nesto licilo na to previse, onda bi bio problem). ovo mi je blize "e, ides Am, pa Dm pa E7, ukrao si ruske ciganske pesme!", a ono otprilike deset posto pesama u univerzumu ima ovu progresiju. e sad, nije bas toliki trip, ali znate sta ocu da kazem.

Nezzit

Post by Nezzit » 21 Mar 2011, 16:04

Hvala ^^

Post Reply